DRDO Exam For Engineers - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 5th, 2017, 10:52 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default DRDO Exam For Engineers

Will you please help me here to get the CEPTAM STA Automobile Engineering and Civil Engineering exam paper for those Engineers who want to apply in Defence Research and Development Organisation?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old May 5th, 2017, 11:11 AM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 28,105
Default Re: DRDO Exam For Engineers

Don’t worry I will provide you Defence Research and Development Organisation, CEPTAM STA Automobile Engineering and Civil Engineering exam paper, for engineers looking to apply in DRDO.

Here is the exam paper

Civil Engineering

1. The ratio of lateral strain to axial strain of a homogeneous material is known as
(a) Yield ratio (b) Hooke’s Law (c) Poisson’s ratio (d) Plastic ratio

2. In the post tensioning system for small, medium and large force, following system is used
(a) Freyssinet system (b) PSC monowire system
(b) Gifford Udall- CCL system (d) Le-McCall system

3. Principal planes are subject to
(a) Normal Stress only (b) Tangential stress only
(c) Both normal and tangential stress (d) None of the above

4. The ratio of stress produced by a suddenly applied load and a gradually applied load on a bar is
(a) 0.25 (b) 0.50 (c) 1.00 (d) 2.00

5. The point of contraflexure is the point where
(a) Bending moment changes sign (b) bending moment is maximum
(c) Bending moment is minimum (d) shear force is zero

6. The ratio of maximum shear stress to average shear stress of a circular section is
(a) ¾ (b) 4/3 (c) 2/3 (d) 3/2

7. The maximum shear stress due to shear force V on a rectangular section of area A is at the neutral axis and its value is
(a) V/A (b) V/2A (c) 3V/2A (d) 2V/3A

8. The ratio of the moment of inertia of a triangular section about its base and an axis parallel to its base through its centre of gravity is
(a) 1.0 (b) 1.5 (c) 2.5 (d) 3.0

9. A beam is said to have been subjected to a pure bending when
(a) Shear force is constant throughout the span
(b) Load is applied as UDL throughout the span
(c) Load is applied at the mid span only
(d) None of the above

10. A three hinged arch is hinged at supports and
(a) At one quarter span (b) at the crown (c) anywhere in arch (d) none of the above

Automobile Engineering

1. Which of the following symptom is caused as a result of brake disc run out?
(a) Ineffectiveness of the brackes
(b) Judder during braking
(c) Localized wearing of the brake pads
(d) Rapid wearing of the brake pads

2. If the engine coolant leaks into the engine oil, then engine oil
(a) Appears milky
(b) Becomes foamy
(c) Turns black
(d) None of these

3. The torque available at the contact between driving wheels and road is known as
(a) Brake effort
(b) Tractive effort
(c) Clutch effort
(d) None of these

4. The oil pump is driven by the
(a) Camshaft
(b) Alternator shaft
(c) Crankshaft via drive belt
(d) Crankshaft directly

5. The petrol engines are also known as
(a) Spark ignition engines
(b) Compression ignition engines
(c) Steam engines
(d) None of these

6. The cetane rating of Diesel fuel is in the order of
(a) 90
(b) 45
(c) 70
(d) 25

7. If the air fuel mixture in a spark ignition engine is too rich, then air fuel ratio is about
(a) 13:1
(b) 17:1
(c) 15:1
(d) 10:1

8. The natural gas is compressed in a CNG cylinder at a pressure of
(a) 300 bar
(b) 200 bar
(c) 220 bar
(d) 250 bar

9. The aluminium alloy is used in cylinder blocks because
(a) It is lighter and have good heat dissipation characteristics
(b) Material cost is low
(c) It does not require any cylinder liners
(d) The piston is also made of aluminium alloy

10. What type of bearing is used for main bearings and connecting rod bearings?
(a) Ballbearings
(b) Plain bearings
(c) Needle roller bearing
(d) Taper roller bearing
Ans- 1 (b) 2 (a) 3 (b) 4 (d) 5(a) 6(b) 7(d) 8 (b) 9(a) 10 (b)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















Other Discussions related to this topic
Thread
DRDO Exam Result
What Is DRDO SET Exam
ISRO Entrance Exam for Engineers
RBI Exam For Engineers
Crack DRDO Set Exam
When Will Be Drdo Exam
Information About DRDO Exam
DRDO Set Exam
Drdo Exam Timings
Aeronautic engineers and Aircraft engineers pay scale
UPSC Chemical Engineers Exam
Engineers India Limited invites Applications for the Post of Engineers
Exam of DRDO
MPSC Exam for Engineers
UPSC For Engineers Exam
Best books for preparation of DRDO exams for ECE engineers
Electrical Engineers in DRDO
DRDO SET exam jobs
Junior Engineers Exam SSC
DRDO recruitment for Engineers?






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 05:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9