CMAT GA - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old January 24th, 2017, 02:42 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default CMAT GA

Hi buddy I will appear in Common Management Admission Test (CMAT) exam and here I am looking for sample question paper of GA (General Awareness) , so would you plz provide me here ??
Reply With Quote
  #2  
Old January 24th, 2017, 04:03 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2013
Posts: 28,574
Default Re: CMAT GA

Common Management Admission Test (CMAT) is a national level entrance examination conducted by All India Council for Technical Education (AICTE).

As you asking here I am providing CMAT GA (General Awareness) question paper :

1. Who was appointed as the Country President of support services company Sodexo India?
A. Samrat Singh
B. Vijay Linghwal
C. Rishi Gour
D. Arjun Dev
2. Drugmaker company Pfizer Inc struck a deal to buy which company?
A. Allergan Plc
B. Alliance Boots
C. Biocon Inc
D. Elorac Inc
3. Foxconn International Holdings (FIH) has picked up 10% stake in which Delhi based mobile technology firm?
A. MoMagic Technologies
B. PayTM
C. One97
D. OnMobile
4. Which renowned labour economist passed away last week?
A. Sankaran Nair
B. TS Papola
C. Hemendra Narain
D. Arun Kumar Kapo
5. Which service has been launched by Snapdeal for faster delivery?
A. Faster than Before
B. Before everyone else
C. Snapdeal Instant
D. Delivery now
6. Who has been appointed as the MD & CEO of Mercedes-Benz India?
A. Mike Pete
B. Roland S Folger
C. Robert Brown
D. None of these
7. Which among the following acquired the YTS Solutions recently?
A. Wipro
B. Bharti Airtel
C. IBM
D. None of these
8. Which among the following company recently imposed a fine of 420.26 crores by CCI ?
A. Hyundai Motors India Ltd
B. Eureka
C. Hero Mindmine
D. General Electricals
9. Which of the following company tied up with Bharti Reality to develop a housing project in Surajkund?
A. Hero Group
B. Eros Group
C. Supertech
D. None of these
10. Which of the following Computer Science Corporation has joined hands to provide technology services and solutions to the banking industry?
A. Wipro
B. IBM
C. HCL
D. None of these
11. Since when the service tax is being imposed in India?
A. 1991
B. 1999
C. 1194
D. 2001
12. Service tax was introduced in India on the recommendation of:
A. Kelkar Committee
B. Dr. Raja J Challiah Committee
C. Dr. Man Mohan Singh Committee
D. Dr. Yashwant Sinha Committee
13. When was the first industrial policy of India launched?
A. 1956
B. 1948
C. 1951
D. 1965
14. Which of the following statement is not correct?
A. Monopolistic and restrictive trade practices (MRTP) act was passed in 1969.
B. FERA was launched in 1978
C. New industrial policy of 1991 reduced the numbers of reserved sectors for public sector to 9.
D. First five year plan of India was focused on the development of the agriculture.
15. First five year plan of India was based on the:
A. Harrod Domar model
B. Mahalanobis model
C. Dada Bhai Nauroji model
D. J.L. Nehru model
16. Who was the proponent of Gandhian strategy?
A. J.L. Nehru
B. PC. Mahalanobis
C. Shriman Narayan Agarwal
D. None of these
17. Which of the following is not correct statement?
A. Bombay plan was started in 1944
B. JRD Tata and his associates started Bombay plan.
C. Peoples plan was proposed by the M.N. Roy
D. Sarvodaya plan was started by the Vinoba bhave
18. In private banking ____________ per cent FDI is allowed now.
A. 100
B. 49
C. 74
D. 26
19.Which of the following is also known as International Bank for Reconstruction and Development?
A. IMF
B. RBI
C. WTO
D. World Bank
20. Who is the Chairman of National Development Council?
A. Finance Minister
B. Prime Minister
C. Planning Minister
D. Lok Sabha Speaker
21. How many items come under the subject of union list in Indian constitution currently?
A. 98 items
B. 99 items
C. 64 items
D. 66 items
22. Advocate General of the State submits his resignation to:
A. Chief Judge of high court of the state
B. Governor of the respective states
C. President of India
D. Chief Minister of the state
23.Which article of the Indian Constitution has the provision of Finance Commission in India?
A. Article 275
B. Article 280
C. Article 265
D. Article 360
24. Which of the following statement is NOT true?
A. Horticulture is related to the production of fruits, vegetables, coconut, root tuber
B. Rashtriya Krishi Vikas Yojna was started in 2010.
C. ISOPOM is related to the production of the oil, seeds, and pulses.
D. Grey revolution is related to the fertilizers.
25. Which of the following statement is NOT correct about Pradhan Mantra Kaushal Vikas Yojna?
A. It was launched in March 2015.
B. It will be implemented by the ministry of skill development and entrepreneurship.
C. It will provide training to 300 mn youths.
D. I t will focus on the class X and class XII students.
26.Launching of Sansad Adarsh Gram Yojna is related to the:
A. Vallabh Bhai Patel
B. Deen Dayal Upadhyay
C. Mahatma Gandhi
D. Jai Prakash Narayan

27.Which of the following two programmes are merged with MGNREGA?
A. SGRY & NFFWP
B. SGRY & SJSY
C. NFFWP & JRY
D. None of these
28. Jawahar Gram Samriddhi Yojna was launched on:
A. 1999
B. 2001
C. 1996
D. 1995
29. Which of the following statement is not correct about INDIRA AWAS YOJNA?
A. It was launched in 1985-86
B. Now it became the part of Bharat Nirman Programme.
C. A minimum of 60% fund is used for the constructions of houses of SC/TSs.
D. Its financial burden is shared by the states in the ratio of 50:50.
30. Which of the following statement is NOT correct about Rajeev Awas Yojna?
A. Its main aim is to make slum free IndiA.
B. About 500 cities of the country have been planned to get covered by the end of 12th five year plan.
C. Its 50% share will be shared by the central government.
D. All are correct
31. A labour intensive industry is one that
A. require hard manual labour
B. pay adequate wages to the labour
C. employs more hands
D. provide facilities to labour
32. Why is Government of India disinvesting its equity in the central public sector enterprises?
I. The government intends to use the revenue earned from the disinvestment mainly to pay back the external debt
II. The government no longer intends to retain the management control of the CPSEs.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

33. With reference to India consider following statements
I. WPI in India is available on a monthly basis only.
II. As compared to the consumer price index for industrial workers the WPI gives less weight age to food articles.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
34. What is/are the recent policy initiatives of Government of India to promote the growth of manufacturing sector?
I. Setting up National Investment and Manufacturing Zones.
II. Providing benefits of single window clearance.
III. Establishing the Technology Acquisition and Development FunD.
Select the correct answer using the codes given below
A. I, II and III
B. I and III
C. I and II
D. II and III
35. Consider the following statements
I. Privatisation of public sector units occurs, when government sells 5% of its share.
II. Abid Hussain Committee recommended the abolition of reservation of items of small scale sector in industry.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
A. Only I
B. Both I and II
C. Only II
D. Neither I nor II

36. Consider the following statements
I. The erratic trend in production of sugar is mainly due to monsoons.
II. The output of sugar is influenced by both cane and gur prices.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

37. Consider the following statements
I. World Investment Report is published by World Bank.
II. Bokaro Steel Limited was established with the assistance of Soviet Union.
Which of the statements given above is/are correct?
A. Only I
B. Only II.
C. Both I and II
D. Neither I nor II
38. Consider the following statements
I. The first cement industry in India was the Indian Cement Company LimiteD.
II. The per capita consumption of cement in India is one of the highest in worlD.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II

39. Consider the following statements
I. India had no iron and steel industry at independence.
II. The first iron and steel Industry in Independent India was set-up in RaurkelA.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
40. Consider the following statements
I. The first News Print Plan was set-up in India at Nepanagar
II. The first modern steel plant in India was set-up in Bhadravati.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
A. Only I
B. Only II
C. Both I and II
D. Neither I nor II
41. Formula 1 sanctioned by which authority?
A. FIA: Federation of International Automobile
B. WMSA: World Motorsport Association
C. AMS: Association of Motorsport Racing
D. IFMS: International Federation of Motorsports
42. When was the first F1 race held?
A. 1947
B. 1950
C. 1960
D. 1955
43. Which year saw the inaugural season of Formula 1?
A. 1950
B. 1953
C. 1960
D. 1957
44. As of 2014, what is believed to be the global television audience of F1?
A. 400million
B. 300million
C. 450million
D. 425million
45. Which track held the first F1 race?
A. Silverstone, Britain
B. Buddha Circuit, India
C. Albert Park, Australia
D. Shanghai International Circuit, China
46. Which of the following is the highest governing body of lawn tennis?
A. ITF: International Tennis Federation
B. WTF: World Tennis Federation
C. WTA: World Tennis Authority
D. TAW: Tennis Association of the World
47. What is length of the Tennis Court?
A. 71feet
B. 78feet
C. 50feet
D. 80feet
48. What is the width of the Tennis Court?
A. 30feet
B. 36feet
C. 28feet
D. 38feet
49. What is height of the Net in the centre of the court?
A. 3feet
B. 3.6feet
C. 3.3feet
D. 2.5feet
50. What is size of Singleís Court?
A. 78x36
B. 78x30
C. 78x27
D. 78x36

Question Answeer
1. c
2. a
3. b
4. c
5. c
6. b
7. b
8. a
9. b
10. c
11. c
12. b
13. b
14. b
15. a
16. c
17. d
18. c
19. d
20. b
21. b
22. b
23. b
24. b
25. c
26. d
27. a
28. b
29. d
30. b
31. c
32. d
33. c
34. a
35. c
36. c
37. b
38. c
39. a
40. c
41. a
42. a
43. a
44. d
45. a
46. a
47. b
48. b
49. a
50. c
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















Other Discussions related to this topic
Thread
HP CMAT
CMAT For MCA
CMAT or CET
ITM CMAT Cut Off
IMS CMAT
Is CMAT for MCA
CMAT Syllabus Pdf
CMAT Lucknow
CMAT Brochure
CMAT MBA Result
CMAT Questions for BHM
CMAT For
NLU Under CMAT
GCET CMAT
MBA CMAT
CMAT GD PI Marks
CMAT Institutes
CMAT
CMAT courses
hpu cmat cut-off marks in hpu cmat test in may?






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 08:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9