Jamia Millia Islamia Entrance Exam of B.Ed - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > Career and Jobs




  #1  
Old August 31st, 2012, 01:33 PM
SHIPRA GUPTA.,
Guest
 
Posts: n/a
Default Jamia Millia Islamia Entrance Exam of B.Ed

Hii I want to know about the result for B.Ed entrance exam of Jamia Millia Islamia , can you provide me the information about it ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old September 1st, 2012, 11:09 AM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 11,501
Default Re: Jamia Millia Islamia Entrance Exam of B.Ed

Jamia Millia Islamia has declared the result for B.Ed entrance exam . To get the result visit through the admissions section and click on “Online Admission Tracking System”.The page to get the result will look like the image given below.

To get the result select Faculty/Department/Centre/School., Name of the Faculty/Department/Centre/School. And program code then click on search button.


__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old March 8th, 2014, 03:25 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Jamia Millia Islamia Entrance Exam of B.Ed

Will you please share the Question paper of Jamia Millia Islamia B.Ed Entrance exam??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old March 8th, 2014, 03:28 PM
Administrator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 20,072
Default Re: Jamia Millia Islamia Entrance Exam of B.Ed

As per your request, here I am sharing the Question paper of Jamia Millia Islamia B.Ed Entrance exam





Jamia Millia Islamia B.Ed GK Question Paper

1. How many schedules the Constitution of India contains ?
(A) 9
(B) 10
(C) 11
(D) 12
Ans : (D)

2. The Constitution of India was adopted in—
(A) 26 January, 1950
(B) 26 January, 1949
(C) 26 November, 1949
(D) 31 December, 1949
Ans : (C)

3. In a nuclear reactor, one of the following is used as a fuel—
(A) Coal
(B) Uranium
(C) Radium
(D) Diesel
Ans : (B)

4. The first muslim ruler to introduce the system of price control was—
(A) Balban
(B) Jalaluddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq
(D) Alauddin Khalji
Ans : (D)

5. Tansen, a great musician, was in the court of—
(A) Akbar
(B) Bahadur Shah
(C) Rana Kumbha
(D) Krishna Deva Rai
Ans : (A)

6. Who among the following attended all the three Round Table Conferences ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Vallabh Bhai Patel
(D) Dr. Rajendra Prasad
Ans : (B)

7. Where is National Sugar Institute established?
(A) Kanpur
(B) New Delhi
(C) Lucknow
(D) Gajrola
Ans : (A)

8. A national leader, whose birthday is observed as the National Education Day on November 11, is—
(A) J. B. Kriplani
(B) Rajiv Gandhi
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Sarojini Naidu
Ans : (C)

9. The Nagarjuna Sagar Project is constructed on the river—
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Godavari
(D) Indus
Ans : (B)

10. The Bermuada Triangle lies in—
(A) Western North Atlantic Ocean
(B) Eastern South Atlantic Ocean
(C) North Pacific Ocean
(D) South Indian Ocean
Ans : (A)


11. Who among the following has been honoured with Bharat Ratna for the year 2008 ?
(A) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(B) G. Madhavan Nair
(C) Pt. Bhimsen Joshi
(D) Lata Mangeshkar
Ans : (C)

12. Which of the following is India’s first nuclear powered submarine launched on 26 July, 2009 ?
(A) INS Virat
(B) INS Arihant
(C) INS Vikrant
(D) INS Talwar
Ans : (B)

13. The speed of light will be minimum while passing through—
(A) Glass
(B) Vacuum
(C) Water
(D) Air
Ans : (A)

14. Galvanised iron sheets have a coating of—
(A) Tin
(B) Lead
(C) Zinc
(D) Chromium
Ans : (C)

15. I.B.R.D. is also known as—
(A) International Bank
(B) World Bank
(C) Asian Development Bank
(D) Bank of America
Ans : (B)

16. The Gupta king who assumed the title of Vikramaditya was—
(A) Skandagupta
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta–II
(D) Kumaragupta
Ans : (C)

17. Part IV of the Constitution of India deals with—
(A) Fundamental Rights
(B) Citizenship
(C) Directive Principles of State Policy
(D) Union Executive
Ans : (C)

18. Which amidst the following countries of the European union has not adopted the single currency Euro ?
(A) France
(B) U. K.
(C) Germany
(D) Spain
Ans : (B)

19. Permanent members of U. N. Security Council are—
(A) U.K., U.S.A., Russia, China, Japan
(B) U.S.A., France, China, U.K., Canada
(C) U.S.A., France, U.K., Russia, Canada
(D) U.S.A., U.K., France, Russia, China
Ans : (D)

20. The author of the book ‘My Country My Life’ is—
(A) Lal Krishna Advani
(B) Jaswant Singh
(C) Dilip Kumar
(D) Sunil Gavaskar
Ans : (A)

21. The Partition of Bengal was revoked by the British Government in the year—
(A) 1907
(B) 1917
(C) 1911
(D) 1921
Ans : (C)

22. The first talkie film in India was—
(A) Raja Harish Chandra
(B) Alam Ara
(C) Chandi Das
(D) Jhansi Ki Rani
Ans : (B)

23. ‘Blue Revolution’ is related to—
(A) Space research
(B) Irrigation
(C) Fisheries
(D) Drinking water
Ans : (C)

24. India has the maximum foreign trade with—
(A) Japan
(B) Germany
(C) U.S.A.
(D) U.K.
Ans : (C)

25. The most urbanised country in the world is—
(A) Japan
(B) Singapore
(C) Germany
(D) Israel
Ans : (B)

26. Which is the highest finance body for small scale industries ?
(A) IDBI
(B) SIDBI
(C) IFCI
(D) NABARD
Ans : (B)

27. What is the new name of the old region ‘Siam’ ?
(A) Myanmar
(B) Thailand
(C) Philippines
(D) Cambodia
Ans : (B)

28. Great poet Amir Khusarau’s birth place was—
(A) Patiyali (Etah)
(B) Kanpur
(C) Tehran
(D) Lahore
Ans : (A)

29. Bauxite is an ore of one of the following metals—
(A) Aluminium
(B) Silver
(C) Tin
(D) Steel
Ans : (A)

30. Who organized the fourth Buddhist council ?
(A) Ashoka
(B) Harsha
(C) Bindusara
(D) Kanishka
Ans : (D)

31. Who was the last ruler of Lodi dynasty ?
(A) Bahlol Lodi
(B) Ibrahim Lodi
(C) Sikandar Lodi
(D) Daulat Khan Lodi
Ans : (B)

32. The Capital of Andaman and Nicobar islands is—
(A) Port Blair
(B) Diu
(C) Kolkata
(D) Tirupati
Ans : (A)

33. Who among the following decides if a particular Bill is a Money Bill or not ?
(A) President
(B) Speaker of Lok Sabha
(C) Chairman of Rajya Sabha
(D) Finance Minister
Ans : (B)

34. ‘Bar’ is the unit of—
(A) Heat
(B) Temperature
(C) Current
(D) Atmospheric pressure
Ans : (D)

35. Right to vote is a—
(A) Political right
(B) Civil right
(C) Economic right
(D) Legal right
Ans : (A)

36. Koneru Humpy is associated with—
(A) Lawn Tennis
(B) Hockey
(C) Chess
(D) Badminton
Ans : (C)

37. Which of the following hills connect eastern and western ghats ?
(A) Satpura
(B) Vindhya
(C) Nilgiri
(D) Aravalli
Ans : (C)

38. Which country is known as the ‘Cockpit of Europe’ ?
(A) Belzium
(B) Switzerland
(C) Netherlands
(D) Luxembourg
Ans : (A)

39. In Uttar Pradesh, Charkula folk dance is related with—
(A) Ruhelkhand region
(B) Brij region
(C) Bundelkhand region
(D) Avadh region
Ans : (B)

40. Which among the following is a central university in Uttar Pradesh ?
(A) Dr. Ram Manohar Lohia Avadh University, Faizabad
(B) Mahatma Gandhi Kashi Vidyapeeth, Varanasi
(C) Chhatrapati Sahuji Maharaj University, Kanpur
(D) Allahabad University, Allahabad
Ans : (D)

41. Lucknow Congress session 1916, was presided over by—
(A) Sarojini Naidu
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Ambika Charan Majumdar
(D) Pt. J. L. Nehru
Ans : (C)

42. Rihand Project is located at—
(A) Lalitpur district
(B) Mirzapur district
(C) Aligarh district
(D) Sultanpur district
Ans : (B)

43. Where was ‘Tanchoi’ brocade developed ?
(A) Varanasi
(B) Dhaka
(C) Surat
(D) Tanjavur
Ans : (A)

44. Who wrote ‘Sarfaroshi Ki Tamanna Ab Hamare Dil Mein Hai’ ?
(A) Mohammed Iqbal
(B) Kazi Nazrul Islam
(C) Anand Narayan Mulla
(D) Ram Prasad Bismil
Ans : (D)

45. The chemical that is used in making artificial rain is—
(A) Silver Nitrate
(B) Silver Iodide
(C) Silver Nitrite
(D) Silver Chloride
Ans : (B)

46. Which of the following is the hardest substance in the human body ?
(A) Bone
(B) Enamel
(C) Nail
(D) None of these
Ans : (B)

47. Agricultural income tax is a source of revenue to—
(A) Central Government
(B) State Government
(C) Local Administration
(D) Centre and State Governments
Ans : (B)

48. Largest Mica deposits are in—
(A) South Africa
(B) Australia
(C) Canada
(D) India
Ans : (D)

49. Lalitpur district in U. P. is known for the—
(A) Uranium deposits
(B) Sugar industry
(C) Polic training academy
(D) None of these
Ans : (A)

50. Which of the following oceans has the shape of the English alphabet ‘S’ ?
(A) Arctic Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Pacific Ocean
Ans : (C)








51. Which of the following is not instructional material ?
(A) Over Head Projector
(B) Audio Casset
(C) Printed Material
(D) Transparency
Ans : (A)

52. Which of the following statement is not correct ?
(A) Lecture Method can develop reasoning
(B) Lecture Method can develop knowledge
(C) Lecture Method is one way process
(D) During Lecture Method students are passive
Ans : (A)

53. Which of the following indicates evaluation ?
(A) Ram got 45 marks out of 200
(B) Mohan got 38 per cent marks in English
(C) Shyam got First Division in final examination
(D) All the above
Ans : (D)

54. Team teaching has the potential to develop—
(A) Competitive spirit
(B) Co-operation
(C) The habit of supplementing the teaching of each other
(D) Highlighting the gaps in each other’s teaching
Ans : (C)

55. Which of the following is the most important characteristic of Open Book Examination system ?
(A) Students become serious
(B) It improves attendance in the classroom
(C) It reduces examination anxiety amongst students
(D) It compels students to think
Ans : (D)

56. Which of the following statements is correct ?
(A) Communicator should have fine senses
(B) Communicator should have tolerance power
(C) Communicator should be soft spoken
(D) Communicator should have good personality
Ans : (A)

57. An effective teacher is one who can—
(A) Control the class
(B) Give more information in less time
(C) Motivate students to learn
(D) Correct the assignments carefully
Ans : (C)

58. The main aim of teaching is—
(A) To develop only reasoning
(B) To develop only thinking
(C) Both (A) and (B)
(D) To give information
Ans : (C)

59. The quality of teaching is reflected—
(A) By the attendance of students in the class
(B) By the pass percentage of students
(C) By the quality of questions asked by students
(D) By the duration of silence maintained in the class
Ans : (C)

60. Another name of Basic Education or Nai Talim is—
(A) Compulsory Education
(B) New Education Policy
(C) Wardha Education Plan
(D) Sarva Shikshya Abhiyan
Ans : (C)

61. If you would be a teacher, how would you like to behave with your students ?
(A) Autocratic
(B) Democratic
(C) Laissezfare
(D) As the conditions permit
Ans : (B)

62. When you are mal-treated in your class as a new comer then how will you deal with the students ?
(A) Through tough punitive measures
(B) Through warning of expulsion
(C) Through improving your qualities
(D) You leave the class
Ans : (C)

63. If students alleged you for making favouritism in evaluation, how can you deal with this problem ?
(A) Giving threat to fail them
(B) Making efforts to reveal the position fairly
(C) Adopting punitive measures
(D) Showing the student’s answer-books in order to satisfy them
Ans : (D)

64. A scheduled caste student is admitted in your class. The other class-mates treat him as untouchable and live in isolation. How would you give him better adjustment in the class ?
(A) By putting examples by his own deeds
(B) By preaching
(C) By showing fear of legal actions
(D) By justifying the plight of downtroddens
Ans : (A)

65. A child has nail-biting habit in the class. How could you improve his habit ?
(A) You leave it because it is not a dangerous disease
(B) You attempt to mould his behaviour under strict observation
(C) You insult him in the class
(D) You make a complaint with his parent
Ans : (B)

66. When a stubborn, submissive and shameful child is sitting in your class, you think about him as he is a—
(A) Good-natured child
(B) Emotionally-disturbed child
(C) Disciplined and obedient child
(D) Serious and studious child
Ans : (C)

67. Teachers need to study educational philosophy mainly, because—
(A) Few, if any, teachers have a philosophy
(B) Most teachers follow a wrong philosophy
(C) Teacher’s are incapable of formulating their own philosophy
(D) Most teacher’s do not know anything about educational philosophy
Ans : (C)

68. Dewey liked best, the following definition of education—
(A) Education as a product
(B) Recapitulation
(C) Acquisition of knowledge
(D) Preparation for life
Ans : (B)

69. Which of the following is not one of the aims and purposes of UNESCO ?
(A) Held an educational isolationism
(B) Promote intellectual interdependence
(C) Helps to unite peoples of the world
(D) Promote pride in nationalistic groups
Ans : (C)

70. UNESCO has as one of its many promising activities, a campaign to provide—
(A) Education for all adults of the member nations
(B) Universal, free, compulsory primary education
(C) Free education to those who desires it
(D) Indoctrination against the dangers of communism
Ans : (A)

71. Suppose a child has hearing impairment but you have no idea about him. What will be your duty towards the child ?
(A) Recognise the child and manage accordingly
(B) You become neutral because it is not your headache
(C) You send him to specialist for treatment
(D) You report to teachers, parents and principal to send him to a special school
Ans : (A)

72. A student belongs to a very poor family. The student, therefore is unable to pay tuition fee for private coaching but he is eager to get some of his problems solved. What provision will you make for the student ?
(A) Give extra time to him
(B) Refuse to solve his problems as you have no spare time
(C) Creating a terror in him
(D) Not giving the ears to his request
Ans : (A)

73. If an orthopaedically handicapped girl student is studying in your class whose right hand is amputed from elbow, how would you encourage her for study ?
(A) You silently laugh at her
(B) You develop her self-confidence and high morale
(C) You treat her as a cruel creation of God
(D) You behave gently and sympathetically
Ans : (B)

74. When your student in bitten by a stray dog on games field, you do—
(A) Inform his parents and impart first-aid immediately
(B) Washing the wound with clean water and leave it open
(C) Ask financial help from school for rabies vaccination
(D) Giving personal assistance in his treatment
Ans : (C)

75. If a student wants to satisfy some querry in question-paper then—
(A) You will clarify the printing mistake
(B) You will inform the concerned subject’s teacher
(C) You will advise him to wait till the correction is being confirmed
(D) Furiously tell him to do as he understands
Ans : (A)

76. It is easier to predict ……………. on the basis of aptitude testing than success in an occupation.
(A) Failure
(B) Temperament
(C) Interest
(D) Adjustment
Ans : (A)

77. Frustration for the motives causes—
(A) Inferiority
(B) Anxiety
(C) Inefficiency
(D) Behaviour disorder
Ans : (D)

78. The teacher who has developed an interest in teaching—
(A) Studies problems of student behaviour
(B) Compares different types of tests
(C) Refuses to be guided by the rules of thumb
(D) Cannot deal with children effectively
Ans : (A)

79. The teacher who can apply the principles of Educational Psychology—
(A) Has pride in the teaching profession
(B) Can provide readymade solutions
(C) Adjusts his method to suit the needs of individual children
(D) Compares the theories of learning
Ans : (C)

80. Which of the following is an audio-visual aid ?
(A) Radio
(B) Tape-recorder
(C) Television
(D) Projector
Ans : (C)

81. Motives arouse behaviour and direct it towards an/a—
(A) Appropriate goal
(B) Inference
(C) Prediction
(D) None of the rest
Ans : (A)

82. Learning which involves motor organs is called—
(A) Sensory learning
(B) Motor learning
(C) Verbal learning
(D) Sensory-motor learning
Ans : (B)

83. Find the odd one out—
(A) Recall
(B) Recognition
(C) Trace
(D) Remembering
Ans : (C)

84. The problem child is generally one who has—
(A) An unsolved problem
(B) A poor heredity
(C) A poor home environment
(D) A younger brother or sister
Ans : (A)

85. The First Kindergarten was started by—
(A) Friedrich Froebel
(B) Benjamin Franklin
(C) Johann Pestalozzi
(D) De Witt Clinton
Ans : (A)

86. Rousseau’s major contribution to modern education was the—
(A) Kindergarten
(B) Philanthropy
(C) Use of objects in teaching
(D) Philosophy of Naturalism
Ans : (D)

87. Which of the following is most characteristic of a good teacher ?
(A) He sticks to one activity at a time and completes what he starts before starting something else
(B) He is not afraid of losing dignity when he participates in children’s activities
(C) He puts more do’s than don’ts in his comments to children
(D) He remains objective and impersonal at all times
Ans : (C)

88. A prime requisite for one who enters the teaching profession is—
(A) An IQ of over 125
(B) Public speaking ability
(C) Good health
(D) Extra income
Ans : (C)

89. There is an intimate relationship between the—
(A) Teachers and Educationists
(B) Planned and unplanned School Learning
(C) School and Society
(D) Parents and Children’s Thinking
Ans : (C)

90. Four conditions that must exist in a classroom before any motivational strategies can be successful—
(A) The teacher must be a supportive person
(B) The classroom must be disorganized
(C) The tasks set for students must not be authentic
(D) Constant disruption in class
Ans : (A)

91. The students of today are—
(A) Careless and negligent
(B) Not devoted to studies
(C) Dedicated to studies
(D) Of sharp mind
Ans : (D)

92. Government Policy on Education regards Education a unique—
(A) Consumption
(B) Investment
(C) Source of income
(D) Expenditure
Ans : (B)

93. Motivation is the release of ……………. by proceeding towards a goal.
(A) Pride
(B) Tension
(C) Knowledge
(D) Power
Ans : (B)

94. Helping people in the neighbourhood to solve behavioural problems is in the purview of—
(A) Community Psychology
(B) Neighbourhood Psychology
(C) Genetic Psychology
(D) Developmental Psychology
Ans : (A)

95. Nature and Nurture refer to—
(A) Internal and External Environment
(B) Temperament and character
(C) Physical features and temperament
(D) Heredity and Environment
Ans : (D)

96. Acquisition of information and knowledge is—
(A) Ability to learn
(B) Ability to adjust
(C) Ability to memorise
(D) None of the rest
Ans : (A)

97. Motivation should be followed by—
(A) Reward
(B) Reproof
(C) Knowledge of result
(D) Incentive
Ans : (A)

98. The motivated teacher will have following attributes—
(A) Unrealistic level of Aspiration
(B) Goal-directed behaviour
(C) Dissatisfaction
(D) Deprivation of needs
Ans : (B)

99. The teacher should promote—
(A) Anxiety among the students to complete the syllabus in a hurry
(B) Harassing the students for completing the work
(C) Encouraging interactive communication among students
(D) Punishment to a student whenever he puts a question
Ans : (C)

100. Teachers and parents give more importance to the development of intelligence among students as it facilitates—
(A) Academic achievement and social respectability
(B) Less risk taking behaviour
(C) Dependence behaviour
(D) Obedient behaviour
Ans : (A)




Address:
Jamia Millia Islamia
Maulana Mohammad Ali Jauhar Marg,
Jamia Nagar, New Delhi, DL, India ‎
011 2698 1717

Map:

__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old August 11th, 2014, 08:55 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Jamia Millia Islamia Entrance Exam of B.Ed

can i have the screenshot of your system? and a description for it?
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Jamia Millia Islamia entrance exam MCA
Jamia millia islamia university bed entrance exam
Jamia Millia Islamia Ph.D (Mathematics) entrance exam reference books
Jamia Millia Islamia BDS Entrance Exam Date
Jamia Millia Islamia MBA registration form and entrance last date?
Jamia Millia Islamia Mass Communication Entrance Exam
Jamia Millia Islamia
MSC Biotech Entrance form in Jamia Millia Islamia
Jamia Millia Islamia Admission
Jamia Millia Islamia B ED result
Entrance exam appilcation form of Jamia Millia Islamia
Jamia Millia Islamia B Ed Entrance Exam
Jamia Millia Islamia Entrance Result
Jamia Millia Islamia Entrance Exam
Jamia Millia Islamia Engineering Entrance Exam
Jamia Millia Islamia MSW Entrance Exam details
Jamia Millia Islamia Admission for PhD
Jamia Millia Islamia MCA
Jamia Millia Islamia Entrance Exam Result
Jamia Millia Islamia law Law









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 03:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9