Possible Question In UPCAT - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old March 15th, 2016, 05:03 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Possible Question In UPCAT

I am interested in the field of medical sciences and for this I have decided to give the UPCAT exam for doing BDS course. Will you tell me what the UPCAT eligibility and exam pattern also tell me some Possible Question In UPCAT so please provide me sample paper of this exam?
Reply With Quote
  #2  
Old March 15th, 2016, 06:29 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 34,168
Default Re: Possible Question In UPCAT

UPCAT 2016 will be held on 15 May 2016, for taking admissions in the colleges of Uttar Pradesh, in BDS course.

UPCAT Eligibility:

The candidate must be a citizen of India
The candidates should have passed the 12th class qualifying examination with at least 50%
marks with physics, chemistry and biology as the compulsory subjects for the admissions to BDS courses.
For the SC/ST category candidates, the pass percentage required is 40%.
The candidate must be of age 17 till the date 31 December as in the year of application

Exam pattern:

The total number of questions asked will be 200 in UPCAT Exam
The time duration allowed for the exam is 180 minutes only
The total marks that the exam paper carried is 200 marks
A total of 50 questions shall be asked from 4 sections namely Physics, Chemistry, Zoology, and Botany
All questions in UPCAT 2016 will carry equal marks
There is no negative marking imposed
1 mark shall be awarded for each correct answer and 0 marks will be deducted for every wrong answer or no response



UPCAT paper Biology

1. Glucose and amino acids are reabsorbed in the
A. proximal tubule B. distal tubule C. collecting duct D. loop of Henle
[Ans. (A)]
2. The amount of CSF in the cranial cavity
A. 500 ml B. 140 ml C. 1 litre D. 1.5 ml
[Ans. (B)]
3. Which one is imino acid?
A. Pepsin B. Proline C. Cysteine D. Renin
[Ans. (B)]
4. The main difference between Gram positive and Gram negative bacteria is
A. Cell membrane B. Cell Wall C. Ribosome D. Mitochondria[
Ans. (B)]
5. ACTH is secreted from
A. Adrenal cortex B. Pituitary C. Adrenal Medulla D. Thyroid
[Ans. (B)]
6. Which of the following is the correct pathway for propagation of cardiac impulse ?
A. SA node  AV node  Bundle of His  Purkinje fibers
B. AV node  Bundle of His  SA node  Purkinje fibers
C. SA node  Purkinje fibers  AV node  Bundle of His
D. Purkinje fibers  AV node  SA node  Bundle of His
[Ans. (A)]
7. Inner surface of the bronchi, bronchioles and fallopian tubes are line by
A. cubical epithelium B. columnar epithelium C. squamous epithelium D. ciliated epithelium
[Ans. (D)]
8. Electric potential of the brain is recorded by
A. CT Scan B. Sphygmomanometer C. ECG D. EEG
[Ans. (D)]
9. Which of the following is related to humoral immunity ?
A. T-lymphocyte B. B-lymphocyte C. I-lymphocyte D. P-lymphocyte
[Ans. (B)]
10. Fertilization occur in
A. Uterus B. Ureter C. Vagina D. Fallopian tube
[Ans. (D)]
11. The Gastrin is secreted from
A. Intestine B. Stomach C. Pancreas D. Rectum
[Ans. (B)]

12. The cause of cretinism is
A. Hypothyroidism B. Hypoparathyroidism C. Hyperthyroidism D. Hyperparathyroidism
[Ans. (A)]
13. Which of the following is a minerelocorticoid ?
A. Testosterone B. Progesterone C. Adrenalin D. Aldosterone
[Ans. (D)]
14. The part of the brain where the centre for hunge and thirst is located is
A. Cerebrum B. Hypothalamus C. Cerebellum D. Medulla Oblongata
[Ans. (B)]
15. The reflex arc, which is made of two neurons is known as
A. Monosynsptic reflex arc B. Disynaptic reflex arc
C. Polysynaptic reflex arc D. Asynaptic reflex arc
[Ans. (A)]
16. The lactase hydrolyzes lactose into
A. Glucose B. Glucose and galactose C. Fructose D. Glucose and fructose
[Ans. (B)]
17. In 24 hours, total glomerular filtrate formed in human kidney is
A. 1.7 litres B. 7 litres C. 17 litres D. 170 litres
[Ans. (D)]
18. When the oxygen supply to the tissue is inadequate, the condition is
A. Dyspnea B. Hypoxia C. Asphyxia D. Apnea
[Ans. (B)]
19. Which one of the following is not a second messenger in hormone action ?
A. Calcium B. Sodium C. cAMP D. cGMP
[Ans. (B)]
20. The name of the pace maker of the heart is
A. Lymph node B. S.A. node
C. Juxtaglumerular apparatus D. Semilunar valve
[Ans. (B)]
21. What is a genophore ?
A. DNA in prokaryotes B. DNA and RNA in prokaryotes
C. DNA and protein in prokaryotes D. RNA in prokaryotes
[Ans. (A)]
22. Example of a typical homopolysaccharide is
A. Ligin B. Suberin C. Inulin D. Starch
[Ans. (D)]
23. Who wrote the famous book "Origin of Species"?
A. Larmarck B. Darwin C. De Vries D. Mendel
[Ans. (B)]
24. Polyploid derived from two different species is called
A. Autopolyploid B. Triploid C. Allopolyploid D. Monoploid
[Ans. (C)]

25. Electrons used in Electron Microscope are of the wavelength
A. 0.05 B. 0.15 C. 0.25 D. 0.30
[Ans. (A)]
26. Biolistic technique is used in
A. Tissue culture process B. Gene transfer process
C. Hybridization process D. Germplasm conservation process
[Ans. (B)]
27. Example of water soluble plant pigment is
A. Chlorophyll-a B. Chlorophyll-b C. Anthocyanin D. Xanthophyll
[Ans. (C)]
28. Structure element of Chromatin is
A. Histone B. Acid protein and DNA C. Nuclear matrix D. Nucleosomes
[Ans. (D)]
29. Inulin is a polymer of
A. Glucose B. Galactose C. Fructose D. Arabinose
[Ans. (C)]
30. Mannitol is
A. Amino acid B. Amino alcohol C. Sugar alcohol D. Sugar acid
[Ans. (C)]
31. A flower which can be divided into two equal halves by only one plane is
A. Zygomorphic B. Actinomorphic C. Regular D. Perfect
[Ans. (A)]
32. Pieces of plant tissue used in tissue culture is called
A. Explant B. Somaclone C. Inoculant D. Clone
[Ans. (A)]
33. VAM is
A. Symbiotic bacteria B. Saprophytic bacteria C. Saprophytic fungi D. Symbiotic fungi
[Ans. (D)]
34. Ovule integument gets transformed into
A. seed B. fruit wall C. seed coat D. cotyledons
[Ans. (C)]
35. Acid rain is caused by
A. NO2 B. SO2 C. SO3 D. CO2
[Ans. (B)]
36. Which one of the following bacterium is used for production of transgenic plants ?
A. Escherichia coli B. Bacillus thuringiensis
C. Staphylococcus aureus D. Agrobacterium tumefaciens
[Ans. (D)]
37. A plant cell becomes turgid due to
A. Plasmolysis B. Exosmosis C. Endosmosis D. Electrolysis
[Ans. (C)]
38. Restriction enzymes are used to cut
A. Single stranded RNA B. Double stranded DNA
C. Single stranded DNA D. Double stranded RNA
[Ans. (B)]
39. Spindle fibre is made up of
A. humulin B. intermediate filament C. flagellin D. tubulin
[Ans. (D)]
40. Edible part of Mushroom is
A. Basidiocarp B. Primary mycelium C. Fungal hyphae D. Basidiospores
[Ans. (A)]
41. Calcium level decreases in the blood due to hyposecretion of
A. Parathyroid hormone B. Calcitonin C. Thyroxine D. Adrenaline
[Ans. (A)]
42. Kupffer's cells are
A. Phagocytic B. Mast cells
C. Hormone secreting D. Digestive juice secreting
[Ans. (A)]
43. Which centre is stimulated during increase in body temperature ?
A. Anterior hypothalamus B. Posterior hypothalamus
C. Limbic system D. Red nucleus
[Ans. (A) Heat loss centre i.e. Anterior hypothalamus]
44. Name the following having oxygen storing capacity
A. Myoglobin B. Actin C. Myosin D. Fibrin
[Ans. (A)]
45. Longest phase of meiosis
A. Prophase I B. Prophase II C. Anaphase I D. Metaphase II
[Ans. (A)]
46. Tetany is caused by
A. Hyperparathyroidism B. Hypoparathyroidism C. Hyperthyroidism D. Hypothyroidism
[Ans. (B)]
47. Which of the following is a gastro intestine hormone ?
A. Prolactin B. Enterokinase C. GH D. FSH
[Ans. (B)]
48. Name the hormone that has no role in menstruation.
A. LH B. FSH C. GH D. TSH
[Ans. (D)]
49. Which of the following substances can cure Parkinson's disease ?
A. GABA B. Acetylcholine C. Dopamine D. Glutamic acid
[Ans. (C)]
50. Movement of tongue muscle is controlled by
A. facial nerve B. trigeminal nerve C. hypoglossal nerve D. vagus nerve
[Ans. (C)]
51. Which function will be lost due to damage of occipital lobe ?
A. Hearing B. Speech C. Vision D. Memory
[Ans. (C)]
52. Meissner's corpuscles occur is
A. Brain B. Nerve cells C. Skin D. Tongue
[Ans. (C)]
53. Osteomalacia is a deficiency disease of
A. Infants due to protein enertgy malnutrition B. Adults due to protein enertgy malnutrition
C. Adults due to Vitamin D deficiency D. Infants due to Vitamin K deficiency
[Ans. (C)]
54. The gene of sickle cell anaemia is inherited by
A. Blood cells B. Bone cells C. Sex chromosomes D. Autosomes
[Ans. (D)]
55. Ptyalin is inactivated by a component of gastric juice known as
A. Pepsin B. Mucus C. Rennin D. HCl
[Ans. (D)]
56. Which one of the following human cells do not contain mitochondria ?
A. Nerve cell B. Red blood cell C. Liver cell D. White blood cell
[Ans. (B)]
57. In which stage of the first meiotic division two sister chromatids are formed ?
A. Leptotene B. Zygotene C. Pachytene D. Diplotene
[Ans. (C)]
58. Which one of the following triplet codons is a chain termination codon ?
A. UGU B. AAU C. UUG D. UAG
[Ans. (D)]
59. How many pairs of contrasting characters in pea pod were chosen by Mendel ?
A. 3 B. 5 C. 7 D. 9
60. If a cross between two individuals produces offsprings with 50% dominant character (A) and 50% recessive
character (a) the genotype of parents are
A. Aa Aa B. Aa aa C. AA aa D. AA Aa
[Ans. (B)]
61. Structural lipids of cell membrane are
A. Simple lipid B. Chromolipids C. Steroid D. Phospholipids
[Ans. (D)]
62. Which one of the following is polysaccharide ?
A. Glycogen B. Sucrose C. Lactose D. Maltose
[Ans. (A)]
63. What will be the codons in m-RNA if the DNA codes are ATG-CAG ?
A. TAC GTC B. UAC GUC C. UCA TUA D. TCA GTC
[Ans. (B)]


Please find the below attached file for the sample possible questions in UPCAT Exam:

Exam dates:

Announcement Type UPCAT 2016
Last Date To Apply 30/04/2016
Exam Date 15/05/2016
Attached Files
File Type: pdf UPCAT paper Biology.pdf (279.6 KB, 3 views)
File Type: pdf UPCAT Paper Chemistry.pdf (216.6 KB, 13 views)
File Type: pdf UPCAT Paper Physics.pdf (292.8 KB, 4 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















Other Discussions related to this topic
Thread
Physics UPCAT
UPCAT medicine
Some Questions in UPCAT
UPCAT Orientation
UPCAT Passers
UPCAT dental MDS
UPCAT Result
UPCAT Tips
UPCAT Form 2
UPCAT form
UPCAT Questions
UPCAT BDS Result
UPCAT Online
UPCAT Results
UPCAT for MCA
UPCAT up Los Banos
UPCAT Application
UPCAT UP Diliman
UPCAT Admission
UPCAT Dental BDS






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 11:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9