Sainik School Entrance Exam Model Question Paper - Page 3 - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > Career and Jobs




  #21  
Old October 2nd, 2015, 12:13 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Sainik School Entrance Exam Model Question Paper

What is the model paper for class 7th entrance examination
Reply With Quote Quick reply to this message
  #22  
Old October 2nd, 2015, 12:15 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Sainik School Entrance Exam Model Question Paper

Will u plz provide me the syllabus or back year entrance papers
Reply With Quote Quick reply to this message
  #23  
Old October 25th, 2015, 11:27 AM
STUDENT OF THE TEST
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Sainik School Entrance Exam Model Question Paper

PLEASE GIVE ME 2015th NINTH CLASS QUESTION
Reply With Quote Quick reply to this message
  #24  
Old November 6th, 2015, 02:00 PM
Pushker singh negi
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Sainik School Entrance Exam Model Question Paper

Sir I want exam paper,pattern for class 9 cn u plzz suggest me
Reply With Quote Quick reply to this message
  #25  
Old November 14th, 2015, 07:51 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default

please send me paper of class 9
Reply With Quote Quick reply to this message
  #26  
Old November 19th, 2016, 12:20 PM
kapildevkumar
Guest
 
Posts: n/a
Default

sir I am but I want to join sainik schoo
l
Reply With Quote Quick reply to this message
  #27  
Old January 2nd, 2017, 08:14 PM
Sainik school
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by Aakashd View Post
The Sainik schools aim to provide the country as generating young talents, grooming them in assorted areas. Admissions are made during the Entrance and it is irrespective of region, income background. Seats are reserved for children of Defence workers.

As per your need here I am providing you the Sainik School Entrance Exam Model Question Paper.

Directions (Q.1-5) In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q.1Ho
(a) Abandon
(b) Accommodation
(c) Adranalin
(d) Advent
Q.2
(a) Embad
(b) Elapse
(c) Exhilarate
(d) Exhort
Q.3
(a) Cathedral
(b) Catastrephe
(c) Colloquial
(d) Coax
Q.4
(a) Perplex
(b) Peninsula
(c) Perpetuate
(d) Pedastrain
Q.5
(a) Trample
(b) Tuberculosis
(c) Trenquilizer
(d) Transcend

Directions (Q.1-5) Choose the word which is least like the other words in the group.
Q.1
(a) Percentage
(b) Simplification
(c) Profit & Loss
(d) Quantitative Aptitude
Q.2
(a) Pen
(b) Pencil
(c) Paper
(d) key board
Q.3
(a) Eyes
(b) Nose
(c) Fingers
(d) Lips
Q.4
(a) Arc
(b) Diagonal
(c) Radius
(d) Circle
Q.5
(a) Furniture
(b) Table
(c) Chair
(d) Bed
Directions (1-4): In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.
1. Arousal : Need : : Effort : ?
(1) Personality
(2) Motive
(3) Success
(4) Probability
2. ABCD : EFGH : : IJKL : ?
(1) OPQR
(2) UVWX
(3) MNPQ
(4) NOPQ
3. 33, 66, 99, ?
(1) 133
(2) 130
(3) 131
(4) 132
4. Wheat : Cereal : : Water: ?
(1) Petrol
(2) Liquid
(3) Diesel
(4) Kerosene

Q.1 Who won the’Jnanpith Award’ is the year 2010-
(a) Girish Karnad
(b) Indira Goswami
(c) Chandrashekhara Kambara
(d) Dr.O.N.V. Kurup
Q.2 ‘Shekel’ is the currency of –
(a) Kenya
(b) Iran
(c) Israel
(d) Iraq
Q.3 The Monetary Policy in India is formulated by
(a) Central Government
(b) Reserve Bank of India
(c) Industrial Financial Corporation of India
(d) Industrial Development Bank of India
Q.4 Who is the author of the book ‘Half of Life’?
(a) V.V. Giri
(b) V.S. Naipaul
(c) Salman Rushdie
(d) Pt Ravishankar
Q.5 Which of the following is observed as ‘National Consumer Day’ in India?
(a) 24th October
(b) 22nd December
(c) 24th December
(d) 20th March

Q.1 Who won the’Jnanpith Award’ is the year 2010-
(a) Girish Karnad (b) Indira Goswami (c) Chandrashekhara Kambara (d) Dr.O.N.V. Kurup

Q.2 ‘Shekel’ is the currency of –
(a) Kenya (b) Iran (c) Israel (d) Iraq

Q.3 The Monetary Policy in India is formulated by
(a) Central Government (b) Reserve Bank of India (c) Industrial Financial Corporation of India (d) Industrial Development Bank of India

Q.4 Who is the author of the book ‘Half of Life’?
(a) V.V. Giri (b) V.S. Naipaul (c) Salman Rushdie (d) Pt Ravishankar

Q.5 Which of the following is observed as ‘National Consumer Day’ in India?
(a) 24th October (b) 22nd December (c) 24th December (d) 20th March

Q.6 Who among the following won the Dadasaheb Phalke award in 2011?
(a) Soumitra Chatterjee (b) Manoj Kumar (c) Manna Dey (d) Shyam Benegal

Q.7 Which Constitutional right is not a fundamental right?
(a) Right to life (b) Right to equality (c) Right to freedom (d) Right to property

Q.8 If we exclude the day of Journey, then how many days in advance tickets may be reserved on regular trains?
(a) 60 days (b) 90 days (c) 50 days (d) 100 days

Q.9 Hydrogen Bomb is based on:
(a) Nuclear Fusion (b) Nuclear Fission (c) Atomic Energy (d) Fission & Fusion

Q.10 Monopoly is a form of market where there is
(a) Small number of markets (b) Large number of markets (c) A single firm controlling the market (d) None of these

Q.11 Shape of the total fixed cost curve is
(a) Vertical (b) Horizontal (c) A curve (d) None of these

Q.12 What is the currency of Switzerland?
(a) Maloti (b) Emalangeni (c) Metical (d) Dobra

Q.13 _______ has the most favorable sex ratio.
(a) Finland (b) Switzerland (c) The Netherlands (d) Sweden

Q.14 Which book is not written by Chetan Bhagat?
(a) A House for Mr. Biswas (b) The 3 Mistakes of my life (c) 5 Point Someone (d) A Bend in the River

Q.15 Which Country experimented with the first mirror landing system?
(a) Japan (b) England (c) USA (d) France

Q.16 What was the largest aircraft carrier built during WWII?
(a) USS Enterprise (b) IJN Shinano (c) HMS Invincible (d) USS Essex

Q.17 Who won the Best Actor Award in the 59th National Film Awards 2011?
(a) Ranveer Kapoor (b) Girish Kulkarni (c) Salman Khan (d) Shahrukh Khan

Q.18 Who won the Miss India Earth Title in Pantaloons Femina Miss India 2012?
(a) Vanya Mishra (b) Rochelle Maria (c) Prachi mishra (d) Gargi Gupta

Q.19 The winner of Asia Cup of Cricket 2012 is
(a) Bangladesh (b) Pakistan (c) Australia (d) India


Q.20 The Country which has accepted UN peace plan to end violence in the Country is
(a) Iraq (b) Jordan (c) Syria (d) Yemen

Q.21The Indians who won the ATP Dubai Open 2012 are
(a) Mahesh Bhupathi and Sania Mirza (b) Mahesh Bhupathi and Leander Paes (c) Leander Paes and Sania Mirza (d) Mahesh Bhupathi and Rohan Bhopana

Q.22 Which country issued its first stamp on September 9, 1991 under the name Republik Hrvatska?
(a) Croatia (b) Slovakia (c) Czech Republic (d) F.Y.R.O.M. (Macedonia)

Q.23 Which Country uses the abbreviation RSA on its Stamps? (a) South Africa (b) Syria (c) Saudi Arabia (d) Solomon Islands

Q.24 Who sets the salaries of Federal white-collar workers?
(a) The office of personnel management (b) The secretary of labor (c) The American taxpayer (d) The president

Q.25 Who is the Brand Ambassador of NOKIA ?
(a) Saif Ali Khan (b) Akshay Kumar (c) Shahrukh Khan (d) Sachin Tendulkar

Q.26 Which of these is NOT a monetary policy tool?
(a) Discount Rate (b) Open Market Operations (c) Balance Accounts (d) Reserve Requirements

Q.27 Federal Reserve Board of Governors members are appointed by the ____________ and confirmed by the ______________.
a) President; Senate (b) Treasury; Congress (c) Federal Reserve Presidents; Treasury (d) Public; House of Representatives

Q.28 Who was the first chairman of the Atomic Energy Commission of India
(a) Enrico Fermi (b) Dr. Homi J Bhaba (c) Edwin Aldrin (d) Dr. Vikram Sarabhai

Q.29 NTC is the abbreviation of which organization in India
(a) National Tea Company (b) National Tea Corporation (c) National Textile Corporation (d) National Tobacco Company

Q.30 Which is the deepest lake of the world?
(a) Vembanad (b) Baikal (c) Nyasa (d) Chilka


Q.31Who was the second speaker of Lok Sabha?
(a) G.V.Mavlankar (b) Sardar Hukam Singh (c) M.A.Ayyangar (d) Balram jakhar

Q.32 In what year was the first recorded Olympic Games held?
(a) 666 BC (b) 676 BC (c) 776 BC (d) 766 BC

Q.33 He said: “If you want to make money, invest something that will enable Europeans to cut each other’s throats.”
(a) Leonardo Da Vinci (b) Thomas Alva Edison (c) Hiram Maxim (d) James Puckle

Q.34. Which one of the following statements is wrong ?
(a) Maria Yuryevna Sharapova won French Open 2012 on 9 June 2012 (b) She defeated Saria Erani of Italy (c) This was Sharapova’s first French open title (d) Sharapova with the French Open Title completed her career grand slam

Q.35 The age of the earth can be determined by
(a) Radio-Metric dating (b) Gravity Method (c) Geological Time Scale (d) Fossilization Method


Q.36 The acceleration due to gravity at the equator
(a) is less than that at the polls (b) is greater than that at the polls (c) is equal to that at the polls (d) does not depend on the earth’s centripetal acceleration

Q.37 The material used in the manufacture of lead pencil is
(a) Mica (b) Lead (c) Carbon (d) Graphite

Q.38 Which one of the following IT Company started its exclusive delivery centre for Aerospace and defence in Toulouse in France?
(a) TCS (b) Wipro (c) Mahindra Satyam (d) HCL

Q.39 Which one of the following statement is wrong
(a) Samsung has launched smart television series in India (b) Samsung also manufactures Cars (c) Samsung is a Korean Company (d) Raj Kumar Rishi, is the vice-president and Business head of Audio Visual Business of Samsung India

Q.40 Who discovered Cement? (a) Agassit (b) Janseen (c) Joseph Aspdin (d) Ibertus Magnus

Q.41 The element common to all acids is
(a) Carbon (b) Hydrogen (c) Oxygen (d) Sulphur

Q.42 ‘Pusa Nanha’is a variety of
(a) Apple (b) Orange (c) Pineapple (d) Papaya

Q.43India won its first Olympic hockey gold in (a)1928 (b)1930 (c)1931 (d)1929 Q.44 Radek Stepanek is a world famous
(a) Hockey Player (b) Cricket Player (c) Tennis Player (d) Chess Player

Q.45 Which gas is also called Stranger Gas?
(a) Ammonia (b) Methane (c) Carbon Monoxide (d) Xenon

Q.46 Primary gold is a gold of
(a) 22 carat (b) 24carat (c) 18 carat (d) None of these

Q.47 Who announced the Industrial Policy of 1956?
(a) Indira Gandhi (b) Pandit Jawahar Lal Nehru (c) Lal Bahadur shastri (d) None of these

Q.48 Soil erosion on hill slopes can be checked by
(a) Contour Ploughing (b) Strip Cropping (c) Terrace Cultivation (d) Aforestation

Q.49 Audi, the luxury car maker, launched an all new version of A4 in the Indian market on 4 May 2012. Audi is a _ _ _ _ _ _ car maker?
(a) French (b) Italian (c) German (d) Korean

Q.50 What is the maximum life of an ordinance promulgated by the president?
(a) Five month (b) Four month (c) Three month (d) Six month

Answers:- 1.(c) 2.(c) 3.(b) 4.(b) 5(c) 6.(a) 7.(d) 8.(b) 9.(a) 10.(c) 11.(b) 12.(b) 13.(d) 14.(d) 15.(a) 16.(b) 17.(b) 18.(c) 19.(b) 20.(c) 21.(d) 22.(a) 23.(a) 24.(d) 25.(c) 26.(c) 27.(a) 28.(b) 29.(c) 30.(b) 31.(c) 32.(c) 33.(c) 34.(d) 35.(a) 36.(a) 37.(d) 38.(c) 39.(b) 40.(c) 41.(b) 42.(d) 43.(a) 44.(c) 45.(d) 46.(b) 47.(b) 48.(c) 49.(c) 50.(d)
very much good bro we need people like you thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #28  
Old January 2nd, 2017, 08:19 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default

Can i get sample paper of class VII as i want to join sainik school lucknow my no. 9876350845 my email devanshdev@gmail.com please reply
Reply With Quote Quick reply to this message
  #29  
Old January 4th, 2017, 01:52 AM
varsha thapa
Guest
 
Posts: n/a
Default

Will u pls send me 7th clss smpl papru
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Sainik school entrance exam
TNOU B.ED ENTRANCE MODEL QUESTION PAPER
Saidai Duraisamy Entrance Exam Model Question Paper
Sainik School last year question paper of 6th class entrance exam
model question paper of IMU entrance examination
IIT JAM M.Sc. Applied Geology Entrance Model Question Paper
MSW Entrance Model Question Paper
Model Question Paper for PhD Entrance Exam
Sainik School Kazhakootam (SSK) Entrance Exam
Sainik School Entrance Exam Date of Advertisement
IGNOU M.Ed Entrance Exam Model Question Paper
Sainik School, Lucknow Entrance Exam
M.Tech (Nano Technology) Entrance Exam Model Question paper
MBBS entrance exam Model question paper
Sainik School Entrance exam Last Date to Apply and Fee
Model Question Paper for AIIMS Entrance Exam
Korukonda Sainik School Entrance Exam Results
UPTU entrance exam Model Question Paper
Entrance Model Question Paper of MCA
ME Entrance Exam Model Question Paper






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 12:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9