Sainik School Entrance Exam Model Question Paper - Page 2 - 2016-2017 StudyChaCha

Go Back   2016-2017 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > Career and Jobs




  #11  
Old November 21st, 2014, 01:54 PM
hatsun1982@gmail.com
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Sainik School Entrance Exam Model Question Paper

As per your need here I am providing you the Sainik School Entrance Exam Model Question Paper.

Directions (Q.1-5) In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q.1
(a) Abandon
(b) Accommodation
(c) Adranalin
(d) Advent
Q.2
(a) Embad
(b) Elapse
(c) Exhilarate
(d) Exhort
Q.3
(a) Cathedral
(b) Catastrephe
(c) Colloquial
(d) Coax
Q.4
(a) Perplex
(b) Peninsula
(c) Perpetuate
(d) Pedastrain
Q.5
(a) Trample
(b) Tuberculosis
(c) Trenquilizer
(d) Transcend

Directions (Q.1-5) Choose the word which is least like the other words in the group.
Q.1
(a) Percentage
(b) Simplification
(c) Profit & Loss
(d) Quantitative Aptitude
Q.2
(a) Pen
(b) Pencil
(c) Paper
(d) key board
Q.3
(a) Eyes
(b) Nose
(c) Fingers
(d) Lips
Q.4
(a) Arc
(b) Diagonal
(c) Radius
(d) Circle
Q.5
(a) Furniture
(b) Table
(c) Chair
(d) Bed
Directions (1-4): In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.
1. Arousal : Need : : Effort : ?
(1) Personality
(2) Motive
(3) Success
(4) Probability
2. ABCD : EFGH : : IJKL : ?
(1) OPQR
(2) UVWX
(3) MNPQ
(4) NOPQ
3. 33, 66, 99, ?
(1) 133
(2) 130
(3) 131
(4) 132
4. Wheat : Cereal : : Water: ?
(1) Petrol
(2) Liquid
(3) Diesel
(4) Kerosene

Q.1 Who won the’Jnanpith Award’ is the year 2010-
(a) Girish Karnad
(b) Indira Goswami
(c) Chandrashekhara Kambara
(d) Dr.O.N.V. Kurup
Q.2 ‘Shekel’ is the currency of –
(a) Kenya
(b) Iran
(c) Israel
(d) Iraq
Q.3 The Monetary Policy in India is formulated by
(a) Central Government
(b) Reserve Bank of India
(c) Industrial Financial Corporation of India
(d) Industrial Development Bank of India
Q.4 Who is the author of the book ‘Half of Life’?
(a) V.V. Giri
(b) V.S. Naipaul
(c) Salman Rushdie
(d) Pt Ravishankar
Q.5 Which of the following is observed as ‘National Consumer Day’ in India?
(a) 24th October
(b) 22nd December
(c) 24th December
(d) 20th March

Q.1 Who won the’Jnanpith Award’ is the year 2010-
(a) Girish Karnad (b) Indira Goswami (c) Chandrashekhara Kambara (d) Dr.O.N.V. Kurup

Q.2 ‘Shekel’ is the currency of –
(a) Kenya (b) Iran (c) Israel (d) Iraq

Q.3 The Monetary Policy in India is formulated by
(a) Central Government (b) Reserve Bank of India (c) Industrial Financial Corporation of India (d) Industrial Development Bank of India

Q.4 Who is the author of the book ‘Half of Life’?
(a) V.V. Giri (b) V.S. Naipaul (c) Salman Rushdie (d) Pt Ravishankar

Q.5 Which of the following is observed as ‘National Consumer Day’ in India?
(a) 24th October (b) 22nd December (c) 24th December (d) 20th March

Q.6 Who among the following won the Dadasaheb Phalke award in 2011?
(a) Soumitra Chatterjee (b) Manoj Kumar (c) Manna Dey (d) Shyam Benegal

Q.7 Which Constitutional right is not a fundamental right?
(a) Right to life (b) Right to equality (c) Right to freedom (d) Right to property

Q.8 If we exclude the day of Journey, then how many days in advance tickets may be reserved on regular trains?
(a) 60 days (b) 90 days (c) 50 days (d) 100 days

Q.9 Hydrogen Bomb is based on:
(a) Nuclear Fusion (b) Nuclear Fission (c) Atomic Energy (d) Fission & Fusion

Q.10 Monopoly is a form of market where there is
(a) Small number of markets (b) Large number of markets (c) A single firm controlling the market (d) None of these

Q.11 Shape of the total fixed cost curve is
(a) Vertical (b) Horizontal (c) A curve (d) None of these

Q.12 What is the currency of Switzerland?
(a) Maloti (b) Emalangeni (c) Metical (d) Dobra

Q.13 _______ has the most favorable sex ratio.
(a) Finland (b) Switzerland (c) The Netherlands (d) Sweden

Q.14 Which book is not written by Chetan Bhagat?
(a) A House for Mr. Biswas (b) The 3 Mistakes of my life (c) 5 Point Someone (d) A Bend in the River

Q.15 Which Country experimented with the first mirror landing system?
(a) Japan (b) England (c) USA (d) France

Q.16 What was the largest aircraft carrier built during WWII?
(a) USS Enterprise (b) IJN Shinano (c) HMS Invincible (d) USS Essex

Q.17 Who won the Best Actor Award in the 59th National Film Awards 2011?
(a) Ranveer Kapoor (b) Girish Kulkarni (c) Salman Khan (d) Shahrukh Khan

Q.18 Who won the Miss India Earth Title in Pantaloons Femina Miss India 2012?
(a) Vanya Mishra (b) Rochelle Maria (c) Prachi mishra (d) Gargi Gupta

Q.19 The winner of Asia Cup of Cricket 2012 is
(a) Bangladesh (b) Pakistan (c) Australia (d) India


Q.20 The Country which has accepted UN peace plan to end violence in the Country is
(a) Iraq (b) Jordan (c) Syria (d) Yemen

Q.21The Indians who won the ATP Dubai Open 2012 are
(a) Mahesh Bhupathi and Sania Mirza (b) Mahesh Bhupathi and Leander Paes (c) Leander Paes and Sania Mirza (d) Mahesh Bhupathi and Rohan Bhopana

Q.22 Which country issued its first stamp on September 9, 1991 under the name Republik Hrvatska?
(a) Croatia (b) Slovakia (c) Czech Republic (d) F.Y.R.O.M. (Macedonia)

Q.23 Which Country uses the abbreviation RSA on its Stamps? (a) South Africa (b) Syria (c) Saudi Arabia (d) Solomon Islands

Q.24 Who sets the salaries of Federal white-collar workers?
(a) The office of personnel management (b) The secretary of labor (c) The American taxpayer (d) The president

Q.25 Who is the Brand Ambassador of NOKIA ?
(a) Saif Ali Khan (b) Akshay Kumar (c) Shahrukh Khan (d) Sachin Tendulkar

Q.26 Which of these is NOT a monetary policy tool?
(a) Discount Rate (b) Open Market Operations (c) Balance Accounts (d) Reserve Requirements

Q.27 Federal Reserve Board of Governors members are appointed by the ____________ and confirmed by the ______________.
a) President; Senate (b) Treasury; Congress (c) Federal Reserve Presidents; Treasury (d) Public; House of Representatives

Q.28 Who was the first chairman of the Atomic Energy Commission of India
(a) Enrico Fermi (b) Dr. Homi J Bhaba (c) Edwin Aldrin (d) Dr. Vikram Sarabhai

Q.29 NTC is the abbreviation of which organization in India
(a) National Tea Company (b) National Tea Corporation (c) National Textile Corporation (d) National Tobacco Company

Q.30 Which is the deepest lake of the world?
(a) Vembanad (b) Baikal (c) Nyasa (d) Chilka


Q.31Who was the second speaker of Lok Sabha?
(a) G.V.Mavlankar (b) Sardar Hukam Singh (c) M.A.Ayyangar (d) Balram jakhar

Q.32 In what year was the first recorded Olympic Games held?
(a) 666 BC (b) 676 BC (c) 776 BC (d) 766 BC

Q.33 He said: “If you want to make money, invest something that will enable Europeans to cut each other’s throats.”
(a) Leonardo Da Vinci (b) Thomas Alva Edison (c) Hiram Maxim (d) James Puckle

Q.34. Which one of the following statements is wrong ?
(a) Maria Yuryevna Sharapova won French Open 2012 on 9 June 2012 (b) She defeated Saria Erani of Italy (c) This was Sharapova’s first French open title (d) Sharapova with the French Open Title completed her career grand slam

Q.35 The age of the earth can be determined by
(a) Radio-Metric dating (b) Gravity Method (c) Geological Time Scale (d) Fossilization Method


Q.36 The acceleration due to gravity at the equator
(a) is less than that at the polls (b) is greater than that at the polls (c) is equal to that at the polls (d) does not depend on the earth’s centripetal acceleration

Q.37 The material used in the manufacture of lead pencil is
(a) Mica (b) Lead (c) Carbon (d) Graphite

Q.38 Which one of the following IT Company started its exclusive delivery centre for Aerospace and defence in Toulouse in France?
(a) TCS (b) Wipro (c) Mahindra Satyam (d) HCL

Q.39 Which one of the following statement is wrong
(a) Samsung has launched smart television series in India (b) Samsung also manufactures Cars (c) Samsung is a Korean Company (d) Raj Kumar Rishi, is the vice-president and Business head of Audio Visual Business of Samsung India

Q.40 Who discovered Cement? (a) Agassit (b) Janseen (c) Joseph Aspdin (d) Ibertus Magnus

Q.41 The element common to all acids is
(a) Carbon (b) Hydrogen (c) Oxygen (d) Sulphur

Q.42 ‘Pusa Nanha’is a variety of
(a) Apple (b) Orange (c) Pineapple (d) Papaya

Q.43India won its first Olympic hockey gold in (a)1928 (b)1930 (c)1931 (d)1929 Q.44 Radek Stepanek is a world famous
(a) Hockey Player (b) Cricket Player (c) Tennis Player (d) Chess Player

Q.45 Which gas is also called Stranger Gas?
(a) Ammonia (b) Methane (c) Carbon Monoxide (d) Xenon

Q.46 Primary gold is a gold of
(a) 22 carat (b) 24carat (c) 18 carat (d) None of these

Q.47 Who announced the Industrial Policy of 1956?
(a) Indira Gandhi (b) Pandit Jawahar Lal Nehru (c) Lal Bahadur shastri (d) None of these

Q.48 Soil erosion on hill slopes can be checked by
(a) Contour Ploughing (b) Strip Cropping (c) Terrace Cultivation (d) Aforestation

Q.49 Audi, the luxury car maker, launched an all new version of A4 in the Indian market on 4 May 2012. Audi is a _ _ _ _ _ _ car maker?
(a) French (b) Italian (c) German (d) Korean

Q.50 What is the maximum life of an ordinance promulgated by the president?
(a) Five month (b) Four month (c) Three month (d) Six month

Answers:- 1.(c) 2.(c) 3.(b) 4.(b) 5(c) 6.(a) 7.(d) 8.(b) 9.(a) 10.(c) 11.(b) 12.(b) 13.(d) 14.(d) 15.(a) 16.(b) 17.(b) 18.(c) 19.(b) 20.(c) 21.(d) 22.(a) 23.(a) 24.(d) 25.(c) 26.(c) 27.(a) 28.(b) 29.(c) 30.(b) 31.(c) 32.(c) 33.(c) 34.(d) 35.(a) 36.(a) 37.(d) 38.(c) 39.(b) 40.(c) 41.(b) 42.(d) 43.(a) 44.(c) 45.(d) 46.(b) 47.(b) 48.(c) 49.(c) 50.(d)[/QUOTE]
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12  
Old November 29th, 2014, 11:25 PM
t c das
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Sainik School Entrance Exam Model Question Paper

I HAVE RECENTLY RETIRED FROM SAINIK SCHOOL. MY PHONE NO IS 09428817026 .U CAN TALK WITH ME ON SAINIK SCHOOL ADMISSION
Quote:
Originally Posted by raushan. View Post
I am retired Army officer and doing job in a private office. My son wants to study at Sainik School and asked about its admission. Sir can you please tell me its admission details and entrance exam model question papers?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13  
Old December 30th, 2014, 02:24 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Sainik School Entrance Exam Model Question Paper

Sir I want exam paper,pattern for class 9 cn u plzz suggest me
Reply With Quote Quick reply to this message
  #14  
Old February 1st, 2015, 01:02 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Question help

Any buddy, please provide me the Sainik School last year question paper of 9th class entrance exam…
Reply With Quote Quick reply to this message
  #15  
Old February 17th, 2015, 03:43 PM
shryansh rajput
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Sainik School Entrance Exam Model Question Paper

i want sample paper os sinik school ghorakhal
Reply With Quote Quick reply to this message
  #16  
Old February 17th, 2015, 03:55 PM
shryansh rajput
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Sainik School Entrance Exam Model Question Paper

i want sainik school sample papers for class9
Reply With Quote Quick reply to this message
  #17  
Old May 25th, 2015, 02:02 PM
mkpandey
Guest
 
Posts: n/a
Default

[QUOTE=raushan.;94960]I am retired Army officer and doing job in a private office. My son wants to study at Sainik School and asked about its admission. Sir can you please tell me its admission details and entrance exam model question papers sow me the model question
Reply With Quote Quick reply to this message
  #18  
Old July 24th, 2015, 12:15 PM
Junior Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 1
Default sainik school entrance exam papers for last 5 years

sir,
Can u send me the last sainik school entrance exam papers for last 5 years.

Thank you,


Praveen
Reply With Quote Quick reply to this message
  #19  
Old August 29th, 2015, 12:37 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default 5th class paper pattern 2015-2016

plz send me papaer pattern of 5 class 201
16
Reply With Quote Quick reply to this message
  #20  
Old September 23rd, 2015, 02:33 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Sainik School Entrance Exam Model Question Paper

Please send me 9th class model paper
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Saidai Duraisamy Entrance Exam Model Question Paper
Sainik School last year question paper of 6th class entrance exam
Sainik school entrance exam
model question paper of IMU entrance examination
IIT JAM M.Sc. Applied Geology Entrance Model Question Paper
MSW Entrance Model Question Paper
Model Question Paper for PhD Entrance Exam
TNOU B.ED ENTRANCE MODEL QUESTION PAPER
Sainik School Kazhakootam (SSK) Entrance Exam
Sainik School Entrance Exam Date of Advertisement
IGNOU M.Ed Entrance Exam Model Question Paper
Sainik School, Lucknow Entrance Exam
M.Tech (Nano Technology) Entrance Exam Model Question paper
MBBS entrance exam Model question paper
Sainik School Entrance exam Last Date to Apply and Fee
Model Question Paper for AIIMS Entrance Exam
Korukonda Sainik School Entrance Exam Results
UPTU entrance exam Model Question Paper
Entrance Model Question Paper of MCA
ME Entrance Exam Model Question Paper






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 01:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9