Previous year question papers of National Insurance Company in PDF format - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old June 4th, 2014, 12:31 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Previous year question papers of National Insurance Company in PDF format

Will you please give me the previous year question papers of National Insurance Company as it is very urgent for me?
Reply With Quote
  #2  
Old June 5th, 2014, 12:56 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,928
Default Re: Previous year question papers of National Insurance Company in PDF format

As you want to get the previous year question papers of National Insurance Company so here is the information of the same for you:

Some content of the file has been given here:

1. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg.
with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many
kgs. of brand A are needed to make 40kgs. of the mixture?
Ans. Brand A needed is 24kgs.
2. A wizard named Nepo says “I am only three times my son’s age. My
father is 40 years more than twice my age. Together the three of us are
a mere 1240 years old.” How old is Nepo?
Ans. 360 years old.
3. One dog tells the other that there are two dogs in front of me. The
other one also shouts that he too had two behind him. How many are they?
Ans. Three.
4. A man ate 100 bananas in five days, each day eating 6 more than the
previous day. How many bananas did he eat on the first day?
Ans. Eight.
5. If it takes five minutes to boil one egg, how long will it take to
boil four eggs?
Ans. Five minutes.
6. Three containers A, B and C have volumes a, b, and c respectively; and
container A is full of water while the other two are empty. If from
container A water is poured into container B which becomes 1/3 full, and
into container C which becomes 1/2 full, how much water is left in
container A?
7. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC
= 20. What is the length of AE?
Ans. AE = 10.
8. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B
respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm,
and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the
chord BC?
Ans. BC = 4 cm.
9 Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find
the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.
Ans. 64/2210.
10. A number of cats got together and decided to kill between them 999919
mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice
than there were cats. How many cats do you think there were ?
Ans. 991.
11. If Log2 x – 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x
be?
Ans. x = e2 or e3.
12. The square of a two digit number is divided by half the number. After
36 is added to the quotient, this sum is then divided by 2. The digits of
the resulting number are the same as those in the original number, but

they are in reverse order. The ten’s place of the original number is
equal to twice the difference between its digits. What is the number?
Ans. 46
13.Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall be
total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.?
Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten paise coins, and 1
twenty-five paise coins.
14.A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft.
and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the
top?
Ans.18 hours.
15. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12
Ans. 9
16. The minute hand of a clock overtakes the hour hand at intervals of 64
minutes of correct time. How much a day does the clock gain or lose?
Ans. 32 8/11 minutes.
17. Solve for x and y: 1/x – 1/y = 1/3, 1/x2 + 1/y2 = 5/9.
Ans. x = 3/2 or -3 and y = 3 or -3/2.
18. Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was
Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption
so as to keep the expenditure fixed?
Ans. 20 %.
19. Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.
Ans. 10.
20. Can you find out what day of the week was January 12, 1979?
Ans. Friday.
21. A garrison of 3300 men has provisions for 32 days, when given at a
rate of 850 grams per head. At the end of 7 days a reinforcement arrives
and it was found that now the provisions will last 8 days less, when
given at the rate of 825 grams per head. How, many more men can it feed?
Ans. 1700 men.
22. From 5 different green balls, four different blue balls and three
different red balls, how many combinations of balls can be chosen taking
at least one green and one blue ball?
Ans. 3720.
23. Three pipes, A, B, & C are attached to a tank. A & B can fill it in
20 & 30 minutes respectively while C can empty it in 15 minutes. If A,
B & C are kept open successively for 1 minute each, how soon will the
tank be filled?
Ans. 167 minutes.
24. A person walking 5/6 of his usual rate is 40 minutes late. What is
his usual time?

Ans. 3 hours 20 minutes.
25. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a tube station. He
found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach
the bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18
seconds to get to the bottom. If the time is measured from the moment the
top step begins to descend to the time he steps off the last step at
the bottom, find out the height of the stair way in steps?
Ans.46 steps.

Masters of Computer Application –(MCA) Entrance 2012
Computer Knowledge Paper I
1. All of the following are examples of real security and privacy risks
EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Ans : B
2. A process known as ____________ is used by large retailers to study
trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Ans : A
3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often
connected to complex inventory and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Ans : B
4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that
scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special
offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Ans : A
5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a
criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Ans : C
6. Which of the following is NOT one of the four major data processing
functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Ans : C
7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and
track in a database all of the animal’s movements.

A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Ans : B
8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices
through computers instead of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Ans : A
9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is
considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Ans : A
10. ____________ is the study of molecules and structures whose size
ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Ans : A
11. ____________ is the science that attempts to produce machines that
display the same type of intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Ans : D
12. ____________ is data that has been organized or presented in a
meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Ans : D
13. The name for the way that computers manipulate data into information
is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Ans : B

14. Computers gather data, which means that they allow users to
____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Ans : B
15. After a picture has been taken with a digital camera and processed
appropriately, the actual print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Ans : B
16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Ans : C
17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Ans : D
18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and
each special character is made up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Ans : D
19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Ans : C
20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Ans : B
21. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte

B. bit
C. gigabyte
D. megabyte
Ans : C
22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Ans : C
23. ____________ is any part of the computer that you can physically
touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Ans : A
24. The components that process data are located in the:
A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Ans : C
25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Ans : D
26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Ans : A
27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Ans : B
28. The ____________, also called the “brains” of the computer, is
responsible for processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)

Ans : D
29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Ans : B
30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Ans : A
31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help
perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Ans : B
32. System software is the set of programs that enables your computer’s
hardware devices and ____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Ans : D
33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of
two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Ans : A
34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to
process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Ans : C
35. Servers are computers that provide resources to other computers
connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.

Ans : A
36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing
____________ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Ans : D
37. ____________ are specially designed computers that perform complex
calculations extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Ans : B
38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Ans : D
39. The difference between people with access to computers and the
Internet and those without this access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Ans : A
40. ____________ is the science revolving around the use of
nanostructures to build devices on an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Ans : A
41. Which of the following is the correct order of the four major
functions of a computer?
A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage
Ans : D
42. ____________ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million

Ans : A
43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Ans : B
44. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Ans : C
45. ____________ controls the way in which the computer system functions
and provides a means by which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Ans : B
46. The operating system is the most common type of ____________
software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Ans : C
47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside
other devices, such as your car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Ans : B
48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to
questions or clicking an icon, are called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.
Ans : A
49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.
Ans : D

50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the
computer is the:
A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.
Ans : A

NUMERICAL APTITUDE QUESTIONS
1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?
(A) 13.14
(B) 12.96
(C) 12.43
(D) 13.34
(E) None of these
2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?
(A) 867.8
(B) 792.31
(C) 877.5
(D) 799.83
(E) None of these
3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921
(A)20.2
(B) 24.2
(C)23.1
(D) 19.2
(E) None of these
4.576÷ ? x114=8208
(A)8
(B)7
(C)6
(D)9
(E) None of these
5. (1024—263—233)÷(986—764— 156) =?
(A)9
(B)6
(C)7
(D)8
(E) None of these
6. ?125÷5x ?=6265
(A)1253
(B) 1250
(C)1245
(D) 1550
(E) None of these
7.(42)2÷6.3 x 26 =?
(A)7182
(B) 7269
(C)7260
(D) 7240
(E) None of these
8.384×12×2=?

(A)9024
(B) 9216
(C)6676
(D) 6814
(E) None of these
9.6534÷40÷33=?
(A)3.06
(B) 5.25
(C)4.82
(D) 6.12
(E) None of these
10. ?2704 x ?2209=?
(A)1996
(B)2444
(C)2452
(D)1983
(E)None of these
11.2536+4851—?=3450+313
(A)3961
(B)4532
(C)3624
(D)4058
(E) None of these
12. (2560 x 1.4) +(7400 x 0.6) =?
(A)7512
(B) 9746
(C)6523
(D) 8024
(E) None of these
13. 36%of 850+? %of 592 = 750
(A)73
(B)89
(C)82
(D)75
(E) None of these
14.64%of 2650+40% 0f 320=?
(A)1824
(B) 1902
(C)1829
(D) 1964
(E) None of these
15. 486+32×25—59=?
(A) 514
(B) 528
(C) 599
(D) 507
(E) None of these

16. 1827÷ 36 x ?=162.4
(A)4.4
(B)3.2
(C)2.1
(D) 3.7
(E) None of these
17. 1008÷36=?
(A)28
(B) 32.5
(C)36
(D) 22.2
(E) None of these
18. 56.21 +2.36+5.41 —21.4+1.5=?
(A)40.04
(B) 46.18
(C)44.08
(D) 43.12
(E) None of these
19. 65%of 320+?=686
(A) 480
(B) 452
(C)461
(D) 475
(E) None of these
20. 83250÷?=74×25
(A)50
(B) 45
(C)40
(D) 55
(E) None of these
21. ?7744=?
(A)88
(B)62
(C)58
(D)78
(E)None of these
22.35%of ?=242
(A)729
(B)652
(C)693
(D)759
(E) None of these
23. 1256+4813+765=?
(A)5642
(B) 5876
(C)6788

(D) 6878
(E) None of these
24. 22 x4+(?)2=(13)2
(A) 81
(C) 27
(B) 9
(D) 64
(E) None of these
25. 432+2170+35=?
(A)494
(B) 475
(C)481
(D) 469
(E) None of these
26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of
the first and third numbers is more than the second number by 52, then
which will be the largest number?
(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these
27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of
8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount
and at the same rate and same time?
(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C)Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these
28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length
is decreased by 4 cm. and the breadth is increased by 3 cms., then the
area of the new rectangle will be the same as the area of the original
rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?
(A)45 cms.
(B)40 cems.
(C)50 cms.
(D)55 cms.
(E)None of these
29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number
formed by reversing the digits is greater than the original number by 54,
then what will be the original number?
(A)28
(B) 48
(C)39
(D) 93
(E) None of these

30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator.
If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the
resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?
(A)5/18
(B)6/13
(C)13/6
(D)7/12
(E) None of these
31. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number.
What is the number?
(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these
32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs
were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12
each. What will be the percentage
profit?
(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these
33. What should come in the place of question mark (?) in the number
series given below?
25, 34, 52,79, 115,?
(A)160
(B) 140
(C)153
(D) 190
(E)None of these
34. What number should replace both the question marks (?) in the
following question ?
?/144= 49 /?
(A)95
(B) 76
(C)82
(D) 84
(E)None of these
35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of
the smallest and the largest numbers?
(A)158
(B) 148
(C)168
(D) 198
(E) None of these

36. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on
travel, 10% on clothes and the remaining amount of Rs. 27,000 is saved.
What is Ajay’s income?
(A) Rs. 60,000
(B) Rs. 80,500
(C) Rs. 60,700
(D) Rs. 70,500
(E) None of these
37. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be
arranged ?
(A) 150
(B) 240
(C) 120
(D) 200
(E) None of these
38. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a
flower bed in the form of a sector of radius 14 m. What is the area of
the remaining part of the park?
(A)984 Square m
(B) 789 Square m
(C) 1014 Square m
(D) 1024 Square m
(E) None of these
39. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost
of cultivating the field at Rs. 367.20 per square meter is Rs. 27,540,
then what is the perimeter of the rectangle?
(A)47m
(B) 39m
(C)52m
(D)40m
(E) None of these
40. If the fractions8/5,7/2,9/5,5/4,4/5 are arranged in descending order
of their values, which one will be fourth?
(A)4/5
(B)5/4
(C)9/5
(D)8/5
(E) 7/2
41. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 :7
respectively. After 7 years, their ages will be in the ratio of 11:14
respectively. What is the difference between their ages?
(A)9 years
(B) 4 years
(C)5 years
(D) 7 years
(E) None of these

42. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many
days will 18 men complete the same work?
(A)16 days
(B) 20 days
(C)26 days
(D) 30 days
(E) None of these
43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the
circumference of the circle?
(A)29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C)30.8 cm
(D) 40.2 cm
(E) None of these
44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay
joined him with a capital of Rs. 60,000. After another 6 months, Ankush
joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year, they
made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?
(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these
45. What is the average age of a family of five members, whose ages are
42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?
(A)60 years
(B) 49 years
(C)45 years
(D) 58 years
(E) None of these
46. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes
and 20 minutes respectively. However, there is a leakage at the bottom
which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty
initially, how much time will both the taps take to fill the tank
(leakage is still there) ?
(A) 8 minutes
(B) 7 minutes
(C) 10 minutes
(D)15 minutes
(E) None of these
47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?
(A) Rs. 690
(B) As. 520
(C) Rs. 517.5
(D) Rs. 499.2
(E) None of these
48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25
persons, then how much would each person get?

(A) Rs. 2,54,876
(B) Rs. 2,34,68
(C) Rs. 3,74,20
(D) Rs. 1,95,62
(E) None of these
49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are
drawn at random, then what is the probability that only one ball is
white?
(A) 71/190
(B) 121/190
(C) 91/190
(D) 93/190
(E) None of these
50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what
will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?
(A) Rs. 1,320
(B) Rs. 1,500
(C) Rs.1,150
(D) Cannot be determined
(E) None of these
ANSWERS:
1 - D 2 - C 3 - B 4 - A 5 - D 6 - A 7 - E 8 - B 9 - E 10 - B 11 - C 12
- D 13 - D 14 - A 15 - B
16 - B 17 - A 18 - C 19 - E 20 - B 21 - A 22 - C 23 - E 24 - B 25 - A 26
- A 27 - B 28 - C 29 - C 30 - D 31 - B 32 - D 33 - A 34 - D 35 - C 36 -
A 37 - E 38 - A 39 - D 40 - B 41 - E 42 - C 43 - C
44 - A 45 - B 46 - A 47 - A 48 - B 49 - E 50 - D

For more detailed information I am uploading PDF files which are free to download:

Contact Details:
National Insurance Company Limited
DAB Division No. 18,
Palika Bhawan,
R.K. Puram, Block B,
Sector 13,
RK Puram,
New Delhi,
Delhi 110066 ‎
1800 120 1430
India

Map Location:
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















Other Discussions related to this topic
Thread
Drug Inspector Exam previous year question papers in PDF format free download
Kerala BAMS MD entrance exam previous year question papers in PDF format
PGT (Post Graduate Teachers) previous year question papers in PDF format free downloa
Management Aptitude Test previous year question papers in PDF format free download
West Bengal Medical Entrance Exam previous year question papers in PDF format
Common Admission Test previous year question papers free download in PDF format
Teacher Eligibility Test previous year question papers free download in PDF format
Previous year question papers of India Insurance Administrative Officer
Village Administrative Officer previous year question papers of TNPSC in PDF format
Symbiosis National Aptitude Test question papers of previous years in PDF format
Previous year IRDA life insurance exam question papers
Company Secretary Foundation previous year question papers
National Insurance Company previous year question papers
Question papers of generalist in national insurance company
PAPO entrance exam previous year question papers in PDF format free download
TGT (Trained Graduate Teacher) previous year question papers in PDF format free down
Management Aptitude Test previous year question papers in PDF format
Indian Engineering Service previous year question papers free download in PDF format
Amrita Engineering Entrance exam previous year question papers in PDF format
GATE Electrical Engineering previous year question papers free download in PDF format






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 02:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9