HCL previous year question papers free download - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 28th, 2014, 11:29 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default HCL previous year question papers free download

Can you please give me the HCL previous year question papers as it is very urgent for me?
Reply With Quote
  #2  
Old May 28th, 2014, 07:27 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,928
Default Re: HCL previous year question papers free download

As you want to get the HCL previous year question papers so here is the information of the same for you:

1) a) NMI
b) Software interrupts
c) Hardware interrupts
d) Software and hardware interrupt
Ans: b
2) Which of the following is error correction and deduction?
a) Hamming code
b) CRC
c) VRC
d) None
Ans: b
3) When you switch on your computer, which of the following component affect first?
a) Mother board
b) SMPS
c) Peripherals
d) None
Ans : a
4) Which of the following function transports the data?
a) TCP/IP
b) Transport layer
c) TCP
d) None
Ans: c
5) Which of the following does not consists address?
a) IP
b) TCP/IP
c) Network
d) Transport
Ans:a
6) They given like this……. And some conditions?
a) pre order
b) post order
c) In order
d) None
Ans:c
7) Authentication means….
a) Verifying authority
b) Source
c) Destination
d) Request
Ans: a
8) Symorphous is used for
a) Analysis
b) Synchournization
c) Asynchrouns
d) None
Ans: b
9) There are five nodes. With that how many trees we can make?
a) 27
b) 28
c) 30
d) 29
Ans: c (Check the ans not sure)
10) Traverse the given tree using in order, Preorder and Post order traversals.
ABC
DEF
GHI
Given tree:
Ø Inorder : D H B E A F C I G J
Ø Preorder: A B D H E C F G I J
Ø Postorder: H D E B F I J G C A
And some more questions….. I dint remember those questions
Given tree:
Ø Inorder : D H B E A F C I G J
Ø Preorder: A B D H E C F G I J
Ø Postorder: H D E B F I J G C A
And some more questions….. I dint remember those questions
SECTION –II (C language Basics and programming) this section consists of 20 Questions…….. All
are programs only…
1. main()
{
printf("%x",-1<<4);
}
a) fff0
b) fffb
c) ff0
d) none
Ans: a
Explanation:
-1 is internally represented as all 1's. When left shifted four times the least significant 4 bits are filled
with 0's.The %x format
specifier specifies that the integer value be printed as a hexadecimal value.
2. main()
{
char *p;
p="Hello";
printf("%c\n",*&*p);
}
a) e
b) H
c) some address
d) ome garbage value
Ans: b
Explanation:
* is a dereference operator & is a reference operator. They can be applied any number of times
provided it is meaningful. Here
p points to the first character in the string "Hello". *p dereferences it and so its value is H. Again &
references it to an address and * dereferences it to the value H.
3. void main()
{
int i=5;
printf("%d",i++ + ++i);
}
a) 11
b) 12
c) 10
d) output cant be predicted
Ans: d
Explanation: Side effects are involved in the evaluation of i
4. main( )
{
int a[2][3][2] = {{{2,4},{7,8},{3,4}},{{2,2},{2,3},{3,4}}};
printf(“%u %u %u %d \n”,a+1,*a+1,**a+1,***a+1);
}
a) 100, 100, 100, 2
b) 101,101,101,2
c) 114,104,102,3
d) none
Ans: c
Explanation:The given array is a 3-D one. It can also be viewed as a 1-D array.
2 4 7 8 3 4 2 2 2 3 3 4
100 102 104 106 108 110 112 114 116 118 120 122
thus, for the first printf statement a, *a, **a give address of first element . since the indirection ***a
gives the value. Hence, the first line of the output.for the second printf a+1 increases in the third
dimension thus points to value at 114, *a+1 increments in second dimension thus points to 104, **a +1
increments the first dimension thus points to 102 and ***a+1 first gets the value at first location and
then increments it by 1. Hence, the output is C is correct answer…
5. main( )
{
static int a[ ] = {0,1,2,3,4};
int *p[ ] = {a,a+1,a+2,a+3,a+4};
int **ptr = p;
ptr++;
printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
*ptr++;
printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
*++ptr;
printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
++*ptr;
printf(“\n %d %d %d”, ptr-p, *ptr-a, **ptr);
}
a) 111
222
332
443
b) 111
222
333
344
c) 111
222
333
444
d) None
Ans: b
6. #include
main()
{
const int i=4;
float j;
j = ++i;
printf("%d %f", i,++j);
}
a) 8
b) 5
c) compile error
d) syntax error
Ans: c
7. main()
{
char *p;
int *q;
long *r;
p=q=r=0;
p++;
q++;
r++;
printf("%p...%p...%p",p,q,r);
}
a) 001… 100…0002
b) 0001...0002...0004
c) 001… 002…004
d) none
ans: b
8. main()
{
unsigned int i;
for(i=1;i>-2;i--)
printf("HCL Technologies");
}
a) HCL
b) Technologies
c) HCL Technologies
d) None
Ans: None(Plz Check the answer)
9. main()
{ int a[10];
printf("%d",*a+1-*a+3);
}
a) 4
b) 5
c) 6
d) None
Ans : a
10. main()
{
float f=5,g=10;
enum{i=10,j=20,k=50};
printf("%d\n",++k);
printf("%f\n",f<<2);
printf("%lf\n",f%g);
printf("%lf\n",fmod(f,g));
}
a) Line no 5: Error: Lvalue required
b) Line no 5: Error: Link error
c) Compile error
d) None
Ans: a
11. int swap(int *a,int *b)
{
*a=*a+*b;*b=*a-*b;*a=*a-*b;
}
main()
{
int x=10,y=20;
swap(&x,&y);
printf("x= %d y = %d\n",x,y)
}
a) x=10 y=20
b) x=20 y=10
c) x=30 y=20
d) none
Ans: b
12. main()
{
int i=300;
char *ptr = &i;
*++ptr=2;
printf("%d",i);
}
a) 665
b) 565
c) 556
d) none
Ans: c
13.main()
{
float me=1.1;
double you=1.1;
if(me==you)
printf(”IloveU”);
else
printf(“I Hate U”)
}
a) I love u
b) I hate u
c) floating point error
d) Compile error
Ans: b
14.
enum colors {BLACK,BLUE,GREEN}
main()
{
printf(”%d..%d..%d”,BLACK,BLUE,GREEN);
return(1);
}
a) 1..2..3
b) 0..1..2
c) 2..3..4
d) none
Ans: b
Some more questions given.. I dint remember…. Be prepare all basic concept in C… so that you can
answer very easily…
SECTION –III (Data structures and C++) this section consists of 10 Questions… Each question carry
2 marks… so they deduct ½ mark for wrong answer…..
1) #include
main()
{
char s[]={'a','b','c','\n','c','\0'};
char *p,*str,*str1;
p=&s[3];
str=p;
str1=s;
printf("%d",++*p + ++*str1-32);
}
a)97
b) M
c)76
d) none
Ans: b
2) main( )
{
int a[ ] = {10,20,30,40,50},j,*p;
for(j=0; j<5; j++)
{
printf(“%d” ,*a);
a++;
}
p = a;
for(j=0; j<5; j++)
{
printf(“%d ” ,*p);
p++;
}
}
a) address of array
b) Compile error
c) Lvalue required
d) none
Ans: c
3) struct aaa{
struct aaa *prev;
int i;
struct aaa *next;
};
main()
{
struct aaa abc,def,ghi,jkl;
int x=100;
abc.i=0;abc.prev=&jkl;
abc.next=&def;
def.i=1;def.prev=&abc;def.next=&ghi;
ghi.i=2;ghi.prev=&def;
ghi.next=&jkl;
jkl.i=3;jkl.prev=&ghi;jkl.next=&abc;
x=abc.next->next->prev->next->i;
printf("%d",x);
}
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5
Ans: b
4) main(int argc, char **argv)
{
printf("enter the character");
getchar();
sum(argv[1],argv[2]);
}
sum(num1,num2)
int num1,num2;
{
return num1+num2;
}
a) compile error
b) L value required
c) Syntax error
d) None
Ans: a
5)
class Sample
{
public:
int *ptr;
Sample(int i)
{
ptr = new int(i);
}
~Sample()
{
delete ptr;
}
void PrintVal()
{
cout << "The value is " << *ptr;
}
};
void SomeFunc(Sample x)
{cout << "
Say i
am in someFunc "
<< endl;
}int main()
{
Sample s1= 10;
SomeFunc(s1);
s1.PrintVal();
}
a) say I am in someFunc
b) say I am in someFunc and runtime error
c) say I am in someFunc and null value
d) none
ans: b
and some questions given in DATASTURES… those are based on linked lists only also very big
programs… so you have to do it very careful
SECTION-III (General aptitude+1 passage+Logical) this section consists of 20 questions.. Each
question carry 1 mark…
1) Sandhya and Bhagya is having the total amount of 12000. In that amount bhagya has deducted 3600
as less as sandhya. So what is their shared amount?
a) 2800
b) 3600
c) 4800
d) 9600
Ans : c
2) Six persons have to present at certain meeting. The conditions are,
A present P should present
M present T should present
K present P should present
If A and P present I should be there in meeting
If M and T present D should be absent
If K and P present P should present
Based on this they given some questions… Those are easy only.. you can do it easily…
3) Here they given passage following some questions.. Poetry explaining her experience with HINDI
latest songs… and comparing with old songs… also she is a good singer. Like this they given a big
passage… so read it carefully at a time.. so that u can save your time
4) Dhana and Lavanya started running at same point… But dhana started in anti clock wise direction,
Lavanya started in clockwise direction.. Dhana met lavanya at 900 m . where as lavanya met dhana
at 800 m… so how much distance they covered each other?
a) 1700
b) 900
c) 1800
d) data is insufficient
Ans: d
5) This question is base on Arithmetic mean like algebra… a n+2 = (7+an)/5…. Initially a0= 0…… so
what is the value of a2?
a) 5/2
b) 7/2
c) 7/5
d) none
Ans : c
6) Here they given two statements, based on that they gave some questions
Statement I : I is enough to answer
Statement II: I and II is enough to answer
i) Raja can do a piece of work in 9 days… and govardhan can do a piece of work in 8 days. In how
many days they will complete the work alternatively..
Statement I: They both do in 72/17 days
Statement II : A alone can do 1/9 days
a) I b) I and II c) II d) none

HCL Aptitude Test 3
1. a=2, b=3, c=6 Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c
Ans. 11/30
2. What does the hexa number E78 in radix 7.
(a) 12455
(b) 14153
(c) 14256
(d) 13541
(e) 131112
Ans. (d)
3. What does the hexa number E78 in radix 7.
(a) 12455
(b) 14153
(c) 14256
(d) 13541
(e) 131112
Ans. (d)
4. Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2.What is n?
(a) (2 x k + s)/Q
(b) (2 x s x k)/Q
(c) (2 x k - s)/Q
(d) (2 x k + s x Q)/Q
(e) (k + s)/Q
5. From the following statements determing the order of ranking
M has double the amount as D Y has 3 rupess more than half the amount of D
Ans. Data insuffiecient
Questions 6 - 10 are to be answered on the following data
A causes B or C, but not both
F occurs only if B occurs
D occurs if B or C occurs
E occurs only if C occurs
J occurs only if E or F occurs
D causes G,H or both
H occurs if E occurs
G occurs if F occurs
6. If A occurs which of the following must occurs
I. F and G
II. E and H
III. D
(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I,II, & III
(e) I & II (or) II & III but not both
Ans. (e)
7. If B occurs which must occur
(a) D
(b) D and G
(c) G and H
(d) F and G
(e) J
Ans. (a)
8. If J occurs which must have occured
(a) E
(b) either B or C
(c) both E & F
(d) B
(e) both B & C
Ans. (b)
9. Which may occurs as a result of cause not mentioned
I. D
II. A
III. F
(a) I only
(b) II only
(c) I & II
(d) II & III
(e) I,II & III
Ans. (c)
10. E occurs which one cannot occurs
(a) A
(b) F
(c) D
(d) C
(e) J
Ans. (b)
11.A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the
solution spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water,approximately
what percent of the resulting solution in the jug is salt?
(A)7.5% (B)9.5% (C) 10.5% (D)12% (E)15%
12. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann
can do the same job in 9 hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann
works independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?
(A)2/3 (B)3/4 (C)1 (D)2 (E)3
Answer :E)3
13.In a murder case there are four suspects P,Q,R,S. Each of them makes a statement. They are p:
"I had gone to the theatre with S at the time of the murder".q: "I was playing cards with P at the
time of the murder".r: "Q didn't commit the murder".s: "R is not the murderer".Assuming the
only one of the above statement is false and that one of them is the murderer, who is the
murderer?
a) P
b) Q
c) R
d) Cann't be concluded
e) S
Ans: E
14.Mohan earned twice as much as Deep. Yogesh earned rs.3/- more than half as much as deep. If
the amounts earned by Mohan,Deep,Yogesh are M,D,Y respectively, Which of the following is
the correct ordering of these amounts?
a) M < D < Y
b) M< Y < D
c) D< M < Y
d) It cann't be determined from the information given
e) D< Y < M
15.Statistics indicate that men drivers are involved in more accidents than women drivers. Hence
it may be concluded that
a) sufficiently information is not there to conclude anything
b) Men are actually better drivers but drive more frequently
c) Women Certainly drive more cautiously than Men
d) Men chauvinists are wrong about women's abilties.
e) Statistics sometimes present a wrong picture of things
16.Given that A,B,C,D,E each represent one of the digits between 1 and 9 and that the following
multiplication holds:
A B C D E
X 4
--------------
E D C B A
-------------- what digit does E represent ?
a) 4
b) 6
c) 8
d) 7
Ans: c
17.HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate, How many copies
can the machine make in 6 min.?
a) 900
b) 600
c) 360
d) 240
e) 150
Ans: a
18.If a=2,b=4,c=5 then
a+b c
- ---- =
c a+b
a) 1
b) 11/30
c) 0
d) -11/30
e) -1
Ans: b
19.10^2(10^8+10^8) =-------------- 10^4
a) 2(10)^4
b) 2(10)^6
c) 10^8
d) 2(10)^8
e) 10^10
Ans: b
20.Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers independently but at
the same time, produce n units in 2 hours.how long would it take V alone to produce n units?
a) 1 hr 26 min
b) 1 hr 53 min
c) 2 hr 30 min
d) 3 hr 30 min
e) 3 hr 20 min
Ans: d
Six knights - P,Q,R,S,T and U - assemble for a long journey in Two ravelling parties. For
security, each travellingparty Consists of at least two knights. The two parties travel by separate
routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups
converge for a brief time and at that point the knights can, if they wish, rearrange their
travelling parties before continuing, again in two parties along separate northern and southern
routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with
the following conditions P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly,can
never travel together. p must trave in the same party with sQ cann't travel by the southern route
U cann't change
21. If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the
southern route,the other members of this party besides P and U must be
a) Q and S
b) Q and T
c) R and S
d) R and T
e) S and T
Ans: e
22.If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following
is not a possible travelling party and route?
a) P,S,U by the northern route
b) P,S,T by the northern route
c) P,S,T by the southern route
d) P,S,U by the southern route
e) Q,R,T by the southern route
Ans: b
23.If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the
northern route, the other memnbers of this party besides U must be
a) P and S
b) P and T
c) Q and R
d) Q and T
e) R and T
Ans: c
24.If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different parties, and
R travels by the northern route,then T must travel by the
a) southern route with P and S
b) southern route with Q and R
c) southern route with R and U
d) northern route with Q and R
e) northern route with R and U
Ans: a
25.If, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight
changes from one travelling party to the other travelling party, that knight must be
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) T
Ans: e
26.A gambler bets on the team of seven players ABCDEFG whose winning a-4 to 1 against b-4 to
1 against c-4 to 1 against d-4 to 1 against e-5 to 1 against f-6 to 1 against g. how should he bet
on g to set 20% profit.
27.If a person buy radio worth Rs 2468 and pay 7% sales .how much price of radio should reduce
to pay only Rs 2468
28.What is vasu salary if salary of vasu is more than rajan salary working in same company
i)vasu salary is 100 more than rajan salary.
ii)rajan found 2000 allowns which is 50 less than vasu.
(iii)basic salry of rajan is 1000.
(i)only i is required
(ii)i & ii is required
(iii)i& iii is required
(iv)i&ii&iii is required
(v)none of these
29. If in 100 miles race 8 person is running winner take 9.8sec and fifth man takes 10.4 sec the
time of 8 man is in AP if in 4*100 meters realy of onside is 1,4,5,8 position then win by.
a).3 sec b).1 sec c).7 sec d).5 sec e)none
30. How many sons X have qwe based on relation
i)
ii)
iii)
ans(data i,ii,iii is insufficient)
31.A sink has 12 lits of water some quantity of water is taken out. if the remainng water is 6 litres
less then thewater taken out then quantity of water taken out is.
a.3
b.6
c.9
d.1
32.which is the 4 digit number whose second digit is thrice the first digit and 3'rd digit is sum of
1'st and 2'nd and last digit is twice the second digit.
1.2674
2.1349.
3.3343
4.3678
33.In a straight highway 2 cars starts from the same point in opposite directions each travels for 8
Kms and take left turn then travel for 6 Kms what is the distance between them now.
1.16
2.20
3.25
4.10
34.A problem based on house numbers.
35.Five students compare their test and quiz marks.some datas given.5 questions based on this.
C Programming
36. Which of the following about the following two declaration is true
i ) int *F()
ii) int (*F)()
Choice :
a) Both are identical
b) The first is a correct declaration and the second is wrong
c) The first declaraion is a function returning a pointer to an integer and the second is a
pointer to function returning
int
d) Both are different ways of declarin pointer to a function Answer : c) The first de...
37.What are the values printed by the following program?
#define dprint(expr) printf(#expr "=%d\n",expr)
main()
{
int x=7;
int y=3;
dprintf(x/y);
}
Choice:
a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none
Answer: c)x/y=2
38.Which of the following is true of the following program
main()
{
char *c;
int *p;
c =(char *)malloc(100);
ip=(int *)c;
free(ip);
}
ans: The code functions properly releasing all the memory allocated
39..output of the following.
main()
{
int i;
char *p;
i=0X89;
p=(char *)i;
p++;
printf("%x\n",p);
}
ans:0X8A
40.which of the following is not a ANSI C language keyword? ans:Function.
41.When an array is passed as parameter to a function, which of the following statement is correct
choice:
a) The function can change values in the original array
b) In C parameters are passed by value. The funciton cannot change the original value in
the array
c) It results in compilation error when the function tries toaccess the elements in the array
d) Results in a run time error when the funtion tries to access the elements in the array
Answer: a) The fu...
42.The type of the controlling expression of a switch statement cannot be of the type
a) int b) char c) short d)float e) none
Answer : d)float
43.What is the value of the expression (3^6) + (a^a)?
a) 3 b) 5 c) 6 d) a+18 e) None
Answer : 5
44. What is the value assigned to the variable X if b is 7 ?
X = b>8 ? b <<3 : b>4 ? b>>1:b;
a) 7 b) 28 c) 3 d) 14 e) None
ans: 3;
45.Which is the output produced by the following program
main()
{
int n=2;
printf("%d %d\n", ++n, n*n);
}
a) 3,6 b) 3,4 c) 2,4 d) cannot determine
Answer : b) 3,4
46. What is th output of the following program?
int x= 0x65;
main()
{
char x;
printf("%d\n",x)
}
a) compilation error b) 'A' c) 65 d) unidentified
47.What is the output of the following program
main()
{
int a=10;
int b=6;
if(a=3)
b++;
printf("%d %d\n",a,b++);
}
a) 10,6 b)10,7 c) 3,6 d) 3,7 e) none
Answer : a) 10,6
48.What can be said of the following program?
main()
{
enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR};
Months X = JAN;
if(X==1)
{
printf("Jan is the first month");
}
}
a) Does not print anything
b) Prints : Jan is the first month
c) Generates compilation error
d) Results in runtime error
Answer: b) Prints : Jan..
49.What is the output of the following program?
main()
{
char *src = "Hello World";
char dst[100];
strcpy(src,dst);
printf("%s",dst);
}strcpy(char *dst,char *src)
{while(*src) *dst++ = *src++;
}
) "Hello World" b)"Hello" c)"World" d) NULL e) unidentified
Answer: d) NULL
50. What is the output of the following program?
main()
{
int l=6;
switch(l)
{ default : l+=2;
case 4: l=4;
case 5: l++;
break;
}
printf("%d",l);
}
a)8 b)6 c)5 d)4 e)none
Answer : a)8
51.What is the output of the following program?
main()
{
int x=20;
int y=10;
swap(x,y);
printf("%d %d",y,x+2);
}
swap(int x,int y)
{
int temp;
temp =x;
x=y;
y=temp;
}
a)10,20 b) 20,12 c) 22,10 d)10,22 e)none
Answer:b)20,12
52.What is the output of the following problem ?
#define INC(X) X++
main()
{
int X=4;
printf("%d",INC(X++));
}
a)4 b)5 c)6 d)compilation error e) runtime error
Answer : d) compilation error
53.what can be said of the following
struct Node {
char *word;
int count;
struct Node left;
struct Node right;
}
a) Incorrect definition
b) structures cannot refer to other structure
c) Structures can refer to themselves. Hence the statement is OK
d) Structures can refer to maximum of one other structure
Answer :c)
54.What is the size of the following union. Assume that the size of int =2, size of float =4 and size
of
char =1.
Union Tag{
int a;
flaot b;
char c;
};
a)2 b)4 c)1 d) 7
55. What is the output of the following program? (. has been used to indicate a space)
main()
{
char s[]="Hello,.world";
printf(%15.10s",s);
}
a )Hello,.World...
b)....Hello,.Wor
c)Hello,.Wor....
d)None of the above

Contact Details:
HCL Technologies Ltd.
Noida Express Way,
Sector 126,
Noida,
Uttar Pradesh 201303 ‎
0120 468 4000 ‎
India

Map Location:
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















  #3  
Old September 17th, 2015, 06:38 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: HCL previous year question papers free download

Will you please share with me the HCL TECHNOLOGIES previous year placement question papers as it is very urgent for me?
Reply With Quote
  #4  
Old September 17th, 2015, 06:42 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,294
Default Re: HCL previous year question papers free download

As you want to get the HCL TECHNOLOGIES previous year placement question papers so here is the information of the same for you:

1. How many segment registers are there in the 8086 processor?
a) 4 b) 6 c) 8 d) none
Ans: a

2. What is the addressing mode of this instruction MOV AL, [BX];
a) direct addressing mode
b) register indirect addressing mode
ANS: b I am not sure of it.

3. What is the type of file system used in the CD ROM?
a) VFAT B)

4) About CPU I think but answer is DMA.

5) If we double the clock speed, then?
a) It increases the speed of the processor
b) It increases the speed of the system bus
c) both of the above
D) None

6) Data recovery is done in which layer?
a) physical
b) datalink
c) network
d) transport

7) What is thrashing?
ANS: swapping in and out the pages frequently from memory.

8) By using 3 nodes how many trees can be formed?
ANS:5

9) They give one tree, and ask the post order traversal for that tree?
ANS:C

10) Page cannibalation is?
ANS:C

Aptitude section:
1) They give one scenario and ask questions on that. that is easy. Those are 5 questions.

2) They ask 2 questions in English, I didn't answer those ones. They are - Find the odd one?

3) They give 2 questions on missing digits. They r matrix type, I didn't remember the questions,

But I know answers for first one 8. For second one 28 is the answer.

4)Two persons start walking from the same place in opposite directions. After walking for 4 mts, both of them take the left and walk for another 3 mts. Then what is the distance b/w them?
Ans:10 mt.

5)One person start from his home towards college which is 53 km far away. Another person started from college towards home after an hour. the speed of first one is 4kmph and the second one is 3 kmph. Then, what is the distance from home to their meeting point?
AND:21 km.

6)3 machines can complete the work in 4,5, and 6 hours respectively. due to power failures they did the work alternatively. Then what is time taken to complete the work?
ANS:9/20

7)Two persons take the pair of dies and throws them. If 12 appers first one wins, If two consecutives 7 s appear then second one wins. What is the probability to win first one in the game?
a)6/15 b)3/13 c)2/13

8)Two questions on figures .They give five figures ,and change them sequentially, u have to find 6 th one. They give 4 choices.

9)one more Q. on number sequence.

C Programming:
1) what is name of the operator in passing variable no. of arguments to function?
ANS: Ellipsis

2) main()
{
printf("%d%d"size of ("Hcl
technologies"),strlen("HCL Technologies"));
}
a)16 16 b)16 17 c)17 17 d)17 16

3) main()
{char arr[]={ '
a','b','\n',....}
some more instructions;
}
ANS:77

4) main()
{int arr[]={0,1,2,3,4)
int *a={arr, arr+1,arr+2,...}
int **p=a;
p++;
some instructions:
}
ANS:1 1 1

5)They give one Q on 3-d array?
ANS:4

6)one Question on ++ and && operators.
ANS:1,0,0

7)one question on logical operators
Ans:1 00 1

8)one question on the return value of scanf function ?
ANS:1

For more detailed information I am uploading 4 PDF files which are free to download:

HCL TECHNOLOGIES previous year placement question papers

Section A
1. Which of the following involves context switch,
(a) system call
(b) priviliged instruction
(c) floating poitnt exception
(d) all the above
(e) none of the above
Ans: (a)
2. In OST, terminal emulation is done in
(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer
Ans: (b)
3. For a 25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,
(a)120 nano secs
(b)120 micro secs
(c)75 nano secs
(d)75 micro secs
4. For 1 MB memory, the number of address lines required,
(a)11
(b)16
(c)22
(d) 24
Ans. (b)
5. Semaphore is used for
(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence
(c) box
(d) none
Ans. (a)
6. Which holds true for the following statement class c: public A, public B
a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none
Ans. (a)
7. OLE is used in
a) inter connection in unix
b) interconnection in WINDOWS
c) interconnection in WINDOWS NT
8. Convert a given HEX number to OCTAL
9. Macros and function are related in what aspect?
(a)recursion
(b)varying no of arguments
(c)hypochecking
(d)type declaration
10.Preproconia.. does not do which one of the following
(a) macro
(b) conditional compliclation
(c) in type checking
(d) including load file
Ans. (c)
11.Piggy backing is a technique for
a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement
d) retransmition
Ans. (c)
12.In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits
(a) -128
(b) -255
(c) -127
(d) 0
13.There is an employer table with key fields as employer number data in every n'th row are
needed for a simple following queries will get required results.
(a) select A employee number from employee A , where exists from employee B where A
employee no. >= B employee having (count(*) mod n)=0
(b) select employee number from employe A, employe B where A employe number>=B employ
number group by employee number having(count(*) mod n=0 )
(c) both (a) & (b)
(d) none of the above
14.Type duplicates of a row in a table customer with non uniform key field customer number you
can see
a) delete from costomer where customer number exists( select distinct customer number from
customer having count )
b) delete customer a where customer number in b rowid
c) delete customer a where custermor number in( select customer number from customer a,
customer b )
d) none of the above
Section B
1. Given the following statement enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may} What is the value of
may?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 11
(e) None of the above
2. Find the output for the following C program
main()
{int x,j,k;
j=k=6;x=2;
x=j*k;
printf("%d", x);
3. Find the output for the following C program
fn f(x)
{ if(x<=0)
return;
else f(x-1)+x;
}
4. Find the output for the following C program
i=20,k=0;
for(j=1;j {k+=j<10?4:3;
}
printf("%d", k);
Ans. k=4
5. Find the output for the following C program
int i =10
main()
{
int i =20,n;
for(n=0;n<=i
{
int i=10;
i++;
}
printf("%d", i);
Ans. i=20
6. Find the output for the following C program
int x=5;
y= x&y
7. Find the output for the following C program
Y=10;
if( Y++>9 && Y++!=10 && Y++>10)
{printf("%d", Y);
else
printf("%d", Y);
}
Ans. 13
8. Find the output for the following C program
f=(x>y)?x:y
a) f points to max of x and y
b) f points to min of x and y
c)error
Ans. (a)
9. What is the sizeof(long int)
(a) 4 bytes
(b) 2 bytes
(c) compiler dependent
(d) 8 bytes
10.Which of the function operator cannot be over loaded
(a) <=
(b) ?:
(c) =
(d) *
11.Find the output for the following C program
main()
{intx=2,y=6,z=6;
x=y==z;
printf(%d",x)
}


Contact Details:
HCL Technologies
NH21
Industrial Area Phase I
Chandigarh, 160002
India

Map Location:
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
JAIIB exam previous year question papers free download
Previous year question papers of Probationary Officers in SBI free download
HCL placement previous year question papers free download
Previous year question papers of AIPMT free download
Combined Entrance Examination previous year question papers free download in PDF
TRB Chemistry previous year question papers free download PDF
Intelligence Bureau previous year question papers free download
Food Inspector Exam previous year question papers free download
Previous year question papers of SET Economics free download
RRB Loco Pilot exam previous year question papers free download
IBPS PO exam previous year question papers free download
Previous year question papers of IIT JEE Chemistry free download
Previous year question papers of MCA entrance exams free download
ICICI PO previous year question papers free download
Indian Engineering Service previous year question papers free download
Public Sector Units previous year question papers free download
Village Administrative Officer previous year question papers free download in PDF for
IIT Joint Admission Test previous year question papers free download
Previous year question papers of IIT JAM free download in PDF
Sub Inspector question papers of previous year free download PDF






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 07:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9