KVS TGT Maths previous year question papers - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 23rd, 2014, 10:52 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default KVS TGT Maths previous year question papers

Will you please give me the Kendriya Vidyalaya Sangathan Trained Graduate Teachers Maths previous year question papers?
Reply With Quote
  #2  
Old May 23rd, 2014, 04:28 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,928
Default Re: KVS TGT Maths previous year question papers

As you want to get the Kendriya Vidyalaya Sangathan Trained Graduate Teachers Maths previous year question papers so here is the information of the same for you:

(Quantitative Aptitude)



1. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 times

the remainder. If the remainder is 46, the dividend is:



(1) 4236 (2) 4306



(3) 4336 (4) 5336



2. If 1.5 x= 0.04 y, then the value of (y-x) (y+x) is:



(1) 730/77 (2) 73/77



(3) 7.3/77 (4) 703/77



3. An employee may claim Rs. 7.00 for each km when he travels by taxi and

Rs. 6.00 for each km if he drives his own car. If in one week he claimed

Rs. 595 for traveling km. How many kms did he travel by taxi?



(1) 55 (2) 65



(3) 62 (4) 70



4. The square root of 3 + “5 is :



(1) “3 /2 + 1/”2 (2) “3 /2 - 1/”2



(3) “5 /2 - 1/”2 (4) “(5/2) + “(1/2)



5. The mean temperature of Monday to Wednesday was 370C and of Tuesday to

Thursday was 340C, if the temperature on Thursday was 4/5th that of

Monday, then what was the temperature on Thursday?



(1) 36.50C (2) 360C



(3) 35.50C (4) 340C



6. A certain number of two digits is three times the sum of its digits.

If 45 be added to it, the digits are reversed. The number is:

(1) 72 (2) 32



(3) 27 (4) 23

7. Three years ago the average age of A and B was 18 years. While C

joining them now, the average becomes 22 years. How old (in years) is C

now?



(1) 24 (2) 27



(3) 28 (4) 30



8. If 2^(2x-1) = 8^(3-x), then the value of x is:



(1) -1 (2) -2





(3) 2 (4) 3



9. A man’s basic pay for a 40 hours’ week is Rs. 200. Overtimes is paid

at 25% above the basic rate. In a certain week, he worked overtime and

his total was Rs. 300. He therefore, worked for a total of (in hours):



(1) 52 (2) 56



(3) 58 (4) 62



10. On a Rs. 10, 000 payment order, a person has choice between 3

successive discounts of 10%, 10% and 30% and 3 successive discounts of

40%, 5% and 5%. By choosing the better one he can save (in Rupees):



(1) 200 (2) 255



(3) 400 (4) 433



11. Rs. 600 are divided among A, B, C so that Rs. 40 more than 2/5 th of

A’s share, Rs. 20 more that 2/7 th of B’s share and Rs. 10 more than 9/17

th of C’s may all be equal. What is A’s share (in Rupees)?



(1) 150 (2) 170



(3) 200 (4) 280



12. A, B, C started a business with their investment in the ratio 1 : 3 :

5. After 4 months, A invested the same amount as before and B as well as

C withdrew half of their investments. The ratio of their profits at the

end of the year was:



(1) 5 : 6 : 10 (2) 6 : 5 :10



(3) 10 : 5 : 6 (4) 4 : 3 : 5



13. If 9 men working 71/2 hours a day can finish a piece of work in 20

days, then how many days will be taken by 12 men, working 6 hours a day

to finish the work? It is being given that 2 men of latter type work as

much as 3 men of the former type?



(1) 91/2 (2) 11



(3) 121/2 (4) 13



14. Three pipes A, B and C can fill a cistern in 6 hours. After working

at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the

remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill

the cistern is:



(1) 12 (2) 14



(3) 16 (4) 18


15. A train B speeding with 120 kmph crosses another train C running in

the same direction, in 2 minutes. If the lengths of the trains B and C be

100 m and 200 m respectively, what is the speed (in kmph) of the train C?



(1) 111 (2) 123



(3) 127 (4) 129



16. River is running at 2 kmph. It took a man twice as long to row up as

to row down the river. The rate (in km/hr) of the man in still water is:

(1) 8 (2) 10

(3) 4 (4) 6

17. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit

and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity (in

kg.) sold at 18% profit is:

(1) 560 (2) 600



(3) 400 (4) 640

18. A sum of money becomes Rs. 13, 380 after 3 years and Rs. 20, 070

after 6 years on compound interest. The sum (in Rupees) is:



(1) 8800 (2) 8890



(3) 8920 (4) 9040

19. A well with 14 m inside diameter is dug 10 m deep. Earth taken out of

it, has been evenly spread all around it to a width of 21m to form an

embankment. The height (in metres) of the embankment is:



(1) 1/2 (2) 2/3



(3) 3/4 (4) 3/5

20. A rectangular carpet has an area of 120 sq metres and a perimeter of

46 metres. The length of its diagonal (in metres) is:



(1) 11 (2) 13



(3) 15 (4) 17

ANSWERS

1. (4), 2. (2), 3. (1), 4. (4), 5. (2) 6. (3), 7. (1), 8. (3), 9. (2),

10. (2) 11. (1), 12. (1), 13. (3), 14. (2), 15. (1) 16. (4), 17. (2), 18.

(3), 19. (2), 20. (4)

NUMERICAL APTITUDE QUESTIONS

1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?

(A) 13.14

(B) 12.96

(C) 12.43

(D) 13.34

(E) None of these



2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?

(A) 867.8

(B) 792.31

(C) 877.5

(D) 799.83

(E) None of these



3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921

(A)20.2

(B) 24.2

(C)23.1

(D) 19.2

(E) None of these



4.576÷ ? x114=8208

(A)8

(B)7

(C)6

(D)9

(E) None of these



5. (1024—263—233)÷(986—764— 156) =?

(A)9

(B)6

(C)7

(D)8

(E) None of these



6. ?125÷5x ?=6265

(A)1253

(B) 1250

(C)1245

(D) 1550

(E) None of these



7.(42)2÷6.3 x 26 =?

(A)7182

(B) 7269

(C)7260

(D) 7240

(E) None of these



8.384×12×2=?
(A)9024

(B) 9216

(C)6676

(D) 6814

(E) None of these



9.6534÷40÷33=?

(A)3.06

(B) 5.25

(C)4.82

(D) 6.12

(E) None of these



10. ?2704 x ?2209=?

(A)1996

(B)2444

(C)2452

(D)1983

(E)None of these



11.2536+4851—?=3450+313

(A)3961

(B)4532

(C)3624

(D)4058

(E) None of these



12. (2560 x 1.4) +(7400 x 0.6) =?

(A)7512

(B) 9746

(C)6523

(D) 8024

(E) None of these



13. 36%of 850+? %of 592 = 750

(A)73

(B)89

(C)82

(D)75

(E) None of these



14.64%of 2650+40% 0f 320=?

(A)1824

(B) 1902

(C)1829

(D) 1964

(E) None of these



15. 486+32×25—59=?

(A) 514

(B) 528

(C) 599

(D) 507

(E) None of these


16. 1827÷ 36 x ?=162.4

(A)4.4

(B)3.2

(C)2.1

(D) 3.7

(E) None of these



17. 1008÷36=?

(A)28

(B) 32.5

(C)36

(D) 22.2

(E) None of these



18. 56.21 +2.36+5.41 —21.4+1.5=?

(A)40.04

(B) 46.18

(C)44.08

(D) 43.12

(E) None of these



19. 65%of 320+?=686

(A) 480

(B) 452

(C)461

(D) 475

(E) None of these



20. 83250÷?=74×25

(A)50

(B) 45

(C)40

(D) 55

(E) None of these



21. ?7744=?

(A)88

(B)62

(C)58

(D)78

(E)None of these



22.35%of ?=242

(A)729

(B)652

(C)693

(D)759

(E) None of these



23. 1256+4813+765=?

(A)5642

(B) 5876

(C)6788







(D) 6878

(E) None of these



24. 22 x4+(?)2=(13)2



(A) 81

(C) 27

(B) 9

(D) 64

(E) None of these



25. 432+2170+35=?

(A)494

(B) 475

(C)481

(D) 469

(E) None of these



26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of

the first and third numbers is more than the second number by 52, then

which will be the largest number?

(A) 65

(B) 52

(C) 79

(D) 63

(E) None of these



27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of

8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount

and at the same rate and same time?

(A)Rs. 349.92

(B) Rs. 300

(C)Rs. 358.92

(D) Rs. 400

(E) None of these



28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length

is decreased by 4 cm. and the breadth is increased by 3 cms., then the

area of the new rectangle will be the same as the area of the original

rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?

(A)45 cms.

(B)40 cems.

(C)50 cms.

(D)55 cms.

(E)None of these



29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number

formed by reversing the digits is greater than the original number by 54,

then what will be the original number?

(A)28

(B) 48

(C)39

(D) 93

(E) None of these



30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator.

If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the

resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?

(A)5/18

(B)6/13

(C)13/6

(D)7/12

(E) None of these



31. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number.

What is the number?

(A) 70

(B) 75

(C) 69

(D) 85

(E) None of these



32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs

were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12

each. What will be the percentage



profit?

(A) 25

(B) 15

(C) 13

(D) 17

(E) None of these



33. What should come in the place of question mark (?) in the number

series given below?

25, 34, 52,79, 115,?

(A)160

(B) 140

(C)153

(D) 190

(E)None of these



34. What number should replace both the question marks (?) in the

following question ?

?/144= 49 /?

(A)95

(B) 76

(C)82

(D) 84

(E)None of these



35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of

the smallest and the largest numbers?

(A)158

(B) 148

(C)168

(D) 198

(E) None of these



36. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on

travel, 10% on clothes and the remaining amount of Rs. 27,000 is saved.

What is Ajay’s income?

(A) Rs. 60,000

(B) Rs. 80,500

(C) Rs. 60,700

(D) Rs. 70,500

(E) None of these



37. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be

arranged ?

(A) 150

(B) 240

(C) 120

(D) 200

(E) None of these



38. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a

flower bed in the form of a sector of radius 14 m. What is the area of

the remaining part of the park?

(A)984 Square m

(B) 789 Square m

(C) 1014 Square m

(D) 1024 Square m

(E) None of these



39. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost

of cultivating the field at Rs. 367.20 per square meter is Rs. 27,540,

then what is the perimeter of the rectangle?

(A)47m

(B) 39m

(C)52m

(D)40m

(E) None of these



40. If the fractions8/5,7/2,9/5,5/4,4/5 are arranged in descending order

of their values, which one will be fourth?

(A)4/5

(B)5/4

(C)9/5

(D)8/5

(E) 7/2



41. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 :7

respectively. After 7 years, their ages will be in the ratio of 11:14

respectively. What is the difference between their ages?

(A)9 years

(B) 4 years

(C)5 years

(D) 7 years

(E) None of these



42. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many

days will 18 men complete the same work?

(A)16 days

(B) 20 days

(C)26 days

(D) 30 days

(E) None of these



43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the

circumference of the circle?

(A)29.2 cm

(B) 28.9 cm

(C)30.8 cm

(D) 40.2 cm

(E) None of these



44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay

joined him with a capital of Rs. 60,000. After another 6 months, Ankush

joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year, they

made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?

(A) Rs. 5,500

(B) Rs. 6,000

(C) Rs. 6,600

(D) As. 5,900

(E) None of these



45. What is the average age of a family of five members, whose ages are

42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?

(A)60 years

(B) 49 years

(C)45 years

(D) 58 years

(E) None of these



46. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes

and 20 minutes respectively. However, there is a leakage at the bottom

which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty

initially, how much time will both the taps take to fill the tank

(leakage is still there) ?

(A) 8 minutes

(B) 7 minutes

(C) 10 minutes

(D)15 minutes

(E) None of these



47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?

(A) Rs. 690

(B) As. 520

(C) Rs. 517.5

(D) Rs. 499.2

(E) None of these



48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25

persons, then how much would each person get?


(A) Rs. 2,54,876

(B) Rs. 2,34,68

(C) Rs. 3,74,20

(D) Rs. 1,95,62

(E) None of these



49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are

drawn at random, then what is the probability that only one ball is

white?

(A) 71/190

(B) 121/190

(C) 91/190

(D) 93/190

(E) None of these



50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what

will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?

(A) Rs. 1,320

(B) Rs. 1,500

(C) Rs.1,150

(D) Cannot be determined

(E) None of these



ANSWERS:

1 - D 2 - C 3 - B 4 - A 5 - D 6 - A 7 - E 8 - B 9 - E 10 - B 11 - C 12

- D 13 - D 14 - A 15 - B

16 - B 17 - A 18 - C 19 - E 20 - B 21 - A 22 - C 23 - E 24 - B 25 - A 26

- A 27 - B 28 - C 29 - C 30 - D 31 - B 32 - D 33 - A 34 - D 35 - C 36 -

A 37 - E 38 - A 39 - D 40 - B 41 - E 42 - C 43 - C

44 - A 45 - B 46 - A 47 - A 48 - B 49 - E 50 - D


Contact Details:
Kendriya Vidyalaya Sangathan
Gandhi Nagar,
Jaipur,
Rajasthan 302015 ‎
India

Map Location:
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















  #3  
Old September 7th, 2014, 09:46 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default

sir plz provide me kvs pgt maths previous year paper my email Id is agrahari.rachna@gmail.com
Reply With Quote
  #4  
Old July 25th, 2015, 11:19 AM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 1
Default PREVIOUS YEARS KVS TGT MATHS PAPER

I want previous year kvs tgt maths question papers and its solution
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
OU PGCET maths & physics previous solved question papers
Msc maths model question papers of previous years
UP TGT (Maths) Previous year question paper
GUJCET Maths Previous year question papers
Previous year question papers of CSIR Maths
Common Entrance Examination Kerala (KEAM) previous year question papers of Maths engi
Previous Question Papers CBSE Board Maths
UGC NET Maths previous year question papers
Previous years question papers of Maths SSLC
TGT Maths Previous Year Question Papers
Previous years question papers of class 12th CBSE of Maths
Previous year papers of UP TGT Maths
DCE Maths Exam Previous Years Question Papers
Institute of Maths & Applications B.Sc. Entrance previous year question papers
ICSE Board 10th class Maths previous year question papers
Previous year papers of TGT Maths
IIT JEE maths Last year question papers
TGT (Maths) Previous year papers
Previous year IIT JAM question papers of MSc Maths
Last year solved question papers of Maths for CBSE 12th board






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 08:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9