CISF Head Constable Exam Syllabus - 2018-2019 StudyChaCha

Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 16th, 2014, 02:59 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default CISF Head Constable Exam Syllabus

Please provide the syllabus of the CISF head Constable Examination?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old May 17th, 2014, 03:08 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,928
Default Re: CISF Head Constable Exam Syllabus

Central Industrial Security Force (CISF) conducts examination for Special recruitment drive for post of Head Constable (Ministerial) for filling up backlog vacancies of Scheduled castes, scheduled tribes, other backward classes and ex-servicemen in Central Industrial Security Force (CISF) from male & female candidates.

Syllabus:

General Intelligence & Reasoning 50 50
General awareness & Professional knowledge 50 50
Numerical ability 50 50
Comprehension and communication skill 50 50
Total 200 200

Educational Qualification: Clearing standard 12th from any recognized board.
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















  #3  
Old February 1st, 2015, 11:59 AM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,703
Default Re: CISF Head Constable Exam Syllabus

Ok, as to want the syllabus of CISF Head Constable Exam so here I am providing you.

CISF Syllabus 2015

The Syllabus Includes:

General Intelligence & Reasoning
General Knowledge and General Awareness
Elementary Mathematics
English/Hindi

General Intelligence & Reasoning:

In this sections students have to face the questions which will be based on analogies, similarities and differences, spatial visualization, spatial orientation, visual memory, discrimination, observation, relationship concepts, arithmetical reasoning and figural classification, arithmetic number series, non-verbal series, coding and decoding, etc.

General Knowledge and General Awareness:


In this section question will be set to check the general awareness of the applicants. Questions will also be designed to test knowledge of current events, about the history of the India, geography and economy of India. The there can also be some questions which will be about neighboring countries, History, Culture, Economic Scene, General Polity, Indian Constitution, scientific Research etc.

Elementary Mathematics:


In this section questions will be based on Number Systems, Computation of Whole Numbers, Decimals and Fractions and relationship between Numbers, Fundamental arithmetical operations, Percentages, Ratio and Proportion, Averages, Interest, Profit and Loss, Discount, Mensuration, Time and Distance, Ratio and Time, Time and Work, etc.

English/Hindi:

In this section ability of the Candidates to understand Basic English/ Hindi will be examined, also the basic comprehension and writing ability will be checked.

CISF Sample Paper


1: Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3, 4, 7, 11, 18, 29,?

(1) 31

(2) 39

(3) 43

(4) 47

Ans. (4)

2. Ashok’s mother was 3 times as old Ashok 5 years ago. After 5 years she will be twice as old as Ashok. How old is Ashok today?

(1) 10 years

(2) 15 years

(3) 20 years

(4) 25 years

Ans. (2)

3. In a row of boys, Srinath is 7th from the left and Venkat is 12th from the right. If they interchange their positions, Srinath becomes 22nd from the left. How many boys are there in the row?

(1) 19

(2) 31

(3) 33

(4) 34

Ans. (3)

4. When a parabola represented by the equation y – 2x 2 = 8 x + 5 is translated 3 units to the left and 2 units up, the new parabola has its vertex at

(1) (-5, -1)
(2) (-5, -5)
(3) (-1, -3)
(4) (-2, -3)

Ans. (1)

5. The graphs of the two linear equations ax + by = c and bx – ay = c, where a, b and c are all not equal to zero,

(1) are parallel

(2) Intersect at one point

(3) Intersect at two points

(4) Perpendicular

Ans. (4)

6. A school committee consists of 2 teachers and 4 students. The number of different committees that can be formed from 5 teachers and 10 students is

(1) 10
(2) 15
(3) 2100
(4) 8

Ans. (3)

7. If f(x) is an odd function, then | f(x) | is

(1) an odd function
(2) an even function
(3) neither odd nor even
(4) even and odd

Ans. (2)

8. NRI (Non-Resident Indian) and POI (Person of Indian Origin) can open deposit accounts in India. Which of the following statements is wrong?

(1) Without the permission from the RBI, NRI and POI can open few accounts in India.
(2) Both NRI and POI should open the account only with an authorized dealer in India.
(3) A bank authorized to deal in foreign exchange is called authorized dealer in this context.
(4) To open the account, the state government permission need where the bank head office located.
(5) However Non-Resident Ordinary Rupee Account (NRO Account) can be opened in the post offices in India in the rupees denomination.

Ans. (4)

9. FEMA Act 1999 says ‘A person resident outside India means a person who is not resident in India’. FEMA stands for ……….
(1) Foreign Exchange Management Act
(2) Foreign Excel Management Act
(3) Foreign Exchange Merchant Act
(4) Foreign Enroll Management Act
(5) None of above

Ans. (1)

10. Non-Resident Ordinary Rupee Account (NRO Account) must be ………
(1) Savings account only
(2) Current account only
(3) Recurring Deposit account only
(4) Fixed Deposit account only
(5) All above type of accounts can be opened in NRO account

Ans. (5)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
CISF Head Constable Typing Test Result
Syllabus for Delhi Police Head constable Ministerial Exam
ITBP head constable exam model papers
Result of CISF Head Constable
Delhi police Head Constable Exam papers
recruitment for head constable in crpf ssb cisf bsf.
Delhi Police Head Constable Exam
Head Constable Exam in BSF previous year question papers
Delhi Police head constable ministerial syllabus
Syllabus of Head Constable (BSF)
Question Papers for Delhi Police Head Constable Ministerial Exam
ITBP head constable exam date
ITBP Head Constable Exam Details
Strategy to crack Delhi Police Head Constable Exam
Results for CISF head Constable (Male)
CISF Head Constable Ministerial Recruitment Result
CISF Head Constable Result Delhi
head constable in crpf can give ssc / cpo exam ?
what is the selection criteria for constable and head constable in Delhi Police?
Is there negative marking in crpf exam for head constable?






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 02:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9