Central Bank of India Clerk Exam Model question papers - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 15th, 2014, 10:23 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Central Bank of India Clerk Exam Model question papers

Will you please provide me the Central Bank of India Clerk Exam Model question papers????
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old May 15th, 2014, 03:50 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,928
Default Re: Central Bank of India Clerk Exam Model question papers

Yes sure, I am providing you the Central Bank of India Clerk Exam Model question papers.

1.In a Class of 41 Children, Saurabhs rank is eight from the top. Mamta is seven ranks below Saurabh. What is Mamtas rank from the botton ?

(A) 27th
(B) 29th
(C) 28th
(d) 26th

Ans: (A)

2. Starting from Point X, Joy walked 15 metres towards the West. He 15 meters towards the West. He turned left and walked 20 meters. He took another left and walked left and walked for another 12 metres. How far is Joy from point X if he faces North ?

(A) 7m
(B) 15 m
(C) 32 m
(D) 3 m
(E) None of these

Ans: (E)

3. '2' is subtracted from each even digit and '1' is added to each odd digit in the following will be the difference of the second digit from the right and the third digit from the left of the new number thus formed ?

(A) 1
(B) 2
(C) 4
(D) 6
(E) 3

Ans: (C)

4. How many meaningful English words can be formed with the words can be formeds with the letters ADMIN using each letter only once in each word ?

(All the four letters to be used in the words).

(A) None
(B) Three
(C) One
(D) Two
(E) More than three

Ans: (B)

5. How many such pairs of letters are there in the word REGULATION each of Which has as many letters between then(in both forward and backword directions) in the word, as they have between them in the English alphabetical series ?

(A) Five
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four

Ans: (A)

1. BE is related to GJ in the same way as PS is related to

1) UY
2) UX
3) UZ
4) VY
5) None of these
Ans. 1 (2)
2. Among P Q R S And T each having scored different mark R scored more marks than P and T.
Q scored less marks than T. S did not score the highest marks. Who among them scored the highest...
1) T
2) P
3) R
4) Data inadequate
5) None of these
Ans. 2 (3)
3. Pointing to a girl, Nidhi said, 'She is the daughter of my grandmother's only child.' How is the girl related to Nidhi?
1) Sister
2) Self
3) Cousin sister
4) Data inadequate
5) None of these
Ans.3 (4)
4. In a certain code MOAN is written as 5%3$ and NEWS is written as $1@8. How is SOME written in that code?
1) 8%o51
2) 85%8
3) 8@51
4) 8%31
5) None of these
Ans.4 (1)
5. In a certain code language 'how many books' is written as 'sa da na' and 'many more days' is written as 'ka pa da'. How is 'books' written in that code language?
1) sa
2) na
3) sa or na
4) Data inadequate
5) None of these
Ans.5 (3)
6. In a certain code MAJORITY is written as 'PKBNXSHQ'. How is SANCTION written in that code?
1) TBODMNHS
2) DOBTMNHS
3) TBODSHNM
4) DOBTOPJU
5) None of these
Ans.6 (2)
7. The position of the first and the 6Th digits in the number 5120397468 are interchanged, similarly the position of the second and the 7Th digits are interchanged and so on.
Which of the following will be the fourth digit from the right end after the rearrangement.....
1) 5
2) 1
3) 9
4) 7
5) None of these
Ans.7 (1)
8. How many such pairs of letters are there in the word OROANISED each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet..............
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) More than three
Ans. 8 (3)
9. How many meaningful English words can be made with the letters ITRM using each letter only once in each word?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) More than three
Ans. 9 (2)
10. The position of how many digits in the number 8247531 will remain unchanged after the digits are rearranged in ascending order within the number .......?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) More than three
Ans.10 (3)
11. In a row of twenty five children facing North, W is fifth to the right of R, who is sixteenth from the right end of the row. What is W's position from the right end of the row?
1) Eleventh
2) Tenth
3) Twelfth
4) Data inadequate
5) None of these

Ans.11 (1)

Directions Q. 12-14 Study the following, information carefully and answer the questions, which follow:
Five plays ABCD and E were organised in a week from Monday to Saturday with one play each day and no play was organised on one of these days. Play D was organised before Thursday but after Monday. Play E was organised on Saturday. Play C was not organised on the first day. Play B was organised on the next day on which play C was organised. Play A was organised on Tuesday.
12. On which day was play B organised ?

1) Thursday
2) Friday
3) Wednesday
4) Data inadequate
5) None of these

Ans.12 (2)

13. On which day was no play organised?

1) Monday
2) Wednesday
3) Thursday
4) Data inadequate
5) None of these
Ans.13 (1)
14. Which play was organised on Wednesday?
1) A
2) C
3) D
4) Data inadequate
5) None of these
Ans.14 (3)
15. If ‘÷’ means '+'; 'x' means '-',; '+' means 'x’ and '-' means '÷', then 24 -4÷6 x3+4 =?
1) 36
2) 24
3) 8
4) 4
5) None of these
Ans.15 (5)
16. What should come next in the following number series? 98761234598712345987123498
1) 7
2) 1
3) 2
4) 5
5) None of these
Ans.16 (2)
17. Each consonant in the word CORDIAL is changed to the previous letter in the English alphabet and each vowel is changed to the next letter in the English alphabet and the letters so obtained are rearranged in alphabetical order. Which of the following will be the second from the right end after the rearrangement?
1) Q
2) K
3) P
4) B
5) None of these

Ans.17 (3)

18. Meena correctly remembers that her father's birthday is after eighteenth May but before twentysecond May. Her brother correctly remembers that their father's
Birthday is before twenty-fourth May but after Twentieth May. On which date in May was definitely their father's birthday?
1) Twentieth
2) Nineteenth
3) Eighteenth
4) Cannot be determined
5) None of these
Ans.18 (5)
Directions Q. 19-20 Study the following
information and answer the questions given below:

(i) 'P÷ Q' means 'P is sister of Q'.
(ii) 'P x Q' means 'P is brother of Q'.
(iii) 'P - Q' means 'P is mother of Q'.
(iv) 'P + Q' means 'P is father of Q'.

19. Which of the following means 'M is maternal uncle of T?

1) M÷K+T
2) M x K+T
3) M x K-T
4) M ÷ K - T
5) None of these
Ans.19 (4)
20. Which of the following means 'H is paternal grandfather of T?
1) H +J+T
2) T x K + H
3) H +J x T
4) H - J + T
5) None of these
Ans.20 (1)
Directions Q. 21-25 Following questions are based on the five three-digit numbers given below:
832 965 748 259 614
21. Which of the following is the third digit of the second lowest number?
1) 2
2) 5
3) 8
4) 9
5) 4

Ans. 21 (5)

22. Which .of the following is the sum of the first' and the second digits of the highest number?

1) 11
2) 15
3) 10
4) 7
5) None of these
Ans.22 (2)
23. If the positions of the second and the third digits of each of the numbers are interchanged, which of the following will be the last digit of the lowest number?
1) 5
2) 1
3) 6
4) 4
5) 3
Ans.23 (1)
24. If the positions of the first and the second digits of each of the numbers are interchanged, which of the following will be the second digit of the second highest number?
1) 8
2) 6
3) 7
4) 5
5) None of these

Ans.24 (5)

25. Which of the following is the difference between the first and the third digits of the third highest number?
1) 6
2) 4
3) 1
4) 7
5) None of these
Ans.25 (3)
Directions Q. 26-31 In each of the questions below is given four statements followed by three conclusions numbered I, II and m. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
26. Statements:All stones are poles.
All poles are desks.
Some desks are nets.
All nets are days.
Conclusions: I. Some nets are stones.
II.Some desks are stones.
III.Some days are desks.
1) Only I and II follow
2) Only I and III follow
3) Only II and III follow
4) All I, II and III follow
5) None of these

Ans.26 (3)

27. Statements: Some months are weeks.
Some weeks are years.
All years are buses.
All buses are trains.
Conclusions: I. Some trains are weeks.
II. Some buses are weeks.
III.Some trains are months.
1) Only I and II follow
2) Only II and III follow
3) Only I and III follow
4) All, I, II and III follow
5) None of these

Ans.27 (1)

28. Statements: Some stations are rails.
All rails are rivers.
All rivers are papers.
Some papers are cards.
Conclusions: I. Some cards are stations.
II.Some rivers are stations.
III. Some cards are rivers.
1) Norte follows
2) Only I follows
3) Only II follows
4) Only III follows
5) Only II and III follow
Ans.28 (3)
29. Statements: All windows are roofs.
All roofs are glasses.
Some glasses are plates.
Some plates are carpets.
Conclusions: I. Some plates are windows.
II. Some glasses are windows.
III. Some carpets are roofs.
1) None follows
2) Only I follows
3) Only II follows
4) Only III follows
5) Only I and II follow

Ans.29 (3)

30. Statements: All trees are jungles.
All jungles are houses.
All houses are buildings.
All buildings are villages.
Conclusions: I. Some villages are houses.
II. Some buildings are jungles.
III. Some houses are trees.

1) Only I and II follow
2) Only II and III follow
3) Only I and III follow
4) All I, II and III follow
5) None of these
Ans.30 (4)
31. Statements: Some books are calendars.
No calendar is a paper.
All papers are pencils.
Some pencils are chairs.
Conclusions: I. Some chairs are books.
II. No chair is a book.
III. Some pencils are calendars.

1) None follows
2) Only either I or II follows
3) Only either I or II and III follow
4) Only III follows
5) Only n follows
Ans.31 (2)
Directions (Q. 32-37): Study the following arrangement and answer the questions given below:
M5%PU2A$43ZEK 19QRI@D7F88WN6#V©J*Y
32. Which of the following is the ninth to the right of the seventeenth from the right end of the above arrangement?
1) N
2) $
3)4
4) W
5) None of these

Ans.32 (1)

33. Which of the following is the fourth to the left of the sixth to the left of W in the above arrangement?
1) U
2) D
3) E
4) ©
5) None of these
Ans.33 (5)
34. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a number?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) More than three

Ans.34 (3)

35. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a symbol but not immediately preceded by a number?

1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) More than three

Ans.35 (3)

36. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

1) P5A
2) 4AE
3) QIK
4) F8@
5) VN*

Ans.36 (5)

37. If all the symbols and the numbers in the above arrangement are dropped, which of the following will be the twelfth from the left end?
1) E
2) K
3) Z
4) D
5) None of these
Ans.37 (5)
Directions Q. 38-43 In each question below is given a group of digits/symbols followed by four combinations of letters numbered (1), (2), (3) and (4). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of digits/symbols based on the following coding system and the conditions that follow and mark the number of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the group of digits/symbols, mark (5), ie 'None of these' , as your answer. Digit/Symbol : 5 @ 3 © 9 8 % 8 1 4 2 $ # 7 6 * Letter Code : P I MAE G F J H B D. N R Q T U .

Conditions: (i) If the first unit is a symbol and the last unit is an even digit both are to be coded as the code for the even digit.
(ii) If the first unit is all even digit and the last unit is an odd digit their codes are to be interchanged.
(iii) If the first unit is an odd digit and the last unit is a symbol both at e 1:0 be coded as the code for the symbol.
(iv) If both the first and the last units are symbols both are to be coded as Z.

38. 9@374%
1) EIMQBF
2) FBQMIE
3) ZIMQBZ
4) FIMQBF
5) None of these
Ans.38 (4)
39. 29©$#1
1) HEANRD
2) DEANRH
3) DEANRD
4) HEANRH
5) None of these
Ans.39 (1)
40. *479@©
1) UBQEIA
2) ZBQEIA
3) ZBQEIZ
4) ABQEIU
5) None of these
Ans.40 (3)
41. % 286$3
1) FDGTNF
2) FDGTNM
3) FGDTNM
4) WGTNZ
5) None of these

Ans.41 (2)

42. 54#*@6

1) PBURIT
2) PBRUIP
3) TBRUIP
4) TBRUIT
5) None of these

Ans.42 (5)

43. $63©94

1) NTMAEN
2) BTMAEB
3) ZTMAEB
4) NTMAEB
5) None of these

Ans.43 (2)

Directions Q. 44-48 Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre. F is second to the right of A and third to the left of C. B is second to the left of C and fourth to the right of H. D is second to the right of G
44. Who is to the immediate left of D?
1) H
2) C
3) G
4) Data inadequate
5) None of these
Ans.44 (2)
45. Who is second to the right of E?
1) B
2) G
3) H
4) Data inadequate
5) None of these

Ans.45 (1)

46. Who is third to the left of B?

1) E
2) H
3) F
4) Data inadequate
5) None of these

Ans.46 (5)

47. What is the position of G with respect to A?

1) Third to the left
2) Third to the right
3) Fifth to the left
4) Fourth to the right
5) Fifth to the right
Ans.47 (4)
48. In which of the following combinations is the third person sitting in between the first and the second persons?

1) BGC
2) EFB
3) DAH
4) AEF
5) GCD

Ans.48 (3)

Directions (Q. 49-54): In the following questions, the symbols @, ©, $, % and # are used with the following meaning as illustrated below:
'P $ Q' means 'P is not greater than Q'.
'P@Q' means 'P is neither smaller than nor equal to Q'.
'P # Q' means' P is not smaller than Q'.
'P © Q' means 'P is neither greater than nor equal to Q'.
'P % Q' means 'P is neither smaller than nor greeter than Q'.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.
49. Statements: D # K K @ T, T $ M,. M '% .T
Conclusions: I. J @ T
II. J%T
III. D@T
1) Only I is true
2) Only II is true
3) Only either I or II is true
4) Only IV is true
5) Only either I or II and III are true
Ans.49 (5)
50. Statements: R@N,N©D, O$J, J#B
Conclusions: I. R @ J
II. J@N
III. B@D
1) None is true
2) Only I is true
3) Only II is true
4) Only III is true
5) Only I and III are true
Ans.50 (3)
51. Statements: W © B, B % V, V $ R, R@K
Conclusions: I. K © B
II. R#B
III.V@W
1) Only I and II are true
2) Only I and III are true
3) Only II and III are true
4) AII I, II and III are true
5) None of these
Ans.51 (3)
52. Statements: H $ M, M # T, T @ D, D © R
Conclusions: I. D © M
II. R@M
III. H$T
1) None is true
2) Only I is true
3) Only II is true
4) Only III is true
5) Only I and II are true
Ans.52 (2)
53. Statements: B % J, J @ K, K © T, T $ F
Conclusions: I. F @ K
II. B@K
III.B@F
1) Only I and II are true
2) Only I and III are true
3) Only II and III are true
4) All I, II and III are true
5) None of these
Ans.53 (1)
54. Statements: F # B, B $ M, M @ K, J< e N
Conclusions: I. N @ M
II. F$M
III. K©B
1) Only I is true
2) Only II is true
3) Only III is true
4) Only II and III are true
5) None is true
Ans.54 (5)
Directions 55-60 Study the following information carefully and answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an. input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of
input and rearrangement.
Input sale data 1823 for 95 then 38
Step I data sale 1823 for 95 then 38
Step II data 95 sale 18 23 for then 38
Step III data 95 for sale 18 23 then 38
Step IV data 95 for 38 sale 18 23 then
Step V data 95 for 38 sale 23 18 then
Step VI data 95 for 38 sale 23 then 18
and step VI is the last step of the rearrangement of the above input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
55. Input year 39 stake47 house full 94 55 How many steps will be required to complete the rearrangement
1) Five
2) Six
3) Four
4) Seven
5) None of these
Ans.55 (2)
56. Step II of an input is: car 83 lost ever 324674 now How many more steps will be required to complete the rearrangement?
1) Three
2) Four
3) Five
4) Six
5) None of these
Ans.56 (2)
57. Step III of an input is : and 79 code 27 18 new goal 34 Which of the following will definitely be the input?
1) code and 79 27 18 new goal 34
2) code 27 18 new goal 34 and 79
3) code 27 and 1879 new goal 34
4) Cannot be determined
5) None of these
Ans.57 (4)
58. Input: water full never 35 78 16 height 28 Which of the following steps will be the last?
1) VI
2) VII
3) VIII
4) IX
5) None of these
Ans.58 (1)
59. Step II of an input is: high 69 store pay 36 43 15 there Which of the following will be step VI?
1) high 69 pay 43 store 36 there 15
2) high 69 pay 43 store 36 15 there
3) high 69 pay 36 43 store 15 there
4) There will be no such step
5) None of these
Ans.59 (4)
60. Input: train more 2953 fast gear 3784 Which of the following steps will be the last but one?
1) IX
2) VIII
3) VII
4) VI
5) None of these
Ans.60 (5)
Answers Q.61-70)
Q.No. Person (i) (ii)/(A) (iii)/(B) (iv) (V) Ans
61. Pranab √ √ √
√ √ 1
62. Sheetal √ √ √
 √ 3
63. Prabir √ (√) √
√ √ 4
64. Shailesh √ √ (√) √ √ 5
65. Navin √ √ √ √ × 2
66. Meera × √ √ √ √ 2
67. Akash √ (√) √ √ √ 4
68. Shekhar √ √ √ √ √ 1
69. Sunetra √ √  √ √ 3
70. Mohit √ √ (√) √ √ 5
71. (A) The Govt has marginally increased the procurement price of wheat for the current crop.
(B) The current wheat crop is expected to be twenty per cent more than the previous wheat crop.
Ans.71 (1)
72. (A) The municipal authority demolished the tea stall located on the footpath on the busy road.
(B) A large number of people have been taking their evening tea at the tea stall located on the footpath on the main road, blocking pedestrian movement.
Ans.72 (2)
73. (A) Majority of the students left the local school as the school building was in a dilapidated condition.
(B) The school authority decided to close down the school immediately and shift the remaining students to a make-shift school.
Ans.73 (1)
74. (A) The braking system of the tourist bus carrying 40 passengers failed while negotiating a stiff climb on a hilly road.
(B) The tourist bus fell into the gorge killing at least ten passengers and seriously injuring all the remaining.
Ans.74 (1)
75. (A) The state govt has decided to boost English language education in all the schools from the next academic year.
(B) The level of English language of the school students of the State is comparatively lower than that of the neighbouring states.
Ans.75 (2)

Directions Q. 1-5 What should come in place of the question mark ? in the following questions

1. 12 12 18 36 90 270 ?

1) 945
2) 810
3) 1080
4) 1215
5) None of these

Answer: 1 (1)

2. Seema, Meena and Reema begin to jog around a circular stadium and they complete their revolutions in 54 seconds, 42 seconds and 63 seconds respectively. After
approximately how many minutes will they come together at the starting point?

1) 8 minutes
2) 10 minutes
3) 3 minutes
4) 6 minutes
5) 12 minutes

Answer: 2 (4)

3. 7365+(5.4)2+.J? =7437.16

1) 1894
2) 1681
3) 1764
4) 2025
5) None of these
Answer: 3 (5)

4. 10 x 40% of? = 78
1) 650
2) 720
3) 680
5) None of these

Answer: 4 (1)

5. 125% of3060 - 85% of? = 408
1) 3890
2) 3940
3) 4020
4) 4015
5) None of these

Answer: 5 (3)

Directions Q. 6-10 What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6. 9 19 40 83 ? 345 696
1) 162
2) 170
3) 175
4) 166
5) None of these

Answer: 6 (2)

7. 980 484 236 112 50?
1) 25
2) 17
3) 21
4) 29
5) None of these

Answer: 7 (5)

8. 8 9 20 63 256 1285 ?
1) 6430
2) 7450
3) 7716
4) 7746
5) None of these

Answer: 8 (3)

9. 1015 508 255 129 66.5 ? 20.875
1) 34.50
2) 35
3) 35.30
4) 35.75
5) None of these

Answer: 9 (4)

10. (8792-4136)+?= 145.5
1) 38
2) 32
3) 42
4) 36
5) None of these

Answer: 10 (2)

11. 6561+ (l0.8x2.5) + 3=?
1) 27
2) 54
3) 72
4) 81
5) None of these

Answer: 11(4)

12. Deepa rides her bike at an average speed of30 km/hr and reaches her destination in 6 hours. Hema covers the same distance in 4 hours. If Deepa increases her average speed by 10 km/hr and Hema increases her average speed by 5 km/hr, what would be the difference in their time taken to reach the destination?

1) 54 minutes
2) 1 hour
3) 40 minutes
4) 45 minutes
5) None of these

Answer: 12 (1)

13. In how many different ways can the letters of the word 'ARMOUR' be arranged?

1) 720
2) 300
3) 640
4) 350
5) None of these

Answer: 13 (5)

14. The sum of twice a number and three times of 42 is 238. What is the sum of thrice the number and two times of 42?

1) 245
2) 250
3) 264
5) None of these

Answer: 14 (4)

15. Out of the total number of students in a college 12% are interested in sports.3/4 of the total number of students are interested in dancing. 10% of the total number of students are interested in singing and the remaining 15 students are not interested in any of the activities. What is the total number of students in the college?

1) 450
2) 500
3) 600
4) Cannot be determined
5) None of these

Answer: 15 (2)

Directions (Q. 16-20): Study the following table and answer the questions given below it: Number of students appeared (A) for an examination and percentage of students qualified (Q) in the examination from four different states over the years

States →
P Q R S
Years ↓
A Q A Q A Q A Q
2005 2500 15% 8000 20% 4400 25% 3200 18%
2006 5600 16% 6250 18% 5000 30% 4850 22%
2007 3400 25% 5900 19% 6720 15% 4800 14%
2008 8120 20% 6450 26% 7200 23% 6000 28%
2009 7100 13% 6000 30% 7500 16% 7000 29"10

16. What is the total number of students who qualified in the examination in the year 2006 from all the states together?

1) 3692
2) 4050
3) 4588
4) 3898
5) None of these

Answer: 16 (3)

17. What is the difference between the number of students who qualified in the examination in the year 2009 from State P and those who qualified in the examination in the same year from State R?

1) 254
2) 268
3) 277
4) 289
5) None of these

Answer: 17 (3)

18. What is the ratio of the number of students who did not qualify in the examination from State Q in the year 2007 to the number of students who qualified in the examination in the same year from the same State?

1) 19:81
2) 17:77
3) 81:17
4) 77: 19
5) None of these

Answer: 18 (5)

19. What is the average number of students who appeared for the examination from State S over the years?

1) 4850
2) 5090
3) 5170
4) 4900
5) None of these

Answer: 19 (3)

20. The number of students who qualified in the examination from State S in the year 2006 is approximately what per cent of the number of students who qualified in the examination from State P in the year 2008?

1) 66
2) 70
3) 59
4) 63
5) 74

Answer: 20 (1)

Directions Q. 21-25 Study the following graph carefully and answer the questions given below it: Number of employees working in various departments of two different companies number in hundreds

21. The number of employees working in the Marketing department of Company B are what per cent of the total number of employees working in the company?

1) 30
2) 28
3) 23
4) 32
5) None of these

Answer: 21 (2)

22. What is the ratio of the total number of employees working in the Admin department of both the companies together and the total number of employees working in the Finance department of both the companies together?

1) 2:3
2) 4:3
3) 3:2
4) 3:4
5) None of these

Answer: 22 (4)

23. The number of employees working in the HR department of Company A is approximately what per cent of the number of employees working in the Finance department of Company B?

1) 44
2) 207
3) 53
4) 229
5) 198

Answer: 23 (4)

24. If the number of employees working in the IT department of Company B is increased by 20%, what would be the difference between the number of employees working in the IT department of Company B and the Admin department of Company A?

1) 500
2) 350
3) 700
4) 400
5) None of these

Answer: 24 (1)

25. What is the average number 0f employees working in all the departments together in company A?

1) 600
2) 585
3) 620
4) 615
5) None of these

Answer: 25 (5)

Directions Q.26-30 study the following table carefully and answers the questions given below it .Quantity of food grains produced by various farmers in a year
(Quantity in kilograms)

Food grains Corn Rice Jowar Wheat Bajra
Farmers
P 450 200 150 275 145
Q
140 180 220 225 120
R 300 540 320 100 50
S 150 460 480 350 200
T 190 285 315 240 265
U 280 190 130 115 140
26. The quantity of rice produced by farmer T is approximately what per cent of the quantity of rice produced by farmer R?

1) 53
2) 48
3) 56
4) 45
5) 59

Answer: 26 (1)

27. What is the average quantity of total food grains produced by farmer T?

1) 265kg
2) 240kgs
3) 259kg
4) 245kg
5) None of these

Answer: 27 (3)

28. Which farmer produced the highest total quantity of food grains in the year?

1) P
2) R
3) T
4) U
5) None of these

Answer: 28 (5)

29. What is the ratio of the total quantity of corn ,rice and jowar together produced by farmer U to the total quantity of wheat and bajra together produced by the same farmer?

1) 8:3
2) 40:17
3) 3:8
4) 17:40
5) None of these

Answer: 29 (2)

30. What is the difference between the quantity of wheat produced by farmer S and the quantity of corn produced by farmer Q?

1) 200kg
2) 240kg
3) 220kg
4) 210kg
5) None of these

Answer: 30 (4)

Directions Q.31-35 study the following graph carefully and answer the questions given below it. % profit earned by a company over the years


31. What is the average per cent profit earned by the company over the years?

1) 55
2) 51
3) 62
4) 59
5) None of these

Answer: 31 (2)

32. If the expenditure of the company in the year 2006 was Rs 75,000, what was the ratio of income to expenditure of the company in that year?

1) 3: 2
2) 5: 4
3) 4: 3
4) Cannot be determined
5) None of these

Answer: 32 (1)

33. The per cent profit earned by the company in the year 2009 was what per cent of the per cent profit earned by the company in the year 2005?

1) 200
2) 240
3) 260
4) 255
5) None of these

Answer: 33 (3)

34. If the income of the company in the year 2005 and the year 2007 was Rs 6,80,000 each, then what was the difference in expenditures of the company in the year
2005 and 2007?

1) Rs 1,24,000
2) Rs 1,40,000
3) Rs 1,50,000
4) Cannot be determined
5) None of these

Answer: 34 (5)

35. If the profit earned by the company in the year 2008 was Rs 90,000, what was the income of the company in that year?

1) Rs 2,90,000
2) Rs 2,00,000
3) Rs 2,50,000
4) Cannot be determined
5) None of these

Answer: 35 (1)

36. The ratio of the present ages of Anubha and her mother is 1:2. The ratio of their ages 6 years hence would be 11:20.What was the ratio of their ages 9 years ago?

1) 3:5
2) 2:7
3) 1:4
4) 2: 5
5) None of these

Answer: 36 (4)

37. The number of residents who speak Hindi as one of the languages is approximately what per cent of the number of residents who speak only the local language?

1) 67
2) 70
3) 61
4) 59
5) 63

Answer: 37 (1)

38. Car' A' travels at the speed of 65 km/hr and reaches its destination in 8 hours. Car 'B' travels at the speed of 70 km/hr and reaches its destination in 4 hours. What is the ratio of the distance covered by car A and car B respectively?

1)11:7
2)7:13
3)13:7
4) 7:11
5) None of these

Answer: 38 (3)

39. The ratio of the students in schools A,B and C is 5:4:7. If the number of students in the school are increased by 0%, 25% and 20% respectively, what would be the new ratio of the students in schools A,B and C?

1) 5:5:7
2) 30:25:42
3) 30:20:49
4) Cannot be determined
5) None of these

Answer: 39 (2)

40. The average height of 35 girls in a class was calculated as 160 cm. It was later found that the height of one of the girls in the class was wrongly written as 144 cm, whereas her actual height was 104 cm, What is the actual average height of the girls in the class? Rounded off to two digits after decimal

1) 159.86 cm
2) 158.54
3) 159.56
4) 158.74 cm
5) None of these

Answer: 40 (5)

Directions Q.41-45 Study the following information carefully and answer the questions given below it. There are 2500 residents in a village. 1,375 residents from
this village speak only their local language. 200 residents of the village speak the local language as well as English. The number of residents in the village who speak the local language as well as Hindi is 625. 300 residents of the village speak all the three languages ie.

41. The number of residents who speak English as one of the languages forms what per cent of the total residents in the village?

1) 12
2) 8
3) 20
4) 18
5) None of these

Answer: 41 (3)

42. The number of residents who speak only the local language forms what per cent elf the total number of residents in the village?

1) 45
2) 55
3) 58
4) 40
5) None of these

Answer: 42 (2)

43. Rohit invested a certain amount at the rate of 6 p.c.p.a. and obtained a simple interest of Rs 8,730 at the end of 3 years. What amount of compound interest would he obtain on the same amount at the same rate of interest at the end of 2 years?

1) Rs 5,820
2) Rs 5,949.60
3) Rs 5,900
4) Rs 5,994.60
5) None of these

Answer: 43 (4)

44. 4563 ÷ 63 x 2.5 =?

1) 165
2) 180
3)185
4) 200
5) 150

Answer: 44 (2)

45. If 25 more people who can speak all the three languages come to reside in the village and 45 more people who can speak the language and Hindi come to reside in the village, what would be the difference between the number of residents who can speak all the three languages and the number of residents who can speak the local language and Hindi?

1) 325
2) 330
3) 340
4) 355
5) None of these

Answer: 45 (5)

Directions (Q.46-50): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions? You are not expected to calculate the exact value.

46. 4096× 2/7×3/4=?


Answer: 46 (5)

47. 389÷ (2.6 x 6.9) =?

1) 22
2) 17
3) 28
4) 12
5) 33

Answer: 47 (1)

48. 74% of 366 + 12.6% of317 =?

1) 320
2) 280
3) 350
4) 310
5) 330

Answer: 48 (4)

49.


Answer: 49 (3)

50. What is the ratio of the number of residents who speak all the three languages to the number of residents who speak the local language as well as Hindi?

1) 12:55
2) 10:25
3) 14:55
4) 12: 25
5) None of these

Answers: 50 (4)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















  #3  
Old September 18th, 2015, 01:07 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Central Bank of India Clerk Exam Model question papers

Will you please provide here sample paper for MSc Clerk Exam of Central Bank of India as I requires this while doing preparation for this exam ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old September 18th, 2015, 01:11 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,294
Default Re: Central Bank of India Clerk Exam Model question papers

As you want I am here giving sample paper for MSc Clerk Exam of Central Bank of India.

Sample paper :
Water week started from – 13th January to 17th January 2015 & Theme “Water Management Sustainable Development”
Author of “Odyssey of My Life: An Autobiography” – Shivraj V. Patil – Chk our Complete Author List
Nirbhay Missile Range – 1,000 -1500 km
Who is the current Defence minister of India? – Manohar Parikar
Jim Corbett national park is situated in which state? – Uttarakhand
Observe Army Day on – 15th January
Denmark capital – Copenhagen
Head quarters of UNICEF? – New York
Which is the Country having maximun gold mines – China
Which was the most warmest year ever? – 2014
Which were the two new earth like planets discovered? – Kepler 438-b and Kepler 442-b
What is the currency of China? – Yuan
RBI cut in repo rate by how much? – 25 basis points
What is PLA – Personal Ledger Account
Who is the regulator of financial system in India? Reserve Bank of India
A meteorological satellite called Fengyun-II 08 was launched by China
Deep Kumar Upadhyay – Nepal’s Ambassador to India
What is the name of the Microsoft’s new browser? Spartan
Who was appointed as the Chairperson of CBFC? Pahlaj Nihalani
Renminbi is the official currency of which country? China
The Classical dance Mohiniyattam is related to which state? Kerala
The beagle 2 spacecraft was launched by European Space Agency

CBI Clerk exam sample paper

1. Which of the following States will soon have its first Civil Airports?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Meghalaya
(E) Sikkim
Ans : (E)
2. Who amongst the following made the 41st Test Century of his career recently?
(A) Saurav Ganguly
(B) V. V. S. Laxman
(C) Rahul Dravid
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)
3. Which of the following was/were the objective(s) of the Mission Chandrayaan 1 ?
(a) Preparing dimensional atlas of the lunar surface.
(b) Chemical Mapping of the entire lunar surface.
(c) Locating minerals in the soil of the moon.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these

Ans : (D)
4. Which of the following States introduced a high tech foodgrain rationing system to ensure timely
supply of the foodgrains to people living below poverty line ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Delhi
(D) West Bengal
(E) Karnataka
Ans : (E)
5. Which of the following is NOT a part of India’s Money Market ?
(A) Bill Markets
(B) Call Money Market
(C) Banks
(D) Mutual Funds
(E) Indian Gold Council
Ans : (E)
6. Which of the following is the objective of the project ‘Bhoomi Keralam’ launched by the State Govt. ?
(A) To conduct a survey of the land
(B) To bring those people back who have left the State and settled in other States
(C) To provide financial security to farmers who are in distress
(D) To identify those tribals who need jobs or financial assistance
(E) None of these
Ans : (A)
7. Which of the following countries adopted its new constitution recently ?
(A) Russia
(B) Equadore

(C) South Korea
(D) North Korea
(E) None of these
Ans : (B)
8. Which of the following awards was given to Pt. Bhimsen Joshi recently (2008) ?
(A) Padma Bhushan
(B) Sangit Natak Academy Award
(C) Maharashtra Bhushan
(D) Karnataka Ratna
(E) Bharat Ratna
Ans : (E)
9. Which of the following States got its first Rail link recently ?
(A) Haryana
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Manipur
(E) Jammu & Kashmir
Ans : (E)
10. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ?
(A) Republican
(B) Democratic
(C) Labour
(D) American National Congress
(E) None of these
Ans : (B)

11. Which of the following is/are NOT the features of India’s Foreign Trade policy (2004 to 2009)?
(a) To double India’s percentage share of global trade from present 0•7 per cent to 1•5 per cent by 2009.
(b) Simplifying the procedures and bringing down the cost.
(c) Make SAARC countries India’s most preferred foreign trade partners by 2009.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) Only (a) & (c)
Ans : (C)
12. Stephen Harper whose name was in news recently is the ……….
(A) President of Canada
(B) Prime Minister of Canada
(C) President of Italy
(D) Prime Minister of Switzerland
(E) Foreign Minister of U.S.A.
Ans : (B)
13. Which of the following is NOT a fertilizer product ?
(A) Urea
(B) Murate of Potash
(C) Di Amonium Phosphate
(D) Calcium Carbonate
(E) All are fertilizers
Ans : (E)
14. A Rs. 35,000 crore JSW Steel Plant project was inaugurated in West Bengal recently. The project is
setup / developed in ……….

(A) Singur
(B) Nandigram
(C) Salboni
(D) Malda
(E) Joynagar
Ans : (C)
15. Which of the following State Govts. Has announced that it will provide a special package of
incentives to Employment Intensive Industries?
(A) Punjab
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Bihar
Ans : (C)
16. Which of the following nations has decided to increase its co-operation in the field of energy with
India?
(A) Russia
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Nepal
(E) Japan
Ans : (A)
17. Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?
(A) Savings Bank Scheme
(B) Retailing of Mutual Funds
(C) Sale of stamp Papers (Judicial)

(D) Issuance of Demand Drafts
(E) Life Insurance cover
Ans : (D)
18. Mohammed Anni Nasheed is the newly elected President of ……….
(A) Fiji
(B) Maldives
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these
Ans : (B)
19. Who amongst the following is the winner of the Nobel Prize for Literature 2008 ?
(A) Jean Marie Gustave Le Clezio
(B) Martti Ahtisaari
(C) Yoichiro Nambu
(D) Francoise Barre Sinoussi
(E) None of these
Ans : (A)
20. A national level commission of India has asked about twenty States to set up which of the following
commissions in their States as early as possible ?
(A) Farmers Commission
(B) Women Commission
(C) Child Welfare Commission
(D) Law Commission
(E) None of these
Ans : (D)

21. Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the
liquidity crunch in the country ?
(a) Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
(b) Increase the flow of foreign direct investment.
(c) Supply of additional currency notes in the market.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)
22. The third India Brazil and South Africa (IBSA) Summit took place in which of the following dies
recently ?
(A) Brazilia
(B) New Delhi
(C) Suncity
(D) Salvador
(E) Durban
Ans : (B)
23. Which of the following States has dcided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts of the
State to enable itself to provide arsenic free drinking water to all the people by 2010-11 ?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Orissa
(E) Maharashtra
Ans : (C)

24. Who amongst the following is the author of the book ‘The Exile’ ?
(A) B. G. Verghese
(B) Philip Roth
(C) Aravind Adiga
(D) Navtej Saran
(E) None of these
Ans : (D)
25. Which of the following programmes is being implemented in all the districts of the country ?
(A) Sarva Shiksha Abhiyan
(B) Navodaya Vidhyalay
(C) Ultra Mega Power Project
(D) Rajiv Gandhi Grameen Vidyuthikara Yojana
(E) None of these
Ans : (A)
26. The Govt. of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following
products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal ?
(A) Wheat
(B) Paddy
(C) Sugarcane
(D) Cotton
(E) None of these
Ans : (B)
27. Who amongst the following is the author of the book ‘The Namesake’ ?
(A) Vikram Seth
(B) V. S. Naipaul
(C) Arun Bhagat

(D) Anita Desai
(E) Jhumpa Lahiri
Ans : (E)
28. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named
as ‘Co-operation Agreement for Peaceful uses of Nuclear Energy’ ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Canada
(E) Australia
Ans : (C)
29. Tzipi Livini whose name was in news recently is from which of the following countries ?
(A) Singapore
(B) South Korea
(C) Austria
(D) Israel
(E) None of these
Ans : (D)
30. World Ozone day is observed on ……….
(A) 16th September
(B) 16th October
(C) 16th November
(D) 26th September
(E) 26th October
Ans : (A)
31. Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?

(A) Small Industries Development Bank of India
(B) NABARD
(C) National Housing Bank
(D) ICICI Bank
(E) All are Govt. sponsored
Ans : (D)
32. ‘Merdeka Cup’ is associated with the game of ……….
(A) Badminton
(B) Football
(C) Hockey
(D) Golf
(E) Tennis
Ans : (B)
33. India’s Space Rocket Launching Centre is in ……….
(A) Portblair
(B) Hassan
(C) Tirupati
(D) Kochi
(E) Sri Harikota
Ans : (E)
34. The National Games scheduled in 2011 will be organized in ……….
(A) Bengaluru
(B) Goa
(C) Kolkata
(D) Kochi

(E) Jaipur
Ans : (B)
35. Which of the followiing diseases is not covered under Integrated Disease Surveillance project ?
(A) Cholera
(B) Tuberculosis
(C) AIDS
(D) Polio
(E) Cancer
Ans : (E)
36. Which of the following is TRUE about ‘Antyodaya Anna Yojana’ ?
(a) Scheme is for Below Poverty Line families.
(b) People are provided cooked meals under the scheme.
(c) All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (E)
37. Jelena Jankovic of Serbia won which of the following titles of tennis after defeating Svetlana
Kuznetsova ?
(A) China Open
(B) Japan Open
(C) New Zealand Open
(D) Australian Open
(E) None of these

Ans : (A)
38. Who amongst the following is the Minister of Home Affairs in Union Cabinet of India at present ?
(A) Shivraj Patil
(B) Lalu Prasad Yadav
(C) P. Chidambaram
(D) Sharad Pawar
(E) None of these
Ans : (C)
39. Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority Sector is advance
?
(A) 5%
(B) 7%
(C) 10%
(D) 15%
(E) None of these
Ans : (C)
40. Dronacharya Award is given for excellence in ……….
(A) Literacy Work
(B) Social Service
(C) Coaching in Sports
(D) Journalism
(E) None of these
Ans : (C)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
State Bank of India clerk exam previous year question papers
Central Bank Clerk Exam Previous year’s model papers
Central Bank of India Model Question Papers
Central bank of India Clerical exam question papers
Central bank of India exam result clerk
Model question papers with answers for Union Bank Clerk Exam
Model Question Papers for IBPS clerk exam especially in GK
Model question papers of Bank Clerk exams
State Bank of India bank clerk exam question papers free download
Union Bank of India Clerk Post Model question papers
Bank of Baroda Clerk exam question papers
Central Bank of India Clerk exam previous year paper
IBPS Clerk Exam Model Question Papers
State bank of India clerk exam Previous years solved question papers
Central Bank of India Clerk Exam?
Sample question Papers of Central Bank of India Clerical Cadre Exam
SBI Clerk Exam Model Question Papers
Central bank of India Clerk Exam cut off
Central Bank Of India Question Papers For Clerical Exam
Bank of India Exam Question Papers For Clerk






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 03:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9