IBPS Clerk Exam Sample PAPERS - 2018-2019 StudyChaCha

Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 14th, 2014, 03:25 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default IBPS Clerk Exam Sample PAPERS

Will you please give me question paper for IBPS bank clerk examination ??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old May 16th, 2014, 06:15 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 21,910
Default Re: IBPS Clerk Exam Sample PAPERS

Here I am giving you question paper for IBPS bank clerk examination in word file with it so you can get it easily.

Institute of Banking Personnel Selection
Common Written Examination :2011 (Computer Knowledge)

1. Buffer is device/storage area–
1. Where data are temporarily stored
2. Where data is permanently stored
3. Where data error occurs
4. All of the above 5. None of these

2. A network geometric arrangement in which a single connecting line is shared by a number of nodes is called–
1. Car Topology
2. Bus Topology
3. Truck Topology
4. All of the above
5. None of these

3. An error in a computer program is referred as–
1. Bug
2. Bit
3. Virus
4. All of the above
5. None of these

4. Circuits that provide a communication path between two or more devices of a digital computer system is–
1. Car
2. Bus
3. Truck
4. All of the above
5. None of these

5. A fixed number of adjacent bits that represent a particular character or symbol are referred as–
1. Byte
2. Octal
3. Bubble
4. All of the above
5. None of these

6. Cache memory is a–
1. Small buffer storage
2. Permanent storage
3. Main memory
4. All of the above
5. None of these

7. The total number of digits (symbols) available to represent numbers in a positional number system is referred as–
1. Number system
2. Base
3. Power
4. All of the above
5. None of these

8. Cache memory is–
1. Smaller and faster than main storage
2. Bigger and slower than main storage
3. Smaller but slower than main memory
4. Bigger and faster than main memory
5. None of these

9. Cache memory–
1. Is a Static RAM
2. Increases the speed of processing by making current programs and data available to the CPU at a rapid rate
3. Both 1. and 2. are true .
4. Both 1. and 2. are false
5. None of these
10. Following is false for BASIC–
1. Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Code
2. High-level interactive programming language
3. Works in time sharing environment
4. Low level object oriented language
5. None of these

11. A unit for measuring data transmission speed that describes the capacity of a carrier is referred as–
1. Baud
2. Bit
3. Bond
4. All of the above
5. Batch

12. A process of trying out a new product by independent users before it is finally manufactured/developed–
1. Alpha test
2. Beta Test
3. Gamma test
4. All of the above
5. None of these

13. A selection, choice, or condition involving two possibilities is referred as–
1. Unary
2. Binary
3. Octal
4. All of the above
5. None of these

14. Base band System is–
1. A networking system
2. Where the channel support a single digital signal
3. Both 1. and 2. are true
4. All of the above
5. None is true

15. One of the early coding systems, based on the idea of converting each digit of a decimal number into its binary equivalent rather than converting the entire decimal value into a pure binary form is–
1. ASCII code
2. BCD
3. ASCII-8
4. All of the above
5. None of these

16. In Batch processing–
1. Several computer programs runs one after another without human interaction to run each program individually
2. Several computer programs runs one after another with human interaction to run each program individually
3. Selected computer programs runs one after another with human interaction to run each program individually
4. All of the above
5. None is true

17. BISYNC is–
1. Binary synchronous
2. A process of transmitting data
3. A half-duplex, character oriented, synchronous data communication transmission method
4. All of the above 5. None of these

18. A device that is used to transmit data from one location to another is referred as–
1. Storage
2. Memory
3. Carrier
4. All of the above
5. None of these

19. Programs developed by an outside supplier and provided to the user in a machine readable form is known as–
1. Canned programs
2. Beta program
3. Alpha program
4. All of the above
5. None of these

20. A binary numbers are represented by–
1. Digits 0 and 1
2. Digits 0, 1, ..., 8
3. Digits AB, C,...
4. All of the above
5. None of these

21. BIOS is responsible for
1. Handling the particulars of input/output operations
2. Output operations
3. Input operations
4. All of the above
5. None of these

22. BIOS is an abbreviation for–
1. Binary Input/Binary Output
2. Binary synchronous
3. Binary digit
4. All of the above 5. None of these

23. BISYNC is an abbreviation for–
1. Binary Input/Binary Output
2. Binary synchronous
3. Binary digit
4. All of the above 5. None of these

24. The overall design, construction, organiz-ation and interconnecting of the various components of a computer system is referred as–
1. Computer Architecture
2. Computer Flowchart
3. Computer Algorithm
4. All of the above
5. None of these

25. A number system with a base of two is referred as–
1. Unary number system
2. Binary number system
3. Octal number system
4. All of the above
5. None of these
Answers:

1. (1) 2. (2) 3. (1) 4. (2) 5. (1) 6. (1) 7. (2) 8. (1) 9. (3) 10. (4) 11. (1) 12. (2) 13. (2) 14. (3) 15. (2) 16. (1) 17. (4) 18. (3) 19. (1) 20. (1) 21. (1) 22. (1) 23. (2) 24. (1) 25. (2)

================================================== ==============


Institute of Banking Personnel Selection
Common Written Examination :2011 (English Language)

Direction: In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, four words are suggested. One of which fills the blank appropriately. Find out appropriate word in each case.

The Reserve Bank has taken a bold (46) in the development of money, the government securities and the foreign exchange markets in (47) of their critical role in overall growth and development of the economy and (48) in the transmission mechanism of monetary policy. The approach has been one of simultaneous movements on several fronts, graduated and callibrated, with an (49) on institutional and infrastructural development and improvements in market microstructure. The pace of reforms was contingent (50) putting in place appropriate systems and procedures, technologies and market practices. Initiatives taken by the Reserve Bank have brought about a (51) transformation of various segments of the financial market. These developments by improving the depth and liquidity in domestic financial markets have (52) to better price discovery of interest rates and exchange rates, which, in turn, hae led to greater (53) in resource allocation in the economy. The increase in size and depth of financial market has (54) the way for (55) use of indirect instruments.
1. (1) interest
(2) participation
(3) step
(4) role
(5) None of these

2. (1) point
(2) tune
(3) view
(4) pursuit
(5) None of these

3. (1) decisively
(2) reluctantly
(3) visibly
(4) particularly
(5) None of these

4. (1) equilibrium
(2) emphasis
(3) appeasement
(4) overload
(5) None of these

5. (1) by
(2) for
(3) against
(4) upon
(5) None of these

6. (1) trivial
(2) jubilant
(3) fastidious
(4) significant
(5) None of these

7. (1) addressed
(2) contributed
(3) initiated
(4) evolved
(5) None of these

8. (1) measures
(2) activism
(3) debacle
(4) efficiency
(5) None of these

9. (1) paved
(2) repaired
(3) dug
(4) elevated
(5) None of these
10. (1) revolutionised
(2) indiscriminate
(3) flexible
(4) arbitrary
(5) None of these
Answers:

1. (3 ) 2. (4) 3. (4) 4. (2) 5. (4) 6. (4) 6. (2) 7. (1) 8. (1) 9. (3) 10.(3)

================================================== ===============================


Institute of Banking Personnel Selection
Common Written Examination :2011 (Numerical Ability)

1. The sum of three consecutive natural numbers each divisible by 3 is 72. What is the largest among them?
1. 25
2. 26
3. 27
4. 30 5. 26
Answer: (3)

2. The numerator of a non-zero rational number is five less than the denominator. If the denominator is increased by eight and the numerator is doubled, then again we get the same rational number. The required rational number is:
1. 1/8
2. 4/9
3. 2/8
4. 3/8
5. 3/8
Answer: (5)

3. Find the greatest number that will divide 640, 710 and 1526 so as to leave 11, 7, 9 as remainders respectively.
1. 36
2. 37
3. 42
4. 29
5. 47
Answer: (2)

4. Jayesh is as much younger than Anil as he is older than Prashant. If the sum of the ages of Anil and Prashant is 48 years, what is Jayesh’s age in years?
1. 29
2. 30
3. 24
4. 25
5. 28
Answer: (3)

5. A bag contains one rupee, 50-paise and 25-paise coins in the ratio 2 : 3 5. Their total value is Rs. 114. The value of 50 paise coins is:
1. Rs. 28
2. Rs. 36
3. Rs. 49
4. Rs. 72
5. Rs. 50
Answer: (1)

6. A tempo is insured to the extent of 4 5 of its original value. If the premium on it at the rate of 1.3 percent amounts to Rs. 910, the original value of the tempo is:
1. Rs. 78,000
2. Rs. 78,500
3. Rs. 80,000
4. Rs. 85,000
5. Rs. 87,500
Answer: (5)

7. By selling 45 lemons for Rs. 40, a man loses 20%. How many should he sell for Rs. 24 to gain 20% in the transaction?
1. 19
2. 18
3. 24
4. 22
5. 23
Answer: (2)
8. In a ratio, which is equal to 3 : 4, if the antecedent is 12, then the consequent is:
1. 10
2. 16
3. 20
4. 22
5. 18
Answer: (2)

9. A, B and C are employed to do a piece of work for Rs. 529. A and B together are supposed to do 19/23 of the work and B and C together 8/23 of the work. What amount should A be paid?
1. Rs. 320
2. Rs. 345
3. Rs. 355
4. Rs. 380
5. None of these
Answer: (2)

10. A boy rides his bicycle 10 km at an average speed of 12 km/hr and again travels 12 km at an average speed of 10 km/hr. His average speed for the entire trip is approximately :
1. 10.4 km/hr
2. 10.8 km/hr
3. 12 km/hr
4. 14 km/hr
5. 13 km/hr
Answer: (2)

11. From a pack of 52 cards, two cards are drawn together at random. What is the probability of both the cards being kings?
1. 1/19
2. 27/29
3. 35/256
4. 1/121
5. 35/121
Answer: (4)

12. An automobile financier claims to be lending money at simple interest, but he includes the interest every six months for calculating the principal. If he is charging an interest of 10%, the effective rate of interest becomes:
1. 13%
2. 10.25%
3. 15%
4. 11%
5. None of these
Answer: (2)

13. A towel, when bleached, was found to have lost 20% of its length and 10% of its breadth. The percentage of decrease in area is:
1. 11%
2. 12%
3. 20%
4. 28%
5. 33%
Answer: (4)

14. What is the difference in exports between the periods March to May and June to August (in $ million)?
1. 418
2. 592
3. 5790
4. 585
5. None of these
Answer: (4)

15. If the exports of company B in the year 2003 were Rs. 77 crore, then, what were the imports of the company in that year?
1. 86 crore
2. 107.5 crore
3. 103.95 crore
4. 101 crore
5. None of these
Answer: (3)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















Other Discussions related to this topic
Thread
IBPS Clerk Exam Question Paper
SBI Clerk Exam Sample Question Papers
IBPS Clerk Exam Procedure Of Selection
IBPS Clerk Exam Books
Upcoming IBPS Clerk Exam When
Eligible for IBPS clerk exam after XII with 57%
IBPS Clerk model papers
Model Question Papers for IBPS clerk exam especially in GK
Question papers for IBPS clerk exam
IBPS Clerk Exam Cut Off
IBPS Clerk Exam Model Question Papers
IBPS clerk exam solved question papers
Clerk typist exam sample Question papers
IBPS Clerk Marketing previous year question papers
Duration for IBPS Clerk Exam
IBPS Bank Clerk Exam?
Which are best books for IBPS Clerk Exam
IBPS Clerk common written exam Sample Question papers
How to get IBPS Clerk Exam Full Syllabus
Cut off mark for IBPS clerk exam?






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 08:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9