Syllabus For BEL CSE Branch - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 13th, 2014, 12:56 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Syllabus For BEL CSE Branch

Please provide me syllabus for the BEL computer science branch engineers recruitment
Reply With Quote
  #2  
Old May 14th, 2014, 03:46 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,928
Default Re: Syllabus For BEL CSE Branch

Here I am giving you syllabus for the BEL computer science branch engineers recruitment below

For recruitment of BEL computer science branch engineers any particular syllabus is not published …
Generally BEL follow GATE exam syllabus only

There are 2 parts:
Part I will be testing Quantitative ability, Reasoning ability, Logical thinking,
English usage, and general awareness

Part II will be based on your specialization .
Total of 240 questions, will be multiple choice objective type.

CS-Computer Science and Engineering
ENGINEERING MATHEMATICS
Mathematical Logic: Propositional Logic; First Order Logic.
Probability: Conditional Probability; Mean, Median, Mode and Standard Deviation; Random Variables; Distributions; uniform, normal, exponential, Poisson, Binomial.

Set Theory & Algebra: Sets; Relations; Functions; Groups; Partial Orders; Lattice; Boolean Algebra.

Combinatorics: Permutations; Combinations; Counting; Summation; generating functions; recurrence relations; asymptotics.

Graph Theory: Connectivity; spanning trees; Cut vertices & edges; covering; matching; independent sets; Colouring; Planarity; Isomorphism.

Linear Algebra: Algebra of matrices, determinants, systems of linear equations, Eigen values and Eigen vectors.

Numerical Methods: LU decomposition for systems of linear equations; numerical solutions of non-linear algebraic equations by Secant, Bisection and Newton-Raphson Methods; Numerical integration by trapezoidal and Simpson’s rules.

Calculus: Limit, Continuity & differentiability, Mean value Theorems, Theorems of integral calculus, evaluation of definite & improper integrals, Partial derivatives, Total derivatives, maxima & minima.

COMPUTER SCIENCE AND ENGINEERING
Theory of Computation: Regular languages and finite automata, Context free languages and Push-down automata, Recursively enumerable sets and Turing machines, Undecidability; NPcompleteness.


Digital Logic: Logic functions, Minimization, Design and synthesis of combinational and sequential circuits; Number representation and computer arithmetic (fixed and floating point).

Computer Organization and Architecture: Machine instructions and addressing modes, ALU and data-path, CPU control design, Memory interface, I/O interface (Interrupt and DMA mode), Instruction pipelining, Cache and main memory, Secondary storage.
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















  #3  
Old October 20th, 2015, 03:17 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Syllabus For BEL CSE Branch

Hii guys , I have applied for appear In Probationary Engineer (CSE) Entrance Exam for get Job in The Bharat Electronics Limited ,So will you please provide me Eligibility , Exam Pattern and Syllabus For BEL CSE ???
Reply With Quote
  #4  
Old October 20th, 2015, 03:18 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 11,219
Default Re: Syllabus For BEL CSE Branch

The Bharat Electronics Limited is one of the Maharatna companies of the Government of India engaged in providing electronic goods and services for the Defense Services of the country.

Exam pattern :

The examination will be conducted in Mainly Two papers

Technical Aptitude

General Aptitude

The examination is Objective Type

Qualifying :

The candidates should have Qualified the GATE exam in order to appear in the BEL Recruitment Written Test.

The candidates who will qualify in the BEL written exam will be called for the next round of selections as Interview.

The final selection of the candidates will be done on the basis of the scores obtained in the written exam as well as interview.


BEL Probationary Engineer syllabus :

Quantitative Aptitude syllabus:

Area, Average, Boats and Streams, Calendar, Chain Rule, Compound Interest, Data Interpretation, Fraction, Height and Distance, Partnership, Probability, Problems on Trains, Square Root and Cube Root, Time and Work, Percentage, Allegation of Mixture, Clock, Number Series, Decimals, Permutation and Combination, Pipes and Cistern, Problems on Ages, Problems on H.C.F and L.C.M, Profit and Loss, Ratio and Proportion, Simple Interest, Simplification, Time and Distance

General Awareness Syllabus:

Awards, Books and Authors, Economy, Business, Sports, Current events, Important Dates, National and International affairs, Important Personalities, Science and Technology

Reasoning Ability Syllabus:


Analogy, Analytical Reasoning, Arithmetic Reasoning, Blood Relation, Character Puzzles, Classification, Data Sufficiency, Direction Sense Test, Letter and Symbol Series, Logical Problems, Logical Sequence of Words, Seating Arrangement, Series Completion, Verbal Classification

General English Syllabus:

Correcting Sentences, Ordering, Word Usages, Comprehension, Verbs, Synonyms, Preposition, Sentence formation, Tenses

Here I am providing previous year BEL CSE exam paper :

1. Data will remain intact even when the computer is turned off, if it is stored on ..............
A.RAM
B.motherboard
C.secondary storage device
D.primary storage device
Ans.C

2. A(n) .............. converts and executes one statement at a time.
A.compiler
B.instructor
C.converter
D.interpreter
Ans.D

3. A .............. is equipment that might be added to a computer to enhance its functionality.
A.digital device
B.system add-on
C.disk pack
D.peripheral device
Ans.D

4. Approximately how many bytes make one megabyte?
A.One thousand
B.Ten thousand
C.One hundred
D.One million
Ans.D

5. Fax machines and imaging systems are examples of:
A.bar-code readers
B.imaging systems
C.scanning devices
D.pen-based systems
Ans.B

6. A compiler which runs on one machine and produces target code for another is called a:
A.Bootstrapping compiler
B.Just-in-time compiler
C.Cross compiler
D.Optimizing compiler
Ans.C

7. The maximum length (in bytes) of an IP packet:
A.255
B.1023
C.32767
D.65535
Ans.D

8. The degree of multiprogramming is controlled primarily by?
A.Short-term scheduler
B.Medium-term scheduler
C.Long-term scheduler
D.Disk scheduler
Ans.C

9. The microchip that controls a computer’s interface to its attached serialdevices is:
A.Virtual Device driver
B.Universal Asynchronous Receiver/Transmitter
C.Serial presence detect
D.Bus master
Ans.B

10. Which was the first processor to be shipped with a 1 gigahertz clock speed?
A.Athlon
B.BeOS
C.Crusoe
D. Pentium
Ans.A

11. A group of microchips designed to work as a unit to perform one or more related functions is called:
A.Biochip
B.Bus
C.Chipset
D.Diode
Ans.C

12. Who developed the concept of semaphores?
A.Dekker
B.Tanenbaum
C.Kruskal
D.Dijkstra
Ans.D

13. In laser printing, there are six steps the printer follows. What comes between the conditioning phase and the developing phase?
A. transfer phase
B. writing phase
C. fusing phase
D. cleaning phase
Ans:B

14. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Ans:A

15. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Ans
16. Computers process data into information by working exclusively with
A. multimedia.
B. words
C. characters.
D. numbers
Ans

17. A string of eight 0s and 1s is called a
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte
Ans:B

18. The components that process data are located in the
A. input devices
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Ans:C

19. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software
C. operating system software
D. platform software.
Ans:A

20. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and differentoperating systems
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Ans:C

BEL General Aptitude

1. The sum of the first 47 terms of the series 1/4+1/5-1/6-1/4-1/5+1/6+1/4+1/5-1/6… is:
A. 0
B. –(1/6)
C. 1/6
D. 1
Ans:B

2. (√5+√3)/(√5-√3) is equal to :
A. 1
B. 2
C. 4-√15
D. 4+√15
Ans:C

3. The smallest value of m, for which 2m+1 is not a prime number, is:
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
Ans:B

4. How big will an angle of one and a half degree look through a glass that magnifies things three times?
A. 1 ˝
B. 2 ˝
C.3 ˝
D. 4 ˝
Ans: A. 1 ˝ degrees
Explanation : The magnifying glass cannot increase the magnitude of an angle.

5. 1, 6, 24, 60,120, 210
A. 336
B. 366
C. 330
D. 660
Ans: A. 336

6. A cylindrical container has a radius of eight inches with a height of three inches. Compute how many inches should be added to either the radius or height to give the same increase in volume?
A. 13
B. 16/3
C. 11/3
D. 17/3
Ans: B.16/3 inches
Explanation : Let x be the amount of increase. The volume will increase by the same amount if the radius increased or the height is increased.
So, the effect on increasing height is equal to the effect on increasing the radius.
i.e., (22/7)*8*8*(3+x) = (22/7)*(8+x)*(8+x)*3
Solving the quadratic equation we get the x = 0 or 16/3. The possible increase would be by 16/3 inches.

7. 12 men take 36 days to do a work while 12 women complete 3/4 th of the same work in 36 days.In how many days 10 men and 8 women together will complete the same work?
A. 6
B. 27
C. 12
D. Data inadequate
Ans:B

8. If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60, then the average marks of all the students is:
A. 53.33
B. 54.68
C. 55
D. None of these
Ans:B

9. A is the son of C; C and Q are sisters; Z is the mother of Q and P is the son of Z. Which of the following statements is true?
A. P and A are cousins
B. P is the maternal uncle of A
C. Q is the maternal grandfather of A
D. C and P are sisters
Ans:B

10. 39% of a number exceeds 19% of the same by 48. What is the number ?
A.180
B. 260
C. 240
D. 280
Ans:C

11. The total number of digits used in numbering the pages of a book having 366 pages is
A. 732
B. 990
C.1098
D.1305
Ans:B
Explanation: Total number of digits= (No. of digits in 1- digit page nos. + No. of digits in 2-digit page nos. + No. of digits in 3- digit page nos.)
= (1 x 9 + 2 x 90 + 3 x 267) = (9 + 180 + 801) = 990

12. QAR, RAS, SAT, TAU, _____
A. UAV
B. UAT
C. TAS
D. TAT
Ans:A
Explanation: In this series, the third letter is repeated as the first letter of the next segment. The middle letter, A, remains static. The third letters are in alphabetical order, beginning with R.

13. ”School” is related to “Education” in the same way as “court” is related to
A. Lawyer
B. Criminal
C. Justice
D.Jugde
Ans:C

14. Nitin's age was equal to square of some number last year and the following year it would be cube of a number. If again Nitin's age has to be equal to the cube of some number, then for how long he will have to wait?
A. 10
B. 38
C. 39
D. 64
Ans:B
Explanation: Clearly, we have to first find two numbers whose difference is 2 and of which the smaller one is a perfect square and the bigger one a perfect cube.
Such numbers are 25 and 27.
Thus, Nitin is now 26 years old. Since the next perfect cube after 27 is 64,
so required time period = (64 - 26) years = 38 years.

15. A and B together can do a piece of work in 30 days. A having worked for 16 days, B finishes the remaining work alone in 44 days. In how many days shall B finish the whole work alone?
A.30 days
B. 40 days
C. 60 days
D. 70 days
Ans:C
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
JTO Syllabus for IT Branch
Syllabus of PGCET exam for ECE branch
SAIL Electronics and Communication Branch Syllabus
BEL Probationary exam for ECE branch syllabus
AFCAT Technical BRANCH Syllabus
Sub Engineers electronics branch syllabus
IES IT Branch Syllabus
IES exam syllabus for EEE branch
GATE Exam Instrumentation Branch Syllabus
EEE Branch IES Syllabus
ECIL ECE Branch Exam Syllabus
Syllabus of entrance exam for Graduates of ECE branch of PSU’s
Syllabus of HPCL trainee officer exam for EEE branch
Syllabus of Electronics Branch in NTPC
Syllabus of Electronics Branch in DRDO
Syllabus of Electronics Branch in ISRO
Syllabus ISRO exam (Electronics branch)
ISRO Entrance Exam Syllabus under Electrical Branch
Syllabus for Mahagenco Sub engineer exam of electronics branch
NTPC Electronics and Communication branch syllabus






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 02:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9