NTSE Entrance Exam Previous Years Papers - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 5th, 2014, 07:47 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default NTSE Entrance Exam Previous Years Papers

I am looking for question paper for national Talent Search Examination ??
Reply With Quote
  #2  
Old May 6th, 2014, 11:44 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,928
Default Re: NTSE Entrance Exam Previous Years Papers

Here I am giving you question paper for national Talent Search Examination

MENTAL ABILITY TEST
PART – 1
Directions: In the following questions (1 – 10) there are five groups of letters in each. Four of these groups
are alike in same way while one is different. Find the one that is different and will be your answer as well.
Q1.
(a) asibu (b) oarse
(c) oinak (d) zamol
(e) yaixe
Ans. (d) as each contains 2 consonants and 3 vowel but d does not.
Q2.
(a) MNM (b) HJR
(c) VWD (d) BCX
(e) KLO
Ans. (b) as in others first two letters are serially pronounced but (b) is not in order.
Q3.
(a) ira (b) aam
(c) kas (d) utr
(e) btd
Ans. (e) as all other four gives a sense of words by arranging the letters as air, man ask and True but (e)
does not as such.
Q4.
(a) yxz (b) cbd
(c) nmr (d) wvx
(e) pqo
Ans. (e) as in other four we find the middle letter in the initial letter in order like xyz, bcd, etc
Q5.
(a) AiiR (b) MooX
(c) VxxZ (d) DecY
(e) DffH
Ans. (d) as other four there are some letters repeated twice in the middle which is a deviation in (d).
Q6.
(a) cot (b) pot
(c) but (d) hut
(e) mat
Ans. (e) pronounciation changed.
Q7.
(a) AabD (b) eEcf
(c) pPrs (d) nNxz
(e) dDrs
Ans. (a) as the first letter is capital.
Q8.
(a) ability (b) capability
(c) probability (d) surety
(e) flexibility
Ans. (d) as in others ‘li’ is absent to give a right sense but (d) has already a sense.
Q9.
(a) doe (b) man
(c) xaz (d) poq
(e) oep
Ans. (c) as in all others two consecutive alphabets occur at the ends as de,mn, pq, and op.
Q10.
(a) ACE (b) PKR
(c) NPR (d) GIK
(e) PRT
Ans. (b) as in all others in each alphabet there is a difference of one space.
Directions: In each of following questions, there are four or five alternatives given. Find the correct one for
each question.
Q11. Two numbers are in the ratio 5:6 and if 4 is subtracted from each, they are reduced to 2:3, then
the highest number is
(a) 4 (b) 12
(c) 8 (d) 10
Ans. (c) the highest number be 6x and the least number be 5x.
Sol: As the problem 


4 6
4 5
x
x
2:3
15x – 12 = 12 x – 8 or 15 x – 12x = – 8 + 12
or 3x = 4 or x = 4/3
So largest number is 6x = 6 4/3 = 8
Q12. A square and a triangle have equal areas. If the ratio side of square and the height of triangle is
2/3 find the ratio of base to height.
(a) 2/3 (b) 4/3
(c) 4/5 (d) 9/8
(e) None of these
Ans. As the problem
a2 = 1/2h b (i)

h
a
2/3 or a = 2/3h (ii)
h = 3/2 b
From equation (i)
½ h b = a2
½ h b = (2/3h)2 = 4/9h2 or h/b = 1/2/4/9 = ½ 9/4 = 9/8
Q13. How many prime numbers lie between 115 – 122.
(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 5
(e) 6
Ans. 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122.
Q14. Ram is 5 times as old as Shyam. If their difference of age is 8 years, how old is Ram?
(a) 8 years (b) 10 years
(c) 12 years (d) 5 years
(e) None of these
Ans. (b) 10 years
Sol: Suppose Shyam’s age = x
So Ram’s age = 5x
As per the problem
5x – x = 8 or 4x = 8 or x = 2
So Ram’s age = 5x = 5 2 = 10 years
Q15. A runs faster than E but not so fast as B and B runs faster than C but not as faster than D, who
runs faster?
(a) A (b) B
(c) C (d) E
Ans. (d)
Q16. The pages of a book are numbered for 1 to 100 manually. How many times will be it be essential
to write the number 5?
(a) 20 (b) 19
(c) 18 (d) 9
(e) 10
Ans. (b)
A B
D C
a
a
P
Q R
h
Q17. A person climbs up a pole of 88 mt high, in every minute he climbs 12 mt but slips down 8 mt.
So how much time he will take to reach at the top?
(a) 19 (b) 29
(c) 28 (d) 22
(e) 14
Ans. It is clear that in the last step, he does not slip as he reaches on the top so actual distance which cover
for slipping zone will be 88 – 12 = 76, actual distance covered in a minute is 12 – 8 = 4.
So the time taken will be 76/4 = 19
Q18. How many square of side 5 cm cab ve adjusted in a rectangular box of size 25 15 10 cm
(a) 30 (b) 60
(c) 50 (d) 40
(e) None of these
Ans. Volume of square = 53
Volume of given rectangle = 25 15 10 cm
As per the question = 5 5 5
10 15 25


= 30
Q19. The sum of 3 positive numbers in AP is 189. The sum of their squares is 11915. Find their
product.
(a) 7930 (b) 8970
(c) 9703 (d) 7960
(e) None of these
Ans. Let the numbers in AP series be
a – d, a, a + d
So a – d + a + a + d = 189 or 3a = 189
or a = 63
As per second part of the problem
(a – (d)2 + (a)2 + (a + (d)2 = 4023 or 3a2 + 3d2 = 4023
or 3 (63)2+ 2d2 = 4023
or 2d2 = 11915 – 3 63 63
= 11915 – 11907
= 08
or d2 = 4 or d = 2
So their product is (a – (d) a (a + (d)
= (63 – 2) 2 (63 + 2)
= 61 2 65
= 130 61
= 7930
Q20. Find the number whose square root is twice of its cubic root.
(a) 128 (b) 64
(c) 16 (d) 4
(e) None of these
Ans. Let the number be x
As per the problem x x 3 2 2 
or x1/2 = 2x1/3
Raising both sides by 6 times
(x1/2)6 = 26(x1/2)6
x1/2 6 = 26x1/36
or x3 = 64 x2 or x = 64
Q21. There are 24 birds on a tree. A hunter fired a gun and 20 fall down on ground. So how many
birds left on the tree?
(a) 4 (b) 7
(c) 24 (d) None of these
Ans. None of these as its clear from the general ideology.
Q22. A is four times as efficient as B & A can complete a work in 90 days less time than B. Find in
how many days both can complete the work.
(a) 30 (b) 20
(c) 40 (d) 50
Ans. Let the given work be done by B in x days
As per the problem x – 90 = 4
x
or 4x – x = 90 or x = 30 days.
Since A is 3 times as efficient as B.
Q23. I am the eldest child of my parents. There is a gap of 6 years between the ages of my brother
and sister including myself. If my mother was 22 years, when I was born? What was age at the
birth of her youngest child?
(a) 30 (b) 28
(c) 16 (d) 25
(e) None of these.
Ans. (c)
Q24. The calendar of the year 1982 can next be used for the year?
(a) 1984 (b) 1990
(c) 1985 (d) 1988
(e) None of these
Ans. (d) 1988
Q25. Two successive discount of 20% and 25% equivalent to what amount of a single discount?
(a) 25% (b) 10%
(c) 15% (d) 5%
(e) 20%
Ans. Let the amount be = Rs. 100
After 20% of discount, actual amount payable
= 100 – 100
100
20 = 80
In second case the discount is 25%
So the total single discount will be = 80
100
25 = 20%
Q26. If x persons can complete work in t hours, in how many hours y persons can complete it?
(a) x
yt
(b) t
yx
(c) y
tr
(d) y
tx
(e) None of these
Ans. x person can complete in t hours
1 person can complete in t x hrs
y person can complete in y
x t 
= y
tx
Q27. Mohan spent 25% of his monthly earning on magazines. Out of the banana amount he spent
75% on the hostel and college fees. If he had Rs. 120 at the end of the month, find how much
money he has received from his father in that month?
(a) Rs. 1000 (b) Rs. 1260
(c) Rs. 640 (d) Rs. 850
(e) None of these
Ans. Let the monthly income be = x
Expenditure on magazine = 25 x = Ό x
So balance amount = x – x/4 = Ύ x
And hostel and college expense = 3/4x 75/100 = 9x/16
So balance amount he had = Ύ x – 9x/16
= 16
3
16
9 12 x x x 

As per the problem = 3x/16 = 240
or 3x = 120 16 or x = 3
16 120 
= Rs. 640
Q28. A, B and C are partners and invests in a business such that A spends 1/4th of the total. B spends
1/5th less than C. If C’s investment is 1/3, find the ratio of their profits on a amount of 4300.
(a) 15:20:8 (b) 20:15:8
(c) 8:15:20 (d) 25:5:8
(e) None of these
Ans. Let the total capital be = x
A’s share = 1/4x = x/4
C’s share = 1/3 x = x/3
B’s share = x/3 – x/5 = 15
2
15
3 5 x x x 

So their ratio of investment is
60
15
2 , 60
3
, 60
4 15
2 :
3
:
4
x x x x x x
15x: 20x: 8x
Profit will be distributed as per proportion of their investment.
So 15x + 20x + 8x = 4300
Or 43 x = 4300 Or x = 4300/43 = 100
A’s profit = 1500
B’s profit = 2000
C’s profit = 800
A:B:C = 1500:2000:800 = 150:20:8
Q29. In a cage, there are rabbits and parrots and the number of heads are 28 and feet are 72. Find
the number of parrots and rabbits.
(a) 20, 8 (b) 8, 20
(c) 14, 14 (d) 12, 16
(e) None of these
Ans. Let there be x parrots and y rabbits
As per the problem,
Total number of heads = 28 = x + y (i)
Total number of legs = 72 = 2x + 4 y
= x + 2y = 36 (ii)
Solving equation (i) and equation (ii)
x + y = 28
x + 2y = 36
y = 8
and x + y = 28 or x = 28 – 8 = 20
So there are 20 parrots and 8 rabbits.
Q30. Some students are divided into two groups A & B. If 10 students are sent from A to B, the
number in each is the same. But if 20 students are sent from B to A, the number in A is double
the number in B. Find the number of students in each group A & B.
(a) 100, 80 (b) 80, 100
(c) 110, 70 (d) 70, 110
(e) None of these
Ans. Let the number in A and B be a & b respectively
As per the question a – 10 = b + 10
a – b = 20 (i)
and a + 20 = 2 (b – 20)
a – 2b = – 20 (ii)
Solving A = 100; B = 80
DIRECTIONS: In each of the following questions, a series of numbers is given followed by a blank space
with a (?) question mark on it. The number to fill in the blank is given has one of the alternative among the
five given under each question. Find the correct alternative in each case.
Q31. 3, 18, 43, 78, 123,?
(a) 169 (b) 178
(c) 163 (d) 153
(e) 157
Ans. The Arithmetic mean difference between the two consecutive numbers is increasing 10 as 15 25 35
45. So the numbers will be 123 + 55 = 178
Q32. 1, 5, 13, 29, 61, 125, ?
(a) 252 (b) 258
(c) 255 (d) 253
(e) None of these
Ans. The mean difference between the consecutive numbers are
1 5 13 29 61 125 ?
4 8 16 32 64 128
So 125 + 128 = 253
Q33. 49, 343, 64, ?, 81, 729
(a) 1024 (b) 512
(c) 778 (d) 182
(e) None of these
Ans. The first and second terms are square cube of 7, 5th and 6th terms are square and cube of 9. So third
and fourth terms are square and cubes of 8. 83 = 512
Q34. 55296, ?, 288, 36, 9.
(a) 3456 (b) 3436
(c) 4638 (d) 3638
(e) None of these.
Ans. 9/36 36/288 288/x x/55296
Ό 1/8 1/12 1/16 like this.
So 288/x = 1/12 or x = 3456
Q35. 30, 56, 90, 132, 182, ?
(a) 3627 (b) 3234
(c) 1206 (d) 2412
(e) None of these.
Ans. (a)
DIRECTIONS: The six faces of a cube are painted in a manner that no two adjacent faces have the same
colour. The three colour used in the painting are red, blue and green. The cube is then cut into 64 equal
cubical parts. Answer the following questions.
Q36. How many cubes in all have three sides painted?
(a) 24 (b) 16
(c) 10 (d) 8
(e) None of these
Ans. (d)
Q37. How many cubes have only two sides painted?
(a) 16 (b) 24
(c) 8 (d) 6
(e) None of these.
Ans. (b)
Q38. How many cubes have one and two sides painted but the third side is not painted.
(a) 28 (b) 24
(c) 48 (d) 64
(e) None of these
Ans. (c)
Q39. How many cubes are there whose only one side is painted?
(a) 24 (b) 4
(c) 48 (d) 64
(e) None of these
Ans. (a)
Q40. How many cubes are there which has no sides painted?
(a) 8 (b) 64
(c) 36 (d) 48
(e) 16
Ans. (a)
DIRECTIONS: The following questions are based on letter series from which some of the letters are
missing. The missing letters are given in the proper sequence as are of the alternative among the five given
under each question. Find the correct alternative for each case.
Q41. aab – aaa – bba –
(a) bab (b) abb
(c) baa (d) bba
(e) None of these
Ans. (c)
Q42. abba – baaabba – bbaaa
(a) aaa (b) aba
(c) bba (d) abab
(e) None of these
Ans. (a)
Q43. – abaaaba – a – a
(a) aab (b) abb
(c) aba (d) bba
(e) None of these
Ans. (a)
Q44. b – a – aab – ab – –
(a) abaaa (b) ababa
(c) aabba (d) bbaba
(e) babab
Ans. (a)
Q45. p – x – pt – – – txppt
(a) ptxptx (b) pxtptx
(c) ptptxt (d) xptxpt
(e) tpxppx
Ans. (e)
DIRECTIONS: In each of the following question apply the interchanging of the codes to choose correct
alternative.
Q46. If PRESS = RESSP
Then SMLE = ?
(a) SMLE (b) SMILE
(c) SLME (d) SLMIE
(e) None of these
Ans. (b)
Q47. If STUPID = STUPID then CYCLES?
(a) CYESCL (b) CYLECS
(c) CYELCS (d) CYECSL
(e) CYLCES
Ans. (e)
Q48. If ROTUND = RONDTU, then PATATO = ?
(a) POTOTA (b) POTOAT
(c) PATOO (d) POOTAT
(e) POOATT
Ans. (a)

Sample Questions in Social Sciences
1. Which of the following pairs is correctly matched?
1. ILO - London
2. ICJ - Hague
3. UNESCO - Washington
4. WHO – Paris

2. Arrange the following Indo-Pak events in correct chronological order.
A. Creation of Bangladesh
B. Tashkant Declaration
C. Simla Agreement
D. Lahore Declaration

Which order is correct?
1. A C D B
2. B A C D
3. D B A C
4. A B C D

3-4 Direction: Read the following statement and answer the questions that follow.
"India with over 2 percent of the world's geographical area is inhibited by
16 percent of the world population".
3. From the above statement, it is inferred that in the world population almost every
1. 5th person is Indian
2. 6th person is Indian
3. 7th person is Indian
4. 8th person is Indian

4. Which of the following countries fits in a completely reverse position explained in
the above statement?
1. China
2. Bangladesh
3. United Kingdom
4. Australia

5. Which pairs are correctly matched? Select the correct alternative.
a. Brahmo Samaj - Dayanand Saraswati
b. Arya Samaj- Vivekananda
c. Ramakrishna Mission - Raja Ram Mohan Roy
d. Aligarh Movement - Syed Ahmed Khan
e. Veda Samaj - Cembeti Sridharlu Naidu
1. a and d
2. b and e
3. d and e
4. c and d

6. Some persons and events are stated below:
A. Warren Hastings I Theosophical Society of India
B. Col. Olcott II Duel Government in Bengal
C. Lord Ripon III The French Revolution
D. Tipu Sultan IV The Local Self Government
Which of the following indicates the correct matching of the above 7
1. A I B. II C. Ill D. IV
2. A II B. III C. II D. I
3. A II B. I C. IV D. III
4. A IV B. II C. I D. III

7. Stated below are some statements.
a. The Modern Age suddenly came into existence
b. The Renaissance emphasized the value of reason and scientific temper in life.
c. The Industrial Revolution in England led to the decline of Cottage Industries in
India.
Which statements are true?
1. a and b
2. b and c
3. a and c
4. a, b and c

8-9. Read the passage given below and answer the questions that follow.
The later part of the eighteenth century saw two revolutions, which played an
important role in the making of the modem world.
The first one involved English Government against its thirteen colonies. Most of
the people settled in these colonies had come from England.

8. The passage is referring to two revolutions. Which of the following are these?
1. Russian Revolution and French Revolution
2. American Revolution and French Revolution
3. American Revolution and Chinese Revolution
4. French Revolution and Chinese Revolution

9. Which of the following Revolutions is related to the thirteen English Colonies?
1. Russian Revolution
2. American Revolution
3. Industrial Revolution
4. French Revolution

10. A volcano erupts on the ocean floor and a ship is located on the oceanic surface
very close to the epicentre. Which one of the following conditions will the ship
face?
1. get toppled
2. drift away
3. wreck
4. not much of a change

11. Read the following statements
A. The towns in Canadian prairies developed after the construction of
Canadian Pacific Railway.
B. Most of the Cities of India were connected by railways after these had
already developed.
Which one of the following is correct?
1. A is true, B is false
2. A is false, B is true
3. Both A and B are true
4. Both A and B are false

12. Which one of the following sequences of the atmospheric layers will a space shuttle
encounter while returning to the earth?
1. Ionosphere, Mesosphere, Stratosphere, Troposphere
2. Mesosphere, Stratosphere, Ionosphere, Troposphere
3. Stratosphere, Ionosphere, Mesosphere, Troposphere
4. Ionosphere, Stratosphere, Mesosphere, Troposphere

13. Given below are some characteristics of a region.
a. Rainfall is scanty
b. Difference between day and night temperature is high
c. Very little vegetation is found
Which of the following regions has all these features?
1. coasts
2. deserts
3. plateaus
4. plains

14. Given below is the scale, which shows in sequence the limits of crust, outer mantle, inner
mantle, outer core and inner core represented by 1,2,3,4 and 5 respectively. Which of
the following scales represents the correct pattern of measurement?
15. Read the following:
a. 80% of forests have been cleared.
b. A quarter of world's mammals are at risk of extinction.
c. Global warming will trigger a devastating rise in sea levels.
Which of the following best explains all of the above?
1. Increasing industrialization
2. Large scale urbanization
3. Increased human activity
4. Large scale mechanization

Solutions to Questions on Social Science
Q.No. Key Rationale
1. 2 International Court of Justice is located at Hague.
WHO is not at Paris, UNESCO at not at Washington, and ILO not at London.
Therefore alternative 2 is the answer.
2. 3 Lahore Declaration took place in 1929, Tashkent Declaration in 1966, creation
of Bangladesh in 1971, and Shimla Agreement in 1972. Therefore alternative 3
is the answer.
3 2 16% of the World Population means 1/6th of the population, which implies that
every 6th person is an Indian.
4 4 Australia has a large area of land but is sparsely populated. All the other three
countries are thickly populated. Therefore, the answer is alternative 4.
5 3 The answer key gives the clue.
6 3 Warren Hastings was associated with dual Government in Bengal, Col. Olcott
with Theosophical Society of India, Lord Ripon with the Local Self
Government and Tipu Sultan with the French Revolution. The answer
therefore is at alternative 3, which shows the correct matching.
7 2 In this question you have to reason out which statements are true. Here the first
statement is not true, as the Modern Age could not come into existence
suddenly. Hence, alternative 2 is correct which shows that statements b and c
are true.
8 2 This question is based on a given passage. You have to find out which
revolutions the passage is referring to. For the first revolution the hint is given
in the passage. It involved 13 English Colonies, where the settlers were from
England. You will realize that their colonies were located in America. So one
Revolution is American Revolution, and the second one is French Revolution
as it was important in shaping the modern world. The Russian Revolution and
the Chinese Revolution took place in 20th Century only. So the answer is
alternative 2.
9 2 This question is related to the first question. You can reason it out because the
13 colonies mentioned here were in America. So the answer is 2.
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















Other Discussions related to this topic
Thread
MCA entrance exam of Panjab University Chandigarh previous years question papers
Lucknow University MCA entrance exam Previous years question papers
Chemistry question papers of previous years of entrance exam of TIFR
Indian Space Research Organisation entrance exam papers of previous years free downlo
DU LLB Entrance Exam Previous Years Question Papers
Previous years question papers BBA entrance exams
Previous Years Question Papers of AFMC Entrance Exam
Previous Years Papers for BHU Medical PG Entrance Exam
IIT Entrance Exam Previous Years Question Papers
MCA entrance exam previous years question papers
Previous years question papers for entrance exam in UPTU
Previous Years Papers of Andhra Bank PO Entrance Exam
Previous years question papers of PG entrance in Ayurveda
Xavier Institute of Management PGDM entrance exam previous years question papers
FTII entrance exam Previous years question papers
West Bengal Joint Entrance Exam- Biology previous years question papers
MCA entrance previous years solved question papers
AP PGECET entrance exam Previous years question papers
West Bengal Joint Entrance Physics Exam Previous Years Question Papers
KCET PG Medical Entrance Exam Previous years papers






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 11:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9