HCL Recruitment Aptitude Questions - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 4th, 2014, 03:03 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default HCL Recruitment Aptitude Questions

Please provide me question paper for HCL placement Aptitude examination ??
Reply With Quote
  #2  
Old May 5th, 2014, 05:30 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,703
Default Re: HCL Recruitment Aptitude Questions

Here I am giving you question paper for HCL placement Aptitude Questions

HCL Aptitude Questions paper

Paper : Campus Placement Papers HCL

Aptitude Questions

1. Which of the following involves context switch,
(a) system call
(b) priviliged instruction
(c) floating poitnt exception
(d) all the above
(e) none of the above

Ans: (a)

2. In OST, terminal emulation is done in
(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer

Ans: (b)

3. For 1 MB memory, the number of address lines required,
(a)11
(b)16
(c)22
(d) 24

Ans. (b)

4. Semaphore is used for
(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence
(c) box
(d) none

Ans. (a)

5. Which holds true for the following statement
class c: public A, public B
a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none

Ans. (a)

6.Preproconia.. does not do which one of the following
(a) macro
(b) conditional compliclation
(c) in type checking
(d) including load file
Ans. (c)

7. Piggy backing is a technique for
a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement
d) retransmition
Ans. (c)

8. Given the following statement
enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may}
What is the value of may?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 11
(e) None of the above

Ans (e)

9. Find the output for the following C program
i=20,k=0;
for(j=1;j9 && Y++!=10 && Y++>10)
{printf("%d", Y);
else
printf("%d", Y);
}

Ans. 13

12. Find the output for the following C program
f=(x>y)?x:y
a) f points to max of x and y
b) f points to min of x and y
c)error

Ans. (a)

13. What is the sizeof(long int)
(a) 4 bytes
(b) 2 bytes
(c) compiler dependent
(d) 8 bytes

Ans: (a) or (c)

14.1. a=2, b=3, c=6
Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c
Ans : 0.3 or 3/10

15.. What does the hexanumber E78 in radix 7.
(a) 12455
(b) 14153
(c) 14256
(d) 13541
(e) 131112

Ans. (d)

16.. 10 : 4 seconds :: ? : 6 minutes

Ans. 900

17.. From the following statements determing the order of ranking
? M has double the amount as D
? Y has 3 rupess more than half the amount of D
Ans. Data insuffiecient

Questions 18 - 22 are to be answered on the following data
? A causes B or C, but not both
? F occurs only if B occurs
? D occurs if B or C occurs
? E occurs only if C occurs
? J occurs only if E or F occurs
? D causes G,H or both
? H occurs if E occurs
? G occurs if F occurs


18. If A occurs which of the following must occurs
I. F and G
II. E and H
III. D
(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I,II, & III
(e) I & II (or) II & III but not both
Ans. (e)

19. If B occurs which must occur
(a) D
(b) D and G
(c) G and H
(d) F and G
(e) J
Ans. (a)

20. If J occurs which must have occured
(a) E
(b) either B or C
(c) both E & F
(d) B
(e) both B & C
Ans. (b)

21. Which may occurs as a result of cause not mentioned
I. D
II. A
III. F
(a) I only
(b) II only
(c) I & II
(d) II & III
(e) I,II & III
Ans. (c)


22. E occurs which one cannot occurs
(a) A
(b) F
(c) D
(d) C
(e) J
Ans. (b)

[ Draw table and see ]

23.A man fixed an appointment to meet the manager, Manager asked him to come two days after the day before the day after tomorrow. Today is Friday. When will the manager expect him? (repeated from previous papers)

Ans: Monday


[Don't confuse it with Tuesday.the correct answer is Monday]

24.A man said he spent 1/6 of his as a child, 1/12 as salesman in a liquor shop, 1/7 and 5 years as a politician and a good husband respectively. At that time Jim was born. Jim was elected as Alderman four years back.when he was half of his age. What is his age? (repeated from previous papers)

Ans: 84 years

[Assume that he lived x years.
X/6 + x/12 + x/7 + 5 + 4 + x/2 = x. Solving x= 84, Same as Question in Shakundala Devi book]

25.Jack,Doug and Ann, 3 children had a running race while returning from school.Mom asked who won the race. Then Jack replied" I wont tell u.I wil give u a clue,When Ann takes 28 steps Doug takes 24 steps, meantime I take 21 steps. Jack explained that his 6 steps equals Droug's 7 steps and Ann's 8 steps. Who won the race? (repeated from previous papers)

Ans: Doug

[ Ann steps = 8,16,24,28 --- finished by 3 & half full steps
Doug steps=7,14,21,24 --- finished before 3 & half full steps
Jack steps= 6,12,18,21 --- finished by 3 & half full steps
So Doug won the race ]

26. Every day a cyclist meets a car at the station.The road is straight and both are travelling in the same direction. The cyclist travels with a speed of 12 mph.One day the cyclist comes late by 20 min. and meets the car 5miles before the Station. What is the speed of the car?

Ans: 60 mph

[Very similar to Shakuntala Devi puzzles to puzzle you problem no: 38 ]


27.A lady goes for shopping. She bought some shoestrings. 4 times the number of shoestrings, she bought pins and 8 times, handkerchiefs. She paid each item with their count as each piece's cost. She totally spent Rs. 3.24.How many handkerchiefs did she buy? (repeated from previous papers)

28. Complete the series :

a) 3,6,13,26,33,66,____(repeated from previous papers)
b) 364,361,19,16,4,1,___( " " " )

Ans : a) 63
b) 1


29. Lucia is a wonderful grandmother. Her age is between 50 and 70.Each of her sons have as many sons as they have brothers. Their combined number gives Lucia?s age. What is the age?

Ans: 64

30.There are two towers A and B. Their heights are 200ft and 150ft respectively and the foot of the towers are 250ft apart. Two birds on top of each tower fly down with the same speed and meet at the same instant on the ground to pick a grain. What is the distance between the foot of tower A and the grain?

Ans:90ft

31. Grass in lawn grows equally thick and in a uniform rate. It takes 40 days for 40 cows and 60 days for 30 cows to eat the whole of the grass. How many days does it take for 20 cows to do the same?

Ans: 120

32. Four tourists A,B,C,D and four languages English, German, French and Italian. They are not able to converse among themselves in one language. Though A does not know English he can act as an interpreter between B and C. No one spoke both French and German. A knows German and was able to converse with D who doesn?t know a word in German. Only one language was spoken by more than two persons. Each spoke two languages. Find who spoke what.

Ans : A- German,Italian
B- French,Italian
c- German,English
D- Italian,English



33. There is a five digit number. It has two prime digits (1 is not a prime number). Third digit is the highest. Second digit is the lowest. First digit is one less than the third digit. The fifth digit is half of the fourth. The sum of 4th and 5th is less than the first. Find the number.

Ans ? 71842

34. Four persons A, B, C and D are playing cards. Each person has one card, laid down on the table below him, which has two different colours on either side. No card has the same color on both sides. The colours visible on the table are Red, Green, Red and Blue respectively. They see the color on the reverse side and give the following comment.

A: Yellow or Green
B: Neither Blue nor Green
C: Blue or Yellow
D: Blue or Yellow

Given that out of the 4 people 2 always lie find out the colours on the cards each person.

Ans: A- Yellow
B- Yellow
C- Green
D- Red

35. A 1 k.m. long wire is held by n poles. If one pole is removed, the length of the gap becomes 12/3m. What is the number of poles initially?


Ans:6km

36. Find the digits X,Y,Z
X X X X
Y Y Y Y +
Z Z Z Z
--------------
Y X X X Z
----------------
Ans: X Y Z
9 1 8

37. A man starts walking at 3 pm . ha walks at a speed of 4 km/hr on level ground and at a speed of 3 km/hr on uphill , 6 km/hr downhill and then 4 km/hr on level ground to reach home at 9 pm. What is the distance covered on one way?

Ans: 12 km

38. A grandma has many sons; each son has as many sons as his brothers. What is her age if it?s the product of the no: of her sons and grandsons plus no: of her sons?(age b/w 70 and 100).

Ans: 81

39. An electric wire runs for 1 km b/w some no: of poles. If one pole is removed the distance b/w each pole increases by 1 2/6 (mixed fraction). How many poles were there initially?

40. There is a church tower 150 feet tall and another catholic tower at a distance of 350 feet from it which is 200 feet tall. There is one each bird sitting on top of both the towers. They fly at a constant speed and time to reach a grain in b/w the towers at the same time. At what distance from the church is the grain?

Ans: 90

41. A person wants to meet a lawyer and as that lawyer is busy he asks him to come three days after the before day of the day after tomorrow? on which day the lawyer asks the person to come?

ans: thursday

42. A person is 80 years old in 490 and only 70 years old in 500 in which year is he born?

ans: 470

43.A person says that their speed while going to a city was 10mph however while returning as there is no much traffic they came with a speed of 15mph. what is their average speed?

ans: 12mph

45. There is a peculiar island where a man always tells truth and a women never says two 2 consecutive truth or false statements that is if she says truth statement then she says false statement next and vice versa. A boy and girl also goes in the same way. one day i asked a child " what r u a boy or a girl" however the child replied in their language that i dint understand but the parents knew my language and one parent replied that " kibi is a boy" the other one said that "no kibi is a girl, kibi lied".

a: is kibi a boy or a girl
b: who ansered first mother or father?

ans: kibi is a girl and mother answered first.

46. The boy goes to school reaches railway station at his 1/3 of his journey& mill at 1/4 of his journey the time taken him to walk between railway station & mill is 5 mins. Also he reaches railway station at 7.35amwhen he started from house& when he reaches school?

Ans: 7:15to8.15

47. if a person is sitting in a exam having 30 questions (objective type) the examiner use the formula to calculate the score is S=30+4c-w here c is number of correct answer and w is number of wrong answer , the examiner find the score is more than 80, tell how may questions are correct ? if the score is little less but still more than 80 then u wont be able to answer.

ans :- 16


48. if a person having 1000 rs and he want to distribute this to his five children in the manner that ecah son having 20 rs more than the younger one , what will be the share of youngest child
ans- 160

49.raju having some coins want to distribute to his 5 son , 5 daughter and driver in a manner that , he gave fist coin to driver and 1/5 of remaining to first son he again gave one to driver and 1/5 to 2nd son and so on.... at last he equally distributed all the coins to 5 daughters. how many coins raju initially have???

ans:-881

50. if ravi binded his book and the binder cut the pages of the book , ravi decided to mark the pages by himself own , what he found that number of three appears 61 times find of number of pages answer

ans - 300


51. a painter went in a exhibition to purchases some pictures where T,U,V,W,X,Y,Z pictures were remaining , he want to buy only five in the condition on that if T is there then X should not be there, if U is there than y should be there if if v is there then X should be there

which is the combination the painter can have
(a) T,U,V,W,Y
(b)T,Z,U,W,X
(c)T,X,U,V,W
(d)T,U,Y,W,Z

ans (d)

52.There are 100 men in town. Out of which 85% were married, 70% have a phone, 75% own a car, 80% own
a house. What is the maximum number of people who are married, own a phone, own a car and own a house ? ( 3 marks)

Sol: 15%

53. There are 10 Red, 10 Blue, 10 Green, 10 Yellow, 10 White balls in a bag. If you are blindfolded and asked to pick up the balls from the bag, what is the minimum number of balls required to get a pair of atleast one colour ? ( 2 Marks)

Sol :6 balls.

54. Triplet who usually wear same kind and size of shoes, namely, Annie, Danny, Fanny. Once one of them broke a glass in kitchen and their shoe prints were there on floor of kitchen. When their mother asked who broke Annie said, ?I didn?t do it?; Fanny said ?Danny did it?; Danny said ?Fanny is lieing?; here two of them are lieing, one is speaking truth. Can you find out who broke it ? (3 Marks)

Sol : Annie

HCL Aptitude Questions paper

it is attached below please have a look on that
Attached Files
File Type: pdf HCL Aptitude Questions paper.pdf (169.7 KB, 14 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















  #3  
Old December 19th, 2014, 04:32 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 19,443
Default Re: HCL Recruitment Aptitude Questions

As you want I am here providing you sample paper of the HCL Recruitment Aptitude Questions.

sample paper:

1.Riya is twice as old as Priya now. Three years ago she was thrice as old as priya.How old is Riya now?
a. 7 years
b. 9 years
c. 6 years
d. 12 years
Answer – d


2. Complete the series 81, 69, 58, 48, 39, -----
a. 7
b. 10
c. 22
d. 31
Answer – d


3. Riya and Priya set on a journey. Riya moves eastward at a speed of 20kmph and Priya moves westward at a speed of 30 kmph.How far will be priya from Riya after 30 minutes
a. 25kms
b. 10kms
c. 50kms
d. 30kms
Answer – a


4. What percentage of 20 is .05?
a. 0.5
b. 0.25
c. 0.1
d. 0.025
Answer – b


5. If a number cube is rolled once and coin is tossed once. What is the probability that the coin will show tails and composite number on the cube?
a. 1/8
b. 1/16
c. 1/2
d. 1/4
Answer – a


6. A loan of Rs.700 is made at 9.5% simple interest for 4 months. How much interest is owed when the loan is due?
a. RS.20
b. Rs 23
c. Rs 22
d. Rs 24
Answer – c


7. If ¼ of ¼ is subtracted from ½ of ½, the result will be
a. 3/8
b. 1/16
c. 3/16
d. 1/4
Answer – c


8.If x(a) = a2 +2a-1, then x(8)-x(5) =
a. 43
b. 45
c. 14
d. 3
Answer – b


9. How many pieces, each of length 4.5 meters, can be cut out of 225 meters of wires?
a. 40
b. 45
c. 50
d. 55
Answer – c


10. During a stock clearance sale, a pair of shoes which costs Rs.500 was sold at a small profit of 5%. What was the selling price of the pair of shoes?
a. 400
b. 425
c. 450
d. 475
Answer – d
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Latest TCS Aptitude Questions with solutions
GATE Aptitude Questions
TCS Model questions of aptitude
Aptitude Questions for OCWEN Interview
GATE General Aptitude Questions
Quantitative Aptitude Questions Shortcut
L&T Aptitude Questions
Aptitude questions in HR interview
Tips to solve aptitude questions
TCS aptitude questions paper
Tips to solve the aptitude questions
Tricks to solve the aptitude questions
TCS Latest Aptitude Questions
Aptitude Test IBM Questions
Aptitude questions and answers of HCL
HCL Aptitude Test Questions Papers
Sample Questions for IBM Aptitude Test
Gate Aptitude Questions
GATE Aptitude Questions ANS
IIT aptitude test questions






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 07:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9