NTSE exam Sample question papers of class 8th - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old April 30th, 2014, 01:38 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default NTSE exam Sample question papers of class 8th

Any buddy, please provide me the NTSE exam Sample question papers of class 8th…………
Reply With Quote
  #2  
Old April 30th, 2014, 05:46 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,703
Default Re: NTSE exam Sample question papers of class 8th

As per your request here I am sharing the NTSE exam Sample question papers of class 8th

NTSE exam Sample question papers of class 8th
:
Directions: In the following questions (1 – 10) there are five groups of letters in each. Four of these groups
are alike in same way while one is different. Find the one that is different and will be your answer as well.
Q1.
(a) asibu (b) oarse
(c) oinak (d) zamol
(e) yaixe
Ans. (d) as each contains 2 consonants and 3 vowel but d does not.
Q2.
(a) MNM (b) HJR
(c) VWD (d) BCX
(e) KLO
Ans. (b) as in others first two letters are serially pronounced but (b) is not in order.
Q3.
(a) ira (b) aam
(c) kas (d) utr
(e) btd
Ans. (e) as all other four gives a sense of words by arranging the letters as air, man ask and True but (e)
does not as such.
Q4.
(a) yxz (b) cbd
(c) nmr (d) wvx
(e) pqo
Ans. (e) as in other four we find the middle letter in the initial letter in order like xyz, bcd, etc
Q5.
(a) AiiR (b) MooX
(c) VxxZ (d) DecY
(e) DffH
Ans. (d) as other four there are some letters repeated twice in the middle which is a deviation in (d).
Q6.
(a) cot (b) pot
(c) but (d) hut
(e) mat
Ans. (e) pronounciation changed.
Q7.
(a) AabD (b) eEcf
(c) pPrs (d) nNxz
(e) dDrs
Ans. (a) as the first letter is capital.
Q8.
(a) ability (b) capability
(c) probability (d) surety
(e) flexibility
Ans. (d) as in others ‘li’ is absent to give a right sense but (d) has already a sense.
Q9.
(a) doe (b) man
(c) xaz (d) poq
(e) oep
Ans. (c) as in all others two consecutive alphabets occur at the ends as de,mn, pq, and op.
Q10.
(a) ACE (b) PKR
(c) NPR (d) GIK
(e) PRT
Ans. (b) as in all others in each alphabet there is a difference of one space.
Directions: In each of following questions, there are four or five alternatives given. Find the correct one for
each question.
Q11. Two numbers are in the ratio 5:6 and if 4 is subtracted from each, they are reduced to 2:3, then
the highest number is
(a) 4 (b) 12
(c) 8 (d) 10
Ans. (c) the highest number be 6x and the least number be 5x.
Sol: As the problem 


4 6
4 5
x
x
2:3
15x – 12 = 12 x – 8 or 15 x – 12x = – 8 + 12
or 3x = 4 or x = 4/3
So largest number is 6x = 6 4/3 = 8
Q12. A square and a triangle have equal areas. If the ratio side of square and the height of triangle is
2/3 find the ratio of base to height.
(a) 2/3 (b) 4/3
(c) 4/5 (d) 9/8
(e) None of these
Ans. As the problem
a2 = 1/2h b (i)

h
a
2/3 or a = 2/3h (ii)
h = 3/2 b
From equation (i)
½ h b = a2
½ h b = (2/3h)2 = 4/9h2 or h/b = 1/2/4/9 = ½ 9/4 = 9/8
Q13. How many prime numbers lie between 115 – 122.
(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 5
(e) 6
Ans. 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122.
Q14. Ram is 5 times as old as Shyam. If their difference of age is 8 years, how old is Ram?
(a) 8 years (b) 10 years
(c) 12 years (d) 5 years
(e) None of these
Ans. (b) 10 years
Sol: Suppose Shyam’s age = x
So Ram’s age = 5x
As per the problem
5x – x = 8 or 4x = 8 or x = 2
So Ram’s age = 5x = 5 2 = 10 years
Q15. A runs faster than E but not so fast as B and B runs faster than C but not as faster than D, who
runs faster?
(a) A (b) B
(c) C (d) E
Ans. (d)
Q16. The pages of a book are numbered for 1 to 100 manually. How many times will be it be essential
to write the number 5?
(a) 20 (b) 19
(c) 18 (d) 9
(e) 10
Ans. (b)
A B
D C
a
a
P
Q R
h
Q17. A person climbs up a pole of 88 mt high, in every minute he climbs 12 mt but slips down 8 mt.
So how much time he will take to reach at the top?
(a) 19 (b) 29
(c) 28 (d) 22
(e) 14
Ans. It is clear that in the last step, he does not slip as he reaches on the top so actual distance which cover
for slipping zone will be 88 – 12 = 76, actual distance covered in a minute is 12 – 8 = 4.
So the time taken will be 76/4 = 19
Q18. How many square of side 5 cm cab ve adjusted in a rectangular box of size 25 15 10 cm
(a) 30 (b) 60
(c) 50 (d) 40
(e) None of these
Ans. Volume of square = 53
Volume of given rectangle = 25 15 10 cm
As per the question = 5 5 5
10 15 25


= 30
Q19. The sum of 3 positive numbers in AP is 189. The sum of their squares is 11915. Find their
product.
(a) 7930 (b) 8970
(c) 9703 (d) 7960
(e) None of these
Ans. Let the numbers in AP series be
a – d, a, a + d
So a – d + a + a + d = 189 or 3a = 189
or a = 63
As per second part of the problem
(a – (d)2 + (a)2 + (a + (d)2 = 4023 or 3a2 + 3d2 = 4023
or 3 (63)2+ 2d2 = 4023
or 2d2 = 11915 – 3 63 63
= 11915 – 11907
= 08
or d2 = 4 or d = 2
So their product is (a – (d) a (a + (d)
= (63 – 2) 2 (63 + 2)
= 61 2 65
= 130 61
= 7930
Q20. Find the number whose square root is twice of its cubic root.
(a) 128 (b) 64
(c) 16 (d) 4
(e) None of these
Ans. Let the number be x
As per the problem x x 3 2 2 
or x1/2 = 2x1/3
Raising both sides by 6 times
(x1/2)6 = 26(x1/2)6
x1/2 6 = 26x1/36
or x3 = 64 x2 or x = 64
Q21. There are 24 birds on a tree. A hunter fired a gun and 20 fall down on ground. So how many
birds left on the tree?
(a) 4 (b) 7
(c) 24 (d) None of these
Ans. None of these as its clear from the general ideology.
Q22. A is four times as efficient as B & A can complete a work in 90 days less time than B. Find in
how many days both can complete the work.
(a) 30 (b) 20
(c) 40 (d) 50
Ans. Let the given work be done by B in x days
As per the problem x – 90 = 4
x
or 4x – x = 90 or x = 30 days.
Since A is 3 times as efficient as B.
Q23. I am the eldest child of my parents. There is a gap of 6 years between the ages of my brother
and sister including myself. If my mother was 22 years, when I was born? What was age at the
birth of her youngest child?
(a) 30 (b) 28
(c) 16 (d) 25
(e) None of these.
Ans. (c)
Q24. The calendar of the year 1982 can next be used for the year?
(a) 1984 (b) 1990
(c) 1985 (d) 1988
(e) None of these
Ans. (d) 1988
Q25. Two successive discount of 20% and 25% equivalent to what amount of a single discount?
(a) 25% (b) 10%
(c) 15% (d) 5%
(e) 20%
Ans. Let the amount be = Rs. 100
After 20% of discount, actual amount payable
= 100 – 100
100
20 = 80
In second case the discount is 25%
So the total single discount will be = 80
100
25 = 20%

Or 43 x = 4300 Or x = 4300/43 = 100
A’s profit = 1500
B’s profit = 2000
C’s profit = 800
A:B:C = 1500:2000:800 = 150:20:8
Q29. In a cage, there are rabbits and parrots and the number of heads are 28 and feet are 72. Find
the number of parrots and rabbits.
(a) 20, 8 (b) 8, 20
(c) 14, 14 (d) 12, 16
(e) None of these
Ans. Let there be x parrots and y rabbits
As per the problem,
Total number of heads = 28 = x + y (i)
Total number of legs = 72 = 2x + 4 y
= x + 2y = 36 (ii)
Solving equation (i) and equation (ii)
x + y = 28
x + 2y = 36
y = 8
and x + y = 28 or x = 28 – 8 = 20
So there are 20 parrots and 8 rabbits.
Q30. Some students are divided into two groups A & B. If 10 students are sent from A to B, the
number in each is the same. But if 20 students are sent from B to A, the number in A is double
the number in B. Find the number of students in each group A & B.
(a) 100, 80 (b) 80, 100
(c) 110, 70 (d) 70, 110
(e) None of these
Ans. Let the number in A and B be a & b respectively
As per the question a – 10 = b + 10
a – b = 20 (i)
and a + 20 = 2 (b – 20)
a – 2b = – 20 (ii)
Solving A = 100; B = 80
DIRECTIONS: In each of the following questions, a series of numbers is given followed by a blank space
with a (?) question mark on it. The number to fill in the blank is given has one of the alternative among the
five given under each question. Find the correct alternative in each case.
Q31. 3, 18, 43, 78, 123,?
(a) 169 (b) 178
(c) 163 (d) 153
(e) 157
Ans. The Arithmetic mean difference between the two consecutive numbers is increasing 10 as 15 25 35
45. So the numbers will be 123 + 55 = 178
Q32. 1, 5, 13, 29, 61, 125, ?
(a) 252 (b) 258
(c) 255 (d) 253
(e) None of these
Ans. The mean difference between the consecutive numbers are
1 5 13 29 61 125 ?
4 8 16 32 64 128
So 125 + 128 = 253
Q33. 49, 343, 64, ?, 81, 729
(a) 1024 (b) 512
(c) 778 (d) 182
(e) None of these
Ans. The first and second terms are square cube of 7, 5th and 6th terms are square and cube of 9. So third
and fourth terms are square and cubes of 8. 83 = 512
Q34. 55296, ?, 288, 36, 9.
(a) 3456 (b) 3436
(c) 4638 (d) 3638
(e) None of these.
Ans. 9/36 36/288 288/x x/55296
Ό 1/8 1/12 1/16 like this.
So 288/x = 1/12 or x = 3456
Q35. 30, 56, 90, 132, 182, ?
(a) 3627 (b) 3234
(c) 1206 (d) 2412
(e) None of these.
Ans. (a)
DIRECTIONS: The six faces of a cube are painted in a manner that no two adjacent faces have the same
colour. The three colour used in the painting are red, blue and green. The cube is then cut into 64 equal
cubical parts. Answer the following questions.
Q36. How many cubes in all have three sides painted?
(a) 24 (b) 16
(c) 10 (d) 8
(e) None of these
Ans. (d)
Q37. How many cubes have only two sides painted?
(a) 16 (b) 24
(c) 8 (d) 6
(e) None of these.
Ans. (b)
Q38. How many cubes have one and two sides painted but the third side is not painted.
(a) 28 (b) 24
(c) 48 (d) 64
(e) None of these
Ans. (c)
Q39. How many cubes are there whose only one side is painted?
(a) 24 (b) 4
(c) 48 (d) 64
(e) None of these
Ans. (a)
Q40. How many cubes are there which has no sides painted?
(a) 8 (b) 64
(c) 36 (d) 48
(e) 16
Ans. (a)
DIRECTIONS: The following questions are based on letter series from which some of the letters are
missing. The missing letters are given in the proper sequence as are of the alternative among the five given
under each question. Find the correct alternative for each case.
Q41. aab – aaa – bba –
(a) bab (b) abb
(c) baa (d) bba
(e) None of these
Ans. (c)
Q42. abba – baaabba – bbaaa
(a) aaa (b) aba
(c) bba (d) abab
(e) None of these
Ans. (a)
Q43. – abaaaba – a – a
(a) aab (b) abb
(c) aba (d) bba
(e) None of these
Ans. (a)
Q44. b – a – aab – ab – –
(a) abaaa (b) ababa
(c) aabba (d) bbaba
(e) babab
Ans. (a)
Q45. p – x – pt – – – txppt
(a) ptxptx (b) pxtptx
(c) ptptxt (d) xptxpt
(e) tpxppx
Ans. (e)
DIRECTIONS: In each of the following question apply the interchanging of the codes to choose correct
alternative.
Q46. If PRESS = RESSP
Then SMLE = ?
(a) SMLE (b) SMILE
(c) SLME (d) SLMIE
(e) None of these
Ans. (b)
Q47. If STUPID = STUPID then CYCLES?
(a) CYESCL (b) CYLECS
(c) CYELCS (d) CYECSL
(e) CYLCES
Ans. (e)
Q48. If ROTUND = RONDTU, then PATATO = ?
(a) POTOTA (b) POTOAT
(c) PATOO (d) POOTAT
(e) POOATT
Ans. (a)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















  #3  
Old February 27th, 2015, 05:43 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 11,219
Default Re: NTSE exam Sample question papers of class 8th

Here I am providing the list of few questions of NTSE Class 8 exam question paper which you are looking for .

Q. One third of a number is greater then
(a) 15
(b) 20
(c) 5
(d) 25
Ans. Number = x, Successor = x + 1

Q. In two similar triangle ABC & PQR, if their corresponding altitudes AD & PS are in ratio of
4:9, find the ratio of the Area of ∆ ABC to that of ∆ PQR.
(a) 16:81
(b) 32:92
(c) 33:94
(d) None of these

Q Five year hence, father's age will be 3 times then the age of his son. Five years ago, father was 7
times as old as his son. Find their present age ?
(a) 10, 40
(b) 5, 50
(c) 3, 30
(d) None of these

For more questions , here is the attachment

NTSE Class 8 exam question paper








__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #4  
Old April 20th, 2015, 10:21 PM
Junior Member
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 1
Default list of reference books for ntse class 9th

can anybody please suggest me a few books to prepare for ntse exams of class 9th? plzzzzz
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
FIITJEE Entrance Exam Sample Papers Class 10
CBSE Class IX Sample Question Papers
Check 8th class exam result of NTSE
Sample Question Papers For Class 9 CBSE term 2
ICSE board class 10th Sample question papers
How to train while in class 8th for NTSE exam
NTSE Exam Sample Papers
CBSE class 12th Biology Sample question papers
Sample Question Paper for NTSE
CBSE sample papers, model papers, question papers for class 12
FIIT JEE sample question papers for class 9th of Science
NTSE Class 8 Question Paper
NTSE Exam Tamil Medium Sample Questions
FIIT JEE sample question papers for class 9th of Mathematics
NTSE 8th class previous year question papers
Download Sample Question Papers of NTSE
NTSE Exam Sample Papers Download
NTSE exam Syllabus for class XI
CBSE Class 10th SA I Sample Question Papers
NTSE science exam sample papers






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 07:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9