NTSE Exam previous 10 year Question Paper - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old April 21st, 2014, 01:36 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default NTSE Exam previous 10 year Question Paper

Can you provide me the NTSE Exam previous year Question Paper???
Reply With Quote
  #2  
Old April 21st, 2014, 03:42 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,294
Default Re: NTSE Exam previous 10 year Question Paper

Yes sure, here I am sharing the NTSE Exam previous year Question Paper:

Q1.
(a) asibu (b) oarse
(c) oinak (d) zamol
(e) yaixe
Ans. (d) as each contains 2 consonants and 3 vowel but d does not.
Q2.
(a) MNM (b) HJR
(c) VWD (d) BCX
(e) KLO
Ans. (b) as in others first two letters are serially pronounced but (b) is not in order.
Q3.
(a) ira (b) aam
(c) kas (d) utr
(e) btd
Ans. (e) as all other four gives a sense of words by arranging the letters as air, man ask and True but (e)
does not as such.
Q4.
(a) yxz (b) cbd
(c) nmr (d) wvx
(e) pqo
Ans. (e) as in other four we find the middle letter in the initial letter in order like xyz, bcd, etc
Q5.
(a) AiiR (b) MooX
(c) VxxZ (d) DecY
(e) DffH
Ans. (d) as other four there are some letters repeated twice in the middle which is a deviation in (d).
Q6.
(a) cot (b) pot
(c) but (d) hut
(e) mat
Ans. (e) pronounciation changed.
Q7.
(a) AabD (b) eEcf
(c) pPrs (d) nNxz
(e) dDrs
Ans. (a) as the first letter is capital.
Q8.
(a) ability (b) capability
(c) probability (d) surety
(e) flexibility
Ans. (d) as in others ‘li’ is absent to give a right sense but (d) has already a sense.
Q9.
(a) doe (b) man
(c) xaz (d) poq
(e) oep
Ans. (c) as in all others two consecutive alphabets occur at the ends as de,mn, pq, and op.
Q10.
(a) ACE (b) PKR
(c) NPR (d) GIK
(e) PRT
Ans. (b) as in all others in each alphabet there is a difference of one space.
Directions: In each of following questions, there are four or five alternatives given. Find the correct one for
each question.
Q11. Two numbers are in the ratio 5:6 and if 4 is subtracted from each, they are reduced to 2:3, then
the highest number is
(a) 4 (b) 12
(c) 8 (d) 10
Ans. (c) the highest number be 6x and the least number be 5x.

DIRECTIONS: The six faces of a cube are painted in a manner that no two adjacent faces have the same
colour. The three colour used in the painting are red, blue and green. The cube is then cut into 64 equal
cubical parts. Answer the following questions.
Q36. How many cubes in all have three sides painted?
(a) 24 (b) 16
(c) 10 (d) 8
(e) None of these
Ans. (d)
Q37. How many cubes have only two sides painted?
(a) 16 (b) 24
(c) 8 (d) 6
(e) None of these.
Ans. (b)
Q38. How many cubes have one and two sides painted but the third side is not painted.
(a) 28 (b) 24
(c) 48 (d) 64
(e) None of these
Ans. (c)
Q39. How many cubes are there whose only one side is painted?
(a) 24 (b) 4
(c) 48 (d) 64
(e) None of these
Ans. (a)
Q40. How many cubes are there which has no sides painted?
(a) 8 (b) 64
(c) 36 (d) 48
(e) 16
Ans. (a)
DIRECTIONS: The following questions are based on letter series from which some of the letters are
missing. The missing letters are given in the proper sequence as are of the alternative among the five given
under each question. Find the correct alternative for each case.
Q41. aab – aaa – bba –
(a) bab (b) abb
(c) baa (d) bba
(e) None of these
Ans. (c)
Q42. abba – baaabba – bbaaa
(a) aaa (b) aba
(c) bba (d) abab
(e) None of these
Ans. (a)
Q43. – abaaaba – a – a
(a) aab (b) abb
(c) aba (d) bba
(e) None of these
Ans. (a)
Q44. b – a – aab – ab – –
(a) abaaa (b) ababa
(c) aabba (d) bbaba
(e) babab
Ans. (a)
Q45. p – x – pt – – – txppt
(a) ptxptx (b) pxtptx
(c) ptptxt (d) xptxpt
(e) tpxppx
Ans. (e)
DIRECTIONS: In each of the following question apply the interchanging of the codes to choose correct
alternative.
Q46. If PRESS = RESSP
Then SMLE = ?
(a) SMLE (b) SMILE
(c) SLME (d) SLMIE
(e) None of these
Ans. (b)
Q47. If STUPID = STUPID then CYCLES?
(a) CYESCL (b) CYLECS
(c) CYELCS (d) CYECSL
(e) CYLCES
Ans. (e)
Q48. If ROTUND = RONDTU, then PATATO = ?
(a) POTOTA (b) POTOAT
(c) PATOO (d) POOTAT
(e) POOATT
Ans. (a)










__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















  #3  
Old January 27th, 2015, 10:35 AM
Super Moderator
 
Join Date: May 2013
Posts: 28,574
Default Re: NTSE Exam previous 10 year Question Paper

As you are asking about the NTSE Exam previous 10 year Question Paper here I would like to provide you the same please feel free to have a look on that

NTSE Exam previous 10 year Question Paper





NTSE stands for National Talent Search Examination and it was started in the year 1963.The main motive of NTSE exams are to find out the talented candidates and develop their talent.

The areas covered under these schemes are like Sciences, Social Sciences, Engineering, Medicine, Management and Law. The NCERT will conduct the National Talent Search Examination for students studying in Class VIII only
NTSE Mental Ability Test (MAT) Syllabus

This test is given to you to judge your power of reasoning, ability to think, ability to judge, evaluate or discriminate, ability to visualize in the space, spatial orientation, etc.

A variety of questions, for example - analogies, classification, series, pattern perception, hidden figures, coding decoding, block assembly, problem solving, etc. are used for this purpose.

NTSE Scholastic Aptitude Test (SAT) Syllabus (Language Test)

Language Test is designed to judge the power of reading comprehension, logical sequencing; interpretative, evaluative, predictive and creative components of language. You can appear for the Language Test either in English or in Hindi.

NTSE Scholastic Aptitude Test (SAT) Syllabus (Math’s, Science & Social Science)

This section is conducted to judge how much of text-book knowledge you have gained. As India doesn't has any single unified board system, NCERT has not prescribed any particular syllabus for the State Level Examination or for National Level Examination.
more papers detail atteched in pdf files.......................
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
ICAR entrance exam previous year question paper
AAI Exam Previous Year Question Paper
Question Paper MP Pre MCA Entrance Exam previous year
VAO Exam Previous Year Question Paper
M.Sc. in Microbiology entrance exam previous year question paper
NTSE Exam Question Paper
UGC NET Hindi Exam Previous year Question Paper
Kerala PSC L.D.C exam previous year question paper
NTSE Previous Question Paper
NTSE Previous Year Question Papers
Previous Year Question paper for TCS Placement Exam
Previous year question paper of Infosys exam
DNB CET Exam Previous Year Question Paper
Previous year question paper for Management Trainee Exam
NTSE 8th class previous year question papers
SSLC state exam previous year question paper
IFS exam Zoology Previous year question paper
NTSE Exam Question Paper
plz send previous year JRF exam question paper
Previous year solved question paper of VAO exam






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 07:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9