IGNOU B.Ed Entrance Exam Question Paper - 2018-2019 StudyChaCha

Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old June 16th, 2013, 12:46 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default IGNOU B.Ed Entrance Exam Question Paper

I want IGNOU B.Ed Entrance Exam question paper so from where can I get it?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old June 16th, 2013, 12:47 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 40,525
Default Re: IGNOU B.Ed Entrance Exam Question Paper

You want IGNOU B.Ed Entrance Exam question paper so I have and I am sharing with you;

2. The significant feature of a continuum, according to the passage, revolves around :
(1) the divisibility of the interval between any two points
(2) an ordinary ruler's caliber for marking
(3) its unending curve
(4) its variety of co-ordinates

3. The purpose of this passage is to highlight the point that :
(1) pilots and sea captains have something in common
(2) stockmarket charts may be helpful to physicists
(3) the fourth dimension is time
(4) non-mathematicians are often afraid of the common place

4. According to the passage, an airline's traffic manager depends upon all the following except :
(1) latitude and longitude (2) altitude
(3) the time co-ordinate (4) the continuous curve in co-ordinate four

5. The underlying tone of this passage is :
(1) persuasive (2) differential (3) candid (4) instructive

6. According to the author, if one wishes to portray a physical event in which motion plays a role, one has to :
(1) make use of a time table (2) indicate how position changes in time
(3) describe it graphically (4) be aware of altitude, latitude and longitude

7. The sea captain's example has been cited in order to :
(1) help understand a two dimensional continuum
(2) set up a logical progression
(3) mitigate the gap between the engineer and pilot
(4) to sustain our interest in the reading of the passage

Complete paper is in attached pdf file and I am giving you its link:

webserver.ignou.ac.in/prevyrpapers/Question%20papers%20June%202011/Entrance/B.Ed.%20%202011.pdf

Address:
Indira Gandhi National Open University
IGNOU Road, Maidan Garhi, New Delhi, Delhi 110068
Phone: 011 2957 1000

Map:
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















  #3  
Old April 1st, 2014, 02:52 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default IGNOU B.Ed Entrance Exam Question Paper

I am looking for the B.Ed entrance exam question paper of IGNOU .Can you please provide it?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old April 1st, 2014, 04:40 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,928
Default Re: IGNOU B.Ed Entrance Exam Question Paper

As you are looking for the B.Ed entrance exam question paper of IGNOU , so here i am providing list of few questions for your idea.
A sense of duty is paramount for the proper development of civilization. Hypocrisy is quite reverse to the sense of duty. It involves wickedness, while duty involves sincerity and faithfulness.

Directions—Read the following passage carefully and pick out the best answer out of the our

choices given in the questions that follow.

A duty is an obligation. It is something we owe to others as social beings when we live

together. We must let others live with us. My right of living implies my duty to my fellow

beings to allow them the same conditions of life. In fact, rights and duties are correlated.

What is a right in regard to one may be a duty in regard to others. Rights and duties are two

sides of the same coin. We should always observe from the standpoint of others. Moral duty is

more effective than legal rights. A moral duty is that which is binding upon the people on

moral grounds. It is my moral duty to help the poor because of being a member of the society.

I must try to create conditions that contribute to the welfare of humanity. Similarly, I owe a

duty to my parents—to be obedient and respectful to them. This duty originates from the

sense of responsibility which is directly related to our conscience. So this is concerned with a

moral duty which any person owes without a legal bondage.

A sense of duty is paramount for the proper development of civilization. Hypocrisy is quite

reverse to the sense of duty. It involves wickedness, while duty involves sincerity and

faithfulness.

1. According to the passage, rights and duties are—

(A) Two sides of the same coin

(B) Correlated

(C) Both (A) and (B)

(D) Neither (A) nor (B)

2. According to the passage legal duty is—

(A) More important than moral duty

(B) Less important than moral duty

(C) More effective than moral duty

(D) Less effective than moral duty

3. Duty comes from—

(A) Responsibility

(B) Legal bondage

(C) Hypocrisy

(D) None of the above

4. Which of the following statements is not correct according to the passage ?

(A) Hypocrisy involves wickedness

(B) Hypocrisy is opposed to duty

(C) Duty involves sincerity

(D) Sense of duty is not important for the development of civilization

5. Which of the following moral duties has not been mentioned in the passage ?

(A) Moral duty towards our motherland

(B) Moral duty towards our parents

(C) Moral duty towards the poor

(D) Moral duty to contribute to the welfare of humanity

6. Which of the following is not related to moral duty ?

(A) Sense of responsibility

(B) Conscience

(C) Hypocrisy

(D) Sincerity

7. Why is it a duty to help the poor ?

(A) Because I am poor

(B) Because I am rich

(C) Because I belong to the society

(D) Because God wants this

8. Why should I be obedient and respectful to my parents ?

(A) Because of my sense of responsibility

(B) Because of legal bonding

(C) Because of civilization

(D) Because of hypocrisy

9. “We should always observe from the standpoint of others.” This is a—

(A) Simple sentence

(B) Complex sentence

(C) Compound sentence

(D) Phrase

10. The word ‘always’ in “We should always observe from the standpoint of others” is a/an

(A) Adverb

(B) Adjective

(C) Noun

(D) Verb

Answers :

1. (A) 2. (D) 3. (A) 4. (D) 5. (A) 6. (C) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (A)


Part-A

Section–II

Logical & Analytical

Reasoning

Directions—(Q. 11–14) In each of the following questions an incomplete series of numbers, with

one blank is given. Identify the missing member from the given alternatives.

11. 1, 27, 125, …?…, 729

(A) 242

(B) 314

(C) 307

(D) 343

12. 2, 5, 10, 50, 500, …?…

(A) 25000

(B) 560

(C) 550

(D) 540

13. 3, 14, 47, …?…, 443, 1334

(A) 61

(B) 89

(C) 146

(D) 445

14. 2, 9, 30, 93, 282, …?…

(A) 849

(B) 846

(C) 649

(D) 746

Directions—(Q. 15–18) In each of the following questions there are five groups of letters. First is

the primary one, followed by four; out of which one is different from the rest. Identify this odd

member.

15. IIJL

(A) QQSV

(B) EEFH

(C) AABD

(D) MMNP

16. ABAC

(A) BCBD

(B) PRPQ

(C) CDCE

(D) STSU

17. BXTP

(A) OKGC

(B) DZVR

(C) XTOK

(D) EAWS

18. DINS

(A) HMSX

(B) FKPU

(C) JOTY

(D) NSXC

19. Which pair is different in some way from others in the following pairs ?

(A) Bottle and ink

(B) Can and oil

(C) Bag and clothes

(D) Boat and ship

Directions—(Q. 20–24) In each of the following questions there are five figures. First is a reference

figure. Among the answer figures one figure does not belong to the class to which the first figure

belongs. Identify this odd figure.

Directions—(Q. 25–28) In each of the following questions two statements are followed by two

conclusions. Assuming that the two given statements are true (however absurd they may be) decide

which of the two conclusions follows strictly from the given statements. Select the most appropriate

alternative.

25. All men are chairs.

All animals are chairs

Conclusions :

I. All men are animals.

II. No animal is a man.

(A) Only I follows

(B) Only II follows

(C) Both I and II follow

(D) Neither I nor II follows

26. Buckets are means of transport.

Stairs are means of transport.

Conclusions :

I. Buckets are stairs.

II. Some stairs are buckets.

(A) Only I follows

(B) Only II follows

(C) Both I and II follow

(D) Neither I nor II follows

27. No bird has wings.

All birds are rational.

Conclusions :

I. Some rationals have wings.

II. Wingless are birds.

(A) Only I follows

(B) Only II follows

(C) Both I and II follow

(D) Neither I nor II follows

28. All philosophers are rational people.

Some rational people are happy.

Conclusions :

I. Some happy people are philosophers.

II. Some happy people are rational.

(A) Only I follows

(B) Only II follows

(C) Both I and II follow

(D) Neither I nor II follows

29. Which is the fourth letter to the left of the letter that is mid-way between ‘O’ and ‘P’ in

‘CARDIOGRAPH’ ?

(A) D

(B) I

(C) O

(D) R

30. Which is the odd term in the following list ?

(A) January

(B) May

(C) April

(D) August

Answers with Explanation :

11. (D) 12. (A) 13. (C) 14. (A) 15. (A) 16. (B) 17. (C) 18. (A)

19. (D) In all the rest the first is used to fill the second.

20. (A) All the rest are consonants alike ‘J’ while ‘A’ is vowel.

21. (B) All the rest are perfect squares.

22. (B) In all the rest the lower designs are the mirror image of the upper designs.

23. (D) In all the rest, the st. lines are both sides of the middle design.

24. (B) In all the rest both the leaves are not joined at one place.

25. (D) 26. (D) 27. (B) 28. (B) 29. (A)

30. (C) All the rest have thirty days each.

Part-A

Section–III

Educational and General Awareness

31. Ganpati festival was started by—

(A) Jyotiba Phule

(B) Gopal Krishna Gokhale

(C) M. G. Ranade

(D) Bal Gangadhar Tilak

32. The name ‘Indian National Congress’ was given by—

(A) S. N. Banerjee

(B) Feroz Shah Mehta

(C) Dadabhai Naoroji

(D) M. G. Ranade

33. German Silver is the alloy combination of—

(A) Copper, Zinc and Nickel

(B) Copper, Aluminium and Nickel

(C) Chromium, Nickel and Mercury

(D) Copper, Lead and Chromium

34. Who is considered the ‘Guardian of public purse’ ?

(A) President

(B) Parliament

(C) Comptroller and Auditor General

(D) Public Accounts Committee

35. Where is Nandapa Wild-life Sanctuary ?

(A) Andhra Pradesh

(B) Arunachal Pradesh

(C) Himachal Pradesh

(D) Madhya Pradesh

36. Which of the following committees on education is considered as the Magna Carta of

English Education in India ?

(A) Wood’s Despatch

(B) Raleigh Commission

(C) Saddler Commission

(D) Hunter Commission

37. Who said—“Patriotisim is religion and religion is love for India” ?

(A) Swami Vivekananda

(B) Raj Narain Bose

(C) Bal Gangadhar Tilak

(D) Bankim Chandra Chatterjee

38. The famous ‘Kirtistambha’ at Chittor was built by—

(A) Rana Pratap

(B) Rana Kumbha

(C) Rana Hammir

(D) Rana Sangram Singh

39. Gold coins in India were first introduced by—

(A) Sakas

(B) Parthians

(C) Indo-Greeks

(D) Kushans

40. Light year is the unit of—

(A) Time

(B) Distance

(C) Light

(D) Intensity of light

41. Which of the following is known as ‘morning star’ ?

(A) Venus

(B) Mars

(C) Jupiter

(D) Saturn

42. All the following foods lack vitamin C, except—

(A) Rice

(B) Meat

(C) Cheese

(D) Milk

43. The fourth state of matter is—

(A) Super fluids

(B) Small particles suspended in the gas

(C) Liquid crystals

(D) Plasma

44. The leading producer of coffee in the world is—

(A) Turkey

(B) Brazil

(C) Venezuela

(D) Cuba

45. The Bhutia group of languages does not include—

(A) Ladakhi

(B) Tibetan

(C) Lepcha

(D) Sherpa

46. The largest producer of sugarcane in India is—

(A) Andhra Pradesh

(B) Gujarat

(C) Punjab

(D) Uttar Pradesh

47. Which of the following matchings is wrong ?

(A) Vijayawada — Narmada

(B) Lucknow — Gomti

(C) Badrinath — Alaknanda

(D) Ayodhya — Saryu

48. The first nuclear reactor of India was named as—

(A) Urvashi

(B) Rohini

(C) Kamini

(D) Apsara

49. Fundamental right to education has been brought through—

(A) 83rd Constitution (Amendment) Act

(B) 86th Constitution (Amendment) Act

(C) 93rd Constitution (Amendment) Act

(D) 96th Constitution (Amendment) Act

50. Integrated Child Development Scheme (ICDS) caters to—

(A) Early Child care and Education alone

(B) Early child care and Education with five other components

(C) Early Child care and Education with four other components

(D) Early Child care and three other components

51. Education Commission in independent India which focused on Secondary Education was

chaired by—

(A) Dr. D. S. Kothari

(B) A. Lakshmiswami Mudaliar

(C) Dr. S. Radhakrishnan

(D) Triguna Sen

52. Education Commission in pre-independence India which comprehensively covered all

aspects of education is known as—

(A) Saddler Commission

(B) Hunter Commission

(C) Sargent Plan

(D) Abbot-Wood Report

53. Tarachand Committee provided recommendations on—

(A) Student’s Unrest

(B) Religious and Moral Education

(C) Vocationalisation of Education

(D) Secondary Education

54. State expenditure of 6 percent of G. D. P. was recommended by—

(A) Kothari Commission (1966)

(B) National Education Policy (1968)

(C) National Policy on Education (1986)

(D) Review Committee on NPE (1986)

55. The latest National Curriculum Framework by NCERT came into existence in—

(A) 2000

(B) 2004

(C) 2005

(D) 2006

Answers :

31. (D) 32. (C) 33. (A) 34. (B) 35. (B) 36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (D) 40. (B)

41. (A) 42. (D) 43. (D) 44. (B) 45. (A) 46. (D) 47. (A) 48. (D) 49. (B) 50. (B)

51. (B) 52. (B) 53. (D) 54. (C) 55. (C)

Part-A

Section–IV

Teaching-Learning and The School

56. What would be your approach if a student interrupts in your class ?

(A) You will ask him to leave the class

(B) You will ask him to behave properly

(C) You will assess his reasons to do the same

(D) You will give him extra home-work

57. How would you prefer to address a student who has not completed his home-work ?

(A) When are you going to complete it ?

(B) You did not do it. Try it

(C) Why did you not complete it ?

(D) You better ignore it now

58. Schools should be concerned with the development of child, which should include—

(A) Acquisition of knowledge by the child

(B) Acquisition of life-skills by the child

(C) Acquisition of skills required by the nation

(D) Acquisition of skills required by a healthy person

59. The main reason for non-achievement of full literacy in India is—

(A) Lack of funds

(B) Incapability of utilization of funds

(C) Lack of suitable facilities

(D) Lack of will to achieve the goal

60. The main purpose of ‘Parent-Teacher-Association (PTA)’ in any school is to—

(A) Keep students in check/control

(B) Collect additional funds for remedial teaching

(C) Share understanding of the problems faced by school

(D) Involve parents for improvement of school functioning

61. Student gives a partially correct response to your question. Then you will—

(A) Seek further information

(B) Provide reinforcement

(C) Reframe your question

(D) Tell the correct information

62. School can be called a social agent if—

(A) It transmits knowledge

(B) It educates about rights and duties

(C) It imparts knowledge about traditions and values

(D) It organises various activities

63. One basic differenc between traditional schools and open learning schools is that—

(A) The former are systematic

(B) The latter do not cultivate cultural values

(C) The latter use modern gadgets

(D) The former carry personal touch

64. School can be considered a …… group as far as socialising agency is concerned.

(A) Primary

(B) Secondary

(C) Supplementary

(D) Tertiary

65. Which of the following statements is not true?

(A) Acquisition of ‘life-skills’ is part of maturation

(B) Acquisition of ‘life-skills’ is part of social process

(C) ‘Life-skills’ are directly moulded

(D) ‘Life-skills’ are learnt

66. A student wants to share his problem with his teacher and visits the teacher for the same at his

home. In such a situation, the teacher should—

(A) Suggest to him to escape from his home

(B) Contact the student’s parents and provide help

(C) Extend reasonable help and boost his morale

(D) Warn him to never visit his home

67. If a student alleges against you for showing favouritism in evaluation of scripts, how would you

deal with him ?

(A) Reject his allegations

(B) Adopt punitive measure

(C) Make efforts to reveal his position

(D) Show his answer book and few more

68. The major responsibility with which school personnel have been entrusted is that of—

(A) Adjusting social demands to the needs of the child

(B) Adjusting the child to conform to the demands of society

(C) Changing human nature to conform to social expectations

(D) Preparing the child to change the society

69. In order to develop a good rapport with students, a teacher should (select the most important

activity)—

(A) Love his students

(B) Be friendly with all

(C) Pay individual attention

(D) Communicate well

70. The best reason because of which a teacher can command respect from his students is if—

(A) He follows innovative practices in the class

(B) He dictates notes to the class

(C) He reads and explains the text-book

(D) He does not give home assignment

71. Development of moral values among students is very important. What would you do to develop

the same ?

(A) Encourage moral value related works

(B) Organise lectures

(C) Display stories based on moral values

(D) Present yourself as a role model

72. Teaching aids are useful because they—

(A) Help teacher’s work

(B) Activate all senses

(C) Help students to be attentive

(D) Make learning more meaningful

73. Teacher’s class-room behaviour should be good because—

(A) It will set an example

(B) Students will be more attentive

(C) Environment would be conducive to learning

(D) Students will appreciate it

74. You have a class which is very heterogeneous in height. You should allow a seating arrangement —

(A) Which is random

(B) Where smaller students are allowed to sit in such a way that they can see and participate easily

in class activities

(C) Which is purely based on height

(D) That has taller students on one side of the class

75. Which one of the following may not be the best reason for cheating in the class-room

examination ?

(A) Too lazy to study

(B) Parental pressure for good marks

(C) Fear of failure

(D) Self-prestige

76. In this age of academic excellence demand, inclusion of games and sports in schools is—

(A) A wastage of time

(B) Taking away a lot of time from academic work

(C) Giving time for leisure or relaxation

(D) Necessary for the co-ordinated development of the individual

77. Which one of the following pairs is odd (or not properly associated) ?

(A) Froebel — Playway

(B) Maria Montessori — Divergent thinking

(C) Keller — Co-operative learning

(D) Gandhiji — Soiled hands

78. While teaching the concept of a ‘circle’, which one of the following would be the best way to do

it ?

(A) Present a picture of a circle

(B) Present pictures of circles of various sizes

(C) Present pictures of circles and ellipses

(D) Present pictures of circles and polygons

79. Teaching would be more effective if the teacher—

(A) Makes his intent purposeful

(B) Is master of the subject

(C) Uses various instructional aids

(D) Declares his objectives in the beginning

80. In a democratic country like India, schools should concentrate on—

(A) Development of traits to face hurdles of daily life

(B) Inculcation of values cherised by the community

(C) Preparation for academic excellence

(D) Development of traits of good citizenship

Answers :

56. (C) 57. (C) 58. (B) 59. (D) 60. (D) 61. (B) 62. (D) 63. (D) 64. (B) 65. (A)

66. (C) 67. (D) 68. (B) 69. (C) 70. (A) 71. (D) 72. (D) 73. (C) 74. (B) 75. (D)

76. (D) 77. (D) 78. (B) 79. (C) 80. (D)

Part-B

Section–V

Subject Competence

(i) Science

following passage carefully and pick out the best answer out of the our choices given in the

questions that follow.81. Clothes do not dry quickly on a rainy day because on a rainy day—

(A) Humidity is high

(B) Humidity is low

(C) Temperature becomes high

(D) Atmospheric pressure rises

82. Joule is the unit of—

(A) Force

(B) Power

(C) Energy

(D) Pressure

83. The audible range of hearing for average human beings is—

(A) 20 Hz to 20 KHz

(B) 2 Hz to 20 Hz

(C) 2 Hz to 20 KHz

(D) 2 KHz to 20 KHz

84. Tritium is an—

(A) Isobar of Hydrogen

(B) Isotope of Hydrogen

(C) Isobar of helium

(D) Isotope of helium

85. Which of the following ions helps in the

opening and closing of stomata ?

(A) Na+

(B) K+

(C) Ca++

(D) None of the above

86. Which of the following does not have plus (+) or minus (–) signs marked on it ?

(A) Resistor

(B) Ammeter

(C) Voltmeter

(D) Battery

87. Photosynthesis is a—

(A) Catabolic process

(B) Anabolic process

(C) Amphibolic process

(D) All of these

88. If a mirror forms an erect but diminished image of an object placed anywhere infront of it, is a —

(A) Concave Mirror

(B) Plane Mirror

(C) Convex Mirror

(D) Concave and convex Mirror (both)

89. The instrument to measure atmospheric pressure is called—

(A) Pyrometer

(B) Thermopile

(C) Barometer

(D) Manometer

90. Orange colour of the setting sun is due to—

(A) Reflection of light

(B) Diffusion of light

(C) Scattering of light

(D) Polarisation of light

91. What is the final colour of blue litmus when a dilute solution of NaOH is added to it ?

(A) Red

(B) Pink

(C) Orange

(D) Blue

92. Pick the odd one out—

(A) Fermentation

(B) Aerobic Respiration

(C) Anaerobic Respiration

(D) Breathing

93. Hypotonic solution as compared to Hypertonic solution has—

(A) More solute

(B) Less solute

(C) Same solute

(D) Nothing can be said about the amount of solute

94. Volt is the unit of—

(A) Charge

(B) Current

(C) Resistance

(D) Potential difference

95. Two resistors having resistances of 1 ohm and 2 ohms respectively are connected is series with a

battery. The current through the 2 ohms resistor is 2 amperes. The current through the 1 ohm

resistor will be—

(A) 0•5 amp

(B) 1 amp

(C) 2 amp

(D) 4 amp

96. The addition of which one of the following will decrease the pH value of water ?

(A) Caustic Soda

(B) Baking soda

(C) Salt

(D) Hydrochloric acid

97. The branch of science that deals with tumours is—

(A) Osteology

(B) Anatomy

(C) Oncology

(D) Urology

98. Pneumonia is a disease associated with—

(A) Liver

(B) Lungs

(C) Gums

(D) Kidney

99. ‘Decibel’ is a measure of—

(A) Time

(B) Distance

(C) Intensity of sound

(D) Energy

100. Which of the following have the highest frequency ?

(A) Heat waves

(B) Sound waves

(C) Ultraviolet rays

(D) Gamma rays

Answers with Explanation :

81. (A) 82. (C) 83. (A) 84. (B) 85. (B) 86. (A) 87. (C) 88. (C) 89. (C) 90. (C) 91. (D)

92. (A) Fermentation is an enzymatic transformation of organic substracts. Rest three do not need

enzymatic transformation.

93. (B) 94. (D)

95. (C) In series connection same current flows through all the resistances.

96. (D) 97. (C) 98. (B) 99. (C) 100. (D)

Part-B

Section–V

(ii) Mathematics

101. The value of

102. In a mixture of 35 litres, the ratio of milk and water

is 5 : 2. Another 5 litres of milk is added to the mixture.

The ratio of milk and water in the new mixture is—

(A) 3 : 1

(B) 1 : 3

(C) 2 : 3

(D) 3 : 2

103. Walking at 4 km an hour, a peon reaches his office 5 minutes late. If he walks at 5 km an hour,

he will be 4 minutes too early. The distance of his office from the residence is—

(A) 5 km

(B) 4 km

(C) 3 km

(D) 2 km

104. If 5x–2•32x–3 = 135, then the value of x is—

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) 3

105. The simple interest on a certain amount at 4% p.a. for 4 years is Rs. 80 more than the interest

on the same sum for 3 years at 5% p.a. The sum is—

(A) Rs. 6000

(B) Rs. 7200

(C) Rs. 7500

(D) Rs. 8000

106. A trader marks an article at 30% more than the cost price. He gives 10% discount to his

customers and gains Rs. 25•50 per article. The cost price of the article is—

(A) Rs. 150

(B) Rs. 200

(C) Rs. 175

(D) Rs. 250

107. The price of sugar is increased by 25%. How much per cent should a man decrease his

consumption so that there is no increase in his expenditure ?

(A) 10%

(B) 20%

(C) 5%

(D) 15%

108. Rs. 6500 were divided equally among a certain number of persons. Had there been 15 more

persons each would have got Rs. 30 less. The original number of persons was—

(A) 65

(B) 60

(C) 50

(D) 40

109. 2 men and 6 boys can do in 4 days a piece of work which would be done again in 4 days by 4

men and 3 boys. One man will do it in—

(A) 36 days

(B) 24 days

(C) 16 days

(D) 12 days

110. If sin A = 24/25, the value of tan A + sec A, where 0° < A < 90° is—

(A) 49

(B) 25

(C) 24

(D) 7

111. If tan A = n sin B and sin A = m sin B, then the value of cos2 A is—

(A) m2/n2

(B) m2 × n2

(C) m2 – n2

(D) m2 + n2

112. The angle of elevation of the top of a hill at the foot of a tower is 60° and the angle of elevation

of the top of the tower from the foot of the hill is 30°. If the tower is 50 m high, the height of the hill

is—

(A) 100 m

(B) 125 m

(C) 150 m

(D) 200 m

113. A steel wire when bent in the form of a square encloses an area of 121 sq. cm. If the same wire

is bent into the form of a circle, the area of the circle is—

(A) 88 sq. cm

(B) 142 sq. cm

(C) 154 sq. cm

(D) 212 sq. cm

114. The number of spherical bullets that can be made out of a solid cube of lead whose edge

measures 44 cm, if the diameter of each bullet be 4 cm, is—

(A) 2541

(B) 847

(C) 1270

(D) 363

115. The ratio between the radius of the base and the height of a cylinder is 2 : 3. If its volume is

1617 cm3, the total surface area of the cylinder is—

(A) 575 cm2

(B) 770 cm2

(C) 1205 cm2

(D) 1500 cm2

116. The median of the following data is—

25, 34, 31, 23, 22, 26, 35, 26, 20, 32

(A) 25•5

(B) 26

(C) 26•5

(D) 25

117. The average weight of 10 men is decreased by 3 kg when one of them whose weight is 80 kg is

replaced by a new person. The weight of the new person is—

(A) 70 kg

(B) 60 kg

(C) 50 kg

(D) 73 kg

118. The value of k so that the points A(k, 1), B(2, 1) and C(5,–1) are collinear is—

(A) 4

(B) 3

(C) 2

(D) 1

119. The common difference of the A.P. a, a + d, a + 2d,… for which the 20th term is 10 more than

the 18th term, is—

(A) 4

(B) – 4

(C) – 5

(D) 5

120. Two dice are thrown simultaneously. The probability of getting a total of at least 10

is—

(A) 5/12

(B) 1/6

(C) 5/6

(D) 1/12

Answers :

101. (B) 102. (A) 103. (C) 104. (D) 105. (D) 106. (A) 107. (B) 108. (C) 109. (B) 110. (D)

111. (A) 112. (C) 113. (C) 114. (A) 115. (B) 116. (B) 117. (C) 118. (C) 119. (D) 120. (D)

Part-B

(iii) Social Science

121. The Treaty of Sreerangapattanam was between Tipu Sultan and—

(A) Cornwallis

(B) Clive

(C) Warren Hastings

(D) Wellesley

122. The famous Besnagar Pillar Inscription of century 150 BC refers to the great theistic cult of—

(A) Panchika and Hariti

(B) Pashupatis

(C) Krishna-Vasudeva

(D) Shakti

123. What is a water hyacinth ?

(A) A weed

(B) A medicinal plant

(C) A decorative plant

(D) A highly sought after plant

124. To which of the following bills must the President accord his sanction without sending it back

for recommendations ?

(A) Ordinary bills

(B) Finance bills

(C) Bills passed by both the houses of Parliament

(D) Bills seeking amendment to the Constitution

125. The amendment procedure of the Indian Constitution has been modelled on the constitutional

pattern of—

(A) Canada

(B) USA

(C) Switzerland

(D) South Africa

126. Indian Railways tied up with which of the following to launch a co-branded card and

traveller loyalty card to tap the huge railway passengers market ?

(A) BoB card

(B) Citibank card

(C) SBI card

(D) None of these

127. Which bank advertises itself as the world’s local bank ?

(A) Citibank

(B) HSBC

(C) ICICI Bank

(D) ABN Amro

128. In which state is Silent Valley located ?

(A) Tamil Nadu

(B) Kerala

(C) Assam

(D) Arunachal Pradesh

129. Which of the following is not a promotional and motivational measure suggested in the

National Population Policy 2000 ?

(A) Reward Panchayat and Zila Parishad for promoting small family norm

(B) Incentive to adopt two child norm

(C) Couples below poverty line will be given health insurance plans

(D) Banning abortion facilities (looking at female infanticides)

130. Who said, “HANOZ DELHI DOOR AST” ?

(A) Nizamuddin Aulia

(B) Farid

(C) Nasiruddin

(D) None of these

131. In which of the following constitutional documents did the British Government for the first

time, officially lay down as the goal of constitutional development in India, not only dominion

status, but also responsible Government ?

(A) Indian Council Act, 1892

(B) Indian Council Act, 1909

(C) Government of India Act, 1919

(D) Government of India Act, 1935

132. In which state is chromite abundantly found ?

(A) Maharashtra

(B) Madhya Pradesh

(C) Orissa

(D) Karnataka

133. For what is the Manas Sanctuary in Assam known ?

(A) Bear

(B) Tiger

(C) Wild ass

(D) Birds

134. The Rajya Sabha can take initiative in—

(A) Censuring a Central Minister

(B) Creating a new All India Service

(C) Considering Money Bills

(D) Appointing judges

135. Which of the following provides the largest part of the demand for loanable funds in

India ?

(A) Hire purchase borrowers

(B) Private house purchasers

(C) Corporate businesses

(D) Farmers

136. Who amongst the following was impeached in England for acts committed as Governor

General of India ?

(A) Wellesley

(B) Cavendish Bentinck

(C) Cornwallis

(D) Warren Hastings

137. The National Stock Exchange of India (NSEI) was inaugurated in—

(A) July 1992

(B) July 1993

(C) July 1994

(D) July 1995

138. One of the major towns of the Godavari region in the Satavahana kingdom was—

(A) Pratishthana

(B) Arikamedu

(C) Kokkhai

(D) Maski

139. In the Islamic (Mughal) buildings that came up in India, the elements of decoration did not

include—

(A) Calligraphy

(B) Depiction of living beings

(C) Geometry

(D) Foliage

140. Jaya is the name of a high yielding variety of—

(A) Wheat

(B) Rice

(C) Bajra

(D) Cotton

Answers :

121. (A) 122. (A) 123. (A) 124. (B) 125. (D) 126. (C) 127. (B) 128. (B) 129. (D) 130. (A)

131. (C) 132. (C) 133. (B) 134. (B) 135. (C) 136. (D)

137. (A) November 1992 (Incorporation)

April 1993 (Recognition as a stock exchange)

June 1994 (Commenced operation in the

wholesale Debt Market segment in June 1994.138. (A) 139. (B) 140. (B)

Part-B

(iv) English

141. Choose the word opposite in meaning to ‘Dormant’—

(A) Inert

(B) Deaf

(C) Indulgence

(D) Active

142. Choose the word opposite in meaning to ‘Malignant’—

(A) Virulent

(B) Benign

(C) Prudent

(D) Swallow

143. The word ‘Tacit’ means—

(A) Formal

(B) Fear

(C) Silent

(D) Celestial

144. The word ‘Enunciate’ means—

(A) Matter

(B) Express

(C) Evil

(D) Detest

145. ‘One who is well-versed in the science of languages is called a—

(A) Philosopher

(B) Theologist

(C) Philologist

(D) Zoologist

146. ‘A person who abstains from all kinds of alcoholic drinks’ is called a—

(A) Drunkard

(B) Angler

(C) Teetotaller

(D) Heretic

147. Choose the correctly spelt word—

(A) Coloqial

(B) Coloquial

(C) Colloqial

(D) Colloquial

148. Choose the misspelt word—

(A) Percieve

(B) Believe

(C) Relieve

(D) Receive

149. Choose what expresses the meaning of the phrase ‘a black sheep’—

(A) Stranger

(B) Convict

(C) Gentleman

(D) A family member one disapproves of

150. Choose what expresses the meaning of ‘pull the wool over one’s eye’—

(A) Delay

(B) Encourage

(C) Suppress

(D) Deceive

151. Choose the passive voice of—‘Who ate my cheese?’

(A) By whom is my cheese being eaten ?

(B) By whom was my cheese eaten ?

(C) By whom will my cheese be eaten ?

(D) By whom was my cheese been eaten ?

152. Choose the indirect speech of—My father said, ‘Study hard’—

(A) My father scolded me to study hard

(B) My father asked me to study hard

(C) My father requested me to study hard

(D) My father said that I must study hard

153. Choose the most appropriate word to fill in the blank in the sentence—

My father is angry …… me.

(A) On

(B) With

(C) In

(D) Over

154. Choose the most appropriate word to fill in the blank in the sentence—

Trust …… God, and do your duty.

(A) Of

(B) With

(C) In

(D) On

155. Who wrote the poem ‘Tintern Abbey’ ?

(A) Keats

(B) Shelley

(C) Wordsworth

(D) Byron

156. Who wrote the novel ‘A Tale of Two Cities’ ?

(A) Austen

(B) Dickens

(C) Hardy

(D) Bronte

157. Who wrote the play ‘All’s well that ends well’ ?

(A) Brecht

(B) Eugene O’Neill

(C) Shaw

(D) Shakespeare

158. Farmer Boldwood and Sergeant Troy are characters in the novel—

(A) The Mayor of Casterbridge

(B) Far from the Madding Crowd

(C) The Return of the Native

(D) Tess of the d’Urbervilles

159. Robert Browning was a poet of which period in literature ?

(A) Age of Reason

(B) Romantic Period

(C) Victorian Period

(D) Modern Period

160. Which of the following is not a language skill?

(A) Reading

(B) Writing

(C) Thinking

(D) Speaking

Answers :

141. (D) 142. (B) 143. (C) 144. (B) 145. (C) 146. (C) 147. (D)

148. (A) 149. (D) 150. (D) 151. (B) 152. (B)

153. (B) 154. (C) 155. (C) 156. (B) 157. (D)158. (B) 159. (C) 160.
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old May 11th, 2014, 04:10 PM
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 1
Default Ignou B.Ed assignment 2014

Sir please send me Ignou B.Ed assignment 2014 in Hindi on my email ncattri@gmail.com my subject code is ES-331,ES-332,ES-333,ES-343 and ES-344
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old May 18th, 2014, 12:58 AM
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Posts: 1
Default es-342 eolved ignou assignment 2014

sir please send me 342 teaching of mathematics assignment 2014.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old May 31st, 2014, 11:18 PM
hariom gupta
Guest
 
Posts: n/a
Default ignou assignment es 345

sir i need ignou ist year assignment es 345
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old April 27th, 2015, 10:11 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: IGNOU B.Ed Entrance Exam Question Paper

"Iwant to see the b.ed exam question 2014"
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old April 27th, 2015, 10:27 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: IGNOU B.Ed Entrance Exam Question Paper

"How can children learn experience and imitation?"
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old September 17th, 2015, 09:31 AM
Umesh balabantaray
Guest
 
Posts: n/a
Default

Please send me ignou b. Ed 2010
entrance solved paper in my id_ Umesh Balabantaray.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
DU M.Com Entrance Exam Question Paper
Law Entrance Exam Question Paper
IGNOU M.Phil Entrance Exam Paper Pattern & Syllabus
BHU Entrance Exam Question Paper
IPU MCA entrance exam question paper
CMI Entrance Exam Question Paper
Need NLU LLM Entrance Exam Question Paper
IGNOU B Ed Entrance Question Paper For
CPT Entrance Exam Question Paper
IGNOU Entrance Exam Question Papers for MBA
DU Law Entrance Exam Question Paper
IGNOU M.Ed Entrance Exam Model Question Paper
IGNOU MBA entrance exam previous year question papers
IGNOU CTE-1, The Language Learner Exam question paper
CMC Entrance Exam Question Paper
MCA entrance exam question paper
MCA entrance exam question paper
Question Paper for TET Entrance Exam
IGNOU B.Ed Entrance Exam Question Paper
PMT Entrance Exam Question Paper






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 02:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9