KVS PGT Computer Science Previous Paper - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old March 30th, 2014, 11:38 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default KVS PGT Computer Science Previous Paper

Will you please give me question paper for PGT computer science subject for recruitment in Kendriya Vidyalaya ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old March 31st, 2014, 01:21 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 30,670
Default Re: KVS PGT Computer Science Previous Paper

Here I am giving you question paper for PGT computer science subject for recruitment in Kendriya Vidyalaya below :

Exam pattern:
Current Affairs: 20 Marks
Reasoning and Numerical Ability: 20 marks
Teaching Methodology: 20 marks
Subject concerned: 100 marks
written examination time duration is 03 hours

1. Which of the following pairs is not correctly matched?
a) Kalinga Award - Popularization of Science
b) Barlong Award - Agriculture
c) David-Cohen Award - Literature
d) Pulitzer Prize - Progress in Religion
2. Which of the following characters was not a part of Shakespearian plays?
a) Julius
b) Brutus
c) Potterd) Ariel
3. Which of the following international organizations is dedicated to the cause of wildlife conservation?
a) UNFPA
b) UNDP
c) UNESCO
d) WHO
4. Human Rights Day is observed on :
a) 10 October
b) 9 May
c) 10 December
d) 18 February
5. Railway coaches are made in the largest number at Integral coach factory, situated in:
a) Kapurthala
b) Peramburc) Varanasi
d) Moradabad
6. Which of the following is not a necessary qualification for a state to become a member
of United Nationas Organization? It should :
a) be a sovereign state
b) be a peace loving state
c) be a willing to discharge responsibilities under the UNO charterd) guarantee human rights and freedom to its citizens
7. The imaginary line on the earth’s surface which closely follows 180o meridian, is called :
a) International date time
b) Tropic of Cancer
c) Equator
d) Prime Meridian
8. ‘Loti’ is the currency of :
a) Burundi
b) Libya
c) Sudan
d) Lesotho
9. Which type of rocks are mainly found in the Himalayan ranges?
a) Sedimentary
b) Metamorphicc) Igneous
d) Granite
10. Water Lily is the national emblem of :
a) Denmark
b) Bangladesh
c) Italy
d) Luxemberg
11. Who is a famous ‘Sarangi’ player?
a) Vilayat Khan
b) Ustad Zakir Husian
c) Alauddin Khan
d) Ustad Binda Khan
12. Which of the following is not a dance/dance-drama associated with the state ‘Maharashtra’?:
a) Lezim
b) Lavani
c) Kathid) Dahi Kala
13. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :
I. Simon Commission 1. 1885
II. Quit India Movement 2. 1942
III. Formation of Indian National Congress 3. 1927
IV.Minto-Morley Reforms 4. 1909
Codes :
I II III IV
a) 3 2 1 4
b) 1 3 4 2
c) 4 3 2 1
d) 1 2 3 4
14.Commonwealth games in 2014 will be held in :
a) Edinburgh, Scotland
b) Ontario, Canada
c) Glasgow, Scotland
d) Abuja, Nigeria
15. United Kingdom’s Prime Minister since May, 2010 is :
a) Tony Blair
b) David Cameron
c) Gordon Brown
d) Edward Health
16. Which of the following two IIT’s started functioning in 2009?
a) Gandhinagar, Jodhpur
b) Ropar, Patna
c) Indore, Mandid) Bhubaneshwar, Hyderabad
17. Banking of cureves is done to provide :
a) Centripetal force
b) Centrifugal force
c) Centrifugal acceleration
d) Angular velocity
18. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :
I. Calomel 1. Copper sulphate
II. Blue vitriol 2. Calcium sulphate
III. Gypsum 3. Mercurous chloride
IV. Normal salt 4. Sodium chloride
Codes :
I II III IV
a) 1 2 3 4
b) 4 3 2 1
c) 3 2 1 4
d) 3 1 2 4
19. Which of the following have maximum calrofic value?
a) Carbohydrates
b) Fatsc) Protiens
d) Vitamins
20. How many Fundamental Rights are there now guaranteed under the Constitution of India?
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9
21. The reduction of voting age from 21 years to 18 years for the Lok Sabha as well as Assemblies is in :
a) Sixty-First Amendment 1989
b) Seventy-Third Amendment 1992
c) Sixty-Fourth Amendment 1990
d) Fifty-Ninth Amendment 1988
22. Jute is mainly grown in :
a) Tamil Nadu
b) West Bengal
c) Kerala
d) Himachal Pardesh
23. Delhi became the capital of India in :
a) 1910
b) 1911
c) 1916
d) 1923
24. Who amonst the following is the author of the book ‘My Country My Life’?
a) A.P.J. Abdul Kalam
b) Atal Behari Vajpayee
c) L.K.Advani
d) Shashi Tharoor
25. One-rupee currency notes bear the signature of :
a) The President of India
b) Prime Minister of India
c) Governor of Reserve bank
d) Indian Finance Secretary
26. Which of the following country won the FIFA World Cup, 2010?
a) Germany
b) South Africa
c) Brazil
d) Spain
27. Who among the following is Chairman of the Rajya Sabha?
a) President
b) Vice President
c) Prime Minister
d) Home Minister
28. B.C. Roy Award is given in the field of :
a) Journalism
b) Medicine
c) Music
d) Environment
29. Who among the following has been declared as Businessman of the decade?
a) Mukesh Ambani
b) Anil Amabani
c) Ratan Tata
d) Azim Premji
30. Who amongst the following has been named UNESCO’s National Ambassador?
a) Aishwarya Rai
b) Priyanka Choprac) Sharmila Tagore
d) Kajol
31. People have eyes of different colours, e.g. brown, black or blue, depending upon
the particular Pigment present in the :
a) Iris
b) Corena
c) Pupil
d) Choroid
32. Which of the following is known as the ‘red planet’ ?
a) Mercury
b) Mars
c) Jupiter
d) Saturn
33. The special Constitution position of Jammu & Kashmir is that :
a) It is not one of the States of the Indian Union
b) It is beyond the purview of the Indian Constituion
c) Indian laws do not apply to it
d) It has its own Constitution
34. The fundamental right which has been described by Dr. B.R. Ambedkar as ” The heart
and soul of the Constitution” is the right to :
a) Equlaity
b) Property
c) Freedom of religion
d) Constituional remedies
35. Fourth Estate is referred to :
a) Public Opinion
b) Chamber of Commerce
c) The Newspaperd) Political Parties
***************************************
Biology
1. Which of the following is a ‘club moss’ ?
(A) Selaginella
(B) Equisetum
(C) Lycopodium
(D) None of these
Ans : (C)
2. Raphe in Marsilea is present in—
(A) Female gametophyte
(B) Sporocarp
(C) Sporophyte
(D) Male gametophyte
Ans : (B)
3. The stele type occurring in Marsilea is—
(A) Solenostele
(B) Protostele
(C) Amphiphloic Siphonostele
(D) All of these
Ans : (C)
4. The morphological nature of rhizophore of Selaginella is—
(A) Root like
(B) Stem like
(C) Both root and stem like
(D) Rhizoid like
Ans : (C)
5. The Selaginella shows—
(A) Large and small leaves arranged spirally
(B) All leaves large
(C) All leaves small
(D) All of these
Ans : (A)
6. The anatomy of Pinus needle reflects the features of a—
(A) Mesophyte
(B) Xerophyte
(C) Hydrophyte
(D) Epiphyte
Ans : (B)
7. Girdling leaf traces are the characteristic feature of the stem of—
(A) Cycas
(B) Pinus
(C) Ephedra
(D) Gnetum
Ans : (A)
8. Pinus is a—
(A) Tree
(B) Shrub
(C) Herb
(D) None of these
Ans : (A)
9. The recent era is—
(A) Cenozoic
(B) Mesozoic
(C) Proterozoic
(D) Archeozoic
Ans : (A)
10. Fossils are found in—
(A) Igneous rocks
(B) Quartz
(C) Soil
(D) Sedimentary rocks
Ans : (D)
11. Reserve food material in fungi is—
(A) Glycogen
(B) Starch
(C) Sucrose
(D) Maltose
Ans : (A)
12. Which is rootless fern ?
(A) Pteris
(B) Dryopteris
(C) Salvinia
(D) Adiantum
Ans : (C)
13. Which is common between aerobic respiration and anaerobic respiration ?
(A) Similar substrate
(B) Glycolysis
(C) Pyruvic acid
(D) All of these
Ans : (B)
14. Turpentine oil is obtained from—
(A) Coal
(B) Petroleum
(C) Cedarwood
(D) Pinus
Ans : (D)
15. Which alga was used by Calvin and his co-workers in their experiments of photosynthesis ?
(A) Chlamydomonas
(B) Chlorella
(C) Chara
(D) Volvox
Ans : (B)
16. Which is an oilseed crop ?
(A) Marigold
(B) Chrysanthemum
(C) Rose
(D) Sunflower
Ans : (D)
17. The first transgenic plant used for commercial production was—
(A) Cotton
(B) Tomato
(C) Tobacco
(D) Rice
Ans : (B)
18. Rare hybrid plants can be saved by—
(A) Pollen culture
(B) Embryo culture
(C) Protoplast culture
(D) None of these
Ans : (C)
19. Which is not a category ?
(A) Ecotype
(B) Species
(C) Genus
(D) Order
Ans : (A)
20. Linnaeus published his concept of binomial nomenclature first in—
(A) Systema Naturae
(B) Species Plantarum
(C) Genera Plantarum
(D) Philosophia Botanica
Ans : (B)
21. When chlorophyll is burnt which element is obtained ?
(A) Ca
(B) Na
(C) Mg
(D) Mn
Ans : (C)
22. Iron deficiency results in—
(A) Leaf tip necrosis
(B) Small leaves disease
(C) Decreased protein synthesis
(D) Intervenal chlorosis appearing first in young leaves
Ans : (D)
23. A phytohormone is—
(A) Naturally produced
(B) Synthetic substance
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (A)
24. During the seismonastic movement in Mimosa pudica turgor changes occur in—
(A) Leaflets
(B) Stipules
(C) Pulvinus leaf base
(D) Petiole and stem
Ans : (C)
25. Evergeen trees remain green through the year on account of—
(A) Cold climate
(B) Absence of leaf fall
(C) Leaves falling in small number interval
(D) Supply of moisture throughout year
Ans : (C)
26. Phenotypic ratio of dihybrid test cross is—
(A) 15 : 1
(B) 3 : 1
(C) 9 : 3 : 3 : 1
(D) 1 : 1 : 1 : 1
Ans : (C)
27. The damaged ozone layer is situated in—
(A) Ionosphere
(B) Mesosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (C)
28. Which one of the following is ordinarily not an air pollutant ?
(A) CO2
(B) CO
(C) SO2
(D) Hydrocarbon
Ans : (A)
29. Genes are made by—
(A) Histones
(B) Lipoproteins
(C) Hydrocarbons
(D) Polynucleotides
Ans : (D)
30. The term ‘ecosystem’ was proposed by—
(A) Odum
(B) Tansley
(C) Whitker
(D) Goli
Ans : (B)
31. The first juvenile larva of Ascaris is known as—
(A) Filiform larva
(B) Rhabditiform larva
(C) Miracidium larva
(D) Microfilariae
Ans : (B)
32. Chromosomes contain—
(A) Protein only
(B) DNA and protein
(C) DNA, RNA and histone
(D) DNA, RNA, histone and non-histone proteins
Ans : (B)
33. Which are phagocytes in liver ?
(A) Kupffer cells
(B) Aciner cells
(C) Diter cells
(D) Hensen’s cells
Ans : (A)
34. Termites digest wood with the help of an enzyme secreted by the—
(A) Salivary glands
(B) Cells in the midgut
(C) Symbiotic protozoa
(D) Bacteria and fungi outside the body
Ans : (C)
35. In honeybee colony the drones are produced by—
(A) Fertilized eggs
(B) Unfertilized eggs
(C) Larvae fed upon leaves
(D) Fasting larvae
Ans : (B)
36. Jacobson’s organ is concerned with—
(A) Smell
(B) Burrowing
(C) Touch
(D) Vision
Ans : (A)
37. Body organisation in Hydra is of—
(A) Tissue grade
(B) Organ grade
(C) Cellular grade
(D) Organ system grade
Ans : (A)
38. Leech obtains continuous blood flow from its victim by pouring in it—
(A) Heparin
(B) Hirudin
(C) Insulin
(D) Pepsin
Ans : (B)
39. Spicules of Sponges are formed by—
(A) Procytes
(B) Pinacocytes
(C) Scleroblasts
(D) Thesocytes
Ans : (B)
40. Heterocoelous centrum is a characteristics of—
(A) Amphibia
(B) Reptilia
(C) Birds
(D) Mammalia
Ans : (C)
41. The exclusively sedentary protochordate animals are found in the class—
(A) Pterobranchia
(B) Larvacea
(C) Ascidiacea
(D) Thaliacea
Ans : (A)
42. Cytopyge is found in—
(A) Paramecium
(B) Entamoeba
(C) Amoeba
(D) Trypanosoma
Ans : (A)
43. Littoral form of animals is found—
(A) In fresh water
(B) In sea water near the shore
(C) In deep sea
(D) At the bottom of the sea
Ans : (D)
44. Bladder worm is a larva of—
(A) Obelia
(B) Silkmoth
(C) Taenia
(D) Nereis
Ans : (C)
45. Which of the following secretions associated with digestion does not have enzymes ?
(A) Bile
(B) Gastric juice
(C) Saliva
(D) Pancreatic juice
Ans : (A)
46. Yellow fever is transmitted by—
(A) Female Culex
(B) Female Anopheles
(C) Female Aedes
(D) Housefly
Ans : (C)
47. The covering membrane of the vacuole is known as—
(A) Tonoplast
(B) Cell wall
(C) Plasma layer
(D) None of these
Ans : (A)
48. Age of fishes was known as—
(A) Devonian
(B) Ordovician
(C) Crustaceous
(D) Silurian
Ans : (A)
49. ‘Quartan malaria’ is caused by—
(A) Plasmodium vivax
(B) Plasmodium malariae
(C) Plasmodium ovale
(D) Plasmodium falciparum
Ans : (B)
50. The word ‘species’ was coined by—
(A) John Ray
(B) Mayer
(C) J. Huxley
(D) C. Linnaeus
Ans : (A)
51. An embryo of chick with 7 pairs of somites is—
(A) 20 hours old
(B) 22 hours old
(C) 24 hours old
(D) 18 hours old
Ans : (C)
52. In the mammals, cleavage result formation of solid mass of cells known—
(A) Blastula
(B) Gastrula
(C) Morula
(D) Neurula
Ans : (C)
53. F1particles are found in—
(A) Lysosome
(B) Mitochondria
(C) Golgi Body
(D) Endoplasmic reticulum
Ans : (B)
54. The name ‘polytene chromosome’ suggested by—
(A) E.G. Balbiani
(B) Kollar
(C) Heitz
(D) Bauer
Ans : (A)
55. Centriole is found in—
(A) Animal cells
(B) Red algae
(C) Prokaryotes
(D) Flowering plants
Ans : (A)
56. The first phylum of animal kingdom exhibiting bilateral symmetry is—
(A) Arthropoda
(B) Annelida
(C) Mollusca
(D) Platyhelminthes
Ans : (D)
57. The fresh water sponge is—
(A) Spongella
(B) Grantia
(C) Euplectella
(D) Euspongia
Ans : (A)
58. Flame cells are related with—
(A) Excretory system
(B) Digestive system
(C) Circulatory system
(D) Respiratory system
Ans : (A)
59. The intermediate host in the life cycle of F. hepatica (Liver fluke) is—
(A) Sheep
(B) Snail
(C) Man
(D) Bird
Ans : (B)
60. Vitelline membrane is found in—
(A) Birds
(B) Tunicates
(C) Fishes
(D) Mammals
Ans : (A)
61. Two-pigment system theory of photosynthesis was proposed by—
(A) Hill Emerson
(B) Emerson
(C) Blackmann
(D) Hatch and Slack
Ans : (B)
62. Photosynthetic pigments in chloroplast are embedded in membrane of—
(A) Thylakoids
(B) Photoglobin
(C) Matrix
(D) Envelope of chloroplast
Ans : (A)
63. The rate of photosynthesis is maximum in—
(A) Green light
(B) Blue light
(C) Red light
(D) White light
Ans : (C)
64. All energy is trapped in pigment system-1 in—
(A) ATP
(B) Carbohydrate
(C) NADH2
(D) P-700
Ans : (D)
65. How many ATP molecules are produced, as a net gain, during the complete breakdown of glucose ?
(A) 36
(B) 28
(C) 12
(D) 18
Ans : (A)
66. Father of taxonomy is—
(A) De Candolle
(B) Hooker
(C) Linnaeus
(D) Aristotle
Ans : (C)
67. For entry in gene pool, a mutation occur in—
(A) Somatic cells
(B) Germ cells
(C) Plasma proteins
(D) Somatic DNA
Ans : (B)
68. Vessels diffier from tracheids—
(A) In being living
(B) In being derived from a single cell
(C) In having vertical row of cells and their cross wall dissolved
(D) Because they conduct water
Ans : (C)
69. Which one is true nut ?
(A) Walnut
(B) Cashewnut
(C) Groundnut
(D) Coconut
Ans : (B)
70. After transcription, the mRNA molecule—
(A) Disintegrates
(B) Moves into cytoplasm
(C) Replicates itself
(D) Reassociates to form its structure
Ans : (B)
71. Fossilization is also known by the—
(A) Acclimatzation
(B) Pasteurization
(C) Preservation
(D) Tyndallization
Ans : (C)
72. The branch that deals with the plants studies in the geological past is called—
(A) Pteridology
(B) Palaeobotany
(C) Neurology
(D) Archaeology
Ans : (B)
73. Birbal Sahni Institute of Palaeobotany is situated at—
(A) Allahabad
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Lucknow
Ans : (D)
74. In plants, largest egg is found in—
(A) Cycas
(B) Sequoia
(C) Pinus
(D) Selaginella
Ans : (A)
75. Which one of the following is an example of symbiosis ?
(A) Utricularia
(B) Agaricus
(C) Lichen
(D) Mango
Ans : (C)
76. Which of the following pteridophytes is known as ‘Horse-tail’ ?
(A) Rhynia
(B) Selaginella
(C) Equisetum
(D) None of these
Ans : (C)
77. Marsilea is a—
(A) Homosporic pteridophyte
(B) Heterosporic pteridophyte
(C) Non-sporic pteridophyte
(D) Seeded pteridophyte
Ans : (B)
78. A plant bearing two types of spores is termed as—
(A) Heterospory
(B) Seed habit
(C) Homospory
(D) All of these
Ans : (A)
79. In Pinus present only—
(A) Male cone
(B) Female cone
(C) Male and female cones
(D) All of these
Ans : (D)
80. Number of cotyledons found in the embryo of Cycas is—
(A) 4
(B) 2
(C) 3
(D) 1
Ans : (B)
81. Bryophytes are—
(A) Aquatic
(B) Terrestrial
(C) Amphibious
(D) None of these
Ans : (C)
82. Sporophyte is dependent on gametophyte in—
(A) Algae
(B) Pteridophyta
(C) Fungi
(D) Bryophyta
Ans : (D)
83. In gametophytic phase of Bryophyta the last cell is—
(A) Gamete
(B) Spore
(C) Elater
(D) Zygote
Ans : (A)
84. In Funaria, the calyptra is formed by—
(A) Antheridium
(B) Columella
(C) Capsule
(D) Archegonium
Ans : (D)
85. A bryophyte differes from pteridophyte in—
(A) Archegonia
(B) Lack of vascular tissue
(C) Independent gametophyte
(D) None of these
Ans : (B)
86. Acid rain is mainly a mixture of—
(A) Sulphuric acid and nitric acid
(B) Hexane and methane
(C) Acetic acid and bromine
(D) Ascorbic acid and citric acid
Ans : (A)
87. Ribosomes are sites for—
(A) Protein synthesis
(B) Photosynthesis
(C) Fat synthesis
(D) Respiration
Ans : (A)
88. Pyramid of energy is—
(A) Alwayss inverted
(B) Always upright
(C) Sometimes inverted and sometimes upright
(D) None of these
Ans : (B)
89. ATP is—
(A) An enzyme which brings about oxidation
(B) A hormone
(C) A molecule with high energy phosphate bond
(D) A protein
Ans : (C)
90. Which one of the following is not a feature of prokaryotic cell ?
(A) Absence of nuclear membrane and the nucleus
(B) Absence of cell organelles
(C) Absence of genetic material
(D) Absence of histone protein in the chromosome
Ans : (C)
91. Which one of the following is highly dangerous radioactive pollutant ?
(A) Phosphorus-32
(B) Sulphur-35
(C) Strontium-90
(D) Calcium-40
Ans : (C)
92. The indicator of SO2 pollution of air is—
(A) Lichen
(B) Fern
(C) Black mould
(D) Moss
Ans : (A)
93. The founder of cell theory was—
(A) Wolf
(B) Rudolf Virchow
(C) Myen, Von Moll and Raspail
(D) Schleiden and Schwann
Ans : (D)
94. Fats in our body are formed when—
(A) There is little glycogen in the body
(B) Blood sugar level becomes constant
(C) Glycogen storage in liver and muscles is completed
(D) Intake of protein is high
Ans : (C)
95. Liver performs several functions. One of these functions is—
(A) Histolysis
(B) Digestion of proteins
(C) Glycogenesis
(D) Maintaining salt balance
Ans : (C)
96. Poison fangs of snakes are—
(A) Maxillary teeth
(B) Specialized structures
(C) Premaxillary teeth
(D) Vomerine teeth
Ans : (A)
97. Wings of butterfly, bird and bat are—
(A) Homologous organs
(B) Analogous organs
(C) Unrelated organs
(D) Vestigeal organs
Ans : (B)
98. ‘Ozone Day’ is observed on—
(A) January, 30
(B) April, 21
(C) September, 16
(D) December, 5
Ans : (C)
99. Which one of the following is the link between Annelida and Mollusca ?
(A) Archaeopteryx
(B) Peripatus
(C) Neopilina
(D) Coelacanth
Ans : (C)
100. The heartbeat is regulated by—
(A) Pacemaker
(B) Vagus nerve
(C) Sympathetic nerve
(D) All of these
Ans : (D)
101. Which pair is correct ?
(A) Microlecithal eggs — Dipnoi
(B) Homolecithal eggs — Amphibia
(C) Mesolecithal eggs — Bird
(D) Centrolecithal eggs — Insect
Ans : (D)
102. The hypothesis of ‘Coupling and Repulsion’ for linkage was formulated by—
(A) Sutton and Boveri
(B) Bateson & Punnet
(C) T.H. Morgan
(D) W. Sutton
Ans : (B)
103. Balanoglossus is commonly known as—
(A) Earthworm
(B) Tapeworm
(C) Corn worm
(D) Tongue worm
Ans : (D)
104. In Drosophila, sex determination depends on—
(A) Y-chromosome
(B) X-chromosome
(C) Autosome
(D) X-chromosome & autosome both
Ans : (D)
105. Nonsense codons are—
(A) AUG, AAU, UAG
(B) GGU, AGU, AUG
(C) UAG, UAA, UGA
(D) GAU, AAU, GUA
Ans : (C)
106. In which stage does centromere divide in two ?
(A) Metaphase-I
(B) Prophase-I
(C) Metaphase-II
(D) Anaphase-II
Ans : (D)
107. Which animal is egg laying mammal ?
(A) Didelphys
(B) Macropus
(C) Pteropus
(D) Tachyglossus
Ans : (D)
108. An oil producing gland on the tail of bird is known as—
(A) Preen gland
(B) Mucus gland
(C) Green gland
(D) Sebaceous gland
Ans : (A)
109. A snake that is viviparous is—
(A) The Russell’s pitless viper
(B) The pit viper
(C) Rattle snake
(D) Kraits
Ans : (B)
110. A gland which is found on undersurface of the thighs of male lizard ?
(A) Sudorific gland
(B) Femoral gland
(C) Green gland
(D) Stink gland
Ans : (B)
111. Which of the following is not a path flagellate ?
(A) Leishmania
(B) Giardia
(C) Trypanosoma
(D) Noctiluca
Ans : (D)
112. The Glochidium larva of Unio—
(A) Is free swimming
(B) Is ectoparasite on fish
(C) Is endoparasite on fish
(D) Lives in bottom
Ans : (B)
113. The term ‘Plasmalemma’ was given by—
(A) C. Nageli & C. Cramer
(B) J.Q. Plowe
(C) Dancilli & Davson
(D) Robertson
Ans : (B)
114. Smooth endoplasmic reticulum performs—
1. Synthesis of lipids
2. Glycogenolysis
3. Sterol metabolism
4. Detoxification
Codes :
(A) Only 4 is correct
(B) 1 and 2 both are correct
(C) 2 and 3 both are correct
(D) All are correct
Ans : (D)
115. The innermost layer of egg albumen in birds is called—
(A) Inner thin albumen
(B) Vitelline membrane
(C) Dense alburmen
(D) Chalaziferous layer
Ans : (B)
116. In which one of the following is the anus absent ?
(A) Leech
(B) Roundworm
(C) Earthworm
(D) Flatworm
Ans : (D)
117. Which type of jaw suspension is found in mammals ?
(A) Autostylic
(B) Holostylic
(C) Craniostylic
(D) Hyostylic
Ans : (A)
118. Synthesis of urea in liver takes place by—
(A) Nitrogen cycle
(B) Krebs’ cycle
(C) Glycolysis
(D) Ornithine cycle
Ans : (D)
119. Sexual dimorphism is found in—
(A) Hydra
(B) Earthworm
(C) Ascaris
(D) Fasciola
Ans : (B)
120. Which of the following animals has a nervous system but no brain ?
(A) Amoeba
(B) Hydra
(C) Cockroach
(D) Earthworm
Ans : (B)
121. Aristotle’s Lantern occurs in—
(A) Asteroidea
(B) Echinoidea
(C) Holothuroidea
(D) Crinoidea
Ans : (B)
122. Neoteny is observed in—
(A) Ambystoma
(B) Alytes
(C) Sycon
(D) Sacculina
Ans : (A)
123. Kidneys are vital organs of the body because they help in—
(A) Regulation of body fluids
(B) Regulation of acid-base balance
(C) Removal of metabolic wastes
(D) All of these functions
Ans : (D)
124. The infective stage of malarial parasite is—
(A) Trophozoite
(B) Merozoite
(C) Sporozoite
(D) Cyst
Ans : (C)
125. Parasitic castration occurs in—
(A) Fasciola
(B) Nereis
(C) Sacculina
(D) Palaemon
Ans : (C)
11th Feb. 2011
1. The headquarters of World Trade Organisation is located in :
a) Geneva
b) Paris
c) Washington
d) New York
2. The number of High Courts in India is :
a) 31
b) 21
c) 25
d) 24
3. Under which section of the Hindu marriage Act, 1955 the provision relating to registration of
Marriage is given?.
a) 8
b) 7
c) 6
d) 5
4. A radar which detects the presence of an enemy aircraft uses :
a) sound waves
b) radio waves
c) electric waves
d) ultrasound waves
5. “Sub Prime Lending” is a term applied to the loans made to :
a) those borrowers who do not have a good credit history.
b) those who wish to take loan against the mortgage of tangible assets.
c) those who have a good credit history and are known to bn since 10 years.
d) those borrowers who are most preferred customers of the bank.
6. Production function explains the relationship between :
a) Initial inputs and ultimate output
b) Input and ultimate consumption
c) Output and consumption
d) Standard deviation
7. The 50th percentile is also known as :
a) Mean
b) Mode
c) Median
d) Standard deviation
8. The World’s Number two economy is :
a) USA
b) Japan
c) China
d) Germany
9. Saina Nehwal has been named the brand ambassador for :
a) Orissa
b) Andhra Pradesh
c) Tamil nadu
d) Kerala
10. NASA is planning to establish a permanent base at :
a) Moon
b) Mars
c) Venus
d) Jupiter
11. Very small-time intervals are accurately measured by the
a) Pulsars
b) White dwarf
c) Atomic clocks
d) Quartz clocks
12. The overall objective of Fundamental Rights is to ensure :
a) Democratic government
b) Individual liberty
c) Judicial independence
d) Secularism
13. The Governor is responsible to the :
a) State legislature
b) State legislative assembly
c) President
d) Prime Minister
14.Who among the following received the Noble prize twice in the same subject?
a) Madam Curie
b) Pierre Curie
c) Linus Pauling
d) John Bardeen
15. Which of the following was known from the title of “Nightangale of India”?
a) Vijay Lakshmi Pandit
b) Sarojini Naidu
c) Maria montessori
d) Suraiya
16. NPC concerns :
a) Industries
b) Schools
c) Agriculture
d) Medicine
17. World Food Day is observed on :
a) 18 February
b) 11 June
c) 28 September
d) 16 October
18.The rupee coin was first minted in India in :
a) 1542
b) 1601
c) 1677
d) 1809
19. The lowest layer of atomosphere is called :
a) Stratosphere
b) Troposphere
c) Ionosphere
d) Exosphere
20. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :
I. Nigeria 1. Luanda
II. Qatar 2. Abuja
III. Zambia 3. Lusaka
IV. Angola 4. Doha
Codes :
I II III IV
a) 2 4 3 1
b) 4 3 2 1
c) 1 2 3 4
d) 4 2 3 1
21. Which of the following countries does not have its emblem as ‘Lion’ ?
a) Belgium
b) Norway
c) Sri Lanka
d) Spain
22. ‘Swaythling Cup’ is associated with the sport:
a) World badminton (Men)
b) World Table tennis (Men)
c) Horse racing
d) Car racing
23. Which of the following is not a famous ‘Tabla Player’ ?
a) Allarakha
b) Zakir Husain
c) Pandit Jasraj
d) Gudai Maharaj
24. Which of the following is not a dance/dance drama associated with the state ‘Kerla’ ?
a) Koodiyattam
b) Mudiyettu
c) Kottam
d) Tappatri Kai
25. Shivaji’s war strategy used against the Mughals was:
a) Alert army
b) Political supremacy
c) Large army
d) Guerilla warfare
26. Asian games 2014 will be held in :
a) Gouangjhou, China
b) Incheon, South Korea
c) New Deslhi, India
d) NBusan, South Korea
27. Next US Presidential election will be held in :
a) November, 2012
b) Januaary, 2013
c) November, 2013
d) January, 2012
28. Amitabh Bachchan has won three times the Best Actor National Awrd. Which of the films
is not the one when he was not given the National Award for Best Actor?
a) Agneepath
b) Sholay
c) Black
d) Paa
29. Sound travesl with a different speed in different media. In what order does the velocity of
sound increase in these media?
a) Water, iron and air
b) Iron, air and water
c) Air, water and iron
d) Iron, water and air
30. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :
I. Carbon dioxide 1. Reducing agent
II. Chlorine 2. Anaesthetic in dentisty
III. Hydrogen 3. Bleaching powder
IV. Nitrous oxide 4. Refrigerant
Codes :
I II III IV
a) 1 2 3 4
b) 4 3 2 1
c) 4 3 1 2
d) 2 1 3 4
31. Medula oblongata is a part of human :
a) heart
b) brain
c) liver
d) sex organs
32. Funk discovered :
a) Proteins
b) Vitamins
c) Enzymes
d) Hormones
33. The 8th schedule of the constitutions deals with :
a) Fundamental Rights
b) Directive Principles of State Policy
c) The list of 18 regional languages
d) All the above
34. Thirty-Sixth Amendment of Indian Constitution, 1975 conferred statehood on :
a) Arunachal Pradesh
b) Nagaland
c) Meghalaya
d) Sikkim
35. Who among the following has a right to speak and otherwise take part in the proceeding
of either House of Parliament and to be a member of any Parliamentary Committee but is
not entitled to vote?.
a) The Chief Election Commissioner
b) Chairmain of Finance Comission
c) The Attorney General
d) The Comptroller and Auditor General of India
************************************************** **************
TGT 2005
1. Which is the correct spelling ?
(A) Quintessence
(B) Qintessence
(C) Quentesence
(D) Quintesence
Ans : (A)
2. Venus and Adonis is by—
(A) Shakespeare
(B) Milton
(C) Galsworthy
(D) Wordsworth
Ans : (A)
3. Pun is—
(A) Opposite word
(B) A play on words
(C) A funny word
(D) Identical words
Ans : (B)
4. Vers libre is—
(A) Colophon
(B) Closed form
(C) Rhymed form
(D) Open form
Ans : (D)
5. Choose the correct verb—
They …… to school by bus.
(A) going
(B) goes
(C) go
(D) to go
Ans : (C)
6. Insert the correct verb form—
Barcelona …… the world to the Montjuic Stadium.
(A) brought
(B) took
(C) welcomed
(D) welcome
Ans : (C)
7. Which of the following is a pastoral poem by Milton ?
(A) Adonis
(B) Thyrsis
(C) Lycidas
(D) None of the above
Ans : (C)
8. Punctuate correctly—
At sunset the general taking decision marched forward.
(A) At sunset, the general, taking decision marched forward
(B) At sunset the general, taking decision, marched forward
(C) At sunset, the general taking decision, marched forward
(D) At sunset, the general, taking decision, marched forward
Ans : (D)
9. The Solitary Reaper is a—
(A) Ballad
(B) Ode
(C) Lyric
(D) Pastoral
Ans : (C)
Directions—(Q. 10 and 11) Ascertain the correct tense of the following in the verb—
10. Yesterday at school, I …… the echo of a roar of laughter.
(A) were startled
(B) was startled
(C) was startling
(D) were startling
Ans : (B)
11. We …… by a strange sound.
(A) were startle
(B) was startled
(C) was startling
(D) were startling
Ans : (A)
12. “Milton’s poetry is a mirror in which the writer’s character is very clearly reflected.” Who made this statement ?
(A) Verity
(B) Macmillan
(C) Pattison
(D) Bush
Ans : (B)
13. The passive voice of—“Jack was forcing through the crowd”…… is—
(A) Jack was being forced through the crowd
(B) The crowd was forcing through by Jack
(C) The crowd forced through Jack
(D) The crowd was being forced through by Jack
Ans : (D)
14. ‘Incredible’ means—
(A) surprising
(B) interesting
(C) disgusting
(D) unbelievable
Ans : (D)
15. The period known as the age of Milton is—
(A) 1621-1681
(B) 1620-1665
(C) 1625-1660
(D) 1628-1655
Ans : (C)
Directions—(Q. 16 and 17) Fill in with prepositions—
16. Ask …… me tomorrow and you shall find me a grave man.
(A) in
(B) by
(C) for
(D) from
Ans : (C)
17. It is a translation …… Horace’s Ars Poetica.
(A) to
(B) in
(C) from
(D) of
Ans : (D)
18. The originator and namer of ‘deconstruction’ is—
(A) Jacques Derrida
(B) Friedrich Nietzsche
(C) Martin Heidegger
(D) Sigmund Freud
Ans : (A)
19. Which is the correct spelling ?
(A) rythym
(B) ryhthm
(C) rhythm
(D) rhithym
Ans : (C)
20. The age of Milton had three kinds of poets—
(A) Religious, Heroic, Puritan
(B) Metaphysical, Cavalier, Puritan
(C) Metaphysical, Romantic, Dramatic
(D) Cavalier, Religious, Classical
Ans : (B)
21. Lyrical Ballads was written by Coleridge and—
(A) Arnold
(B) Keats
(C) Wordsworth
(D) Blake
Ans : (C)
22. Legitimate means—
(A) valid
(B) correct
(C) rightful
(D) possessive
Ans : (A)
23. We …… dinner at the Park Hotel yesterday.
(A) had eaten
(B) ate
(C) were eating
(D) got
Ans : (B)
24. Paradise Lost was written by Milton in the …… phase of his life.
(A) Middle
(B) Last
(C) Student
(D) First
Ans : (B)
25. One who hates mankind is called—
(A) egoist
(B) egotist
(C) introvert
(D) misanthrope
Ans : (D)
26. Wordsworth composed some of his finest poems during the years—
(A) 1798-99
(B) 1778-79
(C) 1788-89
(D) 1768-69
Ans : (A)
27. The regular ode is a close imitation of—
(A) Petrarch
(B) Shelley
(C) Tata
(D) Pindar
Ans : (D)
28. Gita……hundred times everyday.
(A) skip
(B) skips
(C) skipped
(D) skipping
Ans : (B)
29. ‘Skilful’ is—
(A) Advent
(B) Adopt
(C) Adroit
(D) Adverse
Ans : (C)
30. Find the mis-spelt word—
(A) appropriate
(B) title
(C) mission
(D) passege
Ans : (D)
31. ‘The Dark Lady’ appears in the sonnets of—
(A) Surrey
(B) Wyatt
(C) Shakespeare
(D) Spenser
Ans : (C)
32. Which is the correct meaning of the idiom backed up ?
(A) sold
(B) corroded
(C) supported
(D) fabricated
Ans : (C)
33. Tick the correct Infinitive—
…… is difficult for a sinner.
(A) Saying prayer
(B) To pray
(C) Praying to
(D) Being praying
Ans : (B)
34. The plural for ‘handfull’ is—
(A) handfuls
(B) handfulls
(C) handsfull
(D) handsfulls
Ans : (A)
35. John Galsworthy was the son of a—
(A) novelist
(B) merchant
(C) lawyer
(D) doctor
Ans : (C)
36. ‘Dastard’ means—
(A) destitute
(B) becoming
(C) brave
(D) coward
Ans : (D)
Directions—(Q. 37 and 38) Identify the type of adverb in the bold word—
37. She often goes to the cinema—
(A) Adverb of time
(B) Adverb of Degree
(C) Adverb of Frequency
(D) Adverb of Manner
Ans : (C)
38. She barely left the room when the roof fell in.
(A) Adverb of Time
(B) Adverb of Degree
(C) Adverb of Frequency
(D) Adverb of Manner
Ans : (B)
39. Which is not Shakespeare’s drama ?
(A) Titus Andronicus
(B) Edward the Second
(C) Hamlet
(D) Richard III
Ans : (B)
40. Tick the correct meaning of the idiom come about—
(A) get
(B) take place
(C) happen
(D) recover
Ans : (C)
41. Galsworthy began his literary career as—
(A) a journalist
(B) a dramatist
(C) a novelist
(D) a poet
Ans : (C)
42. ‘Novella’ is a word from—
(A) India
(B) France
(C) Italy
(D) England
Ans : (C)
43. Which of the following is a masque written by Milton ?
(A) Comus
(B) Adeopagitica
(C) Lycidas
(D) None of the above
Ans : (A)
44. Put in the correct prepositions—
We heard……it……our meeting.
(A) of, through
(B) at, during
(C) of, during
(D) of, in
Ans : (C)
Directions—(Q. 45 to 49) The following sentences are given with blank spaces. Choose the correct alternative to fill in the blank.
45. I am looking forward …… you.
(A) to seeing
(B) to see
(C) to have seen
(D) for seeing
Ans : (B)
46. He says he is not …… for the job of a doctor.
(A) cut up
(B) cut off
(C) cut down
(D) cut out
Ans : (D)
47. He is repairing his car with a view …… it.
(A) to sell
(B) to selling
(C) for selling
(D) to have sold
Ans : (A)
48. Our school library boasts of many …… editions of the …… classical writers.
(A) old, ancient
(B) ancient, ancient
(C) ancient, new
(D) old, old
Ans : (A)
49. As sheep are to a flock, so are cattle to a ……
(A) swarm
(B) multitude
(C) pack
(D) herd
Ans : (D)
50. Next to, but not necessarily touching, is—
(A) Adjoin
(B) Adjacent
(C) Adhere
(D) Adapt
Ans : (B)
51. ‘Poetic Justice’ was a term coined by—
(A) Samuel Johnson
(B) Geoffrey Leech
(C) John Dryden
(D) Thomas Rymer
Ans : (A)
52. Which among the following bold words is the correct Adverbial qualifications—
(A) The flames spread everywhere
(B) The flames spread everywhere
(C) The flames spread everywhere
(D) The flames spread everywhere
Ans : (A)
53. Shakespeare was born in—
(A) 1574
(B) 1563
(C) 1564
(D) 1589
Ans : (C)
54. In which poem does the following statement apear ?
“Solitude, sometimes is best society.”
(A) Paradise Regained
(B) Lycidas
(C) Paradise Lost
(D) Comus
Ans : (A)
55. The plural for ‘man-servant’ is—
(A) manworkers
(B) man-servants
(C) mans-servant
(D) men-servant
Ans : (D)
56. She slept soundly. Identify the nature of the bold verb—
(A) Transitive verb
(B) Intransitive verb
(C) Regular verb
(D) Verb of complete predication
Ans : (B)
Directions—(Q. 57 and 58) Fill in the gaps with the correct prepositions—
57. Chased by the dog, the thief ran …… the lawn.
(A) across
(B) around
(C) over
(D) through
Ans : (A)
58. He vanished …… the darkness.
(A) to
(B) in
(C) into
(D) through
Ans : (C)
59. ‘To refurbish’ is—
(A) to repair
(B) to survey
(C) to apply
(D) to renovate
Ans : (D)
60. Punctuate correctly—
Amrit sharma is a metro railway employee
(A) Amrit sharma is a metro railway employee.
(B) Amrit Sharma is a Metro Railway employee.
(C) Amrit Sharma is a metro railway Employee
(D) None of the above
Ans : (B)
61. Which is the correct spelling ?
(A) canceled
(B) canciled
(C) cancelled
(D) canscelled
Ans : (C)
62. Put in the correct verb form—
I know that you …… twenty on your last birthday.
(A) were
(B) was
(C) are
(D) is
Ans : (A)
Directions—(Q. 63 to 67) Read the following passage carefully and answer the questions which follow—
SANTINIKETAN, Aug. 17, 1998 : The rainy season has returned, and the man is back at his work, He is Pannalal Patel, the man who has completed 96 years, and is still going strong.
Pannalal was once a ‘terrorist’. Then he turned into a Gandhian. At present his mission is ‘Meen Mangal’ or ‘the well-being of fish’, as he calls it.
Come the rains, and Pannalal would release millions of young salmons into rivers following through the neighbourhood. He says that water without fish is just as absurd as fish without water.
On Independence Day Eve he had, as if, an appointment with the Ajoy, the river he loves and adores.
Choked up with silt and sand from bank to bank, the river remains almost dry throughout the year except in the rainy season. Once called ‘the crazy river’ for often changing its course. Ajoy is now better known for the great destruction it causes, at intervals of some years, by flooding the villages on its banks. It then washes away people and cattle and houses, and brings great misery.
The appointed day arrived. It was a cloudy afternoon at Palitpur, the venue of the programme where a new bridge has been built across the river.
Short speeches were made. Songs were sung. Mr. Patel took a handful of the young salmon and threw them into the water–once, twice, thrice. Others followed him. The hero of the day looked happy, and a smile lit up his wrinkled face.
But some fisherman in the crowd were rather sceptical about the usefulness of the programme. Will the fish, when grown up, return to the same waters and be caught in their nets ? perhaps not. They talked among themselves.
Mr. Patel, However, does not bother himself about who catches how much fish in which waters. He himself is a complete vegetarian. His only concern is the well-being of fish.
63. Pannalal Patel, who is very old, is still—
(A) strong
(B) fond of fishing
(C) very alert
(D) can walk fast
Ans : (A)
64. Pannalal had an appointment with the river Ajoy—
(A) on 15th August
(B) on 14 August
(C) on 15th August morning
(D) on 14th August evening
Ans : (D)
65. The Ajoy floods its banks—
(A) every rainy season
(B) very rarely
(C) every few years
(D) quite often
Ans : (C)
66. According to Pannalal, water without fish is—
(A) unthinkable
(B) tasteless
(C) impure
(D) unprofitable
Ans : (A)
67. The object of Pannalal’s programme at Palitpur was the welfare of—
(A) the fishermen
(B) the Ajoy
(C) society
(D) fish
Ans : (D)
68. The meaning of ‘solicited’ is—
(A) advice requested
(B) to do a court case
(C) to form a party
(D) None of the above
Ans : (A)
69. Select the correct spelling—
(A) Staff Quarters
(B) Stuff Quarters
(C) Staff Quaters
(D) None of the above
Ans : (A)
70. ‘Compact’ means—
(A) Face powder for women
(B) Computer software
(C) Put together in a small space
(D) None of the above
Ans : (C)
Directions—(Q. 71 and 72) Choose the correct word for the blanks—
71. …… the boy return to his village ?
(A) Shall
(B) Will
(C) Was
(D) Shan’t
Ans : (B)
72. Songs …… sung in his memory.
(A) is
(B) were
(C) had
(D) been
Ans : (B)
73. Change the following into a complex sentence—
He received the call of his friend and left for Delhi right away.
(A) Receiving the call of his friend, he left for Delhi right away
(B) He received the call of his friend therefore the call of his friend, therefore he left for Delhi right away
(C) As soon as he received the call of his friend. He left for Delhi
(D) He received the call of his friend and soon left for Delhi
Ans : (C)
74. Change the following simple sentence into a complex sentence—
His senior colleagues have been transferred to Dehradun.
(A) His colleagues having a seniority over him have been transferred to Dehradun
(B) His Colleagues who are senior to him have been transferred to Dehradun
(C) Some of his colleagues are senior to him there or they have been transferred to Dehradun
(D) Being senior some of his colleagues have been transferred to Dehradun
Ans : (B)
75. The most common form of closing a letter to a close relative is—
(A) Yours sincerely
(B) Yours affectionately
(C) Yours faithfully
(D) Yours truly
Ans : (B)
76. Punctuate the following—
Dont worry father said he Ill soon leave the village and find a job in Delhi.
(A) Dont worry father, “said he” Ill soon leave the village and find a job in Delhi
(B) Don’t worry father, said he “I’ll soon leave the village and find a job in Delhi.”
(C) “Don’t worry father,” said he, “I’ll soon leave the village and find a job in Delhi.”
(D) “Don’t worry father said he” I’ll soon leave the village and find a job in Delhi
Ans : (C)
77. Find out the correct narration of the following direct speech—
“I know this area because I used to live here,” he informed.
(A) He informed that he knew that area because he used to live there
(B) He informed that he knew that area because he had lived there
(C) He informed that he knew that area because he had been living there
(D) He informed that he knew that area because he lived there
Ans : (A)
Directions—(Q. 78 to 82) Each of the following sentences is divided into four parts (A), (B), (C) and (D). Some of the sentences have errors is one part and some have none. Find out which part of the sentence has an error.
78. He explained to the government why (A) / the manufacturing of cars (B) / have stopped in his new factory. (C) No error (D)
Ans : (C)
79. We have lived (A) / in this house ever since (B) / my father has died. (C) No error (D)
Ans : (A)
80. The principal claimed that (A) / there were less than fifty students present in the building (B) / when it caught fire. (C) No error (D)
Ans : (D)
81. The examinations of the undergraduate students (A) / are likely to commence (B) / from Friday. (C) No error (D)
Ans : (C)
82. Few people know (A) / that the climate of Shimla (B) / is better than Srinagar. (C) No error (D)
Ans : (C)
83. “A violet by a mossy stone / Half hidden from the eye !” is a quote from the—
(A) Ode to Duty
(B) Lucy Poems
(C) The Green Linnet
(D) The Solitary Reaper
Ans : (B)
84. Tick the correct one—
(A) Gita asked me where I lived.
(B) Gita asked to me where I lived.
(C) Gita asked me where did I live ?
(D) Gita asked me where do you live ?
Ans : (A)
85. Informal essay is also known as—
(A) Funny essay
(B) Scholarly essay
(C) Familiar essay
(D) Impersonal essay
Ans : (B)
86. Tick the correct auxiliary to indicate discontinued habit—
(A) There was a house there
(B) There used to be a house there
(C) There is a house there
(D) There was used to be a house there
Ans : (B)
87. Wordsworth’s poems, mostly, deal with—
(A) politics
(B) city life
(C) humble and rustic life
(D) revolution
Ans : (C)
Directions—(Q. 88 to 97) In question you have a brief passage with 10 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
We were in class when the headmaster came in, followed by a ‘new fellow’, not wearing the school uniform and a school servant carrying a large desk. Those who had been asleep woke up, and everyone rose as if surprised at his work. The headmaster made a sign to us to sit down. Then turning to the class master, he said to him in a low voice : “Mr. Roger, here is a pupil whom I recommend to your care.” The new boy was wearing a tight green jacket, yellow trousers and a strange cap which soon attracted the attention of the hole class.
The new boy was still holding his strange cap on his knees even after the prayers were over. ‘Rise,’ said the master. The boy stood up. His cap fell. The whole class began to laugh. He stood to pick it up. A neighbour knocked it down again with his elbow. He picked it up once more, ‘Get rid of your helmet,’ said the master, who was a bit of a joker. There was a burst of laughter from the boys, which so throughly shamed the boy that he didn’t know whether to keep his cap in his hand, leave it on the ground, or put it on his head. He sat down again and placed it on his knee.
‘Rise,’ repeated the master, ‘and tell me your name.’ The new boy articulated in a stammering voice an unintelligible name, ‘Again !’ said the master. The same sputtering of syllables was heard, drowned by the tittering of the class ‘Louder !’ cried the master; ‘louder !’ The new fellow opened a large mouth and shouted at the top of his voice as if calling someone the word ‘Charbovari’. A hubbub broke out; they shouted, barked,
stamped and repeated ‘Charbovari ! Charbovari !’
88. Who distrubed the peace of the class ?
(A) the new boy
(B) the mischievous boys of the class
(C) the master
(D) the headmaster
Ans : (B)
89. What is the function of the clause “a school servant carrying a large desk” in the opening sentence ?
(A) just to provide an extra information
(B) to describe the atmosphere
(C) to create seriousness
(D) to create humour
Ans : (B)
90. What contributed most to the misery of the new boy ?
(A) the appearance of the boy
(B) his shyness
(C) the sadistic attitude of the master
(D) insenitive classmates
Ans : (D)
91. Which of the following is true about the description of the new boy ?
(A) The boy has been sketched sympathetically
(B) The boy has been caricatured
(C) It is a serious description
(D) The writer seems to hate the boy
Ans : (A)
92. The last part of the episode proves to be an anticlimax to—
(A) the class
(B) the boy
(C) the teacher
(D) all of them
Ans : (D)
93. The boy was ‘sputtering’ syllables because he was—
(A) angry
(B) sad
(C) shy
(D) calm
Ans : (C)
94. In the command of the master ‘Get rid of your helmet’ in the second paragraph—
(A) there is a cruel joke
(B) there is nothing cruel about it
(C) the master wants to help the boy
(D) the master wants to discipline the class
Ans : (B)
95. Which literary device has been used in the following sentence of the last paragraph ?
“The same sputtering of syllables was heard, drowned by the tittering of the class”.
(A) Metaphor
(B) Irony
(C) Apostrophe
(D) Onomatopoeic
Ans : (D)
96. The word ‘hubbub’ in the last sentence of the passage means—
(A) complete silence
(B) noise and excitement
(C) dullness
(D) atmosphere
Ans : (B)
97. Which of the following would be the most suitable title for the passage ?
(A) The mischievous master
(B) The mischievous class
(C) A funny boy in the class
(D) A new boy in the class
Ans : (B)
98. Wordsworth, before his death, resided at—
(A) Rydal Mount
(B) Grasmere Parsonage
(C) Dove Cottage
(D) Allan Bank
Ans : (A)
99. He …… sitting beside a river. (Fill in with the correct verbs) :
(A) shall find
(B) is saw
(C) is finded
(D) was found
Ans : (D)
Directions—(Q. 100 and 101) Give the meaning of the idiom—
100. The new play has fallen flat—
(A) The play is a success
(B) The play met with a cold reception
(C) The play received good review
(D) None of the above
Ans : (B)
101. Life is a bed of roses—
(A) Pleasant living
(B) Bed made of roses
(C) Simple living
(D) None of the above
Ans : (A)
102. ‘Charming and witty’ may be expressed as—
(A) Schism
(B) Scintillating
(C) Scion
(D) Sanguine
Ans : (D)
103. Split into simple sentence—
In the night the thief came into the garden.
(A) It was night. The thief came into the garden
(B) Night came. The thief came into the garden
(C) At night. The thief was in the garden
(D) Night fell. The thief came into the garden
Ans : (A)
104. ‘Alliteration’ may be defined as—
(A) a literary genre
(B) repeated consonants in a sentence
(C) a repetition of a speech sound in a sequence of words
(D) Literary aptitude
Ans : (C)
105. Which is the correct spelling ?
(A) bivouck
(B) bivouk
(C) bivouac
(D) bivoak
Ans : (C)
106. Fill in the gap with correct preposition—
On Saturday, he left Delhi …… Mumbai.
(A) at
(B) for
(C) near
(D) to
Ans : (B)
107. Join into a single sentence—
He was absent from school. He was ill.
(A) As he was ill he was absent from school
(B) He was absent from school because of his illness
(C) He was ill and so he was absent from school
(D) None of the above
Ans : (B)
Directions—(Q. 108 to 110) Fill in the blanks according to subjectverb concord—
108. A pair of trousers …… to go into his suitcase.
(A) should
(B) were
(C) are
(D) is
Ans : (D)
109. There …… some books in his bag.
(A) is
(B) was
(C) were
(D) have
Ans : (C)
110. You go first and I …… you.
(A) shall follow
(B) shall following
(C) am follow
(D) am following
Ans : (A)
111. William Wordsworth’s Tintern abbey is—
(A) a dramatic monologue
(B) a dramatic lyric
(C) a dramatic epic
(D) none of the above
Ans : (A)
112. Which is the correct spelling ?
(A) Tyrannize
(B) Tyrannise
(C) Tyranize
(D) Tyrranise
Ans : (A)
113. ‘Epic’ is—
(A) A story of a battle
(B) A long narrative poem on a serious subject
(C) A dramatic monologue
(D) A dramatic monologue
Ans : (B)
114. To find fault with, in one word, is—
(A) Cryptic
(B) Cruciate
(C) Criticize
(D) Curtail
Ans : (C)
115. In 1805, Wordsworth’s which poem was written—
(A) Tintern Abbey
(B) The Prelude
(C) Lucy Poems
(D) The Solitary Reape
Ans : (B)
116. Insert the correct word—
He …… his application when he heard he has not got the necessary certificates.
(A) withdraw
(B) withdrew
(C) had withdrawn
(D) got withdrawn
Ans : (B)
117. The Prelude by Wordsworth was part of a vast work which was to be called—
(A) The Excursion
(B) The Recluse
(C) Yarrow Revisited
(D) Peter Bell
Ans : (B)
Directions—(Q. 118 and 119) Tick the correctly punctuated sentence—
118. (A) “You know, he isn’t dead, sir !”
(B) “You know he isnt dad, sir.”
(C) “You know, he is’nt dead, sir”
(D) “You know-He ins’t dead-sir !”
Ans : (A)
119. (A) Alas ! The king is dead.
(B) Alas, the King is dead.
(C) Alas, the King is dead !
(D) Alas. The King is dead.
Ans : (A)
120. ‘Schematic’ means—
(A) disturbing
(B) diabolical
(C) grammatic
(D) diagrammatic
Ans : (D)
121. Use the correct preposition—
She tuned …… to the music programme.
(A) on
(B) into
(C) onto
(D) with
Ans : (A)
122. ‘Act’ is—
(A) a major division in the action of a play
(B) an acting category in a play
(C) chapter of a play
(D) acting by actors
Ans : (A)
123. Indicate the correct verb—
Before the Aryans …… to India, Dravidians had lived there.
(A) coming
(B) come
(C) came
(D) did come
Ans : (C)
124. The lower class was represented in Galsworthy’s—
(A) The Country House
(B) The Forsyte Saga
(C) Fraternity
(D) None of the above
Ans : (A)
125. Tick the correct sentence—
(A) Not a girls was injured
(B) Neither nor girl was injured
(C) Neither girl was injured
(D) None girl was injured
Ans : (C)
English Solved Paper
Directions—(Q. 1–10) In questions 1 to 10 you have a brief passage with 10 questions. Read the passage carefully, and choose the best answer to each question out of the four alternatives. You may think the sign of a good manager is to have a department where everybody is busy at work on their assigned tasks. But if your people are merely doing their jobs, they’re only working at about half their potential. A truly productive department is one in which every employee is actively thinking of better, more efficient methods of working ways in which to produce a higher quality product, in less time, at lower cost.
To get this kind of innovation from your people, you have to be receptive to new ideas; what’s more, you have to encourage your people to produce new ideas. Incentives are one way to motivate employees to be more productive. You can offer a cash bonus, time off, or a gift. But a more potent form of motivation is simply the employee’s knowledge that management does listen to him or her, and does put employee suggestions and ideas to work. When you listen to new ideas, be open-minded. Don’t shoot down a suggestion before you’ve heard it in full. Many of us are too quick, too eager, to show off our own experience and knowledge and say that something won’t work because ‘we’ve tried it before’ or ‘we don’t do it that way’. Well, may be you did try it before but that doesn’t mean it won’t work now. And having done things a certain way in the past doesn’t mean you’ve been doing them the best way. A good manager is open-minded and receptive to new ideas.
1. The given passage speaks about—
(A) the sign of a good manager
(B) the workers doing their job
(C) ways in which to produce a higher quality product
(D) the need to be open to new ideas
Ans : (A)
2. We understand from the passage that a good manager is one—
(A) who has a department where everybody is busy at work
(B) who offers a cash bonus, time off or a gift to his workers
(C) who is open minded and receptive to new ideas
(D) who is too quick, too eager to show off his experience and knowledge
Ans : (C)
3. People merely ‘doing their jobs’ in the passage means—
(A) that people busy at work do not perform their assigned tasks
(B) that such people produce a higher quality product
(C) that such people are working at about half their potential
(D) that such people are innovative
Ans : (C)
4. In a truly productivedepartment—
(A) people are busy at work on their assigned tasks
(B) people are busy at work to produce a large quantity of product
(C) people always think of evolving better and more efficient methods of working
(D) people always make a show of their experience and knowledge
Ans : (C)
5. The word ‘motivation’ in the passage means—
(A) to impute a motive to an action
(B) the act of inspiring others
(C) to put a thing into action
(D) None of these
Ans : (B)
6. ‘To be receptive to new ideas’ in the passage suggests—
(A) Readiness to receive new ideas
(B) to be cautious and careful about the new ideas
(C) to share with your people the new ideas
(D) to think of better and more efficient methods of working
Ans : (A)
7. The word ‘incentives’ in the context of the passage suggests—
(A) to produce higher quality product, in less time
(B) to produce higher quality product, at lower cost
(C) an additional payment or additional facilities to employees to increase production
(D) employee’s faith that management does listen to his suggestions and ideas
Ans : (C)
8. A truly productive employee, according to the writer, is always—
(A) busy at work on his assigned tasks
(B) actively thinking of better and more efficient methods of working
(C) has an eye on a cash bonus, time off, or a gift
(D) suggesting but never busy at work
Ans : (B)
9. The innovative suggestions or new ideas from your employee can be obtained when—
(A) you offer a cash bonus to him
(B) you make him feel that management does listen to him or her and puts his ideas to work
(C) you distrust his experience and knowledge
(D) you pressurise him to tender new ideas or face the consequences
Ans B)
10. A good manager should—
(A) be open-minded and receptive to new ideas
(B) quickly shoot down innovative suggestions from an employee to assert supremacy of his experience and knowledge
(C) discard innovative ideas dubbing them unworkable
(D) be content with the normal functioning of the department
Ans : (A)
Directions—(Q. 11–15) Choose the correct alternatives to fill in the blanks in the following sentences—
11. A …… soldier fights for the sake of money.
(A) materialistic
(B) pioneer
(C) veteran
(D) mercenary
Ans : (D)
12. The road to Hell is …… with good intentions.
(A) decorated
(B) engraved
(C) paved
(D) crowded
Ans : (C)
13. Laws grind the …… and rich man rule the law.
(A) criminals
(B) poor
(C) innocents
(D) destitute
Ans : (B)
14. It is not possible for everyone to …… an elephant.
(A) keep up
(B) keep up with
(C) keep in
(D) keep on
Ans : (A)
15. Our college building has a good …….
(A) sight
(B) site
(C) cite
(D) side
Ans : (B)
16. Shakespeare is indebted to one of the following sources for the subject matter of his some plays. Choose the right one from the following—
(A) The Arabian Nights
(B) Holinshed’s Chronicle
(C) Bewoulf
(D) The Arthurian Legends
Ans : (B)
17. One of the following poets was nicknamed ‘The Lady of Christ’s’ by his fellow undergraduates. Spot the correct name of the poet—
(A) Milton
(B) Spenser
(C) Shakespeare
(D) Marlowe
Ans : (A)
18. ‘When the assault was intended to the city’ is a sonnet written by—
(A) Milton
(B) Wordsworth
(C) Shakespeare
(D) Spenser
Ans : (A)
19. Which play of Shakespeare portrays the character of Malvolio ?
(A) Love’s Labour Lost
(B) Twelfth Night
(C) Hamlet
(D) As You Like It
Ans : (B)
20. ‘On the Morning of Christ’s Nativity’ is a—
(A) Sonnet
(B) Ode
(C) Masque
(D) Pastoral Elegy
Ans : (A)
21. Which, of the following, is a work of Milton ?
(A) Novum Organum
(B) De Doctrina Christana
(C) Endymion
(D) Prothalmion
Ans : (A)
22. What figure of speech has been used in the following line ? ‘Rascals and rogues ran a race round and round the rugged rock.’
(A) Hyperbole
(B) Alliteration
(C) Onomatopoeia
(D) Apostrophe
Ans : (B)
23. Choose the correct word to complete the given proverb—
‘Barking dogs …… bite.’
(A) Sometimes
(B) Seldom
(C) Always
(D) Never
Ans : (B)
24. What is the antonym of ‘Manly’ ?
(A) Feminine
(B) Effeminate
(C) Masculine
(D) Strong
Ans : (B)
25. What figure of speech has been used in the following line ?
‘Frailty, thy name is woman !’
(A) Metaphor
(B) Personification
(C) Apostrophe
(D) Simile
Ans : (B)
26. ‘Venus and Adonis’ is a poetic composition of a poet who was a dramatist also—
(A) Shakespeare
(B) Milton
(C) Marlowe
(D) Dryden
Ans : (A)
27. ‘For a handful of silver, he left us.’ This line of Browning has a reference to—
(A) Shakespeare
(B) Wordsworth
(C) Tennyson
(D) Dryden
Ans : (B)
28. ‘A Bend in the Ganges’ is a work of—
(A) Anita Desai
(B) Amitav Ghose
(C) Manohar Malgonkar
(D) M.R. Anand
Ans : (C)
29. Pick out the right option which expresses the meaning of word ‘Invaluable’ ?
(A) Valueless
(B) Priceless
(C) Useless
(D) Cheap
Ans : (B)
30. The following sentence has a blank space and four words given after the sentence. Select whichever word you consider most appropriate for the blank space ?
‘The doctor said that a small daily …… of the new drug would soon cure him.’
(A) tablet
(B) pill
(C) dose
(D) quantity
Ans : (C)
31. Correct form of the sentence ‘I have often found him negligent …… his work.’ is—
(A) I have often found him negligent in his work
(B) I have often found him negligent of his work
(C) I have often found him negligent to his work
(D) I have often found him negligent with his work
Ans : (B)
32. During his visit to France, Wordsworth fell in love with a girl named—
(A) Catherine
(B) Mary Hutchinson
(C) Annette Vallon
(D) Simon Lee
Ans : (C)
33. ‘The fall of……in 1453 marks the beginning of Renaissance in Europe.’
Choose the correct alternative to fill in the blank in the above sentence—
(A) Bastille
(B) The Roman Empire
(C) The Spanish Armada
(D) Constantinople
Ans : (D)
34. Who wrote the following about Shakespeare ?
‘Others abide our question, thou art free.’
(A) T.S. Eliot
(B) Arnold
(C) Blake
(D) Wordsworth
Ans : (B)
35. The figure of speech in which the sound suggests the sense or meaning is known as—
(A) Alliteration
(B) Onomatopoeia
(C) Oxymoron
(D) Transferred Epithet
Ans : (B)
36. Punctuate the following sentence—
“She called out angrily so you have been hitting makhan again phatik answered indignantly no I have not who told you that’ Find out the correct option—
(A) She called out angrily, so you have been hitting Makhan again. Phatik answered indignantly. ‘No, I have not. who told you that’.
(B) She called out angrily, ‘So you have been hitting Makhan again.’ Phatik answered indignantly. ‘No, I haven’t. who told you that’.
(C) She called out angrily. ‘So you have been hitting Makhan again ?’ Phatik answered indignantly, ‘No, I haven’t. Who told you that ?’
(D) She called out angrily, ‘So you have been hitting Makhan ?’ Again Pharik answered indignantly. ‘No, I haven’t. Who told you that ? ’
Ans : (C)
37. Select the word with its correct spelling—
(A) Vaccum
(B) Vaccume
(C) Vaccuum
(D) Vacuum
Ans : (D)
38. Who calls Milton ‘God-gifted organ-voice of England’ ?
(A) Arnold
(B) Wordsworth
(C) Gray
(D) Tennyson
Ans : (D)
39. Name the critic who remarks ‘Justice (1910) is a commentary upon the prison administration of that period.’ ?
(A) Coats
(B) A.C. Ward
(C) A. Nicoll
(D) Skemp
Ans : (A)
40. What does the idiom (the) pros and cons mean ?
(A) Changes of life
(B) The arguments urged for and against a thing
(C) Irregularly
(D) Repeatedly
Ans : (B)
41. Select from the following the correct meaning of the word ‘Nostalgia’—
(A) A fatal disease
(B) Longing for things that are past
(C) An allegorical story
(D) A state of excessive fear and anxiety
Ans : (B)
42. Choose the correct animal cry to complete the sentence—
‘Dogs bark, lions roar but frogs….’
(A) coo
(B) bleat
(C) croak
(D) cluck
Ans : (C)
43. A figure of speech in which a qualifying adjective is sometimes transferred from a person to a thing or from one word to another, to which it does not strictly belong, is called—
(A) Metonymy
(B) Transferred Epithet
(C) Apostrophe
(D) Personification
Ans : (B)
44. Find out the mis-spelt word—
(A) accompaniment
(B) explaination
(C) superstitious
(D) miscellaneous
Ans : (B)
45. Choose the correct spelling of the word—
(A) restaurant
(B) restuarant
(C) resteurant
(D) restorant
Ans : (A)
46. Which, of the following words, means ‘a place where the birds are kept’ ?
(A) Aquarium
(B) Zoo
(C) Amnesty
(D) Aviary
Ans : (D)
47. Which of the following plays is not written by Galsworthy ?
(A) The Silver Box
(B) Joy
(C) Weavers
(D) A Doll’s House
Ans : (D)
48. ‘Every great poet is a teacher’ are the words of—
(A) Shelley
(B) Keats
(C) Byron
(D) Wordsworth
Ans : (A)
49. The Restoration period was influenced by—
(A) French dramatists
(B) The dramatists of England
(C) Italian dramatists
(D) Greek dramatists
Ans : (A)
50. Punctuate the following lines—
“as caeser loved me i weep for him as he was fortunate i rejoice at it as he was valiant i honour him but as he was ambitious I slew him’
Find out the correct one—
(A) As Caeser loved me I weep for him, as he was fortunate I rejoice at it, as he was valiant I honour him but as he was ambitious I slew him
(B) As Caeser loved me, I weep for him. As he was fortunate. I rejoice at it. As he was valiant, I honour him but as he was ambitious, I slew him
(C) As Caeser loved me, I weep for him; as he was fortunate, I rejoice at it; as he was valiant, I honour him but—as he was ambitious, I slew him
(D) As Casear loved me I weep for him; as he was fortunate I rejoice at it; as he was valiant I honour him but as he was ambitious I slew him
Ans : (C)
51. Find out the figure of speech in the following lines—
‘Is this the face that launched a thousand ships.
And burned the topless towers of Illium ?’
(A) Personification
(B) Hyperbole
(C) Metaphor
(D) Oxymoron
Ans : (B)
52. The first Indian author to win the prestigious Pulitzer Prize in the U.S.A. was—
(A) Anita Desai
(B) Jhumpa Lahiri
(C) Vikram Seth
(D) Khushwant Singh
Ans : (B)
53. What is the antonym of ‘consent’ ?
(A) descent
(B) dissent
(C) decent
(D) assent
Ans : (B)
54. Select the right meaning of the word ‘Aristocracy’ from the following—
(A) Government by the rich
(B) Government by the nobles
(C) Government by the officials
(D) Rule by mob
Ans : (B)
55. Select, from the following, the name of the author on whose grave the words he chose himself are carved—
‘Here is one whose name is writ in water.’
(A) Keats
(B) Byron
(C) Milton
(D) Swinburne
Ans : (A)
Directions—(Q. 56–65) Read each of the following sentences to trace the parts which are incorrect grammatically. The alphabet of the part is to be mentioned as the answer—
56. The father as well as (A) / the sons were (B) / involved in the murder. (C) No error (D)
Ans : (B)
57. He could not give cattle (A) / green fodder today because (B) / he has broken his right hand a week ago. (C) No error (D)
Ans : (C)
58. What to talk of charity (A) / you do not practise (B) / even ordinary humanity. (C) No error (D)
Ans : (A)
59. I am very thirsty (A) / give me little water (B) / to drink. (C) No error (D)
Ans : (B)
60. You and your wife (A) / appear to have seen (B) / much more happier days. (C) No error (D)
Ans : (C)
61. Nobody was prepared (A) / to give up their seat (B) / to the old man bending on a stick. (C) No error (D)
Ans : (B)
62. The price of this car (A) / is higher than (B) / your new car. (C) No error (D)
Ans : (C)
63. No sooner the bell rang (A) / than all students ran out (B) / of their classes helter-skelter. (C) No error (D)
Ans : (A)
64. The Principal, along with teachers, (A) / were invited (B) / on the occasion. (C) No error (D)
Ans : (B)
65. Suresh asked Akbar (A) / when could he (B) / reach Kanpur. (C) No error (D)
Ans : (B)
66. ‘Docile’ means—
(A) vague
(B) gentle
(C) stupid
(D) stubborn
Ans : (B)
67. ‘Enigmatic’ is—
(A) displeased
(B) puzzling
(C) learned
(D) short-sighted
Ans : (B)
68. ‘Alleviation’ is the antonym of—
(A) lessening
(B) magnification
(C) aggravation
(D) exaggeration
Ans : (C)
69. ‘Deviate’ is the antonym of—
(A) obliviate
(B) break
(C) concentrate
(D) follow
Ans : (C)
70. ‘Inevitable’ bears the opposite meaning of—
(A) unavoidable
(B) eatable
(C) uncertain
(D) mutilated
Ans : (C)
Directions—(Q. 71–75) Choose the most appropriate proposition—
71. A good judge never jumps …… the conclusion.
(A) at
(B) for
(C) to
(D) on
Ans : (A)
72. Such remarks are certainly derogatory …… your reputation.
(A) for
(B) to
(C) with
(D) of
Ans : (B)
73. Minority aspirations cannot forever be kept in check …… the gun.
(A) by
(B) through
(C) with
(D) from
Ans : (A)
74. The Sarpanch turned……the proposal without thinking properly.
(A) in
(B) out
(C) up
(D) down
Ans : (D)
75. His story seems to be devoid …… truth.
(A) from
(B) of
(C) to
(D) in
Ans : (B)
76. Tick the correct sentence—
(A) Neither Ram or Shyam has done it
(B) Either Ram nor Shyam has done it
(C) Both Ram and Shyam has done it
(D) Neither Ram nor Shyam has done it
Ans : (D)
77. Find out the correctly spelt word—
(A) consumpshion
(B) conjumption
(C) consumption
(D) conjumpshan
Ans : (C)
78. Find out the correctly spelt word—
(A) aroplane
(B) aroplain
(C) aeroplain
(D) aeroplane
Ans : (D)
79. The sonnet is a poem of—
(A) ten lines
(B) twelve lines
(C) fourteen lines
(D) sixteen lines
Ans : (C)
80. Classical tragedy was a form of—
(A) drama
(B) novel
(C) prose
(D) poetry
Ans : (A)
81. Elegy began to be so called because—
(A) it was written in the elegiac measure
(B) it was a poem of sorrow
(C) it was written by writers of elegies
(D) some expert critics named it so
Ans : (A)
82. The novel is—
(A) one of the earliest forms of writing
(B) one of the latest forms of writing
(C) one of the discarded forms of writing
(D) None of these
Ans : (A)
83. In which play do the following lines occur ?
“Neither a borrower nor a lender be—
For loan oft loses both itself and friend.
And borrowing dulls the edge of husbandry.”
(A) Macbeth
(B) The Merchant of Venice
(C) Hamlet
(D) King Lear
Ans : (C)
84. Choose the correct name of the play (from those given) from which the following lines have been taken—
“We are such stuff As dreams are made on, and our little life Is rounded with a sleep.”
(A) The Tempest
(B) Othello
(C) Macbeth
(D) Cariolanus
Ans : (A)
85. Who has said it ?
“One impulse from a vernal wood May teach us more of man.
Of moral evil and of good Than all the sages can.”
(A) Shakespeare
(B) Milton
(C) Galsworthy
(D) Wordsworth
Ans : (D)
86. From which book has it been taken ?
“To be weak is miserable Doing or suffering ?”
(A) The Tempest
(B) Paradise Regained
(C) The Prelude
(D) Paradise Lost
Ans : (D)
87. One of the following works of Milton is a prose work. Mention that—
(A) Lycidas
(B) Paradise Regained
(C) Paradise Lost
(D) Areopagitica
Ans : (D)
88. Shakespeare—
(A) was a great scholar of Latin
(B) knew a lot of Greek
(C) had a great command over English
(D) knew little Latin and less Greek
Ans : (C)
89. The first play by John Galsworthy was—
(A) Justice
(B) Loyalties
(C) The Skin Game
(D) The Silver Box
Ans : (D)
90. Which of the following plays does not belong to the group of four great tragedies of Shakespeare ?
(A) King Lear
(B) Hamlet
(C) Othello
(D) Twelfth Night
Ans : (D)
91. Shakespeare’s play Hamlet is influenced by—
(A) Marlowe
(B) Kyd
(C) Peele
(D) Nashe
Ans : (A)
92. The name of Prospero’s daughter in The Tempest is—
(A) Desdemona
(B) Cordelia
(C) Miranda
(D) Olivia
Ans : (C)
93. The dominating passion of Macbeth is—
(A) jealousy
(B) greed
(C) revenge
(D) ambition
Ans : (D)
94. In Twelfth Night Olivia is over head and ears in love with—
(A) Malvolio
(B) Duke Orsino
(C) the clown
(D) Viola disguised as Cesario
Ans : (D)
95. Shylock is a character in—
(A) As You Like It
(B) The Merchant of Venice
(C) Twelfth Night
(D) Measure for Measure
Ans : (B)
96. Milton’s Paradise Lost—
(A) has no trace of personal element
(B) is notable for its autobiographical passages
(C) is quite objective
(D) has none of the above qualities
Ans : (B)
97. Who is the hero of Paradise Lost ?
(A) God
(B) Satan
(C) Adam
(D) None of them
Ans : (B)
98. The statement, “Others abide our question, thou art free” refers to—
(A) John Milton
(B) Edmund Spenser
(C) Christopher Marlowe
(D) Shakespeare
Ans : (D)
99. Everyman is—
(A) an interlude
(B) a comedy
(C) a tragicomedy
(D) a morality play
Ans : (B)
100. A Dramatic Monologue is—
(A) a short play
(B) a poem
(C) a novel
(D) a prose story
Ans : (A)
101. What do we call a piece of writing that is an imitation of an action that is serious and complete ?
(A) A comedy
(B) A tragi-comedy
(C) A tragedy
(D) None of these
Ans : (C)
102. Shakespeare has mostly used in his plays—
(A) heroic couplet
(B) blank verse
(C) free verse
(D) Spenserian stanza
Ans : (B)
103. “They also serve who only stand and wait.” This line occurs in—
(A) Lycidas
(B) Comus
(C) Paradise Lost
(D) On His Blindness
Ans : (D)
104. Name the poem from which the following words have been quoted—
The gods approve The depth, and not the tumult of the soul.
(A) The World Is To Much With Us
(B) The Tables Turned
(C) Ode to Duty
(D) Laodamia
Ans : (D)
105. In which play of Galsworthy do we have William Falder ?
(A) Loyalties
(B) The Silver Box
(C) Justice
(D) Strife
Ans : (C)
106. Shakespeare is—
(A) a Renaissance playwright
(B) a Restoration playwright
(C) a Twentieth Century playwright
(D) a Classcial playwright
Ans : (A)
107. Galsworthy belonged to—
(A) the sixteenth century
(B) the seventeenth century
(C) the twentieth century
(D) the nineteenth century
Ans : (C)
108. Who said it ?
How poor are they that have not patience, What wound did ever heal but by degrees ?
(A) Othello
(B) Cassio
(C) Iago
(D) Desdemona
Ans : (B)
109. Shakespeare wrote—
(A) 154 sonnets
(B) 145 sonnets
(C) 451 sonnets
(D) 26 sonnets
Ans : (A)
110. Milton’s Paradise Lost has been praised for its—
(A) lightness of touch
(B) grand style
(C) its satirical tone
(D) None of these
Ans : (B)
111. Paradise Lost has been divided into …… Books.
(A) ten
(B) nine
(C) eleven
(D) twelve
Ans : (D)
112. Cordelia came to help her father because—
(A) he had given her the lion’s share of his kingdom
(B) he had deprived her of her share in the kingdom
(C) out of her genuine love for him
(D) she hated her elder sisters
Ans : (C)
113. Allusion is—
(A) a synonym of reference
(B) a synonym of poetry
(C) an indirect or passing reference to some event, person, place or artistic work
(D) None of these
Ans : (C)
114. A ballad—
(A) is a short epic
(B) is a song sung by ballet dancers
(C) is a folk song or orally transmitted poem dealing with a popular story
(D) is a short novel
Ans : (C)
115. Denouement is related to—
(A) an essay
(B) a play
(C) a lyric
(D) an elegy
Ans : (B)
116. An eclogue is—
(A) a long poem
(B) a short poem
(C) a pastoral poem
(D) a short dialogue
Ans : (C)
117. Galsworthy’s tragedies are called—
(A) tragi-comedies
(B) heroic tragedies
(C) social tragedies
(D) classical tragedies
Ans : (C)
118. Samson Agonistes by Milton—
(A) is a play
(B) is a long poem
(C) is a masque
(D) a long treatise
Ans : (A)
119. Ben Jonson’s name is associated with—
(A) Sentimental comedy
(B) Romantic comedy
(C) comedy of Manners
(D) comedy of Humours
Ans : (D)
120. Congreve tried his hand at—
(A) romantic comedies
(B) comedies of humours
(C) comedies of manners
(D) farces
Ans : (C)
121. Who has been termed as a motiveless malignity ?
(A) Macbeth
(B) Othello
(C) Iago
(D) Polonlus
Ans : (C)
122. Caliban—
(A) is the hero of the play The Tempest
(B) married prospero’s daughter in The Tempest
(C) killed Prospero in The Tempest
(D) is the villain in The Tempest
Ans : (D)
123. Ophelia is the beloved of—
(A) Macbeth
(B) Hamlet
(C) Othello
(D) Romeo
Ans : (B)
124. Simile is—
(A) a part of speech
(B) a figure of speech
(C) a technical device used by old poets
(D) a sister of Emily Dickinson
Ans : (B)
125. John Galsworthy was awarded the Nobel Prize for literature in—
(A) 1912
(B) 1922
(C) 1932
(D) 1942
Ans : (C)

1. In English alphabet, which will be the eighth letter from the left of the fourth vowel ?
(A)H
(B)I
(C)G
(D)MAns: A2. Find out the missing one
U, 0, I, ?
(A)E
(B)C
(C)S
(D)GAns: B3. Which will be the next in following series?
AZY, BYX, CXW, DWV
(A)EUT
(B) FUT
(C)EVU
(D) GHS

Ans: C

4. Find out the next one in following series: BDF, CFI, DHL, EJO
(A)EIN
(B) JEN
(C)CFI
(D) FLR

Ans: D

5. If in a certain code BQMBAY is written as MY MY MY, then how would TAMIL NADU be written?
(A) TIATIATIA
(B) ALDALDALD
(C) MNUMNUMNU
(D) None of these

Ans: C

6. If in a certain symbolic language DOG is written as GOD and FOG is written as GOF, then how would MOB be written?
(A)NOB
(B) OBM
(C)BOM
(D) DOM
Ans: C

7. If in a certain code UMBRELLA is written as 12345678, then how would BEAR be written?
(A)3684
(B) 3594
(C)3584
(D) 3585

Ans: C

Directions– (Q.8-12) In each question, four words are given. Out of these four words, three are related in some way and one is different. Find the different word.
8.
(A) Girl
(B) Boy
(C) Woman
(D) Teacher
Ans: D

9
(A) China
(B) Nepal
(C)Bhutan
(D) Kolkata
Ans

10.
(A) January—June
(B) March—September
(C) June—November
(D) April-September
Ans: B
11.
(A) Sitar—Pt. Ravishankar
(B) Tabla—Allahrakha
(C)Bansuri—Hari Prasad Chaurasia
(D) Kathakali—Mrinalini

Ans: D
12.
(A) Prison
(C) Hand-cuffs
(B) Court
(D) Uniform
Ans: D

13. In which city there is no Metro Rail route?
(A)Hyderabad
(B) Ahmedabad
(C)Kolkata
(D) Mumbai
Ans: B

14. Main occupation of primitive man was?
(A) Hunting
(B) Cattle-rearing
(C) Food-gathering
(D) Fishing
Ans: A

15. In India the land irrigated by canals is
(A)10%
(B) 15%
(C)20%
(D) 31.6%
Ans: D

16.The reason of winter rain in North India is?
(A) Monsoon
(B) Storms
(C) Cyclone
(D) All
Ans: C

17. Air pressure is shown?
(A) By isobars
(B) By isotherms
(C) By isosalines
(D) By none of these
Ans: A

18. Who is the first Woman President of India ?
(A) Smt. Pratibha Devi Singh Patil
(B) Srnt. Sonia Gandhi
(C) Smt. Meira Kumar
(D) Late (Smt.) Indira Gandhi
Ans: A

19. Who gave the slogan of ‘Quit India’?
(A) Mahatma Gandhi
(B) J. L. Nehru
(C) Md. Ali Jinnah
(D) Subhas Chandra Bose
Ans: A

20.The Directive Principles of State Policy’ of Indian Constitution are
related to?
(A)Part-III
(B) Part-IV
(C)Part-V
(D) Part-II
Ans: B

Section B
Test of Mathematics
21. In any parallelogram ABCD, AC= BD. The value of Angle ABC will
Be?
(A)30°
(B) 60°
(C)90°
(D) 120°

Ans: C

22. What types of angles are they when there are two angles on circumference of a circle by any arc?
(A) One is two times the other
(B) One is three times the other
(C) Equal
(D) None of the above
Ans: C

23. What are the two consecutive numbers when difference of 5
times of smaller and 4 times of bigger is 3?
(A) 8, 9
(B) 7,8
(C) 6,7
(D) None of the above

Ans: B
24. Diagonal of a square is half of the diagonal of other square. The area of second square with respect to first will be?
(A) Two times
(B) Half
(C) Four times
(D) Eight times

Ans: C
25. The number of sides of a regular polygon, when each angle is 162°, is?
(A) 10
(B) 20
(C) 15
(D) 25
Ans: B

26 Ram finishes a work in 2 days,Hari finishes that work in 4 days. Then work will be finished in how many days when both work simultaneously?
(A)3/4 day
(B)4/3 days
(C)1/3 day
(D) 3 days

Ans: B
27. The numbers 1,2,3,4 1000 are multiplied together. The number of zeros at the end (on the right) of the product must be:
(A)30
(B)200
(C)211
(D)249
Ans: D

28. When a number is divided by 893, the remainder is 193. What will be the remainder when it is divided by 47?
(A)3
(B)5
(C)25
(D)33

Ans: B

29 The sum of the squares of two positive Integers is 100 and the difference of their squares is 28.
The sum of the numbers is
(A)12
(B)13
(C)14
(D)15
Ans: C

30. Find the odd man out 1,5,14, 30, 50,55,91
(A)5
(B) 50
(C)55
(D) 91
Ans: C

31. Find out wrong number in each sequence—
582, 605,588,611, 634, 617, 600
(A)634
(B) 611
(C)605
(D) 600

Ans: A

32. A boy was asked to multiply a number by 25. He instead multiplied the number by 52 and got the answer 324 more than the correct answer. The number to be multiplied was?
(A)12
(B) 15
(C)25
(D) 32

Ans: A

33. If 2 tables and 3 chairs cost Rs.3500 and 3 tables and 2 chairs cost Rs. 4000, then how much does a table cost?
(A) As. 500
(B) As. 750
(C) As. 1000
(D) Rs. 1500
Ans: C

34. The sum of first five prime numbers is?
(A) 11
(B)18
(C) 26
(D)28
Ans: D

35. Three numbers are in the ratio1 2 :3 and their H. C. F. is 12.
The numbers are?
(A)4,8,12
(B) 5, 10, 15
(C) 10, 20,30
(D) 12,24,36
Ans: D

36. Income of a company doubles after every one year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, what would be the income after 5 years?
(A) As. 1 24 crores
(B) Rs. 1 28 crores
(C) As. 252 crores
(D) As. 256 crores
Ans: B

37. Water boils at 212° F or 100°C and freeze at 32°F or 0°C. If the temperature of a particular day is 35°C, it is equivalent to?
(A)85°F
(B) 90°F
(C)95°F
(D) 99°F
Ans: C

38. Insert the missing number— 16,33,65,131,261,……..
(A) 523
(B) 521
(C) 613
(D) 721
Ans: A

39. 3251 + 587+ 369— ? = 3007
(A) 1250
(B) 1300
(C) 1375
(D) 1200
Ans: D

40.. A Bazar has an average of 510 people on Sundays and 240 on other days. The average number of people per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is?
(A) 250
(C) 280
(B)276
(D)285

Ans: D
Test of Language English

41. Choose the correct preposition
The river flows…….. the bridge.
(A)below
(B) under
(C)into
(D) to
Ans: B

42. Find out the word correctly spelt—
(A) Accesible
(B) Accesibel
(C) Accessible
(D) Acessible
Ans: C

43. Choose the word opposite in meaning to the Bold word to till in the blank
People often prefer ambiguity to ……..
(A)clarity
(B) perversity
(C) rationality
(D) certainty

Ans: D

44. Pick out the correct synonym to the given word
OBSCENE
(A)Objectionable
(B)Indecent
(C) Displeasing
(D)Condemnable

Ans: B
45. Pick out the most appropriate word from the given alternatives
to fill in the blank
Since one cannot read every book, one should be content
with making a ………selection
(A)normal
(B) standard
(C)sample
(D) judicious
Ans: D

46. Choose the word opposite in meaning to the given word

TRANSPARENT
(A)Coloured
(B) Childlike
(C)Opaque
(D) Imminent
Ans: C

47. Out of the four alternatives, choose the one which can be
substituted for the given words
A workman who fits and repairs pipes
(A)Mechanic
(B) Blacksmith
(C)Plumber
(D) Technocrat
Ans: C

48. Pick out the most appropriate word from the given alternatives
To fill in the blank
In hot weather I like lying in the……….of a tree.
(A)shadow
(B)shelter
(C)protection
(D) shade

Ans: D

49 Choose the alternative which expresses the best meaning of
The given words

To give up the ghost
(A)To die
(B)To make false appearance
(C)To terrify others by acting in suspicious manner
(D)To leave useless pursuits

Ans: A

Find Nearest Meaning
50. Addicted
(A) wild
(B)enhanced
(C) sentenced
(D) incline
Ans: D

51. Bewilder
(A)Cross
(B) Seize
(C)Puzzle
(D) Annoy

Ans: C
52. Destitute
(A) Sick
(B) Poor
(C) thin
(D) Angry
Ans: B

53 Genteel

(A)Clever
(B) Polite
(C)Hopeful
(D) Lovable

Ans: B

54. Camouflage
(A) Deject
(B) Disappear
(C) Drown
(D) Conceal
Ans: B

55. A thing liable to be easily broken
(A) Breakable
(B) Ductile
(C)Brittle
(D) Delicate

Ans: C

56. Animal living on land and in water
(A) Ambiguous
(B) Pacify
(C) Amphibian
(D) Ambivalend

Ans: C

57. One who does not care for literature or and—
(A) Barbarian
(B) Philistine
(C) Primitive
(D) Literate
Ans: B

Find the Correct Spelling
58. (A) Comitment
(B) Comittment
(C) Committment
(D) Commitment
Ans: D

59
(A) Fulifil
(B) Fulfil
(C) Fulfill
(D) FulIfill
Ans: A

60.
(A) Defendant
(B) Defendent
(C) Defandent
(D) Defandant
Ans: A
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Help for UGC Computer Science Paper
JEST theoretical computer science previous year paper
PGT Computer Science Previous Solved Paper
Paper for UG NET Computer Science
UGC NET Computer Science previous year question papers
NET computer science paper
GATE Computer Science Engineering stream Previous Year Paper
NET Previous Years Question Paper of Computer Science and Applications (Paper II) Exa
Computer Science NET Paper
BEL Computer Science Previous year Question Paper
GATE Computer Science previous Question Papers
Computer Science II Paper Question Paper for ISC board
previous paper of icar-ars net -Environmental science paper?
Previous year GATE Computer Science (CS) Question Paper
NET Exam Material for Computer Science Paper-II and Paper-III
UGC NET Computer Science Paper III and II Question Paper
UGC NET paper for computer science
UGC NET Computer Science paper
5 years solved past paper of ugc computer science paper II?
SET Paper II A Computer Science









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 11:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9