Home Main Exams MBA Jobs Blog

2018-2019 StudyChaCha
1 2 3 
General Topics>Merchant Navy entrance exam Sample Question Papers
Unregistered 05:22 PM March 29th, 2014
Will you please share the Sample question papers of Indian Maritime University Common Entrance Test for Merchant Navy Courses???
Reply

Vinodt 05:51 PM March 31st, 2014
Indian Maritime University Common Entrance Test or IMUCET is conducted by Indian Maritime University for Merchant Navy Courses

Here I am sharing the sample paper of Common Entrance Test (CET) for Indian Maritime University (IMU)

His ideas were ahead of his _______________. No one took them seriously
A. period
B. time
C. age
D. era

Singapore is _________________ society. Its people are well-to-do
A. a developed
B. an affluent
C. a luxurious
D. a mature

She has neglected her studies and her parents hope that her poor Test
results will make her come to her __________.
A. senses,
B. mind,
C. sanity,
D. reason

Mathematics

1 The owner of the electronic shop charges his customer 22 % higher than
the cost price. If a customer paid Rs.10980 for a DVD player, then what
was the cost price of the DVD player?
A. 8000
B. 8800
C. 9500

D. None of the above
2 12.22 +22.21 + 221.12 = ?
A. 250.55
B. 255.50
C. 250.05
D. None of the above

3 What would be the simple interest obtained on an amount of Rs. 5760 at
the rate of 6 5 p.a after 3 years ?
A. 1036.80
B. 1666.80
C. 1336.80
D. 1063.80

Economics

1
Inflation:
A. Reduces the cost of living
B. Reduces the standard of living
C. Reduces the price of products
D. Reduces the purchasing power of a pound

2
Economic growth can be shown by:
A. An inward shift of the production possibility frontier
B. A movement down the production possibility frontier
C. An outward shift of the production possibility frontier
D. A movement up the production possibility frontier

3
The resources in the economy do not include:
A. Demand
B. Land
C. Labour
D. Capital

Accountancy

1 1. The accounting equation is satisfied by:
a. Capital = Assets + Liabilities
b. Liabilities = Assets + Capital
c. Liabilities = Capital - Assets.
d. Capital = Net Assets.

2 Market value of investments is shown as a footnote according to :
a. Consistency concept
b. Disclosure concept
c. Conservatism concept
d. Going concern concept.
3 Depreciation Account is:
a. Simply deducted from the asset in the Balance sheet
b. Transferred to Depreciation account
c. Transferred to Profit and Loss account
d. The salvage value of a fixed asset

Maritime Affairs

1 Which country produces maximum sugar in the world
A. U.S.A
B. India
C. Cuba
D. Brazil

2 Which one of the following is the Port City of India ?
A. Bhopal
B. Delhi
C. Hyderabad
D. Kolkata

3 A cyclone is a system of wind in which the wind blows spirally?
A. towards the centre of low pressure
B. towards the centre region of high pressure
C. towards the region of low pressure
D. outwards from a centre region of high pressure
Reply
Unregistered 02:49 PM April 20th, 2014
Any buddy, please provide me the Merchant navy entrance exam Sample question papers……….
Reply
Sashwat 01:35 PM April 21st, 2014
Here I am sharing the Merchant navy entrance exam Sample question papers:

1. The presence of antiparticle was first
theoretically proposed by

(a) Abdus Salam
(b) John Dalton
(c) PA,M. Dirac
(d) RR Feynman

Ans.c

2. Match List I (Literary work) with
List ll (Author) and select the correct answer
using the codes given below the lists :
List I List II
(Literary work) (Author)
A. Gatha Saptasati 1. Bhadrabahu
B. Mahabhashya 2. Hala
C. Kalpasutra 3. Sarvzuman
D. Katantra 4. Pataniali

Codes .•
(a) A B C D
2 4 l 3
(b) A B C D
l 3 2 4
(c) A B C D
1 4 2 3
(d) A B C D
2 3 1 4

Ans.a

3. Match List I (Urban Centre) with
List II (Product) and select the correct answer
using the codes given below the lists :
List I List II
(Urban Centre) (Product)
A. Ahmadabad l. Handloom
B. Gwalior 2. Woolen Textiles
C. Bangalore 3. Cotton Textiles
D. Coimbatore 4. Silk Textiles

Codes .‘
(a) A B C D
3 1 4 2
(b) A B C D
4 2 3 1
(c) A B C D
4 1 3 2
(d) A B C- D
3 2 4 1

Ans.d

4. Lead paintings and lead articles when
exposed to atmosphere turn black due to
reaction with

(a) Carbon dioxide
(b) Hydrogen sulphide
(c) Oxygen
(d) Sulphur dioxide

Ans.b

5. Which one of the following
Constitutional Amendments bans floor
crossing by a Member elected on a party
ticket to a Legislature ?

(a) 52nd
(b) 54th
(c) 56th
(d) 58th

Ans.a

6. The bacterial cell wall is composed of
layers of

(a) Peptidoglycan
(b) Phospholipid
(c) Chitin
(d) Cellulose

Ans.b

7. Which one of the following is the first
Company managed major port in India

(a) Cochin
(b) Ennore
(c) Tuticorin
(d) Visakhapatnam

Ans.b

8. Babur came to India originally from

(a) Ferghana
(b) Khiva
(c) Khorasan
(d) Seistan

Ans.a

9. _Consider the following statements
regarding the plant fruit :
l. A true fruit is a ripened ovary.
2. Pericarp of a fruit develops from the
wall of the ovary.
3. The fleshy edible part in pear is not the
ripened ovary.
4. The pulpy and juicy edible part of
mango fruit is endocarp.

Which of these statements is/are correct
(a) l only
(b) 2 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1, 2 and 3

Ans.a

10. The only plant, the genome of which
has completely been mapped is

(a) Arabidopsis
(b) Datura
(c) Maize
(d) Wheat

Ans.b

12. India earns the maximum foreign
exchange from V

(a) Textiles
(b) Gems and Jewellery
(c) Chemicals and related products
(d) Agriculture and allied products

Ans.a

13. Consider the following zones in a fresh
water pond :
1. Sub-littoral zone
2. Littoral zone
3. Profundal zone
Select their correct sequence from the surface
to the bottom using the following codes :
Codex :
(a) 2,1,3
(b) 1,2,3
(c) 3,1, 2
(d) 2,3,1

Ans.b

14. During the Indian freedom struggle, an
unarmed large crowd gathered in the
Jallianwalla Bagh at Amritsar on 13″‘ April
1919 to protest against the arrest of

(a) Dr, Saifuddin Kitchlu and Dr. Satyapal
(b) Swami Shraddhanand and Mazharul- iHaq
(c) Marian Mohan Malaviya and Mohammed Ali Jinnah
(d) Mahatma Gandhi and Abul Kalam Azad

Ans.c

15. Consider the following statements :
1. Tropical cyclones have circular isobars.
2, Tropical cyclones originate entirely
within tropical air mass.
3. The intensity and magnitude of
hurricanes generally exceed those of
typhoons.
4, Tropical cyclones are more destructive
than the western disturbances.
Select the correct answer by using the
following codes :
Codes

(a) 1, 2 and 4
(b) 1 only
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4

Ans.a

16. The chance of a vehicle to overturn
while negotiating a circular path depends on

(a) speed of die vehicle only
(b) radius of the circular path only
(c) speed and height of the vehicle; and
radius of the circular path
(d) height of the vehicle only

Ans.c

17. “It is impossible to make an exact
measurement of both the position and
momentum of a particle on the atomic scale,”
Who proposed this

(a) Einstein
(b) Heisenberg
(c) Pauli
(d) Schrodinger

Ans.b

18. The First Five—Year Plan was submitted
to the Parliament in

(a) 1948
(b) 1950
(c) 1952
(d) 1954

Ans.c

19. Consider the following substances :
1. Prothrombin
2. Calcium
3. Vitamin K
4. Actin

Which of these is/are required for the
coagulation of blood ?
(a) 1 and 3
(b) 2 only
(c) 4 only
(d) 1, 2 and 3

Ans.d

20. 1ndia’s position in the world in Purchasing Power Parity is

(a) Sixth
(b) Fifth
(c) Fourth
(d) Third

Ans.b

21. Power production capacity (Thermal
and Hydro) in India is approximately

(Thermal) (Hydra)
(a) 25,000 MW 68,000 MW
(b) 70,000 MW 23,000 MW
(c) 50,000 MW 40,000 MW
(d) 45,000 MW 45,000 MW

Ans.b

22. Ms. Amrita Pritam is a

(a) journalist
(b) litterateur
(c) musician
(d) industrialist

Ans.b

23. ln India, the service tax was first introduced in the year

(a) 1998
(b) 1996
(c) 1994
(d) 1992

Ans.c

24. Which one of the following pairs is not correctly matched
(Plastic) (Type)

(a) Nylon Thermoplastic
(b) PVC Thermosetting
(c) Phenol Thermoplastic Formaldehyde
(d) Polypropylene Thermoplastic

Ans.b

25. Thuricide, a commercial bioinsecticide
developed for the management of insect pests
of agriculture and forestry is obtained from a
species of

(a) Bacillus
(b) Erwinia
(c) Pseudomonas
(d) Xanthcmomrs

Ans.a

26. Garia dance is performed by the tribal’s of

(a) Arunachal Pradesh
(b) Manipur
(c) Mizoram
(d) Tripura

Ans.d

28. The Mahzar or attested statement
signed by seven leading Ulamas was issued
by

(a) Akbar
(b) Aurangzeb
(c) Humayun
(d) Shahjahan

Ans.a

30. The main constituent of cosmic rays is

(a) high energy proton
(b) high energy electron
(c) high energy infra-red radiation
(d) high energy ultraviolet rays

Ans.c
Reply
Unregistered 09:03 AM May 10th, 2015
[QUOTE=Vinodt;561964]Indian Maritime University Common Entrance Test or IMUCET is conducted by Indian Maritime University for Merchant Navy Courses

Here I am sharing the sample paper of Common Entrance Test (CET) for Indian Maritime University (IMU)

His ideas were ahead of his _______________. No one took them seriously
A. period
B. time
C. age
D. era

Singapore is _________________ society. Its people are well-to-do
A. a developed
B. an affluent
C. a luxurious
D. a mature

She has neglected her studies and her parents hope that her poor Test
results will make her come to her __________.
A. senses,
B. mind,
C. sanity,
D. reason

Mathematics

1 The owner of the electronic shop charges his customer 22 % higher than
the cost price. If a customer paid Rs.10980 for a DVD player, then what
was the cost price of the DVD player?
A. 8000
B. 8800
C. 9500

D. None of the above
2 12.22 +22.21 + 221.12 = ?
A. 250.55
B. 255.50
C. 250.05
D. None of th
Reply
sandeshpatil570 03:16 PM May 21st, 2015
Sample question paper of navy entrance exam
Reply
Unregistered 03:04 PM June 23rd, 2015
[QUOTE=Unregistered;745971]
Originally Posted by Vinodt:
Indian Maritime University Common Entrance Test or IMUCET is conducted by Indian Maritime University for Merchant Navy Courses

Here I am sharing the sample paper of Common Entrance Test (CET) for Indian Maritime University (IMU)

His ideas were ahead of his _______________. No one took them seriously
A. period
B. time
C. age
D. era

Singapore is _________________ society. Its people are well-to-do
A. a developed
B. an affluent
C. a luxurious
D. a mature

She has neglected her studies and her parents hope that her poor Test
results will make her come to her __________.
A. senses,
B. mind,
C. sanity,
D. reason

Mathematics

1 The owner of the electronic shop charges his customer 22 % higher than
the cost price. If a customer paid Rs.10980 for a DVD player, then what
was the cost price of the DVD player?
A. 8000
B. 8800
C. 9500

D. None of the above
2 12.22 +22.21 + 221.12 = ?
A. 250.55
B. 255.50
C. 250.05
D. None of th
D.None of these
Reply
prashant prabhakar 12:20 PM July 28th, 2015
[QUOTE=Unregistered;745971]
Originally Posted by Vinodt:
Indian Maritime University Common Entrance Test or IMUCET is conducted by Indian Maritime University for Merchant Navy Courses

Here I am sharing the sample paper of Common Entrance Test (CET) for Indian Maritime University (IMU)

His ideas were ahead of his _______________. No one took them seriously
A. period
B. time
C. age
D. era

Singapore is _________________ society. Its people are well-to-do
A. a developed
B. an affluent
C. a luxurious
D. a mature

She has neglected her studies and her parents hope that her poor Test
results will make her come to her __________.
A. senses,
B. mind,
C. sanity,
D. reason

Mathematics

1 The owner of the electronic shop charges his customer 22 % higher than
the cost price. If a customer paid Rs.10980 for a DVD player, then what
was the cost price of the DVD player?
A. 8000
B. 8800
C. 9500

D. None of the above
2 12.22 +22.21 + 221.12 = ?
A. 250.55
B. 255.50
C. 250.05
D. None of th
ans-d
Reply
ajinkyapatil 05:01 PM August 11th, 2015
Will you please share the information about the preparation for GME exam ???
Reply
Unregistered 08:05 AM September 16th, 2015
[QUOTE=prashant prabhakar;761827]
Originally Posted by Unregistered:
ans-d

Reply
1 2 3 
Similar Discussions
Mass Communication Entrance exam Sample question papers
Sample question papers of MSc Botany entrance exam
Sample question papers of FIIT JEE FTRE entrance exam?
Merchant navy exam
Merchant Navy Result of Entrance Exam
Merchant Navy Entrance Exam Syllabus
Merchant Navy Entrance Exam date
Merchant Navy Entrance Exam Application Form
Entrance Exam Application form of Merchant navy for cadet course
BHU Allahabad MSC Maths Entrance Exam Sample question papers
Merchant Navy Entrance Exam Preparation
TOEFL entrance exam Sample question papers
UPSC entrance exam Sample question papers
List of Merchant Navy entrance exams
Date of sale of forms for Merchant Navy Entrance Exams
Navy Entrance Exam Sample Papers
Sample question papers of JNU biotechnology entrance exam
Merchant navy entrance exam Sample question papers
MBA Entrance Sample Question Papers
KVS TGT entrance exam Sample question papers

Reply Up

1 2 3 4 5 6 7 8 9