Merchant Navy entrance exam Sample Question Papers - Page 2 - 2018-2019 StudyChaCha

Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #11  
Old October 10th, 2015, 05:25 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Merchant Navy entrance exam Sample Question Papers

I have applied for the IMU CET Entrance Exam to join Merchant navy so can you please provide me the Sample question papers of this exam?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12  
Old October 10th, 2015, 05:25 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 14,245
Default Re: Merchant Navy entrance exam Sample Question Papers

As you need the Sample question papers of IMU CET Entrance Exam so here I am sharing this

Q.1 The town of Newport is further west than the town of Flat peak, although not so far west as the town of Day bridge.
Which town is furthest east?
Answers: a) Newport b) Day bridge c) Flat peak

Q.2 Emma lives further up the hill than Jane. Pauline lives further up the hill than Emma.
1. Who lives furthest up the hill?
a) Emma b) Jane c) Pauline

Q.3 Fill in the missing letters to produce the names of fish:
BA – – A C – – A
– AR – – C – U – A

imu cet 2014 sample paper

Q4. What is the meaning of urbane?
a) civil
b) outlying
c) unruly
d) make amends

Q.5 If HAY SALAMI = HIMALAYAS. The oceans and seas are
ANTARCTIC, ADRIATIC, CARIBBEAN.


Q.6 What is the next number: 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14, 20, ?, ?

Q.7 100, 99, 96, 91, 84, 75, 64, ?

Q.8 19, 38, 57, 76, 95, 114, ?

Q.9 2, 5, 12, 27, 58, 121, ?

Q.10 10, 9.75, 9.25, 8.5, 7.5, 6.25, ?

Q.11 10, 11.75, 9.25, 11, 8.5, ?

Q.12 What number should replace the question mark?
123, 124, 126, 132, 133, 136, 142, 143, 147, ?

Q.13 Galena is to lead as malachite is to which of: tin, copper, zinc, titanium, iron?

Q.14 Which of these words is most opposite in meaning to haughty?
Options: likeable, subservient, scornful, cautious, shadowy

Q.15 What is a bandanna?
a) minstrel band
b) Moorish boat
c) native dance
d) coloured handkerchief

Q.16 Solve this numerical:
Bill has £40.00 more than Alan, but then Alan has a win on the horses and trebles his money, which means that he now has £20.00 more than the original amount of money that the two men had between them. How much do you think that money did Bill and Alan have between them before Alan’s win?

Q.17 What do You Understand By Eagre?
a) large wave
b) old runic letter
c) mouthpiece of a wind instrument
d) opening in a wall
e) fringed shoulder strap

Q.18 Fill These Blanks:
making less dark ________________________________
discharge of electricity in atmosphere _______________
Options: lightening, lightning

Q.19 Fill These Blanks:
verb: to bring about; noun: result __________________
verb: to act on, to influence ________________________
Options: affect, effect

Q.20 Which one of the following is not an anagram of a country?
A. A THIN LAD
B. ALAS I MAY
C. OIL A COMB
D. A NOBLE CAR
E. BAG HANDLES

Q.21 Only one group of five letters below can be rearranged to spell out a five-letter word in the English language. Identify the word.
A. GTOPA
B. DICOL
C. HWTCA
D. ACULT
E. TPRON
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13  
Old October 10th, 2015, 06:12 PM
Akash Grover
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Merchant Navy entrance exam Sample Question Papers

Hlo sir i want to join merchant navy so can u plz send me information about navy.
When date sheet, pattern of paper and recuriments.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #14  
Old October 15th, 2015, 11:10 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Merchant Navy entrance exam Sample Question Papers

there is any problem with joining marchant navy after inked a tattoo on hand
Reply With Quote Quick reply to this message
  #15  
Old November 18th, 2015, 07:47 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default

Bhoopendra singh Roolnomver 12030
Father name Dharm pal
U.p
DISST Baduan
Reply With Quote Quick reply to this message
  #16  
Old November 24th, 2015, 12:40 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default

[QUOTE=prashant prabhakar;761827]
Quote:
Originally Posted by Unregistered View Post
ans-d
Reply With Quote Quick reply to this message
  #17  
Old November 27th, 2015, 04:13 PM
pintu saini
Guest
 
Posts: n/a
Default

Quote:
Originally Posted by Sashwat View Post
Here I am sharing the Merchant navy entrance exam Sample question papers:

1. The presence of antiparticle was first
theoretically proposed by

(a) Abdus Salam
(b) John Dalton
(c) PA,M. Dirac
(d) RR Feynman

Ans.c

2. Match List I (Literary work) with
List ll (Author) and select the correct answer
using the codes given below the lists :
List I List II
(Literary work) (Author)
A. Gatha Saptasati 1. Bhadrabahu
B. Mahabhashya 2. Hala
C. Kalpasutra 3. Sarvzuman
D. Katantra 4. Pataniali

Codes .•
(a) A B C D
2 4 l 3
(b) A B C D
l 3 2 4
(c) A B C D
1 4 2 3
(d) A B C D
2 3 1 4

Ans.a

3. Match List I (Urban Centre) with
List II (Product) and select the correct answer
using the codes given below the lists :
List I List II
(Urban Centre) (Product)
A. Ahmadabad l. Handloom
B. Gwalior 2. Woolen Textiles
C. Bangalore 3. Cotton Textiles
D. Coimbatore 4. Silk Textiles

Codes .‘
(a) A B C D
3 1 4 2
(b) A B C D
4 2 3 1
(c) A B C D
4 1 3 2
(d) A B C- D
3 2 4 1

Ans.d

4. Lead paintings and lead articles when
exposed to atmosphere turn black due to
reaction with

(a) Carbon dioxide
(b) Hydrogen sulphide
(c) Oxygen
(d) Sulphur dioxide

Ans.b

5. Which one of the following
Constitutional Amendments bans floor
crossing by a Member elected on a party
ticket to a Legislature ?

(a) 52nd
(b) 54th
(c) 56th
(d) 58th

Ans.a

6. The bacterial cell wall is composed of
layers of

(a) Peptidoglycan
(b) Phospholipid
(c) Chitin
(d) Cellulose

Ans.b

7. Which one of the following is the first
Company managed major port in India

(a) Cochin
(b) Ennore
(c) Tuticorin
(d) Visakhapatnam

Ans.b

8. Babur came to India originally from

(a) Ferghana
(b) Khiva
(c) Khorasan
(d) Seistan

Ans.a

9. _Consider the following statements
regarding the plant fruit :
l. A true fruit is a ripened ovary.
2. Pericarp of a fruit develops from the
wall of the ovary.
3. The fleshy edible part in pear is not the
ripened ovary.
4. The pulpy and juicy edible part of
mango fruit is endocarp.

Which of these statements is/are correct
(a) l only
(b) 2 and 4
(c) 3 and 4
(d) 1, 2 and 3

Ans.a

10. The only plant, the genome of which
has completely been mapped is

(a) Arabidopsis
(b) Datura
(c) Maize
(d) Wheat

Ans.b

12. India earns the maximum foreign
exchange from V

(a) Textiles
(b) Gems and Jewellery
(c) Chemicals and related products
(d) Agriculture and allied products

Ans.a

13. Consider the following zones in a fresh
water pond :
1. Sub-littoral zone
2. Littoral zone
3. Profundal zone
Select their correct sequence from the surface
to the bottom using the following codes :
Codex :
(a) 2,1,3
(b) 1,2,3
(c) 3,1, 2
(d) 2,3,1

Ans.b

14. During the Indian freedom struggle, an
unarmed large crowd gathered in the
Jallianwalla Bagh at Amritsar on 13″‘ April
1919 to protest against the arrest of

(a) Dr, Saifuddin Kitchlu and Dr. Satyapal
(b) Swami Shraddhanand and Mazharul- iHaq
(c) Marian Mohan Malaviya and Mohammed Ali Jinnah
(d) Mahatma Gandhi and Abul Kalam Azad

Ans.c

15. Consider the following statements :
1. Tropical cyclones have circular isobars.
2, Tropical cyclones originate entirely
within tropical air mass.
3. The intensity and magnitude of
hurricanes generally exceed those of
typhoons.
4, Tropical cyclones are more destructive
than the western disturbances.
Select the correct answer by using the
following codes :
Codes

(a) 1, 2 and 4
(b) 1 only
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4

Ans.a

16. The chance of a vehicle to overturn
while negotiating a circular path depends on

(a) speed of die vehicle only
(b) radius of the circular path only
(c) speed and height of the vehicle; and
radius of the circular path
(d) height of the vehicle only

Ans.c

17. “It is impossible to make an exact
measurement of both the position and
momentum of a particle on the atomic scale,”
Who proposed this

(a) Einstein
(b) Heisenberg
(c) Pauli
(d) Schrodinger

Ans.b

18. The First Five—Year Plan was submitted
to the Parliament in

(a) 1948
(b) 1950
(c) 1952
(d) 1954

Ans.c

19. Consider the following substances :
1. Prothrombin
2. Calcium
3. Vitamin K
4. Actin

Which of these is/are required for the
coagulation of blood ?
(a) 1 and 3
(b) 2 only
(c) 4 only
(d) 1, 2 and 3

Ans.d

20. 1ndia’s position in the world in Purchasing Power Parity is

(a) Sixth
(b) Fifth
(c) Fourth
(d) Third

Ans.b

21. Power production capacity (Thermal
and Hydro) in India is approximately

(Thermal) (Hydra)
(a) 25,000 MW 68,000 MW
(b) 70,000 MW 23,000 MW
(c) 50,000 MW 40,000 MW
(d) 45,000 MW 45,000 MW

Ans.b

22. Ms. Amrita Pritam is a

(a) journalist
(b) litterateur
(c) musician
(d) industrialist

Ans.b

23. ln India, the service tax was first introduced in the year

(a) 1998
(b) 1996
(c) 1994
(d) 1992

Ans.c

24. Which one of the following pairs is not correctly matched
(Plastic) (Type)

(a) Nylon Thermoplastic
(b) PVC Thermosetting
(c) Phenol Thermoplastic Formaldehyde
(d) Polypropylene Thermoplastic

Ans.b

25. Thuricide, a commercial bioinsecticide
developed for the management of insect pests
of agriculture and forestry is obtained from a
species of

(a) Bacillus
(b) Erwinia
(c) Pseudomonas
(d) Xanthcmomrs

Ans.a

26. Garia dance is performed by the tribal’s of

(a) Arunachal Pradesh
(b) Manipur
(c) Mizoram
(d) Tripura

Ans.d

28. The Mahzar or attested statement
signed by seven leading Ulamas was issued
by

(a) Akbar
(b) Aurangzeb
(c) Humayun
(d) Shahjahan

Ans.a

30. The main constituent of cosmic rays is

(a) high energy proton
(b) high energy electron
(c) high energy infra-red radiation
(d) high energy ultraviolet rays

Ans.c
this is realy help full thanks.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #18  
Old November 19th, 2016, 07:54 PM
Unregistered raju kaswan
Guest
 
Posts: n/a
Default

ma time par nahe pouch paya agr me onlin pepar de sakata hu tu abi sampark kare
Reply With Quote Quick reply to this message
  #19  
Old November 21st, 2016, 02:36 PM
KALYAN LODHI
Guest
 
Posts: n/a
Default

9165700552 ALL INDIA NAVY JOIN
Reply With Quote Quick reply to this message
  #20  
Old November 22nd, 2016, 05:02 PM
rohan kanojia
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Merchant Navy entrance exam Sample Question Papers

Which is most develop country?
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Mass Communication Entrance exam Sample question papers
Sample question papers of MSc Botany entrance exam
Sample question papers of FIIT JEE FTRE entrance exam?
Merchant navy exam
Merchant Navy Result of Entrance Exam
Merchant Navy Entrance Exam Syllabus
Merchant Navy Entrance Exam date
Merchant Navy Entrance Exam Application Form
Entrance Exam Application form of Merchant navy for cadet course
BHU Allahabad MSC Maths Entrance Exam Sample question papers
Merchant Navy Entrance Exam Preparation
TOEFL entrance exam Sample question papers
UPSC entrance exam Sample question papers
List of Merchant Navy entrance exams
Date of sale of forms for Merchant Navy Entrance Exams
Navy Entrance Exam Sample Papers
Sample question papers of JNU biotechnology entrance exam
Merchant navy entrance exam Sample question papers
MBA Entrance Sample Question Papers
KVS TGT entrance exam Sample question papers






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 04:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9