Solved Computer Science Paper for KVS PGT Exam - 2018-2019 StudyChaCha

Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old March 27th, 2014, 11:33 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Solved Computer Science Paper for KVS PGT Exam

For better preparation I need Kendriya Vidyalaya Sangathan Post Graduate Teacher exam previous Computer Science question paper, will you please provide here?
Reply With Quote
  #2  
Old March 27th, 2014, 01:06 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 21,910
Default Re: Solved Computer Science Paper for KVS PGT Exam

The Kendriya Vidyalaya Sangathan Post Graduate Teacher Computer Science exam has following topics:

Computer systems architecture
The computer system
The central processing unit
Operating systems
Digital electronics
Programming fundamentals
Programming tool: visual basic
Data structures
Programming in c++
Relational database management system
Business computing
Web development
ETHOD, CHECKBOX, HIDDEN, IM-AGE, RADIO, RESET, SUBMIT, INPUT

Question paper:

1. In English alphabet, which will be the eighth letter from the left of the fourth vowel ?
(A)H
(B)I
(C)G
(D)MAns: A2. Find out the missing one
U, 0, I, ?
(A)E
(B)C
(C)S
(D)GAns: B3. Which will be the next in following series?
AZY, BYX, CXW, DWV
(A)EUT
(B) FUT
(C)EVU
(D) GHS


Ans: C

4. Find out the next one in following series: BDF, CFI, DHL, EJO
(A)EIN
(B) JEN
(C)CFI
(D) FLR

Ans: D

5. If in a certain code BQMBAY is written as MY MY MY, then how would TAMIL NADU be written?
(A) TIATIATIA
(B) ALDALDALD
(C) MNUMNUMNU
(D) None of these

Ans: C

6. If in a certain symbolic language DOG is written as GOD and FOG is written as GOF, then how would MOB be written?
(A)NOB
(B) OBM
(C)BOM
(D) DOM
Ans: C

7. If in a certain code UMBRELLA is written as 12345678, then how would BEAR be written?
(A)3684
(B) 3594
(C)3584
(D) 3585

Ans: C

Directions– (Q.8-12) In each question, four words are given. Out of these four words, three are related in some way and one is different. Find the different word.
8.
(A) Girl
(B) Boy
(C) Woman
(D) Teacher
Ans: D

9
(A) China
(B) Nepal
(C)Bhutan
(D) Kolkata
Ans

10.
(A) January—June
(B) March—September
(C) June—November
(D) April-September
Ans: B
11.
(A) Sitar—Pt. Ravishankar
(B) Tabla—Allahrakha
(C)Bansuri—Hari Prasad Chaurasia
(D) Kathakali—Mrinalini

Ans: D
12.
(A) Prison
(C) Hand-cuffs
(B) Court
(D) Uniform
Ans: D

13. In which city there is no Metro Rail route?
(A)Hyderabad
(B) Ahmedabad
(C)Kolkata
(D) Mumbai
Ans: B

14. Main occupation of primitive man was?
(A) Hunting
(B) Cattle-rearing
(C) Food-gathering
(D) Fishing
Ans: A

15. In India the land irrigated by canals is
(A)10%
(B) 15%
(C)20%
(D) 31.6%
Ans: D

16.The reason of winter rain in North India is?
(A) Monsoon
(B) Storms
(C) Cyclone
(D) All
Ans: C

17. Air pressure is shown?
(A) By isobars
(B) By isotherms
(C) By isosalines
(D) By none of these
Ans: A

18. Who is the first Woman President of India ?
(A) Smt. Pratibha Devi Singh Patil
(B) Srnt. Sonia Gandhi
(C) Smt. Meira Kumar
(D) Late (Smt.) Indira Gandhi
Ans: A

19. Who gave the slogan of ‘Quit India’?
(A) Mahatma Gandhi
(B) J. L. Nehru
(C) Md. Ali Jinnah
(D) Subhas Chandra Bose
Ans: A

20.The Directive Principles of State Policy’ of Indian Constitution are
related to?
(A)Part-III
(B) Part-IV
(C)Part-V
(D) Part-II
Ans: B

Section B
Test of Mathematics
21. In any parallelogram ABCD, AC= BD. The value of Angle ABC will
Be?
(A)30°
(B) 60°
(C)90°
(D) 120°

Ans: C

22. What types of angles are they when there are two angles on circumference of a circle by any arc?
(A) One is two times the other
(B) One is three times the other
(C) Equal
(D) None of the above
Ans: C

23. What are the two consecutive numbers when difference of 5
times of smaller and 4 times of bigger is 3?
(A) 8, 9
(B) 7,8
(C) 6,7
(D) None of the above

Ans: B
24. Diagonal of a square is half of the diagonal of other square. The area of second square with respect to first will be?
(A) Two times
(B) Half
(C) Four times
(D) Eight times

Ans: C
25. The number of sides of a regular polygon, when each angle is 162°, is?
(A) 10
(B) 20
(C) 15
(D) 25
Ans: B

26 Ram finishes a work in 2 days,Hari finishes that work in 4 days. Then work will be finished in how many days when both work simultaneously?
(A)3/4 day
(B)4/3 days
(C)1/3 day
(D) 3 days

Ans: B
27. The numbers 1,2,3,4 1000 are multiplied together. The number of zeros at the end (on the right) of the product must be:
(A)30
(B)200
(C)211
(D)249
Ans: D

28. When a number is divided by 893, the remainder is 193. What will be the remainder when it is divided by 47?
(A)3
(B)5
(C)25
(D)33

Ans: B

29 The sum of the squares of two positive Integers is 100 and the difference of their squares is 28.
The sum of the numbers is
(A)12
(B)13
(C)14
(D)15
Ans: C

30. Find the odd man out 1,5,14, 30, 50,55,91
(A)5
(B) 50
(C)55
(D) 91
Ans: C

31. Find out wrong number in each sequence—
582, 605,588,611, 634, 617, 600
(A)634
(B) 611
(C)605
(D) 600

Ans: A

32. A boy was asked to multiply a number by 25. He instead multiplied the number by 52 and got the answer 324 more than the correct answer. The number to be multiplied was?
(A)12
(B) 15
(C)25
(D) 32

Ans: A

33. If 2 tables and 3 chairs cost Rs.3500 and 3 tables and 2 chairs cost Rs. 4000, then how much does a table cost?
(A) As. 500
(B) As. 750
(C) As. 1000
(D) Rs. 1500
Ans: C

34. The sum of first five prime numbers is?
(A) 11
(B)18
(C) 26
(D)28
Ans: D

35. Three numbers are in the ratio1 2 :3 and their H. C. F. is 12.
The numbers are?
(A)4,8,12
(B) 5, 10, 15
(C) 10, 20,30
(D) 12,24,36
Ans: D

36. Income of a company doubles after every one year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, what would be the income after 5 years?
(A) As. 1 24 crores
(B) Rs. 1 28 crores
(C) As. 252 crores
(D) As. 256 crores
Ans: B

37. Water boils at 212° F or 100°C and freeze at 32°F or 0°C. If the temperature of a particular day is 35°C, it is equivalent to?
(A)85°F
(B) 90°F
(C)95°F
(D) 99°F
Ans: C

38. Insert the missing number— 16,33,65,131,261,……..
(A) 523
(B) 521
(C) 613
(D) 721
Ans: A

39. 3251 + 587+ 369— ? = 3007
(A) 1250
(B) 1300
(C) 1375
(D) 1200
Ans: D

40.. A Bazar has an average of 510 people on Sundays and 240 on other days. The average number of people per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is?
(A) 250
(C) 280
(B)276
(D)285

Ans: D
Test of Language English

41. Choose the correct preposition
The river flows…….. the bridge.
(A)below
(B) under
(C)into
(D) to
Ans: B

42. Find out the word correctly spelt—
(A) Accesible
(B) Accesibel
(C) Accessible
(D) Acessible
Ans: C

43. Choose the word opposite in meaning to the Bold word to till in the blank
People often prefer ambiguity to ……..
(A)clarity
(B) perversity
(C) rationality
(D) certainty

Ans: D

44. Pick out the correct synonym to the given word
OBSCENE
(A)Objectionable
(B)Indecent
(C) Displeasing
(D)Condemnable

Ans: B
45. Pick out the most appropriate word from the given alternatives
to fill in the blank
Since one cannot read every book, one should be content
with making a ………selection
(A)normal
(B) standard
(C)sample
(D) judicious
Ans: D

46. Choose the word opposite in meaning to the given word

TRANSPARENT
(A)Coloured
(B) Childlike
(C)Opaque
(D) Imminent
Ans: C

47. Out of the four alternatives, choose the one which can be
substituted for the given words
A workman who fits and repairs pipes
(A)Mechanic
(B) Blacksmith
(C)Plumber
(D) Technocrat
Ans: C

48. Pick out the most appropriate word from the given alternatives
To fill in the blank
In hot weather I like lying in the……….of a tree.
(A)shadow
(B)shelter
(C)protection
(D) shade

Ans: D

49 Choose the alternative which expresses the best meaning of
The given words

To give up the ghost
(A)To die
(B)To make false appearance
(C)To terrify others by acting in suspicious manner
(D)To leave useless pursuits

Ans: A

Find Nearest Meaning
50. Addicted
(A) wild
(B)enhanced
(C) sentenced
(D) incline
Ans: D

51. Bewilder
(A)Cross
(B) Seize
(C)Puzzle
(D) Annoy

Ans: C
52. Destitute
(A) Sick
(B) Poor
(C) thin
(D) Angry
Ans: B

53 Genteel

(A)Clever
(B) Polite
(C)Hopeful
(D) Lovable

Ans: B

54. Camouflage
(A) Deject
(B) Disappear
(C) Drown
(D) Conceal
Ans: B

55. A thing liable to be easily broken
(A) Breakable
(B) Ductile
(C)Brittle
(D) Delicate

Ans: C

56. Animal living on land and in water
(A) Ambiguous
(B) Pacify
(C) Amphibian
(D) Ambivalend

Ans: C

57. One who does not care for literature or and—
(A) Barbarian
(B) Philistine
(C) Primitive
(D) Literate
Ans: B

Find the Correct Spelling
58. (A) Comitment
(B) Comittment
(C) Committment
(D) Commitment
Ans: D

59
(A) Fulifil
(B) Fulfil
(C) Fulfill
(D) FulIfill
Ans: A

60.
(A) Defendant
(B) Defendent
(C) Defandent
(D) Defandant
Ans: A
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















  #3  
Old December 30th, 2014, 03:24 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,703
Default Re: Solved Computer Science Paper for KVS PGT Exam

As you are looking for the KVS PGT Exam question paper of Computer Science so here it is given below

1. (a) Differentiate between a Call by Value and Call by Reference, giving suitable
examples of each. 2
(b) Name the header files to which the following belong: 1
(i) abs( )
(ii) strcmp( )
(c) Rewrite the following program after removing the syntactical error(s), if any.
Underline each correction. 2
#include
const int Multiple 3;
void main ()
{
Value=15;
for (int Counter = 1;Counter=<5;Counter++,Value-=2)
if (Value%Multiple==0)
cout< cout< else
cout<
(d) Find the output of the following program: 3
#include
struct MyBox
{
int Length, Breadth, Height;
};
void Dimension (MyBox M)
{

cout< cout< }
void main()
{
MyBox B1={10,15,5}, B2, B3;
++B1.Height;
Dimension(B1);
B3 = B1;
++B3.Length;
B3.Breadth++;
Dimension(B3);
B2 = B3;
B2.Height+=5;
B2.Length--;
Dimension(B2);
}








For whole paper here is the attachment of it
Attached Files
File Type: pdf KVS PGT Exam Computer Science question paper.pdf (202.3 KB, 1875 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #4  
Old June 18th, 2015, 06:36 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Wink Re: Solved Computer Science Paper for KVS PGT Exam

please send me KVS PGT Computer science solved sample paper of last 10 year for preparation of 2015 Exam.
Reply With Quote
  #5  
Old June 18th, 2015, 06:36 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Wink Re: Solved Computer Science Paper for KVS PGT Exam

please send me KVS PGT Computer science solved sample paper of last 10 year for preparation of 2015 Exam. My mail Id prakashsaket89@gmail.com
Reply With Quote
  #6  
Old June 24th, 2015, 05:34 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 1
Default kvs pgt

pls show me some PGT computer science previous question papers
Reply With Quote
  #7  
Old July 2nd, 2015, 12:44 AM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 1
Default plz send me previous 5 years kvs pgt computer science papers

plz send me previous 5 years kvs computer science papers
Reply With Quote
  #8  
Old July 27th, 2015, 08:45 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Solved Computer Science Paper for KVS PGT Exam

please send me KVS PGT Computer science solved sample paper of last 10 year for preparation of 2015 Exam. My mail Id samariapriya91@gmail.com
Reply With Quote
  #9  
Old August 24th, 2015, 06:34 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default

Please provide me kvs pgt computer science previous year paper my email id is shivani.mishra09@rediffmail.com
Reply With Quote
  #10  
Old September 27th, 2015, 01:04 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Solved Computer Science Paper for KVS PGT Exam

Please send me computer science previous year question papers .my mail id is rinkyc22@gmail.com
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
PGT Computer Science Previous Solved Paper
NET Computer Science Exam Solved Question Papers
Solved Paper for GATE Computer Science
SAIL (MT) Computer Science Solved Exam Paper
GATE Computer Science and IT Solved Paper
GATE Exam Textile and Fiber Science Solved Question Paper
NET Computer Science Exam Solved Paper
Board Exam Computer Science Solved Paper
UGC NET JRF Computer Science Paper II Exam Solved Question Papers
NET Exam in Computer Science Applications Solved papers
UGC-NET Computer Science Exam Question Paper
NET Exam Material for Computer Science Paper-II and Paper-III
NET Exam Material for Computer Science for Paper-I
NET exam (Computer Science) Solved Question Papers
Last Year Solved Question Paper of GATE - Computer Science (CS)
UGC NET Computer Science Solved Paper
BSc Computer Science exam Question Paper
UGC NET Computer Science Solved Paper III
5 years solved past paper of ugc computer science paper II?
Computer Science Solved Paper






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 04:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9