Previous year papers of IGNOU MBA - 2017-2018 StudyChaCha

Go Back   2017-2018 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old January 22nd, 2014, 11:59 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Previous year papers of IGNOU MBA

I am looking for the Previous year papers of MBA from IGNOU?
Reply With Quote
  #2  
Old January 22nd, 2014, 12:54 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,928
Default Re: Previous year papers of IGNOU MBA

Indira Gandhi National Open University (IGNOU)

To get admission in MBA course in IGNOU, You must have graduation degree with minimum 50% Marks from any recognized university . There is not require any age criteria .
After Clear the OPENMAT examination, you will get admission in MBA program in IGNOU.

Sample Questions:

Explain the process of conflict and different strategies of
conflict management in organisational context. Give
examples.

Describe and differentiate between delegation,
decentralisation and centralisation. Discuss the problems in
delegation and how to overcome them to make the process
more eff,ectlve.

Write short notes on any three of the following :
(i) Johari window
(ii) Informal communication
(iii) Matrix structure
(iv) Kurt Lewin's model
(v) Domino effect

What is Technology Strategy and what would be its usual contents ? How would you link technology strategy with business stratery ?

Differentiate between Technology Evaluation. Explain why important exercise for an enterprise selecting a technology.

Explain notes on any four of the following :
Routes of Technology Transfer
Infrastructure Perspective on Diffusion
Brainstorming as a method of technological forecasting
The "25 percent" rule as a technology pricing method

Discuss the different stages of Technology LiIe Cycle.
What could be the impact of development of new technologies during the course of growth and diffusion of a particular technology ?

Differentiate between "progressive services" and explosive services" from the viewpoint of the effect of technological change.

The previous year sample papers for IGNOU MBA Exam are given below:
Attached Files
File Type: pdf IGNOU MBA Sample paper.pdf (220.0 KB, 36 views)
File Type: pdf iGNOU MBA Sample paper 1.pdf (220.9 KB, 28 views)
File Type: pdf IGNOU MBA Sample paper 2.pdf (91.3 KB, 26 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Sponsored Links






















  #3  
Old January 9th, 2015, 04:10 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,703
Default Re: Previous year papers of IGNOU MBA

Here, I am giving you last year paper of the Indira Gandhi national Open University (IGNOU) for MBA course. hope it helps.

Question . A manufacturer undertakes to supply 2000 pieces of a particular component at rs 25 pr piece.According to his estimates ,even if 5% fail to pass the quality tests he wil make a profit of 25%.However as it turned out,50% of the components were rejected.What is the loss to the manufacturer?
Answer: coming soon.

Question 2. Prashanth borrowed Rs.5000 from Anil at 8%p.a. simple interest for 4 years. He then kept some money from the borrowed sum with himself and lent the remaining amount to Shafi for the same period at 5%p.a.rate of interest.If Prashanth gains Rs.50 in the whole transaction, how much money did he keep with himself?
Answer: Rs.6750

Question 3.
Answer: 0-5=5 as we are having one bag. 5-=4
you will just put 5 but its wrng 4 is the correct answer

Question 4. There are 30 socks in a drawer. 60% of the socks are red and the rest are blue. What is the minimum number of socks that must be
taken from the drawer without looking in order to be certain that at least two blue socks have been chosen?
() 2
(2) 3
(3) 4
(4) 20
Answer: (4) 20 as 60% of 30= 8 red socks
Therefore, remaining blue socks = 2 So the minimum no. of socks that must be taken from the drawer without looking in order to be certain that at least two blue socks have been chosen is 8 red socks + 2 blue socks.

Question 5. A screwdriver and a hammer currently have the same price. If the price of a screwdriver rises by 5% and the price of a hammer goes
up by 3%, how much more will it cost to buy 3 screwdrivers and 3 hammers?
() 3%
(2) 4%
(3) 5%
(4) 8%
Answer: (2) 4%

Question 6. If the sum of the positive integers is less than 75, what is the greatest possible value of the smallest one.
)23
2)24
3)25
4)26
Answer: () let the number s be n,n+,n+2.
then,
n+(n+)+(n+2)=3n+3
3n+3<75
3n<72
n<24
so n can be 23

Question 7. if the ratio of work done by (x-) men in (x+)days to the work done by (x+2)men in (x-)days is 9:0, then x is equal to
a)5
b)6
c)7
d)8
Answer: (d)8

Question 8. At Narmada Sarovar Bachao demonstration, supporters of Ms Patkar outnumbered the police by 9 : . The police arrested 35 NSB supporters averaging 5 for every 3 policemen. How many supporters of NSB were there in the demonstration?
() 25
(2) 665
(3) 405
(4) None of the above
Answer: (4) None of the above

Question 9. The average age of 8 persons in a committee is increased by 2 years when two men aged 35
years and 45 years are substituted by two women. The average age of these two women is:
() 52 years
(2) 56 years
(3) 48 years
(4) 44 years
Answer: (3) 48 years

Question 0. The average age of an adult class is 40 years. 2 new students with an average age of 32 years join the class, thereby decreasing the average by 4 years. The original strength of the class was:
() 2
(2)
(3) 0
(4) 5
Answer: () 2

Question . Angad was conducting an experiment in which the average of observations came to be 90, while the average of first five observations was 87, and that of the last five was 84. What is the measure of the 6th observation?
() 45
(2) 50
(3) 65
(4) 35
Answer: (4) 35

Question 2. The average of marks obtained by 20 candidates was 35. If the average of the passed candidates was 39 and that of the failed candidates was 5, then the number of those candidates, who passed the examination, was:
() 20
(2) 0
(3) 00
(4) 50
Answer: (3) 00

Question 3. The amount of water (in ml) that should be added to reduce 9 ml lotion, containing 50% alcohol, to a lotion containing 30% alcohol, is: () 5 ml
(2) 4 ml
(3) 3 ml
(4) 6 ml
Answer: (4) 6 ml

Question 4. A mixture of 40 liters of milk and water contains 0% water. How much water should be cadded to this so that water may be 20% in the new mixture?
() 6.5 liters
(2) 5 liters
(3) 4 liters
(4) 7.5 liters
Answer: (2)

Question 5. A papaya tree was planted 2 years ago. It increases at the rate of 20% every year. If at present, the height of the tree is 540 cm, what was it when the tree was planted?
() 400 cm
(2) 375 cm
(3) 324 cm
(4) 432 cm
Answer: (2) ) 375 cm

Question 6. A monthly return railway ticket costs 25 per cent more than a single ticket. A week’s extension can be had for the former by paying 5 per cent of the monthly ticket’s cost. If the money paid for the monthly ticket (with extension) is Rs 84, the price of the single ticket is:
() Rs 64
(2) Rs 80
(3) Rs 48
(4) Rs 72
Answer: () Rs 64

Question 7. If the price of gold increases by 30%, find by how much the quantity of ornaments must be reduced so that the expenditure may remain the same as before?
) 30%
2) 23 /3 %
3) 20%
4) 9%
Answer: 2) 23 /3 %

Question 8. From the salary of an officer, 0% is deducted as house rent, 5% of the rest he spends on children’s education and 0% of the balance, he spends on clothes. After this expenditure he is left with Rs 377. His salary is:
() Rs 200
(2) Rs 2040
(3) Rs 2000
(4) Rs 2200
Answer: (3) Rs 2000


Question 9. In an examination, there were 2000 candidates, out of which 900 candidates were boys and
rest were girls. If 32% of the boys and 38% of the girls passed, then the total percentage of failed candidates is:
() 68.5%
(2) 64.7%
(3) 35.3%
(4) 70%
Answer: (2) 64.7%

Question 20. At the college entrance examination each candidate is admitted or rejected according to
whether he has passed or failed the tests. Of the candidates who are really capable, 80% pass the tests and of the incapable, 25% pass the test. Given that 40% of the candidates are really capable, then the proportion of capable college students is about:
() 73%
(2) 70%
(3) 68%
(4) 75%
Answer: (3) 68%

Question 2. Out of 3 applications for a job, there are 5 women and 8 men. It is desired to select 2 persons for the job. The probability that at least one of the selected persons will be a woman is
) 5/3
2) 4/39
3) 25/39
4) 0/3
Answer: 2) 4/39

Question 22. India plays two matches each with West Indies and Australia. In any match the probabilities of India getting points 0, , 2 are 0.45, 0.05 and 0.50 respectively. Assuming that outcomes are independent, the probability of India getting at least 7 points is:
() 0.0624
(2) 0.06875
(3) 0.8750
(4) 0.0250
Answer: (2) 0.06875

Question 23. A box contains 5 brown and 4 white socks. A man takes out two socks. The probability that they are of the same color is:
) 5/8
2) /6
3) 5/08
4) 4/9
Answer: 4) 4/9

Question 24. A class consists of 00 students, 25 of them are girls and 75 boys; 20 of them are rich and remaining poor; 40 of them are fair complexioned. The probability of selecting a fair complexioned rich girl is:
() 0.05
(2) 0.04
(3) 0.02
(4) 0.08
Answer: (3) 0.02

Question 25. A person standing on the bank of a river observes that the angle of elevation of the top of a tree on the opposite bank of the river is 60° and then he retires 40 metres away from the tree the angle of elevation becomes 30°. The breadth of the river is:

() 20 m
(2) 30 m
(3) 40 m
(4) 60 m
Answer: (4) ) 60 m

Question 26. A person standing on the bank of a river finds that the angle of elevation of the top of a tower on the opposite bank is 45°. Then which of the following statements is correct?
() Breadth of the river is half of the height of the tower.
(2) Breadth of the river and the height of the tower are the same.
(3) Breadth of the river is twice the height of the tower.
(4) None of these
Answer: (2) ) Breadth of the river and the height of the tower are the same

Question 27. The angles of elevation of the top of a tower, from the top and the foot of a pole of height 0 m are 30° and 60° respectively. The height of the tower is:
() 20 m
(2) 5 m
(3) 0 m
(4) None of these
Answer: (2) ) 5 m


Question 28. Which of the following will come in place of the Question Mark (?) in the following sequence? 6C7, 5F0, J4, 5O9, ?
() 25U20
(2) 20U25
(3) 20U24
(4) 9U25
Answer: (2) ) 20U25


Question 29. Ram walks 0M South from his house, turns left and walks 23M. Again turns left and walks 40M, then turns right and walks 5M to reach his school. In which direction is the school from his house?
() East
(2) North-East
(3) South-West
(4) North
Answer: (2)

Question 30. If Table is called Chair, Chair is called Cot, Cot is called Pot and Pot is called Filter, where does a person sit.
() Pot
(2) Cot
(3) Chair
(4) Filter
Answer: (2)Cot

Question 3. Offhand is related to PERMEDITATION in the same way as Aboveboard is related to:
() Guide
(2) Honesty
(3) Integrity
(4) Competition
Answer: (2) Honesty

Question 32. In a class of 35 students, Kiran is placed 7th from the bottom whereas Mohan is placed 9th from the top. Sohan is placed exactly in between the two. What is Kiran’s position from Sohan?
() 3th
(2) th
(3) 0th
(4) 9th
Answer: (2) th

Question 33. If the second, third, fifth, eighth and ninth letter of the word CONTEMPLATION are combined to form a meaningful word, what will be the middle letter of the word? If more than one such word can be formed, your answer is x and if no such words can be formed your answer is y.
() A
(2) O
(3) x
(4) y
Answer: (2) O

Question 34. Pointing to a photograph Arun said, ‘she is the mother of my brother’s son’s wife’s daughter.’ How is Arun related to the lady?
() Uncle
(2) Daughter-in-law
(3) Cousin
(4) None of these
Answer: (2) ) Daughter-in-law

Question 35. Which one is different from the rest three?
() GIJK
(2) DFGH
(3) CEFG
(4) ABCD
Answer: (4)

Question 36. ABCD is related to OPQR in the same way as WXYZ is related to:
() EFGH
(2) STUV
(3) KLMN
(4) QRST
Answer: (3) KLMN

Question 37. The letters skipped between adjacent letters is in the order of , 2, 3, 4 ...Which alternative follows this rule?
() DEIMR
(2) DFINR
(3) DFIMR
(4) DFIMS
Answer: (3) DFIMR

Question 38. A boy goes to see a film and finds a man who is his relative. The man is the husband of the sister of his mother. How is the man related to the boy?
() Brother
(2) Nephew
(3) Uncle
(4) None of these
Answer: (3) Uncle

Question 39. I am facing west. I turn 45° in the clockwise direction and then 80° in same direction and then 270° anticlockwise. Which direction am I facing now?
() South-west
(2) South
(3) West
(4) North-West
Answer: () South-west

Question 40. In a month of 3 days, the third Wednesday falls on the 5th. What will be the last day of that month?
() Fifth Thursday
(2) Fifth Wednesday
(3) Fourth Sunday
(4) Fifth Friday
Answer: (4) ) Fifth Friday

Question 4. When Rajeev was born his father was 32 years older than his brother and his mother was 25
years older than his sister. If Rajeev’s brother is 6 years older than Rajeev and his mother is 3 years younger than his father, how old was Rajeev’s sister when he was born?
() 5 years
(2) 4 years
(3) 7 years
(4) 9 years

Answer: (4) 9 years

Question 42. In a party everyone gave a gift to everyone else. Three persons had brought five gifts each that were alike, besides other gifts. If the total number of gifts exchanged in the party was 5 more than 85, how many persons were there in the party?
() 20
(2) 5
(3) 0
(4) 25
Answer: () 20

Question 43. After a get-together every person present shakes the hand of every other person. If there were 05 hands-shakes in all, how many persons were present in the party?
() 5
(2) 4
(3) 3
(4) 6
Answer: () 5

Question 44. Four friends were playing a game of cards sitting in a circle. Shankar was right to Ram and Gopal was left to Arvind. Which one of the following pairs were partners?
() Ram and Shankar
(2) Gopal and Shankar
(3) Ram and Arvind
(4) Gopal and Ram
Answer: (4) Gopal and Ram

Question 45. Four girls (G, G2, G3, G4) and three boys (B, B2 B3) are to sit for a dinner such that no two boys should sit together nor two girls. If they are successively sitting, what is the position of B2 and G3?
() 5th and 6th
(2) 4th and 5th
(3) 3rd and 4th
(4) 2nd and 3rd
Answer: (2) ) 4th and 5th

Question 46. There are 30 plants of Chiku, Guava, Sitafal and Mango in a row. There is one pair of Mango plants after Chiku and Guava and Mango plants are followed by one Chiku and one Sitafal plant and so on. If the row begins with a plant of Chiku, then which of the following will be the last in the row?
() Guava
(2) Mango
(3) Chiku
(4) Sitafal
Answer: () Guava

Question 47. In a certain code Road is written as URDG. How is Swan written in that code?
() UXDQ
(2) VZDQ
(3) VXDQ
(4) VZCQ
Answer: (2) VZDQ
R + 3 = U
O + 3 = R
A + 3 = D D + 3 = G
SWAN ----> VZDQ
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
B.A.R.C sample papers and previous year question papers
Previous year question papers of B.Com 1st year
B.Com previous year question papers of 1st year of University of Kerala
Bachelor Degree in Library and Information Science IGNOU Previous Year Paper
Madras University MBA 1st Year Previous year question papers
TNOU MBA-Second Year Total Quality Management previous year’s question papers
IGNOU I Year Old question papers
BDS 1st year previous year question papers
IGNOU previous question papers MSO
B.Com 3rd year Mumbai University previous year question papers of Business Economics
IGNOU Masters English British Drama Previous Year Question Paper
Previous IGNOU B.Ed Question Papers
Previous year question papers of B.Com 1st year of University of Kerala
IGNOU MBA entrance exam previous year question papers
B.Com 3rd year previous year question papers of Mumbai University
IGNOU, Bachelors in Information Technology, Database Management Systems previous year
KU BE ECE 3rd Year previous year’s question papers of Computer Hardware Design
Free previous year question paper of IGNOU BCA 1st semester
IGNOU MCA Previous Year Question Papers
need previous year question papers of m.com 1st year, of vinayaka mission university






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 06:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9