ISRO Syllabus and Paper Pattern for Computer Science Engineer or Scientist - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old January 22nd, 2014, 10:55 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default ISRO Syllabus and Paper Pattern for Computer Science Engineer or Scientist

Give me the syllabus and paper pattern of the ISRO Recruitment exam for the post of Computer Science engineer or Scientist?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old January 22nd, 2014, 11:24 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,929
Default Re: ISRO Syllabus and Paper Pattern for Computer Science Engineer or Scientist

Indian Space Research Organization is one of the most reputed institutes in India which conducts the majority of the space related researches of the various space programmes of the country.

Exam Pattern:

The paper is of Objective type. These objective questions have four choices. The candidate is expected to choose one of these four options.
Total no of questions: 80
Duration: 90 minutes
Marking: +3 for correct & -1 for wrong

Syllabus:

Computer H/W Digital Logic:

Logic functions, Minimization, Design and synthesis of Combinational and Sequential circuits -- Number representation and Computer Arithmetic (fixed and floating point)

Computer Organization:

Machine instructions and addressing modes, ALU and Data-path, hardwired and micro-programmed control, Memory interface, I/O interface (Interrupt and DMA mode), Serial communication interface, Instruction pipelining, Cache, main and secondary storage.

SOFTWARE SYSTEMS Data structures:
Notion of abstract data types, Stack, Queue, List, Set, String, Tree, Binary search tree, Heap, Graph --

Programming Methodology:
C programming, Program control (iteration, recursion, Functions), Scope, Binding, Parameter passing, Elementary concepts of Object oriented, Functional and Logic Programming --

Algorithms for problem solving:

Tree and graph traversals, Connected components, Spanning trees, Shortest paths -- Hashing, Sorting, Searching -- Design techniques (Greedy, Dynamic Programming, Divide-and-conquer) --

Compiler Design:
Lexical analysis, Parsing, Syntax directed translation, Runtime environment, Code generation, Linking (static and dynamic) --

Operating Systems:
Classical concepts (concurrency, synchronization, deadlock), Processes, threads and Inter-process communication, CPU scheduling, Memory management, File systems, I/O systems, Protection and security.

Databases:

Relational model (ER-model, relational algebra, tuple calculus), Database design (integrity constraints, normal forms), Query languages (SQL), File structures (sequential files, indexing, B trees), Transactions and concurrency control --

Computer Networks:
ISO/OSI stack, sliding window protocol, LAN Technologies (Ethernet, Token ring), TCP/UDP, IP, Basic concepts of switches, gateways, and routers.

sample paper of the ISRO Exam:

1. Which of the following features usually applies to data in a data warehouse?
(a) Data are often deleted
(b) Most applications consists of transactions
(c) Data are rarely deleted
(d) Relatively few records are processed by applications
(e) None of these

2. Which of the following is a transaction?
(a) A group of SQL statements consisting of one read and one write operation
(b) A group of SQL statements consisting only of ready operations.
(c) A group of SQL statements defining a user-oriented task
(d) A group of SQL statements consisting only of write operations.
(e) None of these

3. There are several security devices used to stop individuals from exploiting your system. Which of the following is used in conjunction with a firewall?
(a) Proxy server
(b) Intrusion- detection system
(c) Terminal server
(d) Web server
(e) None of these

4. The effect of the ROLLBACK command in a transaction is the following
(a) Undo all changes to the data- base resulting from the execution of the transaction
(b) Undo the effects of the last UPDATE command
(c) Restore the content of the database to its state at the end of the previous day
(d) Make sure that all changes to the database are in effect
(e) None of these

5. A client / server network .
(a) has clients that provide functions such as application control and shared computation.
(b) uses client computers to provide copies of software to the server to allow server processing.
(c) provides a company with the capability to downsize from lager computer systems and move away from legacy systems.
(d) has server computers that perform all processing, clients are' dumb' input/ output devices only.
(e) None of these.

6. An applet is . Document application program.
(a) a static
(b) a dynamic
(c) an active
(d) a passive
(e) None of these

7. The local antenna for satellite connections is called a ..
(a) modem
(b) terminal
(c) VSAT
(d) DTA
(e) None of these

8. What are the four basis connecting hardware devices?
(a) Repeater, bridge, router and gateway
(b) Repeater, bridge, router and dell
(c) Repeater, connector, router and gateway
(d) Amplifier, bridge, router and gateway
(e) None of these

9. Which type of processing speed measurement is used primarily with supercomputers?
(a) Flops
(b) Fractions of second
(c) Gigahertz
(d) MIPS
(e) None of these

10. This type of software is designed for users who want to customize the programs they use.
(a) Shareware
(b) Open-source software
(c) Freeware
(d) Macros
(e) None of these

11. What is the term associated with the second part of an e-mail address?
(a) Local address
(b) Eight characters long
(c) User name
(d) Domain name
(e) None of these

12. A port that allows 8 bits at a time to be transmitted simultaneously is a (n) ..
(a) dedicated port
(b) parallel port
(c) SCSI port
(d) USB port
(e) None of these

13. In order for computers to communicate across a network, they must be connected through a(n)..
(a) TCP/IP
(b) Topology
(c) Ethernet
(d) Thin client
(e) None of these
(f) C. Rangarajan

14. What is a specialized software program that allows input and output devices to communicate with the rest of the computer system?
(a) Utility driver
(b) Utility program
(c) Data compression utility
(d) Device driver
(e) None of these

15. Single party disk relying on the disk controller for finding out which disk has failed is used by-
(a) RAID level 5
(b) RAID level 2
(c) RAID level 4
(d) RAID level 3
(e) RAID level 1

16. Which of these terms refers to the feature of an OS that allows a single computer to process the tasks of several users at different stations, in round-robin fashion?
(a) Multiprocessing
(b) Multiprogramming
(c) Multitasking
(d) Time processing
(e) Time-sharing

17. Which of the following statements is not true about two-tier client-server database architecture?
(a) SQL statements are processed on the server
(b) SQL statements may be processed on some of the clients
(c) Business logic is mostly processed on clients
(d) Business logic may be processed on the server
(e) None of these

18. A Relational operator that yields all values from selected attributes is known as a -
(a) difference
(b) product
(c) select
(d) project
(e) join

19. Normalization is:
(a) the process of creating small stable data structures from complex groups of data when designing a relational database
(b) a methodology for documenting database illustrating the relationship between various entities in the database
(c) an approach to data management that stores both data and the procedures acting on the data as object that can be automatically retrieved and shared
(d) a representation of data as they would appear to an application programmer or user
(e) a representation of data as they actually would be organized on physical storage media

20. The process of building a model that demonstrate the features of a proposed product, service or system is called a -
(a) JAD
(b) RAD
(c) templating
(d) prototyping
(e) TAD

21. Which of the following is mandatory component of a URL?
(a) Resource Path
(b) Protocol
(c) Port Number
(d) Domain Name
(e) None of these

22. DBMS allows you to extrapolate information from your data by using a-
(a) query language
(b) table generator
(c) report generator
(d) wizard
(e) None of these

23. A subschema is -
(a) a description of the physical and logical structure of data and the relationship among the data
(b) a file that identifies the subset of data that a group of users can access
(c) a detailed description of all data contained in the database
(d) a description of the types of modifications that users can make to a database
(e) Either (c) or (d)

24. Which of the following is not a type of hub?

(a) Passive hub
(b) Inactive hub
(c) Switching hub
(d) Intelligent hub
(e) None of these

25. The .. lists the location of files on the disk
(a) FAT
(b) boot sector
(c) root folder
(d) data area
(e) None of these

Answers:
1. (b) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (b)
6. (b) 7. (e) 8. (a) 9. (a) 10. (a)
11. (d) 12. (b) 13. (b) 14. (d) 15. (d)
16. (e) 17. (c) 18. (d) 19. (a) 20. (d)
21. (e) 22. (a) 23. (e) 24. (b) 25. (a)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
ISRO entrance exam in Computer Science syllabus
ISRO Computer Science syllabus of entrance exam for reserved categories
BIS Scientist B Computer Engineering Question Paper
Civil engineer question papers or syllabus or exam pattern of PWD
Books for ISRO scientist engineer question with solution
BEL Probationary Engineer Computer Science Question Paper
ISRO Exam Computer Science Syllabus
ISRO Scientist Recruitment test EC Stream syllabus
ISRO exam for SC (B.Tech) Computer science syllabus
NET Syllabus for Computer Science Paper 1
ISRO Scientist Recruitment Test Syllabus for Electronics Stream
ISRO Question Paper Pattern
Qualification & Age Limit for ISRO as Scientist/Engineer
Want to join ISRO as a Scientist or Engineer
ISRO Syllabus for Computer Science exam
ECIL Paper Pattern for Computer Science
Sail Paper Pattern Computer Science
ISRO Syllabus for Computer Science
ISRO Sac Scientist Engineer Vacancy
ISRO question paper computer science









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 03:39 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9