HCL Placement Question Paper - 2015-2016 StudyChaCha

Go Back   2015-2016 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old January 5th, 2014, 05:04 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default HCL Placement Question Paper

I am going to take part in HCL Placement exam, so need question paper for preparation, will you please provide here?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old January 5th, 2014, 05:16 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,987
Default Re: HCL Placement Question Paper

The HCL Placement exam questions are given below:

1. 8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:

A. robotics.

B. computer forensics.

C. simulation.

D. forecasting.

Answer: A



2. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:

A. proprietary.

B. open.

C. experimental.

D. in the public domain.

Answer: A



3. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.

A. Nanoscience

B. Microelectrodes

C. Computer forensics

D. Artificial intelligence

Answer: A



4. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.

A. Nanoscience

B. Nanotechnology

C. Simulation

D. Artificial intelligence (AI)

Answer: D



5. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.

A. A process

B. Software

C. Storage

D. Information

Answer: D



6. The name for the way that computers manipulate data into information is called:

A. programming.

B. processing.

C. storing.

D. organizing.

Answer: B



7. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.

A. present

B. input

C. output

D. store

Answer: B



8. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:

A. data.

B. output.

C. input.

D. the process.

Answer: B



9. Computers use the ____________ language to process data.

A. processing

B. kilobyte

C. binary

D. representational

Answer: C

For detailed paper here is attachment:
Attached Files
File Type: doc HCL Placement Paper.doc (82.5 KB, 0 views)
File Type: doc HCL Placement Paper 1.doc (32.0 KB, 0 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links




















  #3  
Old March 29th, 2014, 03:23 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default HCL Placement Question Paper

I am looking for the placement question paper of HCL .Can you please provide it?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old March 30th, 2014, 05:20 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,929
Default Re: HCL Placement Question Paper

HCL Technologies Limited is a global IT services company in India. It was founded in 1991.Its headquarter is situated in Noida.

As you are looking for the placement question paper of HCL, here i am providing few questions for your idea.

1. Please ignore any case-sensitive errors and un-included libraries.
2. You may use the back of this question paper for any rough work.


Q1.
main()
{
int i;
clrscr();
printf("%d", &i)+1;
scanf("%d", i)-1;
}

a. Runtime error.
b. Runtime error. Access violation.
c. Compile error. Illegal syntax
d. None of the above





Ans: d,printf( ) prints address/garbage of i,
scanf() dont hav & sign, so scans address for i
+1, -1 dont hav any effect on code

Q2.
main(int argc, char *argv[])
{
(main && argc) ? main(argc-1, NULL) : return 0;
}

a. Runtime error.
b. Compile error. Illegal syntax
c. Gets into Infinite loop
d. None of the above



Ans: b) illegal syntax for using return

Q3.
main()
{
int i;
float *pf;
pf = (float *)&i;
*pf = 100.00;
printf("
%d", i);
}

a. Runtime error.
b. 100
c. Some Integer not 100
d. None of the above




Ans: d) 0

Q4.

main()
{
int i = 0xff ;
printf("
%d", i<<2);
}

a. 4
b. 512
c. 1020
d. 1024




Ans: c) 1020


Q5.
#define SQR(x) x * x

main()
{
printf("%d", 225/SQR(15));
}

a. 1
b. 225
c. 15
d. none of the above



Ans: b) 225


Q6.
union u
{
struct st
{
int i : 4;
int j : 4;
int k : 4;
int l;
}st;
int i;
}u;

main()
{
u.i = 100;
printf("%d, %d, %d",u.i, u.st.i, u.st.l);
}

a. 4, 4, 0
b. 0, 0, 0
c. 100, 4, 0
d. 40, 4, 0



Ans: c) 100, 4, 0

Q7.
union u
{
union u
{
int i;
int j;
}a[10];
int b[10];
}u;

main()
{
printf("
%d", sizeof(u));
printf(" %d", sizeof(u.a));
// printf("%d", sizeof(u.a[4].i));
}

a. 4, 4, 4
b. 40, 4, 4
c. 1, 100, 1
d. 40 400 4


Ans: 20, 200, error for 3rd printf

Q8.
main()
{
int (*functable[2])(char *format, ...) ={printf, scanf};
int i = 100;

(*functable[0])("%d", i);
(*functable[1])("%d", i);
(*functable[1])("%d", i);
(*functable[0])("%d", &i);

}

a. 100, Runtime error.
b. 100, Random number, Random number, Random number.
c. Compile error
d. 100, Random number



Q9.
main()
{
int i, j, *p;
i = 25;
j = 100;
p = &i; // Address of i is assigned to pointer p
printf("%f", i/(*p) ); // i is divided by pointer p
}

a. Runtime error.
b. 1.00000
c. Compile error
d. 0.00000




Ans: c) Error becoz i/(*p) is 25/25 i.e 1 which is int & printed as a float,
So abnormal program termination,
runs if (float) i/(*p) -----> Type Casting

Q10.
main()
{
int i, j;
scanf("%d %d"+scanf("%d %d", &i, &j));
printf("%d %d", i, j);
}

a. Runtime error.
b. 0, 0
c. Compile error
d. the first two values entered by the user



Ans: d) two values entered, 3rd will be null pointer assignment

Q11.

main()
{
char *p = "hello world";
p[0] = 'H';
printf("%s", p);
}

a. Runtime error.
b. "Hello world¯
c. Compile error
d. "hello world¯




Ans: b) Hello world

Q12.
main()
{
char * strA;
char * strB = I am OK;
memcpy( strA, strB, 6);
}

a. Runtime error.
b. I am OK
c. Compile error
d. I am O



Ans: c) I am OK is not in " "


Q13. How will you print % character?
a. printf("\%¯)
b. printf("\%¯)
c. printf("%%¯)
d. printf("\%%¯)


Ans: c) printf(" %% ");

Q14.
const int perplexed = 2;
#define perplexed 3

main()
{
#ifdef perplexed
#undef perplexed
#define perplexed 4
#endif
printf("%d",perplexed);
}

a. 0
b. 2
c. 4
d. none of the above



Ans: c)

Q15.
struct Foo
{
char *pName;
};

main()
{
struct Foo *obj = malloc(sizeof(struct Foo));
clrscr();
strcpy(obj->pName,"Your Name");
printf("%s", obj->pName);
}

a. Your Name
b. compile error
c. Name
d. Runtime error




Ans a)

Q16.
struct Foo
{
char *pName;
char *pAddress;
};

main()
{
struct Foo *obj = malloc(sizeof(struct Foo));
clrscr();
obj->pName = malloc(100);
obj->pAddress = malloc(100);

strcpy(obj->pName,"Your Name");
strcpy(obj->pAddress, "Your Address");

free(obj);
printf("%s", obj->pName);
printf("%s", obj->pAddress);
}

a. Your Name, Your Address
b. Your Address, Your Address
c. Your Name Your Name
d. None of the above






Ans: d) printd Nothing, as after free(obj), no memory is there containing
obj->pName & pbj->pAddress

Q17.
main()
{
char *a = "Hello ";
char *b = "World";
clrscr();
printf("%s", strcat(a,b));
}

a. Hello
b. Hello World
c. HelloWorld
d. None of the above




Ans: b)

Q18.

main()
{
char *a = "Hello ";
char *b = "World";
clrscr();
printf("%s", strcpy(a,b));
}

a. "Hello¯
b. "Hello World¯
c. "HelloWorld¯
d. None of the above







Ans: d) World, copies World on a, overwrites Hello in a.

Q19.
void func1(int (*a)[10])
{
printf("Ok it works");
}

void func2(int a[][10])
{
printf("Will this work?");
}

main()
{
int a[10][10];
func1(a);
func2(a);
}

a. Ok it works
b. Will this work?
c. Ok it worksWill this work?
d. None of the above







Ans: c)

Q20.
main()
{
printf("%d, %d", sizeof('c'), sizeof(100));
}

a. 2, 2
b. 2, 100
c. 4, 100
d. 4, 4





Ans: a) 2, 2

Q21.
main()
{
int i = 100;
clrscr();
printf("%d", sizeof(sizeof(i)));
}

a. 2
b. 100
c. 4
d. none of the above




Ans: a) 2

Q22.

main()
{
int c = 5;
printf("%d", main||c);
}

a. 1
b. 5
c. 0
d. none of the above



Ans: a) 1, if we use main|c then error, illegal use of pointer


Q23.
main()
{
char c;
int i = 456;
clrscr();
c = i;
printf("%d", c);
}

a. 456
b. -456
c. random number
d. none of the above







Ans: d) -56

Q24.
void main ()
{
int x = 10;
printf ("x = %d, y = %d", x,--x++);
}

a. 10, 10
b. 10, 9
c. 10, 11
d. none of the above






Ans: d) Lvalue required

Q25.
main()
{
int i =10, j = 20;
clrscr();
printf("%d, %d, ", j-- , --i);
printf("%d, %d ", j++ , ++i);
}

a. 20, 10, 20, 10
b. 20, 9, 20, 10
c. 20, 9, 19, 10
d. 19, 9, 20, 10







Ans: c)

Q26.

main()
{
int x=5;
clrscr();

for(;x==0;x--) {
printf("x=%d
¯", x--);
}
}

a. 4, 3, 2, 1, 0
b. 1, 2, 3, 4, 5
c. 0, 1, 2, 3, 4
d. none of the above





Ans: d) prints nothing, as condition x==0 is False

Q27
main()
{
int x=5;

for(;x!=0;x--) {
printf("x=%d
", x--);
}
}

a. 5, 4, 3, 2,1
b. 4, 3, 2, 1, 0
c. 5, 3, 1
d. none of the above







Ans: d) Infinite loop as x is decremented twice, it never be 0
and loop is going on & on

Q28
main()
{
int x=5;
clrscr();

for(;x<= 0;x--)
{
printf("x=%d ", x--);
}
}
a. 5, 3, 1
b. 5, 2, 1,
c. 5, 3, 1, -1, 3
d. "3, -1, 1, 3, 5




Ans: prints nothing, as condition in loop is false.

Q29.
main()
{
{
unsigned int bit=256;
printf("%d", bit);
}
{
unsigned int bit=512;
printf("%d", bit);
}
}

a. 256, 256
b. 512, 512
c. 256, 512
d. Compile error



Ans: 256, 512, becoz these r different blocks, so declaration allowed

Q30.
main()
{
int i;
clrscr();
for(i=0;i<5;i++)
{
printf("%d
", 1L << i);
}
}
a. 5, 4, 3, 2, 1
b. 0, 1, 2, 3, 4
c. 0, 1, 2, 4, 8
d. 1, 2, 4, 8, 16




Ans: d) L does't make any diff.

Q31.
main()
{
signed int bit=512, i=5;

for(;i;i--)
{
printf("%d
", bit = (bit >> (i - (i -1))));
}
}

a. 512, 256, 128, 64, 32
b. 256, 128, 64, 32, 16
c. 128, 64, 32, 16, 8
d. 64, 32, 16, 8, 4



Ans: b)

Q32.
main()
{
signed int bit=512, i=5;

for(;i;i--)
{
printf("%d
", bit >> (i - (i -1)));
}
}

a. 512, 256, 0, 0, 0
b. 256, 256, 0, 0, 0
c. 512, 512, 512, 512, 512
d. 256, 256, 256, 256, 256




Ans: d) bit's value is not changed

Q33.
main()
{
if (!(1&&0))
{
printf("OK I am done.");
}
else
{
printf("OK I am gone.");
}
}

a. OK I am done
b. OK I am gone
c. compile error
d. none of the above





Ans: a)

Q34
main()
{
if ((1||0) && (0||1))
{
printf("OK I am done.");
}
else
{
printf("OK I am gone.");
}
}

a. OK I am done
b. OK I am gone
c. compile error
d. none of the above





Ans: a)

Q35
main()
{
signed int bit=512, mBit;

{
mBit = ~bit;
bit = bit & ~bit ;

printf("%d %d", bit, mBit);
}
}

a. 0, 0
b. 0, 513
c. 512, 0
d. 0, -513

Ans: d)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Infosys Placement Question Paper
Placement Question Paper for Syntel
CMC Ltd. Placement Exam Question Paper
Placement Question paper for Infosys
Placement Question Paper for HCL
Placement Question Paper for HCL
Wipro Placement Question Paper
TCS placement Question Paper
TCS Placement Question Paper
HCL Placement Question Paper
TCS Placement Question Paper
Placement Question Paper for Accenture
Placement Question Paper for Wipro
Placement Question Paper for Wipro
Question Paper for TCS Placement Exam
CTS Exam Placement Question Paper
Placement Question Paper of Syntel
Placement Question Paper TCS
Oracle Placement Question Paper
TCS Placement Solved Question Paper






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 06:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9