Infosys Placement Paper Pattern - 2015-2016 StudyChaCha

Go Back   2015-2016 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old December 26th, 2013, 02:41 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Infosys Placement Paper Pattern

I am looking for the information about the paper pattern for the Infosys Placement examination ??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old December 27th, 2013, 10:06 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,987
Default Re: Infosys Placement Paper Pattern

Here I am giving you information about the paper pattern for the Infosys Placement examination ..

Placement pattern for Infosys consists of two rounds: the written test and a final HR. Clearing the written test implies that the chance of being selected to Infosys is almost done. The written Test consists of two test patterns:

APTITUDE REASONING TEST
QUESTIONS: 30
DURATION: 40 MINUTES
2. VERBAL ABILITY
QUESTIONS: 40
DURATION: 35 MINUTES

Questions :
6. Nithin was counting down from 32. Sumit was counting upwards the numbers starting from 1 and he was calling out only the odd numbers. What common number will they call out at the same time if they were calling at the same speed? A. 19 B. 21 C.22 D.They will not call out the same number E. None of these.
Ans: D

7. Radha moves towards South-east a distance of 7 km, then she moves towards West and travels a distance of 14m. From here, she moves towards North-west a distance of 7 m and finally she moves a distance of 4 m towards East and stod at that point. How far is the starting point from where she stood?
A. 3 m B. 4m C.8 m D10 m E.11 m
Ans


8. In a certain office, 1/3 of the workers are women, ˝ of the women are married and 1/3 of the married women have children. If 3/4 th of the men are married and2/3 rd of the married men have children, what part of workers are without children?
A. 5/18 B. 4/9 C. 11/18 D17/18 E.17/36
Ans: C
Attached Files
File Type: pdf Infosys Placement Paper Pattern.pdf (222.8 KB, 108 views)
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links




















  #3  
Old December 30th, 2014, 12:59 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 30,597
Default Re: Infosys Placement Paper Pattern

Here I am giving you Infosys Placement Paper Pattern and some previous years question papers for prepration.

Infosys Latest Placement Paper Pattern
1) Written (Logical Reasoning, Aptitude, Verbal)
2) Personal (HR) Interview

Written Exam:
The written exam consisted of first 40 mins contributed to logical reasoning and aptitude consisting of 30 questions of normally average level.

Major Areas Covered:
1) Syllogism
2) Odd One out Figure
3) Bar Chart Data Interpretation
4) Data Sufficiency


Previous Years Infosys Placement Paper:

On a rolling 6 dice,it is found that
1.Three of dice show the same number
2. Only one die shows 6
3. Not more than 3 dice show 4 or more.
1. What is the maximum possible total numbers on the faces, if the three dice having same number show 2?
A) 14 B) 22 C) 11 D) 9
2. Wt is the max total if 4 of the dice show less than 4?
A) 28 B) 31 C) 17 D) 22
3.Wt would be the max total if 3 dice are faulty and have only 5 on all faces?
A)30 B)25 C) 34 D) Not possible
4.If only 1 die shows 1, wt is the max number of dice with number greater than 4?
A) 3 B) 1 C) 2 D) Cant be determined
5. Wt is the max number that can be on the face of the 3 dice which shows the same number?
A) 2 B) 4 C) 3 D) 5
6---10)) Figure Series--- Refer RS Agarwal Reasoning 11-15))
1.If the que can be answered by using one of the stmt alone, but cannot be answered using the other stmt alone.
2. If the que can be answered by using either stmt alone.
3.If the que can be answered by using both stmst together,but cannot be answered using either stmt alone.
4.If the que cannot be answered even by using both stmts together.
11.A,B,C,D and E are sitting around a table on five chairs which r numbered 1,2,3,4, and
5.The highest aged person sits on the highest numbered chair and the least aged person sits on the lowest numbered chair.If their ages are in A.P,find the age of C.

1. D is the oldest with the age 52 and he is sitting on chair 5.
2. The Common difference in the AP is 2 and C is sitting on chair 3.
12. A Person is called tall if his height is greater than or equal to 6ft.How many of the five persons:A,B,C,D,E---are tall?
1. True: One of the five persons height is 5ft.9 inches and at least three of them posses the height greater than 6ft.
2. False: At least two of them hve their height less than 6ft.
13. Sukanta,Basisth,Stuti,Shikha,Mandar and Ritu are sitting around a circular table. Sukanta,Basisth and mandar are males while the rest are females.Who are the neighbours of Sukanta??
1. Stuti does not want any mals as her neighbour and shikha does not want to sit along the side of sukanta.
2. Mandar does not want any female as his neighbour and wants to sit to the left of Basisth.
14. CAP,SIP,TAP,IPS,ECS are the top five coaching institutes in India.Which one is the oldest?
1.CAP is older than SIP and TAP but not older than IPS.
2. ECS is older than SIP and TAP but not older than CAP.
15. A,B,C,D,E visit five different cities—P,Q,R,S,T,Though not necessarily in the same order.A does not go to P,B does not visit Q, and so on. Which city is visited by D?
1. A and C visit the cities Q and S respectively,while B does not visit City T
2. D will visit either R or T.
16. ELECTRICITY CONSUMPTION SECTOR-WISE
1980-81
1993-94

1. You are given two candles of equal size, which can burn 1hour each. You have to measure 90 minutes with these candles.(There is no scale or clock). Also u r given a lighter.
Ans: 1. First light up the two ends of the 1st candle. When it will burn out light up one end of the second candle. (30+60=90)
2. Try the similar problem to measure 45 minutes.
Ans: First light-up the two ends of the 1st candle and one end of the 2nd candle. When the 1st candle will burn out ,then light up the both ends of the 2nd candle (15+30=45)
3. You r given a thermometer. What can u do by this without measuring the temperature?
Ans: if u put thermometer into a tree it won’t grow anymore,will just die off
4. How it is possible to place four points that are equidistance from each other? OR U r a landscape designer and your boss asked u to design a landscape such that you should place 4 trees equidistance from each other. (Distance from each tree to the other must be same)
Ans: Only 3 points can be equidistant from each other. But if u place points in the shape of a pyramid then its possible
5. You are given a cake; one of its corner is broken. How will u cut the rest into Two equal parts?
Ans: Slice the cake
6. How will you recognize the magnet & magnetic material & non-magnetic material?
Ans: Drag one piece of material over another. There is no attractive force in the middle portion of the magnet. OR Get a piece of thread and tie up with the one bar and check for poles. If it iron bar then it moves freely and if it is magnetic bar then it fix in one direction according to poles.
7. If one tyre of a car suddenly gets stolen.... and after sometime u find the tyre without the screws how will u make ur journey complete
Ans: Open 3 screws, 1 from each tyre and fix the tyre.
8. How can u measure a room height using a thermometer?
Ans: temp varies with height. but its dependent on various other factors like humidity, wind etc.
9 What is the height of room if after entering the room with a watch ur head strikes a hanging bulb?
Ans: Oscillate the hanging bulb. Calculate the time period for one complete oscillation by Simple Harmonic Motion (SHM) of the handing bulb. Put it in the formula T=2 * 3.14 * (L/G)^1/2 L will be the length of the hanging thread. Add the L with ur height to get the height of the room.
10. Color of bear.... if it falls from 1m height in 1s.
Ans: We get 'g' perfect 10 which is only in poles...hence polar bear...color White
11. How will you measure height of building when you are at the top of the building? And if you have stone with you.
Ans: Drop the stone and find the time taken for the stone to reach the ground. find height using the formula s = gt*t/2 ( s = height, a= initial velocity=0, g=9.8m/s, t = time taken)
12. How wud u catch and receive a ball in same direction? (Dropping is from north and receiving from bottom not accepted, as it is 2 directions)
13. 25 statements given. Some tell truth, some false and some alternators. Find out the true statements.
14. Can u make 120 with 5 zeros?
Ans: Factorial (factorial (0)+factorial (0)+factorial (0)+factorial (0)+factorial (0)) = 120
15.There are three people A, B, C. Liars are of same type and Truth speaking people are of same type. Find out who is speaking truth and who is speaking false from the following statements:
a) A says: B is a liar.
b) B says: A and C are of same type.
Ans: lets assume A is speaking truth. It means B is a liar then it means A and C are not of same type.
16.5 swimmers A, B, C, E, F and many conditions of their positions like there are Two b/w A & F, B doesn't win etc the question was to find who was b/w like E & D?
17. in a race u drove 1st lap with 40kmph and in the second lap at what speed u must drive so that ur average speed must be 80kmph.
18. You have to draw 3 concentric circles with a line passing thru their center without lifting hand.
Ans: Start the line complete one circle move inside circles along the line and then draw second circle. Like wise rest.
19. A rectangular paper is there. At a corner a rectangular size paper is taken from it. Now you have to cut the remaining paper into two equal halves.
Ans: try it on the paper. You must fold the part that has complete paper and select Half of it and then fold the part that cut and selects half of it and then cut along the folding.
20. Value of (x-a)(x-b)………..(x-z)
21. There are 9 coins. 8 are of 1 gm and 1 is of 2 grams. How will you find out the heavier coin in minimum number of weighing and how many weighing it will need?
Ans: 2 weighing ( Divide the number of coins into 3 parts at each weighing)
AN APTI OF COURSE FROM RESHERS WORLD TO RELIEVE U FROM SEARCHING
On a rolling 6 dice,it is found that
1.Three of dice show the same number
2.Only one die shows 6
3.Not more than 3 dice show 4 or more.
1. What is the maximum possible total numbers on the faces, if the three dice having same number show 2?
A) 14 B) 22 C) 11 D) 9
2. Wt is the max total if 4 of the dice show less than 4?
A) 28 B) 31 C) 17 D) 22
3.Wt would be the max total if 3 dice are faulty and have only 5 on all faces?
A)30 B)25 C) 34 D) Not possible
4.If only 1 die shows 1, wt is the max number of dice with number greater than 4?
A) 3 B) 1 C) 2 D) Cant be determined
5. Wt is the max number that can be on the face of the 3 dice which shows the same number?
A) 2 B) 4 C) 3 D) 5
6---10)) Figure Series--- Refer RS Agarwal Reasoning 11-15))
1.If the que can be answered by using one of the stmt alone, but cannot be answered using the other stmt alone.
2. If the que can be answered by using either stmt alone.
3.If the que can be answered by using both stmst together,but cannot be answered using either stmt alone.
4.If the que cannot be answered even by using both stmts together.
11.A,B,C,D and E are sitting around a table on five chairs which r numbered 1,2,3,4, and 5.The highest aged person sits on the highest numbered chair and the least aged person sits on the lowest numbered chair.If their ages are in A.P,find the age of C.

1. D is the oldest with the age 52 and he is sitting on chair 5.
2. The Common difference in the AP is 2 and C is sitting on chair 3.
12. A Person is called tall if his height is greater than or equal to 6ft.How many of the five persons:A,B,C,D,E---are tall?
1.True: One of the five persons height is 5ft.9 inches and at least three of them posses the height greater than 6ft.
2.False: At least two of them hve their height less than 6ft.
13.Sukanta,Basisth,Stuti,Shikha,Mandar and Ritu are sitting around a circular table. Sukanta,Basisth and mandar are males while the rest are females.Who are the neighbours of Sukanta??
1.Stuti does not want any mals as her neighbour and shikha does not want to sit along the side of sukanta.
2.Mandar does not want any female as his neighbour and wants to sit to the left of Basisth.
14.CAP,SIP,TAP,IPS,ECS are the top five coaching institutes in India.Which one is the oldest?
1.CAP is older than SIP and TAP but not older than IPS.
2.ECS is older than SIP and TAP but not older than CAP.
15. A,B,C,D,E visit five different cities—P,Q,R,S,T,Though not necessarily in the same order.A does not go to P,B does not visit Q, and so on. Which city is visited by D?
1.A and C visit the cities Q and S respectively,while B does not visit City T
2.D will visit either R or T.
16.ELECTRICITY CONSUMPTION SECTOR-WISE
1980-81
1993-94
Note: Total Electricity Consumption =per capita Consumption*Population;bn-Billion, mn-million.
16. Industrial consumtion of power doubled from 1980-81 to 1993-94. By how much percentage did the total power consumption grow from 1980-81 to 1993-94.
1. 45% 2. 150% 3. 190% 4.Cant be determined
17. If in 1993-94, a total of 246.2 billionkwh of power was consumed,howmuch power was consumed by the agricultural sector? 1. 72,500 mn kwh 2.73,860mn kwh 3.738bn kwh 4.75 bn kwh
18.Per capita consumption of power in the country has increased from 100 kwh in 1980-81 to 283 kwh in 1993-94,whereas the population increased from 64 crore to 87 crore.By how much % did the consumption of the Agricultural sector increase from 1980-81 to 1993-94(approx)?
1. 500% 2. 540% 3.600% 4. 700%
19. If a total of 357.8 bn kwh of electricity was generated in1993-93 and 246.2 on kwh was consumed,how many sectorsconsumeption was higher than the losses in distribution of electricity(losses in distribution =electricity generated-electricity consumed)?
1. 0 2. 1 3. 2 4. 3
20. In how many sectors did the consumption in terms of % of total consumption has increased from 1980-81 to 1993-94?
1. 1 2. 2 3. 3 4. 4
21—25)) Amit,Avinash,Gobind,Pramod and Ashok are five students of delhi university.They belong to five different states,i.e, UP,TamilNadu,Maharashtra,Haryana and Gujarat But not in the same order.Fortunately,they get appointment letters and are posted in these five states.But none of them is posted in his home state.Ever 2 persons are associated with at least three states.Each person likes a different folk dance, i.e,Tippani, Gagor, Kavadi, Dahikala and Jhora.
1.One who lives in maharashtra does not like gagor and one who is posted in UP likes nither Gagor nor Dahikala.
2.One who is posted in TamilNadu likes Jhora while Gobind likes Kavadi.
3.Amit’s home state is haryana while he is posted in Gujarat .
4.Avinash and Gobind are not associated with UP.
5.Ashok,Gobind and pramod are posted in home states of pramod,Avinash and Gobind respectively.
21. One who likes Kavadi is posted in
a) Haryana b) Maharashtra c)Tamilnadu d)Noneofthese
22.One who is posted in UP likes
a)Gagor b)Dahikala c) Tippani d) Kavadi
23.Avinash is posted in the home state of
a) Amit b)Gobind c)Pramod d) Noneofthese
24.Which of the following pairs is not associated with 4 states?
1. Ashok—Avinash 2.Pramod---Avinash
3.Gobind---Amit 4.Pramod—Gobind
25.Which of the following stmts is correct?
1.Amit’s home state is haryana and he is posted in TamilNadu
2.Gobind likes Dahikala, a folk dance of Maharashtra .
3.Pramod’s home state is UP; he likes either Jhora or Tippani; and he is posted in Gujarat
4.None of these
26---30)) In each question, a set of six stmts is given,followed bye four answer choices.Each of the answer choices has a combination of three stmts from the given set of six stmts.you are required to identify the answer choices in which the stmts are logically related.
26) A. All cats are goats
B.All Goats are dogs.
C.No goats are cows
D.No goats are dogs
E.All Cows are dogs
F.All dogs are cows
1. FAB 2. ABE 3.AFB 4.ABF
27) A.Some lids are nibs
B.All hooks are lids.
C.All hooks are nibs
D.No lid is a nib
E.No lid is a hook
F.No nib is hook
1.EFD 2. BCA 3.DEA 4.CDA
28) A. All MBA’s are logical
B. Sudir is rational.
C. Sudhir is a logical MBA
D.Sudhir is a man
E.Some men are MBA’s
F.All men are rational.
1. DEC 2. EAF 3. BCF 4.FDB
29)A.Competitive examinations are tough to pass.
B.Thre is heavy competition in any field.
C.No student can pass MAT
D.Very few students can pass MAT.
E.MAT is a competitive examination
F MAT is tough to pass
1. AEF 2.ABC 3.DFB 4.CDE
30) A. All Pens are knives
B. All knives are spoons
C. No knives are pens
D.No knives are spoons.
E.All pens are spoons.
F. All spoons are pens.
1. ABE 2. ABF 3. AFE 4. DBE


Note: Total Electricity Consumption =per capita Consumption*Population;bn-Billion, mn-million.

1. there is a number which is slightly lesser than 500, which when divided by 3,4,5,7 leaves no remainder (3 marks)

solution:- the answer would be the lcm of 3,4,5,7 that is 420.
so the answer is 420

2..In a party, there one man dances exactly with 3 ladies & 1 woman dances exactly with 3 men . there are exactly two pairs are common with every men. how many people are there in party? (3 marks)

ans 8

3. this puzzle was pretty easy and i feel each one of u can solve it. it goes something like john is older than dave but younger than edward and goes on ( sorry folks don remember the exact Qn but its pretty easy) there were 11 names and the Qn was to find the youngest of them.

ans edward is the youngest


4. One day Harry and I set our watches together. None of us was aware that my watch was getting faster by 2 min per hour and Harry’s watch was getting slower by 1 min per hour. After sometime, we discovered that my watch was 1 hr ahead of Harry’s watch. Can you find out after how long we noticed this ? (3 Marks)


Ans: the differnce between the time would be 2min + 1min= 3min

so there is a diff of 3min for every 1 hour
therefore diff of 60 min would be 60*1hour/3min

there fore the answer is 20 hours

5. there is well of depth 30m and frog is at bottom of the well. he jumps 3m in one day and falls back 2m in the same day. how many days will it take for the frog to come out of the well?????

answer is : 28 days. (this is a very easy one)

6. this question was quite long one. please solve verbal and non verbal reasoning by rs aggarwal. this also has 4 sub questions . please solve the chapter called puzzle test in the above mentioned book. its from that book.


7. there were 5 athletes namely A,B,C,D,E who Are travelling in the plane after the olympics.
now there are 5 conditions given.( sory i don' remember).THE QUESTION WAS TO FIND WHO WON WHICH PLACE. but yes the anser is
answer is:: in this order
1) B
2) D
3) E
4) A
5) C




8. There is a peculiar island where a man always tells truth and a women never says two 2 consequtive truth or false statements that is if she says truth statement then she says false statement next and vice versa. a boy and girl also goes in the same way. one day i asked a child " what r u a boy or a girl" howver the child replied in their language that i dint understand

but the parents knew my language and one parent replied that " kibi is a boy" the other one said that "no kibi is a girl, kibi lied"(8 marks)

a: is kibi a boy or a girl

b: who ansered first mother or father?



Ans: a. kibi is a girl

b. mother answered first.


9. THIS IS A TOUGH ONE BUT I MANAGED TO GET THE ANSWER.
there are a number of cuffs and collar pieces which belong to freddy and charlie. there total is 30. freddy and charlie give all of tem to the laundry. freddy collects half the number of cuffs and one-third the number of collars and pays his share of 27 cents. 4cuffs costs 5collars.now tell how much did charlie pay for his share?

solution:: let the TOTAL number of the cuffs be X
let the TOTAL number of the COLLARS BE be 30-X

NOW FREDDY COLLECTS 1/2*X + 1/3*(30-X) = X/6 + 10
so charlie would collect 1/2*X + 2/3*(30-X) = -X/6 + 20


by inspection and trial and error we can see that X=12 ((( there is no other way)))

now putting X=12 in first equation we get 12 and puttin in eqn 2 we get 18
there fore freddy pays 27cents for 12 pieces
so charlie will pay ____ cents for his 18 pieces

THE ANSWER WILL BE 40.5 CENTS

10. Y X
Z Y I DON' REMEMBER THE FULL QN, BUT THE QN WAS TO FIND VALUES
X Z OF X Y Z. THE ANSWER IS X=9
----------------- Y=1
Y X X X Z Z=8
Attached Files
File Type: pdf Infosys Placement Paper -1.pdf (601.2 KB, 15 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Question paper for Infosys Placement Exam
Aptitude Test Question Paper for Infosys Placement
Paper pattern for TCS placement
Infosys Placement Question Paper
Infosys Placement Question Paper
Placement Paper for Infosys
Infosys placement paper
CTS Placement Paper Pattern
Last year Infosys Placement Paper
Placement Question paper for Infosys
Infosys paper pattern of exam
Paper Pattern for TCS Placement
TCS Placement Paper Pattern
HCL Placement Paper Pattern
Infosys Aptitude and Verbal Reasoning Placement Paper
BEL Placement Paper Pattern
Placement Infosys Paper
Infosys Placement Solved Paper
Pattern of Infosys question paper
Infosys Placement Paper






Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 10:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9