NTSE Previous Question Paper - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old December 25th, 2013, 07:06 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default NTSE Previous Question Paper

I need the National Talent Search Examination NTSE Previous year Question Paper, can you provide here?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old December 26th, 2013, 10:27 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,988
Default Re: NTSE Previous Question Paper

You are looking for the National Talent Search Examination NTSE Previous year Question Paper, some questions i am giving here:

Q1.
(a) asibu (b) oarse
(c) oinak (d) zamol
(e) yaixe

Ans. (d) as each contains 2 consonants and 3 vowel but d does not.

Q2.
(a) MNM (b) HJR
(c) VWD (d) BCX
(e) KLO

Ans. (b) as in others first two letters are serially pronounced but (b) is not in order.

Q3.
(a) ira (b) aam
(c) kas (d) utr
(e) btd

Ans. (e) as all other four gives a sense of words by arranging the letters as air, man ask and True but (e)
does not as such.

Q4.
(a) yxz (b) cbd
(c) nmr (d) wvx
(e) pqo

Ans. (e) as in other four we find the middle letter in the initial letter in order like xyz, bcd, etc

Q5.
(a) AiiR (b) MooX
(c) VxxZ (d) DecY
(e) DffH

Ans. (d) as other four there are some letters repeated twice in the middle which is a deviation in (d).

Q6.
(a) cot (b) pot
(c) but (d) hut
(e) mat

Ans. (e) pronounciation changed.

Q7.
(a) AabD (b) eEcf
(c) pPrs (d) nNxz
(e) dDrs

Ans. (a) as the first letter is capital.

Q8.
(a) ability (b) capability
(c) probability (d) surety
(e) flexibility

Ans. (d) as in others ‘li’ is absent to give a right sense but (d) has already a sense.

Q9.
(a) doe (b) man
(c) xaz (d) poq
(e) oep

Ans. (c) as in all others two consecutive alphabets occur at the ends as de,mn, pq, and op.

Q10.
(a) ACE (b) PKR
(c) NPR (d) GIK
(e) PRT

Ans. (b) as in all others in each alphabet there is a difference of one space.

Directions: In each of following questions, there are four or five alternatives given. Find the correct one for each question.

Q11. Two numbers are in the ratio 5:6 and if 4 is subtracted from each, they are reduced to 2:3, then
the highest number is
(a) 4 (b) 12
(c) 8 (d) 10
Ans. (c)

Q12. A square and a triangle have equal areas. If the ratio side of square and the height of triangle is
2/3 find the ratio of base to height.
(a) 2/3 (b) 4/3
(c) 4/5 (d) 9/8
(e) None of these
Ans. d

Q13. How many prime numbers lie between 115 – 122.
(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 5
(e) 6
Ans. 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122.

Q14. Ram is 5 times as old as Shyam. If their difference of age is 8 years, how old is Ram?
(a) 8 years (b) 10 years
(c) 12 years (d) 5 years
(e) None of these

Ans. (b) 10 years
Sol: Suppose Shyam’s age = x
So Ram’s age = 5x
As per the problem
5x – x = 8 or 4x = 8 or x = 2
So Ram’s age = 5x = 5 × 2 = 10 years

Q15. A runs faster than E but not so fast as B and B runs faster than C but not as faster than D, who
runs faster?
(a) A (b) B
(c) C (d) E
Ans. (d)

Q16. The pages of a book are numbered for 1 to 100 manually. How many times will be it be essential
to write the number 5?
(a) 20 (b) 19
(c) 18 (d) 9
(e) 10
Ans. (b)

Q17. A person climbs up a pole of 88 mt high, in every minute he climbs 12 mt but slips down 8 mt.
So how much time he will take to reach at the top?
(a) 19 (b) 29
(c) 28 (d) 22
(e) 14
Ans.a

Q18. How many square of side 5 cm cab ve adjusted in a rectangular box of size 25 × 15 ×10 cm
(a) 30 (b) 60
(c) 50 (d) 40
(e) None of these
Ans. a

Q19. The sum of 3 positive numbers in AP is 189. The sum of their squares is 11915. Find their
product.
(a) 7930 (b) 8970
(c) 9703 (d) 7960
(e) None of these

For detailed paper here is attachment:
Attached Files
File Type: doc NTSE Question Paper.doc (52.5 KB, 0 views)
File Type: pdf NTSE Question Paper.pdf (1.86 MB, 0 views)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
NET Previous Years Question Paper of Computer Science and Applications (Paper II) Exa
previous question paper, model paper, aptitude test of assistant loco pilot RRB?
Previous Question paper for BEL PE
NSOU PG Bengali Paper 4 Exam Previous Years Question Paper
Indian Economic Service Exam General Economics-Paper II previous years question paper
University Grants Commission NET Psychology (Paper III) previous years question paper
NTSE Entrance Exam Previous Years Papers
NSOU Postgraduate in Bengali Paper 5 Previous Years Question Paper
NTSE 8th class previous year question papers
NTSE Exam previous 10 year Question Paper
NTSE Class 8 Question Paper
NTSE Exam Question Paper
NTSE Exam Question Paper
NTSE Previous Year Question Papers
IPS Previous Question Paper
NTSE Exam Paper
Sample Question Paper for NTSE
NTSE Last Year Paper
FCI Question Paper of Previous









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 03:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9