HCL Placement Paper Pattern - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old December 23rd, 2013, 10:23 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default HCL Placement Paper Pattern

Can you give me information about the HCL placement examination paper pattern and questions??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old December 23rd, 2013, 03:32 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 30,670
Default Re: HCL Placement Paper Pattern

HCL is a reputed company that organized placement examination to providing better jobs for able candidates..

Here I am giving you information about the HCL placement examination paper pattern and questions ..

HCL Written Test pattern
There were 4 sections in written test. It will be for 2 hours.
Negative mark 0.25

1) Verbal-24questions-30 mins
Verbal Ability
Synonyms/Antonyms/Word Meaning (Vocabulary)
Complete the Sentence (Grammar)
Spot error/Correct sentence (Grammar/sentence construction)
Sentence Ordering (Comprehension skills)
Questions based on passage (Comprehension skills)

2) Aptitude-25 questions-35 mins
Quantitative Ability
Basic Math Understanding and Algebra
Decimals, fractions, powers, HCF, LCM, Solving equations, etc.
Understanding of Logarithms and exponents
Permutation and Combination, Probability

3) Reasoning-25 questions-35 mins
Analogical Reasoning: Analogy and Classification questions
Deductive Logic: Statement-Conclusion,
Statement-Assumption,
Data-sufficiency type,
Syllogisms, etc.
Pattern Recognition
Coding and Decoding
Alphabet Test
Blood Relation,
Direction Understanding,
Logical Word Sequence
Reasoning Puzzles, Theme Detection

4) Computer programing-25-35 mins
This test is based on no particular programming language.
The test is completely language independent and tests the programming and algorithm development concepts of the candidate.
The topics include:
Structure and constructs of Computer Programs
Programming flow, Procedures, Functions and Arguments, Methods
Data-types, how data is stored in computers, input/output, manipulation, methods of referencing and assessing data (including pointers).
Iteration, decision-making, recursions
Algorithm Complexity: Space and time Complexity, Asymptotic Notation
Compilation, Linking and Execution; debugging, kinds of errors.

2. Data-structures and Basics Algorithms
Data Storage Methods: Linked lists, Arrays, Queues, Stacks, Trees, Heaps, Hash tables, graphs; Stress on which data structure to use for a given application
Data retrieval, Insertion of new data, merging of data from two data structures
Data search and sorting, Methods of array sorting and trade-off

3. Object Oriented Programming Concepts
Classes, objects and methods
Data Encapsulation, Data hiding, Inheritance
Polymorphism, Overloading, Abstraction
Second Section
Technical and HR
As usual questions
Teel me about yourself
Your Project etc..,,

Placement paper :
for the placement paper I am attaching a word file with it so you can get it easily..

Paper : Campus Placement Papers HCL

Aptitude Questions
1. Which of the following involves context switch,
(a) system call
(b) priviliged instruction
(c) floating poitnt exception
(d) all the above
(e) none of the above

Ans: (a)

2. In OST, terminal emulation is done in
(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer

Ans: (b)

3. For 1 MB memory, the number of address lines required,
(a)11
(b)16
(c)22
(d) 24

Ans. (b)

4. Semaphore is used for
(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence
(c) box
(d) none

Ans. (a)

5. Which holds true for the following statement
class c: public A, public B
a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none

Ans. (a)

6.Preproconia.. does not do which one of the following
(a) macro
(b) conditional compliclation
(c) in type checking
(d) including load file
Ans. (c)

7. Piggy backing is a technique for
a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement
d) retransmition
Ans. (c)

8. Given the following statement
enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may}
What is the value of may?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 11
(e) None of the above

Ans (e)

9. Find the output for the following C program
i=20,k=0;
for(j=1;j9 && Y++!=10 && Y++>10)
{printf("%d", Y);
else
printf("%d", Y);
}

Ans. 13

12. Find the output for the following C program
f=(x>y)?x:y
a) f points to max of x and y
b) f points to min of x and y
c)error

Ans. (a)

13. What is the sizeof(long int)
(a) 4 bytes
(b) 2 bytes
(c) compiler dependent
(d) 8 bytes

Ans: (a) or (c)

14.1. a=2, b=3, c=6
Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c
Ans : 0.3 or 3/10

15.. What does the hexanumber E78 in radix 7.
(a) 12455
(b) 14153
(c) 14256
(d) 13541
(e) 131112

Ans. (d)

16.. 10 : 4 seconds :: ? : 6 minutes

Ans. 900

17.. From the following statements determing the order of ranking
? M has double the amount as D
? Y has 3 rupess more than half the amount of D
Ans. Data insuffiecient

Questions 18 - 22 are to be answered on the following data
? A causes B or C, but not both
? F occurs only if B occurs
? D occurs if B or C occurs
? E occurs only if C occurs
? J occurs only if E or F occurs
? D causes G,H or both
? H occurs if E occurs
? G occurs if F occurs


18. If A occurs which of the following must occurs
I. F and G
II. E and H
III. D
(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I,II, & III
(e) I & II (or) II & III but not both
Ans. (e)

19. If B occurs which must occur
(a) D
(b) D and G
(c) G and H
(d) F and G
(e) J
Ans. (a)

20. If J occurs which must have occured
(a) E
(b) either B or C
(c) both E & F
(d) B
(e) both B & C
Ans. (b)
Attached Files
File Type: doc HCL Placement Paper.doc (35.0 KB, 14 views)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Tech Mahindra placement paper pattern
CTS Placement Paper Pattern
Syntel Placement paper pattern
Placement Paper pattern for Mahindra Satyam
Deloitte Placement Interview Pattern
Satyam Placement Paper Pattern
Paper Pattern for TCS Placement
CAPGEMINI placement test paper pattern
WIPRO Placement paper pattern
Tata Consultancy Services Placement Paper Pattern
Cognizant Technology Solutions Placement Paper Pattern
TCS Placement Paper Pattern
Placement Paper Pattern of Tata Consultancy Services (TCS)
HCL placement paper pattern
BEL Placement Paper Pattern
IBM Off-campus Placement Paper pattern
BEL placement paper pattern
TCS latest placement paper pattern
Infosys Placement Paper Pattern
Paper pattern for TCS placement









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 02:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9