MPSC Preliminary Exam Question Paper - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > Career and Jobs




  #1  
Old June 14th, 2012, 12:09 PM
piyali mukherjee
Guest
 
Posts: n/a
Default MPSC Preliminary Exam Question Paper

Hello Dear I am taking part in the Maharashtra Public Service Commission Preliminary Exam and for the preparation I need the Question Paper of the exam for law so please can you provide me the question paper in Hindi and tell me how I can download it?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old June 14th, 2012, 06:52 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 9,600
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

I am providing you the Maharashtra Public Service Commission Preliminary Exam for Law question papers for your reference. You can use it

I am providing the question paper in hindi as you said earlier. Hope it will help you in preparing for the upcoming exams.
Attached Files
File Type: pdf MPSC Law Question Paper.pdf (925.1 KB, 754 views)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old August 21st, 2012, 04:10 PM
snehal sarag
Guest
 
Posts: n/a
Default about mpsc

Dear sir,
I m computer science student.please send me information about priliminary MPSC exam.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old August 28th, 2012, 01:27 AM
ABHISHEK SAHU
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

MPPSC KI EXAM DATE KAB TAK AAYEGI
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old September 7th, 2012, 09:47 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

Quote:
Originally Posted by ABHISHEK SAHU View Post
MPPSC KI EXAM DATE KAB TAK AAYEGI
tumhe pata chalenga to please mujhe is no. par call karana
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old September 13th, 2012, 04:45 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Thumbs up Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

Quote:
Originally Posted by ABHISHEK SAHU View Post
MPPSC KI EXAM DATE KAB TAK AAYEGI
IT's not MPPSC It is MPSC:PANKAJ GOSAVI
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old September 24th, 2012, 02:34 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

kya sirf science student hi ye exam de skate hai?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old September 28th, 2012, 12:18 PM
vrushali sakpal
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

mala mpsc pre-exm question pajet
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old October 9th, 2012, 01:37 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

mppsc 2012 ka muje syllbus send kre plz
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old October 11th, 2012, 02:36 PM
Archana Rastogi
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

Mppsc exam ke lie kuch tips chaiye plz reply
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11  
Old October 13th, 2012, 01:46 PM
jaya bakshe
Guest
 
Posts: n/a
Default mppsc medical officer recruitment exam

plz sir, send me previous question papers of mppsc medical officer exam.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12  
Old October 13th, 2012, 02:20 PM
sanny raj
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

good morning Sir,
sir mujhe mppsc ka question paper degen.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13  
Old November 5th, 2012, 09:47 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

sir i want to set paper for mpsc exam
Reply With Quote Quick reply to this message
  #14  
Old November 7th, 2012, 01:32 PM
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Delhi
Posts: 8
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

Plese, send Mppsc exam tips....
plz reply....
Reply With Quote Quick reply to this message
  #15  
Old November 19th, 2012, 01:07 PM
RUPALI BUTE
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

Plz, i need to help on anyone to give me suggestion by mpsc exam.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #16  
Old November 20th, 2012, 06:36 AM
Sainath tak
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

[QUOTE=ABHISHEK SAHU jab tak aayegi tab bol doonga
Reply With Quote Quick reply to this message
  #17  
Old November 20th, 2012, 10:46 PM
TOOBA
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

SIR PLZ.......... MUJE 9TH CLASS K QUSTION PAPER SEND KARAN PLZ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;REPLY ME
Reply With Quote Quick reply to this message
  #18  
Old December 10th, 2012, 12:53 PM
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Delhi
Posts: 8
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

can you please reply on this topic, please leave it here
Reply With Quote Quick reply to this message
  #19  
Old December 24th, 2012, 10:30 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

Quote:
Originally Posted by Unregistered View Post
IT's not MPPSC It is MPSC:PANKAJ GOSAVI
it is not mpsc it is mppsc .............
Reply With Quote Quick reply to this message
  #20  
Old December 27th, 2012, 05:40 PM
nagesh tamshetti
Guest
 
Posts: n/a
Wink Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

hi
sir
mala mpsc exam questhion paper paije.
tumcha web said khaup changla aahe. very nice
Reply With Quote Quick reply to this message
  #21  
Old January 20th, 2013, 02:35 PM
jalam singh baghel
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

Quote:
Originally Posted by piyali mukherjee View Post
Hello Dear I am taking part in the Maharashtra Public Service Commission Preliminary Exam and for the preparation I need the Question Paper of the exam for law so please can you provide me the question paper in Hindi and tell me how I can download it?
madya pardesh public service com.pre.Exam maddal pepar hcahiye sir kya aap muze de sakte ho.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #22  
Old January 29th, 2013, 11:17 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

dear sir,
which books should i refer for mpsc preliminary exam...
plzz plzz suggest me new syllabus books...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #23  
Old February 1st, 2013, 08:50 PM
akanksha nigam
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

sir pls send me previous yrs mppsc question paper............
Reply With Quote Quick reply to this message
  #24  
Old February 4th, 2013, 04:34 PM
PANKAJ AGRE
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

SIR PLZ SEND MPSC PRILIMINARY QUESTION 2012
Reply With Quote Quick reply to this message
  #25  
Old February 24th, 2013, 06:59 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

man sant rakakar babasaheb ambedkar ko guru man kar reding kar pass nai 1 one me pass ho jao ge
Reply With Quote Quick reply to this message
  #26  
Old February 28th, 2013, 09:40 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

mpsc question paper for mechanical engi. preliminary & main exam both
Reply With Quote Quick reply to this message
  #27  
Old April 1st, 2013, 08:42 PM
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 1
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

Quote:
Originally Posted by Unregistered View Post
dear sir,
which books should i refer for mpsc preliminary exam...
plzz plzz suggest me new syllabus books...
MPSC purv pariksha
by K'Sagar
Reply With Quote Quick reply to this message
  #28  
Old September 17th, 2013, 01:42 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

Quote:
Originally Posted by piyali mukherjee View Post
Hello Dear I am taking part in the Maharashtra Public Service Commission Preliminary Exam and for the preparation I need the Question Paper of the exam for law so please can you provide me the question paper in Hindi and tell me how I can download it?
Sir,please give me one question paper
Reply With Quote Quick reply to this message
  #29  
Old November 26th, 2013, 08:49 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

plz send me preliminary exam papers of STI.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #30  
Old December 20th, 2013, 12:26 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,988
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

Here I am sharing the MPSC Preliminary Exam Question Paper with you

Question1. What is the Name of Indian Beauti who has won the crown of Asia Pacific World 2013 in Busan, South Korea?

Question2. Which Bollywood Actress has honored in the House of Commons, London?

Question3. Who is the new corporate vice president of Skype?

Question4. Which chief executive manager and managing director of Birla Sun Life Insurance is now appointed as the CEO and MD?

Question5. Which Airports are declared as the International Airport of India recently?

Question6. Who is the person known for winning the “Soul of India” Award these days?

Rest of the Questions are attached in below file which is free of cot
Attached Files
File Type: pdf MPSC Assistant Preliminary Examination Paper.pdf (841.7 KB, 24 views)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #31  
Old December 22nd, 2013, 12:01 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,988
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

as you are looking for the Madhya Pradesh Public service commission exam paper in so I am giving you paper in PDF file attached with it so you can get it easily..

some content of PDF is given below :
1. India was part of an ancient super continent called Gondwanaland. It included present day—
(A) South America
(B) Africa
(C) Australia
(D) All of these
Ans : (D)
2. Which plateau lies between the Aravalli and the Vindhya ranges ?
(A) Malwa plateau
(B) Chhota Nagpur plateau
(C) Deccan plateau
(D) Peninsular plateau
Ans : (A)
3. Which state of India has borders with three countries namely Nepal, Bhutan and China ?
(A) Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya
(C) West Bengal
(D) Sikkim
Ans : (D)
4. The leading state in wheat production in India is—
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans : (C)
5. Which state is the largest producer of tobacco in India ?
(A) Gujarat
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

6. One horned rhinoceros is found in the following states—
(A) Arunachal Pradesh and Tripura
(B) West Bengal and Assam
(C) Arunachal Pradesh and Assam
(D) West Bengal and Tripura


7. Which of the following is different from the remaining three ?
(A) Haematite
(B) Magnetite
(C) Limonite
(D) Bauxite
Ans : (D)

8. States with the highest and lowest density of population in India are respectively—
(A) Uttar Pradesh and Arunachal Pradesh
(B) West Bengal and Arunachal Pradesh
(C) Uttar Pradesh and Sikkim
(D) West Bengal and Sikkim
Ans : (B)

9. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a) Hirakud Project
(b) Haldia Refinery
(c) Tarapur Nuclear Station
(d) Kudremukh Hills
1. West Bengal
2. Orissa
3. Karnataka
4. Maharashtra
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 1 2 4 3
(C) 2 1 4 3
(D) 1 2 3 4
Ans : (C)

10. Arrange the following in decreasing order of size and select the correct answer from the codes given
below—
1. Jupiter
2. Uranus
3. Earth
4. Saturn
Codes :
(A) 1, 4, 3, 2
(B) 4, 1, 2, 3
(C) 1, 4, 2, 3
Attached Files
File Type: pdf mppsc general knowledge hindi paper 2013.pdf (57.3 KB, 15 views)
File Type: pdf mppsc general studies model paper 2013.pdf (1.09 MB, 30 views)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #32  
Old February 5th, 2014, 06:43 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,929
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

As you are looking for the Madhya Pradesh Public service commission exam paper

1. India was part of an ancient super continent called Gondwanaland. It included present day—

(A) South America

(B) Africa

(C) Australia

(D) All of these

Ans : (D)

2. Which plateau lies between the Aravalli and the Vindhya ranges ?

(A) Malwa plateau

(B) Chhota Nagpur plateau

(C) Deccan plateau

(D) Peninsular plateau

Ans : (A)

3. Which state of India has borders with three countries namely Nepal, Bhutan and China ?

(A) Arunachal Pradesh

(B) Meghalaya

(C) West Bengal

(D) Sikkim

Ans : (D)

4. The leading state in wheat production in India is—

(A) Punjab

(B) Haryana

(C) Uttar Pradesh

(D) Madhya Pradesh

Ans : (C)

5. Which state is the largest producer of tobacco in India ?

(A) Gujarat

(B) Andhra Pradesh

(C) Karnataka

(D) Madhya Pradesh

Ans : (B)

6. One horned rhinoceros is found in the following states—

(A) Arunachal Pradesh and Tripura

(B) West Bengal and Assam

(C) Arunachal Pradesh and Assam

(D) West Bengal and Tripura

Ans : (B)



7. Which of the following is different from the remaining three ?

(A) Haematite

(B) Magnetite

(C) Limonite

(D) Bauxite

Ans : (D)

8. States with the highest and lowest density of population in India are respectively—

(A) Uttar Pradesh and Arunachal Pradesh

(B) West Bengal and Arunachal Pradesh

(C) Uttar Pradesh and Sikkim

(D) West Bengal and Sikkim

Ans : (B)

9. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

(a) Hirakud Project

(b) Haldia Refinery

(c) Tarapur Nuclear Station

(d) Kudremukh Hills

1. West Bengal

2. Orissa

3. Karnataka

4. Maharashtra

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 1 3 4

(B) 1 2 4 3

(C) 2 1 4 3

(D) 1 2 3 4

Ans : (C)

10. Arrange the following in decreasing order of size and select the correct answer from the codes given

below—

1. Jupiter

2. Uranus

3. Earth

4. Saturn

Codes :

(A) 1, 4, 3, 2

(B) 4, 1, 2, 3

(C) 1, 4, 2, 3





(D) 4, 1, 3, 2

Ans : (C)

11. Arrange the following from west to east and select the correct answer from the codes given below—

1. London

2. Lisbon

3. Frankfurt

4. Beirut

Codes :

(A) 1, 2, 3, 4

(B) 2, 1, 3, 4

(C) 2, 1, 4, 3

(D) 1, 2, 4, 3

Ans : (B)

12. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

(a) Kenya

(b) Uganda

(c) Uzbekistan

(d) Ukraine

1. Tashkent

2. Nairobi

3. Kiev

4. Kampala

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 4 2 1 3

(B) 2 4 1 3

(C) 2 4 3 1

(D) 4 2 3 1

Ans : (B)

13. Maximum strength of Lok Sabha as stipulated in the Constitution of India is—

(A) 547

(B) 545

(C) 552

(D) None of these

Ans : (C)

14. Which of the following political parties is not a national party as recognized by the Election

Commission of India ?

(A) Nationalist Congress Party

(B) Bahujan Samaj Party

(C) Communist Party of India

(D) Samajwadi Party

Ans : (D)

15. Consider the following statements with respect to qualification to become the member of Rajya

Sabha and select the correct answer from the codes given below—

1. should be at least 30 years of age

2. should be registered as a voter on the list of voters in the state from which the candidate is to be

elected

3. should not hold office of profit under the state

Codes :

(A) 1 and 2 are correct

(B) 1 and 3 are correct

(C) 2 and 3 are correct

(D) 1, 2 and 3 are correct

Ans : (*)

16. The 44th Amendment in the Constitution of India removed the following right from the category of

Fundamental Right—

(A) Freedom of speech

(B) Constitutional remedies

(C) Property

(D) Freedom of religion

Ans : (C)

17. Which among the following sectors contributes most to the GDP of India ?

(A) Primary sector

(B) Secondary sector

(C) Tertiary sector

(D) All three contribute equally

Ans : (C)

18. Which is the final authority in India to approve Five Year Plans ?

(A) Union Council of Ministers

(B) Planning Commission

(C) Prime Minister

(D) None of these

Ans : (D)

19. Who is called the pioneer of liberalization of Indian Economy ?

(A) Dr. Manmohan Singh

(B) P.V. Narsimha Rao

(C) Dr. Bimal Jalan

(D) P. Chidambaram

Ans : (A)

20. Green Index has been developed by—

(A) World Bank’s environmentally and socially sustainable development division

(B) United Nations environment programme

(C) United Nations development programme

(D) Kyoto Protocol

Ans : (B)

21. Public Distribution System is aimed at—

(A) Providing food security to the poor

(B) To prevent hoarding and black-marketing

(C) To prevent overcharging by traders

(D) All of the above

Ans : (D)

22. Who among the following released “Citizens guide to fight corruption” ?

(A) Ministry of Family Welfare

(B) Consumer Co-operative Societies

(C) Central Vigilance Commission

(D) Transparency International

Ans : (D)

23. Which of the following is not included in Human Development Index ?

(A) Life Expectary

(B) Real per Capita Income

(C) Social Inequality

(D) Adult Literacy

Ans : (C)

24. Bharat Nirman includes (select the correct answer from the codes given below)—

1. Bring an additional one crore hectares under assured irrigation

2. To provide road connectivity to all villages that have a population of 2000

3. To give telephone connectivity to the remaining villages

Codes :

(A) 1 and 2 are correct

(B) 1 and 3 are correct

(C) 2 and 3 are correct

(D) None of the above

Ans : (B)

25. What is the size of the eleventh five year plan of India ?

(A) Rs. 3,64,471 crore

(B) Rs. 36,447 crore

(C) Rs. 36,44,718 crore

(D) Rs. 3,64,47,185 crore

Ans : (C)

26. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—

1. In Beijing Olympics, Abhinav Bindra won gold medal in 10 metres rifle shooting.

2. In Beijing Olympics, Sushil Kumar won bronze medal in fly weight boxing.

Codes :

(A) 1 is correct

(B) 2 is correct

(C) Both are correct

(D) None of these

Ans : (A)

27. When did India last win a hockey gold medal at the Olympics ?

(A) 1964 Tokyo

(B) 1972 Munich

(C) 1976 Montreal

(D) 1980 Moscow

Ans : (D)

28. This great hockey player was the prolific goal scorer (24 goals approximately) in 1932 and 1936

Olympics. There was demand in the media to celebrate his birth centenary on 8th September 2008. He

spent his later life in Gwalior. Identify him‚

(A) Dhyan Chand

(B) Captain Roop Singh

(C) Gurmeet Singh

(D) A.I.S. Dara

Ans : (A)

29. Virendra Sehwag scored his second triple century in the test cricket. He became only the third player

in the history to do so. The other two are—

(A) Brian Lara and Gary Sobers

(B) Donald Bradman and Wally Hammond

(C) Gary Sobers and Wally Hammond
(D) Donald Bradman and Brian Lara

Ans : (D)

30. Who among the following won the Rajeev Gandhi Khel Ratna Award last year (2008) ?

(A) M.S. Dhoni

(B) Vishwanathan Anand

(C) Abhinav Bindra

(D) Sachin Tendulkar

Ans : (A)

31. Consider the following statements with reference to Beijing Olympics and select the correct answer

from the codes given below—

1. Michael Phelps won eight gold medals.

2. Usain Bolt became the fastest man by winning 100 m and 200 m races.

3. Roger Federer won gold medal in Men’s Singles Tennis.

Codes :

(A) 1 and 2 are correct

(B) 1 and 3 are correct

(C) 2 and 3 are correct

(D) 1, 2 and 3 are correct

Ans : (A)

32. Who won the ONGC-IBSF World Billiards Championship in September 2008 at Bangaluru ?

(A) Pankaj Advani

(B) Geet Sethi

(C) Rupesh Shah

(D) Peter Gilchrist

Ans : (A)

33. Who won the mixed doubles at US Open 2008 ?

(A) Leander Paes—Cara Black

(B) Leander Paes—Lisa Raymond

(C) Mahesh Bhupathi—Martina Hingis

(D) Mahesh Bhupathi—Mary Pierce

Ans : (A)

34. Madhya Pradesh won record number of medals in the 33rd National Games at Guwahati in 2007. In

which game did Madhya Pradesh win maximum gold medals ?

(A) Karate

(B) Wushu

(C) Shooting

(D) Athletics

Ans : (A)

35. Which among the following awards is given to sportspersons by the Government of Madhya Pradesh

?

(A) Arjun Award

(B) Vikram Award

(C) Dronacharya Award

(D) Khel Ratna Award

Ans : (B)

36. Which of the following is not a style of swimming ?

(A) Free-style

(B) Back stroke

(C) Front stroke

(D) Butterfly

Ans : (C)

37. Who won the AFC Challenge Cup Football Championship in August 2008 ?

(A) India

(B) Tajikistan

(C) Turkmenistan

(D) DPR Korea

Ans : (A)

38. Who is the first Indian woman chess player to cross 2600 ELO rating ?

(A) Koneru Humpy

(B) Tania Sachdev

(C) P. Harika

(D) S. Vijay Laxmi

Ans : (A)

39. Where was 2nd All Star Asian Athletics Championship organized in September 2008 ?

(A) Pune

(B) Bangaluru

(C) Indore

(D) Bhopal

Ans : (D)

40. Who among the following cricketers from Madhya Pradesh has not played for India in a test match ?

(A) Narendra Hirwani

(B) Amay Khurasiya




(C) Mushtaq Ali

(D) Rajesh Chauhan

Ans : (B)

41. Two new districts were formed in Madhya Pradesh in the year 2008. Identify—

(A) Alirajpur and Burhanpur

(B) Burhanpur and Anooppur

(C) Singrauli and Anooppur

(D) Singrauli and Alirajpur

Ans : (D)

42. Which of the following cities is closest to IST (Indian Standard Time) meridian ?

(A) Rewa

(B) Sagar

(C) Ujjain

(D) Hoshangabad

Ans : (A)

43. Which of the following national highways has the longest length in Madhya Pradesh ?

(A) NH-3 Agra-Gwalior-Dewas-Bombay (Mumbai)

(B) NH-7 Varanasi-Rewa-Jabalpur-Salem

(C) NH-12 Jabalpur-Bhopal-Jaipur

(D) NH-26 Jhansi-Sagar-Lakhnadon

Ans : (A)

44. Consider the time of sun rise in Sidhi and Jhabua, and choose the correct option—

(A) Sidhi will have sun rise 1 hour earlier

(B) Jhabua will have sun rise 1 hour earlier

(C) Sidhi will have sun rise ½ hour earlier

(D) Jhabua will have sun rise ½ hour earlier

Ans : (D)

45. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

(a) Chhindwara

(b) Mandala

(c) Jhabua

(d) Shivpuri

1. Bhil

2. Bharia

3. Gond

4. Sahariya

Codes :



(a) (b) (c) (d)

(A) 2 4 1 3

(B) 1 3 2 4

(C) 2 3 1 4

(D) 1 4 2 3

Ans : (C)

46. Sanskrit University has been set up at—

(A) Gwalior

(B) Ujjain

(C) Rewa

(D) Jabalpur

Ans : (B)

47. Which of the following is not a world heritage site ?

(A) Khajuraho temples

(B) Bhimbetka caves

(C) Sanchi stupa

(D) Mandu palace

Ans : (D)

48. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

(a) Bhoj

(b) Durgawati

(c) Samudragupta

(d) Ashok

1. Ujjain

2. Vidisha

3. Dhar

4. Gondwana

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 4 3 2 1

(B) 3 4 1 2

(C) 4 3 1 2

(D) 3 4 2 1

Ans : (D)

49. Which of the following rivers does not fall into river Yamuna ?

(A) Ken

(B) Betwa

(C) Son



(D) Chambal

Ans : (C)

50. Which of the following dams is not on Narmada river ?

(A) Bargi

(B) Omkareshwar

(C) Indira Sagar

(D) Ban Sagar

Ans : (D)

51. ‘Badhai’ is—

(A) Folk dance of Bundelkhand

(B) Folk dance of Malwa

(C) Festival celebrated in Bhopal on 2nd day after Diwali

(D) Folk music of Bundelkhand

Ans : (A)

52. Which among the following districts of Madhya Pradesh has a problem of soil erosion ?

(A) Jabalpur

(B) Bhopal

(C) Morena

(D) Khandwa

Ans : (C)

53. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

(a) Indian Institute of Information Technology, Design and Manufacturing (IIITDM)

(b) Indian Institute of Information Technology and Management (IIITM)

(c) Indian Institute of Management (IIM)

(d) Indian Institute of Science, Education and Research (IISER)

1. Indore

2. Bhopal

3. Jabalpur

4. Gwalior

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 3 4 2 1

(B) 3 4 1 2

(C) 4 3 1 2

(D) 4 3 2 1

Ans : (B)



54. Which National Park/Sanctuary has been selected to house Gir lions ?

(A) Pench

(B) Kanha

(C) Bandhavgarh

(D) Palpur Kuno

Ans : (D)

55. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

(a) Zari Batua

(b) Bhairavagarh prints

(c) Handicrafts of Bagh

(d) Sarees of Chanderi

1. Ujjain

2. Dhar

3. Bhopal

4. Ashok Nagar

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 3 1 2 4

(B) 1 3 4 2

(C) 1 3 2 4

(D) 3 1 4 2

Ans : (A)

56. Who amongst the following has served longest as Chief Minister ?

(A) Pandit Ravishankar Shukla

(B) Arjun Singh

(C) Dr. Kailashnath Katju

(D) Digvijay Singh

Ans : (D)

57. Which party amongst the following is neither nationally recognised party nor a party recognized for

the state of Madhya Pradesh ?

(A) Bahujan Samaj Party

(B) Samajwadi Party

(C) Gondwana Ganatantra Party

(D) Communist Party of India

Ans : (C)

58. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—

In Madhya Pradesh :

1. Zila Panchayat Adhyaksha (President) is elected through indirect election.



2. 50% seats are reserved for women in Panchayati Raj.

3. Sarpanch is elected through direct election.

Codes :

(A) 1 and 2 are correct

(B) 1 and 3 are correct

(C) 2 and 3 are correct

(D) 1, 2 and 3 are correct

Ans : (D)

59. Where is the automobile industry cluster of Madhya Pradesh ?

(A) Pithampur

(B) Malanpur

(C) Mandideep

(D) Maneri

Ans : (A)

60. Of which crop is Madhya Pradesh the largest producer in the country ?

(A) Rice

(B) Wheat

(C) Jowar

(D) Soyabean

Ans : (D)

61. Arrange the following districts in decreasing order of per hectare fertilizer consumption and select

the correct answer from the codes given below—

1. Indore

2. Dindori

3. Hoshangabad

4. Mandala

Codes :

(A) 1, 3, 4, 2

(B) 4, 2, 1, 3

(C) 4, 1, 3, 2

(D) 1, 2, 3, 4

Ans : (A)

62. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

(a) Jamunapari

(b) Bhadawari

(c) Kadaknath

(d) Malwi

1. Cow

2. Goat

3. Buffalo

4. Poultry

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 3 4 1

(B) 2 1 4 3

(C) 4 1 2 3

(D) 4 3 2 1

Ans : (A)

63. Coal Bed Methane has been found in—

(A) Shahdol

(B) Sagar

(C) Jabalpur

(D) Ujjain

Ans : (A)

64. Madhya Pradesh is the largest producer of the following minerals in the country—

(A) Coal and Diamond

(B) Copper and Iron

(C) Coal and Copper

(D) Copper and Diamond

Ans : (D)

65. Which of the following sectors has been given the maximum allocation in the XI five year plan of

Madhya Pradesh ?

(A) Health

(B) Education

(C) Power

(D) Irrigation

Ans : (C)

66. Which of the following places has 500 MW unit for electricity generation ?

(A) Birsinghpur

(B) Sarani

(C) Chachai

(D) Chhindwara

Ans : (A)

67. Which among the following districts has most adverse sex ratio ?

(A) Morena

(B) Balaghat

(C) Jhabua

(D) Rewa

Ans : (A)

68. Which among the following districts has the highest literacy rate ?

(A) Bhopal

(B) Narsinghpur

(C) Jabalpur

(D) Indore

Ans : (B)

69. How many districts of Madhya Pradesh are covered under NREGA ?

(A) All districts

(B) 18 districts

(C) 31 districts

(D) None of these

Ans : (A)

70. Which of the following cities is not covered under JNNURM ?

(A) Indore

(B) Jabalpur

(C) Gwalior

(D) Ujjain

Ans : (C)

71. In an open ground, Rakesh walks 20 metres towards north, takes a left turn and walks 40 metres;

again takes a left turn and walks 50 metres. How far is he from the starting point ?

(A) 110 metres

(B) 70 metres

(C) 50 metres

(D) 40 metres

Ans : (C)

72. Fill up the blank—

5 7 74

11 8 185

…… 6 205

(A) 13

(B) 15

(C) 10


(D) 12

Ans : (A)

73. Fill in the blank—

McCain : Obama : : Palin :………

(A) Gore

(B) Rice

(C) Biden

(D) Clinton

Ans : (C)

74. Fill up the blank—

5 9 21 37 81 ……

(A) 163

(B) 153

(C) 183

(D) 203

Ans : (B)

75. Which diagram best represents the relationship of Doctors, Engineers and Professors ?

Ans : (D)

Directions—(Q. 76 to 78) : Consider the following data about marks obtained (out of 100) :

Marks Subjects

History Geography Economic

10–19

20–29

30–39

40–49

50–59

60–69

70–79

80–89

90–100 1

1

1

10

27

48

9

3



0 2

3

2

12

20

42

17

2

0 1

4

1

9

16

48

17

4

0

Pass marks is 40.

First division marks is 60.

76. Which subject has the highest pass percentage ?

(A) History

(B) Geography

(C) Economics

(D) All are equal

Ans : (A)

77. Which subject has most first divisioners ?

(A) History

(B) Geography

(C) Economics

(D) All are equal

Ans : (C)

78. In which subject is the average of marks scored maximum ?

(A) History

(B) Geography

(C) Economics

(D) All are equal

Ans : (C)

79. A school has 12 teachers. One of them retires at the age of 62 years and a new teacher replaces him.

The change reduces the average age of the staff by 3 years. What is the age of the new teacher ?

(A) 22 years

(B) 24 years

(C) 26 years

(D) 28 years

Ans : (C)

80. A 50 metres long train passes over a bridge at a velocity of 30 km/hour. If it takes 36 seconds to

cross the bridge, the length of the bridge is—

(A) 200 m

(B) 250 m

(C) 300 m

(D) 350 m

Ans : (B)

81. A football league has 12 teams. Tournament is to be played on double round robin followed by the

two top teams playing the Final. Round robin means that each team plays every other team. How many

matches will be played in the tournament ?

(A) 132

(B) 133

(C) 67

(D) 66

Ans : (A)

Directions—Based on the following information, answer the question 82 to 85 :

Sachin, Rahul, Virendra, Anil and Ishant are wearing Red, Blue, White, Black and Brown pants and caps

(not in order). No one is wearing the cap and the pant of the same colour. All of them are wearing pants

of different colours and caps of different colours. Every one of them is carrying one of the items namely

Bat, Ball, Stumps, Gloves and Pads.

Further, it is given that :

(i) Sachin is wearing brown cap.

(ii) Ishant is not wearing a blue or red pant.

(iii) Gloves is being carried by the one who is wearing blue pant.

(iv) Rahul is wearing white cap.

(v) Virendra is wearing black pant.

(vi) Anil is wearing red cap and brown pant.

(vii) One who is wearing red pant is carrying pads.

(viii) One who is wearing brown pant is carrying bat.

82. What is the colour of Virendra’s cap ?

(A) Red


(B) White

(C) Blue

(D) Cannot be determined

Ans : (C)

83. What item is being carried by the person wearing white pant ?

(A) Stumps

(B) Ball

(C) Gloves

(D) Stumps or Ball

Ans : (D)

84. Who is wearing the blue pant ?

(A) Sachin

(B) Ishant

(C) Sachin or Rahul

(D) Rahul or Ishant

Ans : (C)

85. If Rahul is wearing red pant, what is the correct combination ?

(A) Sachin—Brown cap—Black pant

(B) Anil—Red cap—Blue pant

(C) Virendra—Blue cap—Brown pant

(D) Ishant—Black cap—White pant

Ans : (D)

86. Under National e-Governance Plan, SWAN is—

(A) State Wide Area Network

(B) Systems Wide Area Network

(C) State Wise Area Network

(D) Systems Wise Area Network

Ans : (A)

87. Under National e-Governance Plan, CSC is—

(A) Citizen Service Centre

(B) Common Service Centre

(C) Community Service Centre

(D) Computer Service Centre

Ans : (B)

88. Google company has launched a new browser in third quarter of 2008. It is—

(A) Chrome

(B) Lycos

(C) Alta-vista

(D) Mozilla Firefox

Ans : (A)

89. First fully computer literate district in the country is—

(A) Ernakulam

(B) Villupuram

(C) Thiruvallur

(D) Malappuram

Ans : (D)

90. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

(a) Narayan Murthy

(b) Azim Premji

(c) Ramlingam Raju

(d) Ramadurai

1. Wipro

2. TCS

3. Infosys

4. Satyam Computers

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 1 4 3

(B) 3 1 4 2

(C) 3 4 1 2

(D) 2 4 1 3

Ans : (B)

91. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—

1. . Net (Dot Net) Framework has been developed by Microsoft

2. Java is an open source technology developed by Sun Microsystems

Codes :

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Both 1 and 2 are correct

(D) None is correct

Ans : (C)

92. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—

1. Proxy server provides TCP/IP address

2. Proxy server processes clients requests by forwarding the requests to other servers.

Codes :

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Both 1 and 2 are correct

(D) None is correct

Ans : (C)

93. An exclusively private network used by employees of a company in a single location will be classified

as—

(A) Internet

(B) Local Area Network

(C) Wide Area Network

(D) ARPANET

Ans : (B)

94. In a database, field is—

(A) label

(B) table of information

(C) group of related records

(D) category of information

Ans : (D)

95. A million bytes is approximately—

(A) Gigabyte

(B) Kilobyte

(C) Megabyte

(D) Terabyte

Ans : (C)

96. To increase the length of a network without loss of signal strength, we would use—

(A) Repeater

(B) Router

(C) Gateway

(D) Switch

Ans : (A)

97. If a domain name ends with .edu.us, then it is—

(A) An international organization

(B) A non-profit organization

(C) An educational institute in Australia

(D) An educational institute in USA

Ans : (D)

98. Word Processors, Spread sheets are examples of—

(A) System Software

(B) Application Software

(C) Platform Software

(D) None of these

Ans : (B)

99. Which of the following is not an output device ?

(A) Drum pen plotter

(B) CRT monitor

(C) Earphones

(D) Digital camera

Ans : (D)

100. One of the first viruses to attract wide spread public attention was designed to infect MS-DOS on

6th March 1992. Name of the virus is—

(A) Brain

(B) Catch me if you can

(C) Michaelangelo

(D) Friday the thirteenth

Ans : (C)

Directions—(Q. 101 to 110) : The following ten questions consist of two statements; one labelled as the

‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You have to examine the two statements and select the

answer to these questions using the code below—

(A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are individually true but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

101. Assertion (A) : In India, electricity distribution companies calculate the consumption of electricity in

kWh.

Reason (R) : Electrical System in India works at a frequency of 60 Hz.

Ans : (C)

102. Assertion (A) : A plant which has nitrogen deficiency will show symptoms like stunted growth and

pale green and yellow leaves.

Reason (R): Nitrogen is responsible for green leaf growth.

Ans : (A)


103. Assertion (A) : Gypsum is added to cooled clinkers of cement.

Reason (R) : Gypsum speeds up the setting time of cement.

Ans : (A)

104. Assertion (A) : People with AB blood groups are universal recipients.

Reason (R) : Red blood cell of blood group AB has no antigen and so agglutination does not occur with

any other blood group.

Ans : (C)

105. Assertion (A) : Wind patterns are clockwise in southern hemisphere and anticlockwise in northern

hemisphere.

Reason (R) : The directions of wind patterns in northern and southern hemisphere are governed by

Coriolis effect.

Ans : (A)

106. Assertion (A) : Protest, led by Lala Lajpat Rai, was organized in Lahore in 1928 against Simon

Commission.

Reason (R) : Simon Commission did not have a single Indian member in it.

Ans : (A)

107. Assertion (A) : Foodgrain production per capita in Madhya Pradesh is less than the national

average.

Reason (R) : The productivity of foodgrains in Madhya Pradesh is less than the national average.

Ans : (A)

108. Assertion (A) : The Indian Constitution is basically federal in form.

Reason (R) : Article 352 has provisions in case of failure of constitutional machinery in states.

Ans : (B)

109. Assertion (A) : Lehman Brothers (an investment banking company of US) filed for chapter 11

bankruptcy protection in September 2008.

Reason (R) : Subprime lending was one of the major causes of financial crisis.

Ans : (A)

110. Assertion (A) : CERN (European Organization for Nuclear Research) is the world’s largest particle

Physics laboratory.

Reason (R) : CERN is French aeronym of the name of the provisional body founded 2 years before the

organization came into existence.

Ans : (A)

111. Formation of Ozone hole is maximum over—

(A) India

(B) Africa

(C) Antarctica

(D) Europe

Ans : (C)

112. Steel is mainly an alloy of Iron and—

(A) Chromium

(B) Nickel

(C) Manganese

(D) Carbon

Ans : (D)

113. Aryabhatta was launched on—

(A) 19th April, 1975

(B) 6th December, 1957

(C) 31st January, 1958

(D) 2nd October, 1980

Ans : (A)

114. ‘Project Tiger’ in India was started in—

(A) 1970

(B) 1973

(C) 1981

(D) 1984

Ans : (B)

115. Gas released during Bhopal gas tragedy was—

(A) Methyl isothiocyanate

(B) Ethyl isothiocyanate

(C) Methyl isocyanate

(D) Ethyl isocyanate

Ans : (C)

116. Light year is the unit of—

(A) Time

(B) Distance

(C) Speed of light

(D) Speed with respect to speed of light

Ans : (B)

117. An ice cube is floating in a glass of water. What happens to the water level when the ice melts ?

It—


(A) rises

(B) falls

(C) remains the same

(D) first rises and then falls

Ans : (C)

118. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

(a) Anaemia

(b) Goiter

(c) Night blindness

(d) Beri-beri

1. Vitamin B deficiency

2. Iron deficiency

3. Iodine deficiency

4. Vitamin A deficiency

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 1 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 1 2 3 4

(D) 2 3 4 1

Ans : (B)

119. Which of the following lens is used to minimize Myopia ?

(A) Convex lens

(B) Concave lens

(C) Cylindrical lens

(D) None of these

Ans : (B)

120. India’s first atomic power station is—

(A) BARC

(B) Tarapur Atomic Power Station

(C) Narora Atomic Power Station

(D) None of these

Ans : (B)

121. A fan produces feeling of comfort during hot weather because—

(A) Fan supplies cold air

(B) Our perspiration evaporates rapidly

(C) Out body radiates more heat


(D) Conductivity of air increases

Ans : (B)

122. Which among the following countries is not a member of Nuclear Suppliers Group ?

(A) China

(B) New Zealand

(C) Ireland

(D) Iran

Ans : (D)

123. Which river in Bihar changed its course in the year 2008 and caused calamity ?

(A) Ganga

(B) Gandak

(C) Kosi

(D) Ghaghra

Ans : (C)

124. United Nations declared the year 2008 as the International Year of—

(A) Sanitation

(B) Drinking water

(C) Literacy

(D) Reduction of infant mortality

Ans : (A)

125. Violence against Christians erupted in Orissa after the murder of Swami Lakshmanananda Saraswati

in August 2008. Which district was the worst affected ?

(A) Keonjhar

(B) Bargarh

(C) Sambalpur

(D) Kandhamal

Ans : (D)

126. Which film received the best feature film award at the 54th National Film Awards ?

(A) Pulijanmam (Malayalam)

(B) Kabul Express

(C) Lage Raho Munna Bhai

(D) Podokkhep (Bengali)

Ans : (A)

127. According to the Article 82 of the Constitution of India, the allocation of seats in Lok Sabha to the

states is on the basis of the ……… census.

(A) 1961



(B) 1971

(C) 1981

(D) 1991

Ans : (B)

128. Russia recognized independence of Georgia’s two territories in August 2008. The two territories

are—

(A) Kosovo and Dushanbe

(B) Kosovo and South Ossetia

(C) Abkhazia and Dushanbe

(D) South Ossetia and Abkhazia

Ans : (D)

129. Which country was the first after the ban on India was lifted by the Nuclear Suppliers Group, to sign

an agreement that would allow supply of civil nuclear technology to India ?

(A) USA

(B) Italy

(C) Russia

(D) France

Ans : (D)

130. What is the cut-off date for recognition of rights under “The Scheduled Tribes and other traditional

Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006” ?

(A) 13th September, 1976

(B) 13th December, 2006

(C) 13th September, 2005

(D) 13th December, 2005

Ans : (D)

131. Who amongst the following did not share Nobel Prize for Physics in 2008 ?

(A) Tohide Yasakawa

(B) Makoto Kabayashi

(C) Toshihide Maskawa

(D) Yoichiro Nambu

Ans : (A)

132. Name of the spacecraft for India’s mission moon is—

(A) Chandrayaan-I

(B) Chandrayaan-II

(C) Antariksha

(D) Change I

Ans : (A)

133. Who among the following was Secretary, Economic Affairs, Government of India and then became

Governor, Reserve Bank of India in September 2008 ?

(A) Y.V. Reddy

(B) D. Rangarajan

(C) T.K. Nair

(D) D. Subbarao

Ans : (D)

134. To which place did Ratan Tata decide to move the Nano Project from Singur ?

(A) Pithampur

(B) Pune

(C) Sanand

(D) Gopalpur

Ans : (C)

135. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—

1. Mohenjo Daro, Harappa, Ropar and Kalibangan are important places of Indus Valley Civilization

2. Harappan people developed planned cities with network of streets and drainage system

3. Harappan people did not know use of metals

Codes :

(A) 1 and 2 are correct

(B) 1 and 3 are correct

(C) 2 and 3 are correct

(D) 1, 2 and 3 are correct

Ans : (A)

136. Which Indian king defeated Seleucus, the administrator of Sindh and Afghanistan appointed by

Alexander ?

(A) Samudragupta

(B) Ashok

(C) Bindusar

(D) Chandragupta

Ans : (D)

137. Which English Governor of East India Company in India was expelled by Aurangzeb ?

(A) Aungier

(B) Sir John Child

(C) Sir John Gayer

(D) Sir Nicholas Waite

Ans : (B)

138. First decisive military success of English East India Company in India is marked by—

(A) Battle of Buxar

(B) Battle of Plassey

(C) Battle of Panipat

(D) Battle of Haldighati

Ans : (A)

139. Bhils revolted against the British in—

(A) M.P. and Maharashtra

(B) M.P. and Bihar

(C) Bihar and Bengal

(D) Bengal and Maharashtra

Ans : (A)

140. The modern historian who called the revolt of 1857 as the first war of indepdence was—

(A) Dr. R.C. Majumdar

(B) Dr. S.N. Sen

(C) V.D. Savarkar

(D) Ashok Mehta

Ans : (C)

141. The newspaper brought out by Bal Gangadhar Tilak to promote nationalism was—

(A) Yugantar

(B) Deshbhakti

(C) Kesari

(D) Kranti

Ans : (C)

142. Why did Mahatma Gandhi withdraw Non-Cooperation Movement in 1922 ?

(A) Most of the leaders were arrested and were in prison

(B) British agreed to partly fulfil the demands

(C) Because of Chauri-Chaura violence

(D) He saw no chance of success of the movement

Ans : (C)

143. Arrange the following in chronological order and select the correct answer from the codes given

below—

1. Dandi March

2. Jallianwala Bagh Massacre

3. Quit India Movement

4. Swadeshi Movement

Codes :

(A) 2, 4, 1, 3

(B) 4, 2, 1, 3

(C) 2, 1, 4, 3

(D) 4, 2, 3, 1

Ans : (B)

144. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

(a) Bipin Chandra Pal

(b) Aurobindo Ghosh

(c) Brahmobandhab Upadhyay

(d) Muhammad Ali

1. New India

2. Comrade

3. Vande Mataram

4. Sandhya

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 3 4 2

(B) 2 1 3 4

(C) 2 1 4 3

(D) 1 3 2 4

Ans : (A)

145. Match the following and select the correct answer from the codes given below—

(a) Doctrine of Lapse

(b) Partition of Bengal

(c) Dual government in Bengal

(d) Social Reforms

1. Curzon

2. Clive

3. Dalhousie

4. Bentinck

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 3 1 4

(B) 3 1 4 2

(C) 3 1 2 4

(D) 2 3 4 1

Ans : (C)

146. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—

1. Subhash Chandra Bose formed the Forward Bloc

2. Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association

Codes :

(A) Only 1 is correct

(B) Only 2 is correct

(C) Both 1 and 2 are correct

(D) None of the above

Ans : (C)

147. Jammu and Kashmir became an integral part of India on—

(A) 26th October, 1948

(B) 26th November, 1948

(C) 26th October, 1947

(D) None of these

Ans : (C)

148. The first declared war between India and Pakistan was fought in the year—

(A) 1962

(B) 1965

(C) 1966

(D) 1971

Ans : (B)

149. Which important latitude divides India into two almost equal parts ?

(A) 23° 30’ South

(B) 33° 30’ North

(C) 0°

(D) 23° 30’ North

Ans : (D)

150. The westernmost point of India is—

(A) 68° 7’ W in Gujarat

(B) 68° 7’ W in Rajasthan

(C) 68° 7’ E in Gujarat

(D) 68° 7’ E in Rajasthan

Ans : (C)

For more paper of MPSC Preliminary Exam Question Paper here is attachment given below:
Attached Files
File Type: pdf mppsc general knowledge hindi paper 2013.pdf (57.3 KB, 15 views)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #33  
Old February 28th, 2014, 04:07 PM
Administrator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 20,072
Default Re: MPSC Preliminary Exam Question Paper

Given below is the procedure for getting Maharashtra Public Service Commission Preliminary exam question paper:

--- Visit to the official website of Maharashtra Public Service Commission,
--- Click on Previous Question Papers option,
--- now click on your needed paper & then download that as a PDF format

That page looks like the image given below:


Contact:
Maharashtra Public Service Commission
3rd Floor, Bank Of India Building, Old Custom House Rd, Borabazar Precinct, Ballard Estate, Fort, Mumbai, Maharashtra 400001 ‎
022 2267 0210

Map:
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Old question papers for assistant preliminary exam (MPSC) with the answers?
Question paper of cjjd and jmfc exam for MPSC
MPSC preliminary exam books
MPSC Maharashtra State Services Preliminary Exam 2014 dates
Time table of MPSC Rajyaseva preliminary and Mains exam
MPSC Rajyaseva Preliminary Exam Syllabus
MPSC preliminary syllabus
Previous year question papers of Sale Tax inspector preliminary examination of MPSC
Question paper MPSC exam
MPSC STI Preliminary Exam Date
MPSC STI preliminary result
MPSC Question Paper
Question Paper of MPPSC Preliminary Exam
Allahabad ARO Preliminary exam Sample question paper
Required UPSC Preliminary Exam Question Paper
MPSC Preliminary Exam Syllabus
PCS Preliminary exam Question Paper
MPSC Question Paper Preliminary Exam
MPSC Assistant Preliminary exam
Want to give the MPSC preliminary Exam









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 07:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9