RRB previous solved question papers - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > Exams




  #1  
Old June 12th, 2012, 10:34 AM
RAVINDER DHAR
Guest
 
Posts: n/a
Default RRB previous solved question papers

Respected sir, I would to informed you that, I will take part in RRB (Railway Recruitment Board)ASM section Engineering exam so I need this time its previous soleved paper for preparation of this exam, so will you provided me it?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old June 12th, 2012, 02:43 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,929
Default Re: RRB previous solved question papers

I am attaching a file for your RRB previous solved question papers.yoo can download solved paper from following link
Attached Files
File Type: doc RRB solved question papers.doc (48.0 KB, 258 views)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old September 7th, 2012, 08:44 AM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1
Default Re: RRB previous solved question papers

RAILWAY RECRUITMENT BOARD RRB ALP SOLVED QUESTION PAPER
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old August 22nd, 2013, 11:14 PM
Junior Member
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 1
Default Re: RRB previous solved question papers

Quote:
Originally Posted by parashugdn View Post
RAILWAY RECRUITMENT BOARD RRB ALP SOLVED QUESTION PAPER
Dear Team,

I am unable to open the file even after registering.. Request you to please send the same on sameera.ansari17@gmail.com or sameera.ansari-ext@aldautomotive.com
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old February 20th, 2014, 02:33 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 1,131
Default Re: RRB previous solved question papers

I am Providing you the RRB previous solved question papers


1. ‘Destination India’, conference on commerce and trade was organised at:
(a) Zurich (b) Bangalore (c) Singapore (d) Tokyo


2. According to a survey by Associated Chambers of Commerce and Industry which of the following countries tops the list on labour productivity:
(a) India (b) Luxembourg (c) Belgium (d) France


3. India’s first Asset Reconstruction Company’s road map was prepared by
a) SBI (b) IDBI (c) ICICI (d) HDFC


4. Which of the following country is the new member of International Coffee Organisation?
(a) India (b) Sri Lanka (c) Kenya (d) Vietnam


5. Who among the following headed the Indo-UK Round Table conference held at London to strengthen bilateral ties between the two countries?
(a) Swaraj Paul (b) Jaswant Singh(c) K.C. Pant (d) Yashwant Sinha


6. ‘Diva’ a specially ! ! designed women’s international credit card has been launched by:
(a) Federal Bank (b) Standard Chartered Bank(c) Dresdner Bank (d) ABN-Amro Bank


7. Richard Grasso is the head of:
(a) NASDAQ(b) London Stock Exchange(c) New York Stock Exchange(d) Dubai Stock Exchange


8. ‘Indiva’ is the multipurpose vehicle, launched by____at the international motorshow in Geneva.
(a) TELCO (b) BAJAJ and SIL (c) LML (d) HONDA


9. Match the following Company/organisation Chief Executive Officer
I. General Electricals A. Harvey PittII. Star Alliance B. S. DevarajahIII. Securities and C. Jeff Immelt Exchange Commission D. Cheong Choong KongIV. Manufacturer’s Association of Information Technology Code:I II III IV
(a) A B C D(b) B A C D(c) C D B A(d) D C A B


10. Nokia Corporation, the leading mobile phone makers is a___based company.
(a) USA (b) Japan (c) Philippines (d) Finland! !


11. ICENET is the network connecting the offices of the:
(a) Central Board of Excise and Customs(b) State Bank of India(c) Human Resource Ministry(d) External Affairs Ministry


12. Geographical Information System Software known as ‘Gram Chitra’ was unveiled by:
(a) C-DAC (b) Media Labs Asia(c) Satyam Infoway (d) Honda


13. The Kofi Annan Institute for IT Excellence, has been set by India at____:
(a) Kenya (b) Guatemala (c) Ghana (d) Durban


14. India’s first Defence Intelligence Agency became operational in___2002.
(a) June (b) March (c) April (d) May


15. The first hydel project in Andaman and Nicobar islands has been commissioned by:
(a) NHPC (b) Dabhol Power Corporation(c) BHEL (d) NTPC


16. First Indian Laboratory (and India to be the 26th country) to be accredited by the College of American Pathology is:
(a) Cipla lab (b) Speciality Ranbaxy Ltd(c) Zydu! ! s Cadila Ltd (d) Sun Pharma lab

17. Smart Kid Insurance policy has been launched for students by:
(a) Tata-AIG (b) SBI-Cardif(c) ICICI Prudential (d) LICI


18. Who among the following has been appointed as the chairman of Central Electricity Authority:
(a) J.L. Bajaj (b) H.L. Bajaj(c) Y.N. Prasad (d) J.L. Raina


19. Chilka Development Authority, the first organisation in the Asian subcontinent to receive Ramsar Wetland Conservation Award for the year 2002 is in:
(a) Kerala (b) Orissa (c) Assam (d) Uttaranchal


20. The chief architect of Ganga Action Plan, an environmentalist and recipient of various awards died recently. Name him.
(a) Md. Bazzi (b) Arshad-uz-Zaman(c) Dr T.N. Khoshro (d) George Soros


21. CBE-2002 a NATO exercise by Canada, Greece, Hungary, Turkey, UK and US was launched in____, for NATO peace programme.
(a) Georgia (b) Angola (c) Durban (d) Ireland


22. 2002 MN is the name of:
(a) Supercomputer (b) Asteroid(c) Spacecraft (d) Star


23. ‘Orange Prize’ is given in the field of:
(a) literature (b) sports (c) medicine (d) acting


24. In the global tea production, India accounts for____per cent of tea production.
(a) 27 (b) 26.7 (c) 24.3 (d) 27.7


25. USA has signed a legislation to protect the country from biological terrorist attack worth:
(a) $ 4.6 billion (b) $ 6 billion(c) $ 7 billion (d) $ 8 billion


26. World day to combat desertification and drought is observed on:
(a) June 17 (b) June 20 (c) April 17 (d) July 20


27. Name the robot spacecraft, launched by NASA to observe frozen core of comets.
(a)! ! Contour (b) Odyssey (c) Dumar (d) Columbia


28. Blue Ocean, the World’s most powerful Supercomputer, is specifically designed for:
(a) NASA(b) US Naval Oceanographic office(c) US Federal Reserve Bank(d) US Intelligence Agency


29. To review the disclosure and investor protection guidelines, a committee was constituted by SEBI under:
(a) T.N. Chaturvedi (b) A.K. Basu(c) N.J. Reddy (d) Y.H. Malegam


30. First State to introduce a life insurance scheme covering 1.2 crore students and three lakh teachers is:
(a) Karnataka (b) Madhya Pradesh(c) Maharashtra (d) Rajasthan


31. Hrithik Roshan has turned down an offer to act in the Warner Brother’s film,____due to unavailability of dates.
(a) Escape from Taliban(b) Hamlet(c) Three Wall(d) Hey Ram! Genocide in the land of Gandhi


32. “The Shade of Swords” is a book written by:
(a) M.J. Akbar (b) Manil Suri(c) Urmila Lanba! ! (d) Vasant Potdar


33. India’s first Jan Shatabdi Express between Mumbai-Goa was commenced on:
(a) April 16, 2002 (b) April 20, 2002(c) June 20, 2002 (d) June 16, 2002


34. Who among the following has been appointed as the chairman of IIM Ahmedabad:
(a) Y.C. Deveshwar (b) N.R. Narayana Murthy(c) Sanjiv Gupta (d) M. Damodaran


35. Automobile Industry’s man of the year 2002 is:
(a) Carlos Ghoshn (Japan) (b) Dr Mark Faber(c) Dr Doom (d) Lious Haochuang


36. Who among the following has been named as the White Lightning in the cricket?
(a) Adam Parore (New Zealand)(b) Allan Donald (South Africa)(c) Ben Hollioake (Australia)(d) Dion Nash (New Zealand)


37. Which Indian cricketer has bagged a deal with ESPN?
(a) Md Kaif (b) Yuvraj(c) Sachin Tendulkar (d) Anil Kumble


38. Who among the following is the official sponsors of the Indian team at the Asian Games to be held ! ! in Busan, South Korea?
(a) Phillips (b) Sahara (c) LG (d) Samsung


39. ‘24 Brand Mantras’, is a book written by:
(a) Bimal Chowdhary (b) Shiv Khera(c) Arindam R. Chowdhary (d) Jagdeep Kapoor


40. Ist developing country in the world to make use of fire optics technology is:
(a) China (b) Japan (c) India (d) Vietnam


41. Defence Research and Development Organisation was formed in the year:
(a) 1980 (b) 1958 (c) 1956 (d) 1975


42. Who among the following has been appointed as the President of the flagship channel Zee TV:
(a) Apurva Purohit (b) Pritish Nandi(c) Jitendra K. Singh (d) Raghu Rai


43. India’s first commercially manufactured sports car is:
(a) Reeva (b) Indigo (c) Sedan (d) Fibro


44. How many new railway zones have been notified by the Railway Ministry in July 2002:
(a) 10 (b) 8 (c) 14 (d) 5


45. Name the quarterly magazine, launched by The Time Grou! ! p.
(a) Bindia (b) b-drive(c) businessdrive.com (d) none of these


46. According to Economic Intelligence Unit, maximum amount of FDI is received by:
(a) India (b) China (c) South Korea (d) Brazil


47. European Union Summit was held in Slovenia at:
(a) Bled (b) Geory (c) Repti (d) Ottowom


48. Transport Research and Injury Prevention Programme was awarded the Stockholm award and is unveiled by:
(a) IIT, Kanpur (b) IIT, Delhi(c) IIT, Kharagpur (d) IIT, Chennai


49. Alvaro Silva Calderon was appointed as the Secretary General of:
(a) OPEC (b) FIEO (c) NACO (d) AIMPLB


50. ASEAN was set up in the year:
(a) 1985 (b) 1975 (c) 1967 (d) 1958


ANSWERS
1. (a)2. (b)3. (c)4. (d)5. (c)6. (b)7. (c)8. (a)9. (c)10. (d)11. (a)12. (b)13. (c)14. (c)15. (a)16. (b)17. (a)18. (b)19. (b)20. (c)21. (a)22. (b)23. (a)24. (d)25. (a)26. (a)27. (a)28. (b)29. (d)30. (a)31. (b)32. (a)33. (a)34. (b)35. (a)36. (b)37. (c)38. (d)39. (d)40. (c)41. (c)42. (a)43. (a)44. (d)45. (b)46. (c)47. (a)48. (b)49. (a)50. (c)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old March 22nd, 2014, 05:56 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: RRB previous solved question papers

I am looking to appear in the Junior Engineering Exam conducted by RRB Bangalore. So will you provide some sample question paper of Junior Engineering Exam?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old March 22nd, 2014, 06:00 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,929
Default Re: RRB previous solved question papers

As you want to get sample papers of the RRB Junior Engineering Exam, so here I am providing the following question papers:

RRB Bangalore Junior Engineering Exam Sample Paper 1

1. A parabolic curve introduced between straight and a circular curve or between two branches of a compound curve
for ease, comfort and safety of movement of trains on curve is called:
(a) Spur curve (b) Transition curve
(c) Summit curve (d) Valley curve
Ans : B
2. The staggered rails joints are usually provided on:
(a) Bridge (b) Curves (c) Branching (d) Tangents
Ans : B
3. The track capacity can be increased by:
(a) Faster movement of trains on the track
(b) By using more powerful engines
(c) All the above
(d) None of the above
Ans : C
4. The railway station at which a track line meets a main line is called:
(a) terminal station (b) flag station
(c) way side station (d) junction station
Ans : D
5. The limiting value of super elevation of board gauge in Indian Railways is:
(a) 16.50 cm (b) 30 cm (c) 15 cm (d) 10 cm
Ans : A
6. The chart used for recording the condition of track is known as:
(a) Rolling chart (b) Track chart
(c) Hallade chart (d) Vibro chart
Ans: C
7. The most common system of signaling in India is the system.
(a) automatic block (b) section clear system
(c) absolute block (d) pilot guard system
Ans : C
8. The feeder gauge . is commonly used for feeding raw materials to big Government manufacturing concerns as
well as to private factories such as steel plants, oil refineries, sugar factories etc.
(a) 0.6096 m (b) 0.792 m (c) 1m (d) 1.676 m
Ans : A
9. Which one of the following bolts is not used in rail track:
(a) Fang bolt (b) Eye bolt (c) Rag bolt (d) Fish bolt
Ans : B
10. The gradient which requires one or more additional locomotive for hauling the load over the gradient is called:
(a) Up-gradient (b) Pusher gradient
(c) Steep gradient (d) Momentum gradient
Ans : B
11. Points and crossings are provided for change of .on permanent ways.
(a) gauge (b) direction and gradient
(c) direction (d) gradient
Ans : C

12. In locomotive hunting is:
(a) Movement of locomotive in vertical plane perpendicular to its movement along the track
(b) Sinuous path taken by engine as against the alignment of the track
(c) Motion after brakes have been applied
(d) Combination of A and B above
Ans : D
13. The rails which get battered due to action of wheels over the end of the rails are called:
(a) Hogged rails (b) Roaring rails
(c) Creep rails (d) Bucking rails
Ans : A
14. In broad gauge, the clear horizontal distance between the inner faces of two parallel rails forming the track is:
(a) 1 m (b) 1.676 m (c) 0.6096 m (d) 0.792 m
Ans : B
15. As per Indian standard, the recommended width of ballast section at foot level of rails for broad gauge tracks
should be:
(a) 4.38 m (b) 3.35 m (c) 1.83 m (d) 2.25 m
Ans : B
16. The minimum length of a passenger platform for broad gauge railway should not be less than:
(a) 305 m (b) 183 m (c) 495 m (d) 250 m
Ans : A
17. Generally the shape of fish plate is:
(a) elliptical (b) bone shaped (c) circular (d) rectangular
Ans : B
18. For wooden sleepers, size of the ballast should be:
(a) 2.54 cm (b) 10.16 cm (c) 3.8 cm (d) 5.1 cm
Ans : C
69. The length of track under the control of a Ganger is:
(a) 10 to 15 Km (b) 5 to 6 KM
(c) 3 to 5 KM (d) 1 to 2 KM
Ans : B
20. The maximum rising gradient which is provided keeping the power of locomotive in view, is called
(a) Momentum gradient (b) Pusher gradient
(c) Down gradient (d) Ruling gradient
Ans : D
21. The latest system of signaling introduced is:
(a) C.T.C. system (b) pilot guard system
(c) section clear system (d) automatic block system
Ans : A
22. Detonating signals are used:
(a) for noisy engines
(b) during foggy and cloudy weather
(c) for deaf drivers
(d) not now, were in use in nineteenth century only
Ans : B

23. The number of fish bolts used for joining the rails with the help of fish plates, is generally:
(a) 4 (b) 8 (c) 2 (d) 6
Ans : A
24. The Railways provided underground at a depth of about 18 m or more are called:
(a) Mono railway (b) Underground railway
(c) Railway (d) Tube railway
Ans : D
25. The art of providing an outward slope of . to the treads of wheels of rolling stock is known as coning of wheels.
(a) 1 in 30 (b) 1 in 10 (c) 1 in 4 (d) 1 in 20
Ans : D
26. The process of connecting a track length by an electric circuit is known as track circuiting and the sleepers which
are suitable for it are:
(a) cast iron sleepers (b) steel sleepers
(c) wooden sleepers (d) all above are suitable
Ans : C
27. The movable tapered end of the tongue rail is known as:
(a) heel of switch (b) toe of switch
(c) stretcher bar (d) throw of switch
Ans : B
28. The yard where trains and other loads are received, sorted out, trains formed and dispatched onwards are known
as:
(a) locomotive yard (b) goods yard
(c) marshalling yard (d) station yard
Ans : C
29. Wider gauge permits:
(a) sleeper gradients (b) low axle load
(c) higher operating speeds (d) sharp curves
Ans : C
30. Which one of the following is expected to have shorter life?
(a) Steam engine (b) Diesel engine
(c) Electric engine (d) Shunting engine
And : B
31. The movable end of the tapered rail, by means of which the flanged wheels of the train are diverted from one track
to another is known as:
(a) Toe (b) Stud (c) Heel (d) Flare
Ans : A
32. The creep in rails is measured in:
(a) cm/kg (b) cm (c) Kg/cm (d) kg cm
Ans : B
33. When a rail loses its weight by 5%, it should be renewed and the old one can be used on unimportant tracks, but
the rails which have lost their weight by more than ., should not be used on any track under any circumstances.
(a) 8% (b) 33.3% (c) 10% (d) 20%
Ans : C
34. In railways, super elevation is provided to:
(a) facilitate drainage

(b) counteract the centrifugal push
(c) counteract the centripetal pull
(d) have all the effects mentioned above
Ans : B
35. The additional track connected to main line at both of its ends is called:
(a) running line (b) loop line
(c) main line (d) none are correct
Ans : B
36. The rails which help in channelising the wheels in their proper routes are known as:
(a) Guard rails (b) Wing rails? (c) Check rails (d) Lead rails
Ans : B
37. The shape of wheels of rolling stock is:
(a) Tapered with flange on outside
(b) Parallel with flange on inside
(c) Tapered with flange on inside
(d) Parallel with flange on outside
Ans : C
38. The maximum gradient for broad gauge in station yards in Indian Railways is:
(a) 1 in 100 (b) 1 in 1000 (c) 1in 200 (d) 1 in 400
Ans : D
39. The force which resists the forward movement and speed of train is called:
(a) Track modulus (b) Hauling resistance
(c) friction (d) Tractive resistance
Ans : D
4. The tractive resistance of the route in railways as compared to roadways will be:
(a) same (b) more (c) low (d) not comparable
Ans : C
41. Sand is used as ballast incase of:
(a) steel sleepers
(b) wooden sleepers
(c) reinforced concrete sleepers
(d) cast iron sleepers
Ans : D
42. Arm type fixed signals, fitted on a vertical post fixed at the side of a track, are called:
(a) Warner signals (b) Starter signals
(c) Semaphore signals (d) Cab signals
Ans : C
43. The Railway provided just below the ground level are called:
(a) Tube railway (b) Underground railway
(c) Mono railway (d) Railway
Ans : B
44. When a railway line crosses a valley, a ridge like structure consisting of a series of piers, piles or trestles on which
steel girders are placed and which is constructed usually for small spans is known as:
(a) Bridge (b) Tunnel (c) Viaduct (d) Aqueduct
Ans : C

45. Creeping of rails will be reduced by using:
(a) Bearing plates (b) Spikes (c) Chairs (d) Anchors
Ans : D
46. The railway track from which a train is to be diverted is called:
(a) branch track (b) points and crossing
(c) main or through track (d) all above
Ans : C
47. An expansion gap of . is usually kept between the adjoining rail ends to allow for expansion of rail, due to
variation in temperature.
(a) 1 to 3 mm (b) 10 to 15 mm
(c) 6 to 8 mm (d) 3 to 5 mm
Ans : C
48. Generally the weight/metre of the rails used in broad gauge is:
(a) 55 kg (b) 45 kg (c) 35 kg (d) 65 kg
Ans : A
49. A dynamometer car is used for:
(a) Tourists (b) Dinning facilities
(c) Inspection of administrative officers
(d) Recording the condition of track
Ans : D
50. Which of the following is not a part of rail engine?
(a) Tender (b) Stream turbine (c) Boiler (d) Fire box
Ans : B

RRB Bangalore Junior Engineering Exam Sample Paper 2

1. The limiting value of super elevation of board gauge in Indian Railways is:
(a) 16.50 cm (b) 30 cm (c) 15 cm (d) 10 cm
Ans : A
2. Which of the following is not a part of rail engine?
(a) Tender (b) Stream turbine (c) Boiler (d) Fire box
Ans : B
3. The staggered rails joints are usually provided on:
(a) Bridge (b) Curves (c) Branching (d) Tangents
Ans : B
4. In broad gauge, the clear horizontal distance between the inner faces of two parallel rails forming the track is:
(a) 1 m (b) 1.676 m (c) 0.6096 m (d) 0.792 m
Ans : B
5. Generally the shape of fish plate is:
(a) elliptical (b) bone shaped (c) circular (d) rectangular
Ans : B
6. The track capacity can be increased by:
(a) Faster movement of trains on the track
(b) By using more powerful engines
(c) All the above
(d) None of the above
Ans : C
7. Detonating signals are used:
(a) for noisy engines
(b) during foggy and cloudy weather
(c) for deaf drivers
(d) not now, were in use in nineteenth century only
Ans : B
8. Wider gauge permits:
(a) sleeper gradients (b) low axle load
(c) higher operating speeds (d) sharp curves
Ans : C
9. The railway station at which a track line meets a main line is called:
(a) terminal station (b) flag station
(c) way side station (d) junction station
Ans : D
10. Points and crossings are provided for change of .on permanent ways.
(a) gauge (b) direction and gradient
(c) direction (d) gradient
Ans : C
11. The chart used for recording the condition of track is known as:
(a) Rolling chart (b) Track chart
(c) Hallade chart (d) Vibro chart
Ans: C
12. The most common system of signaling in India is the system.
(a) automatic block (b) section clear system
(c) absolute block (d) pilot guard system
Ans : C
13. The feeder gauge . is commonly used for feeding raw materials to big Government manufacturing concerns as
well as to private factories such as steel plants, oil refineries, sugar factories etc.
(a) 0.6096 m (b) 0.792 m (c) 1m (d) 1.676 m
Ans : A
14. A parabolic curve introduced between straight and a circular curve or between two branches of a compound curve
for ease, comfort and safety of movement of trains on curve is called:
(a) Spur curve (b) Transition curve
(c) Summit curve (d) Valley curve
Ans : B
15. The railway track from which a train is to be diverted is called:
(a) branch track (b) points and crossing
(c) main or through track (d) all above
Ans : C
16. An expansion gap of . is usually kept between the adjoining rail ends to allow for expansion of rail, due to
variation in temperature.
(a) 1 to 3 mm (b) 10 to 15 mm
(c) 6 to 8 mm (d) 3 to 5 mm
Ans : C
17. Which one of the following bolts is not used in rail track:
(a) Fang bolt (b) Eye bolt (c) Rag bolt (d) Fish bolt
Ans : B
18. The gradient which requires one or more additional locomotive for hauling the load over the gradient is called:
(a) Up-gradient (b) Pusher gradient
(c) Steep gradient (d) Momentum gradient
Ans : B
19. In locomotive hunting is:
(a) Movement of locomotive in vertical plane perpendicular to its movement along the track
(b) Sinuous path taken by engine as against the alignment of the track
(c) Motion after brakes have been applied
(d) Combination of A and B above
Ans : D
20. The rails which get battered due to action of wheels over the end of the rails are called:
(a) Hogged rails (b) Roaring rails
(c) Creep rails (d) Bucking rails
Ans : A
21. As per Indian standard, the recommended width of ballast section at foot level of rails for broad gauge tracks
should be:
(a) 4.38 m (b) 3.35 m (c) 1.83 m (d) 2.25 m
Ans : B
22. The minimum length of a passenger platform for broad gauge railway should not be less than:
(a) 305 m (b) 183 m (c) 495 m (d) 250 m
Ans : A
23. For wooden sleepers, size of the ballast should be:
(a) 2.54 cm (b) 10.16 cm (c) 3.8 cm (d) 5.1 cm
Ans : C
24. The length of track under the control of a Ganger is:
(a) 10 to 15 Km (b) 5 to 6 KM
(c) 3 to 5 KM (d) 1 to 2 KM
Ans : B
5. The maximum rising gradient which is provided keeping the power of locomotive in view, is called
(a) Momentum gradient (b) Pusher gradient
(c) Down gradient (d) Ruling gradient
Ans : D
26. The latest system of signaling introduced is:
(a) C.T.C. system (b) pilot guard system
(c) section clear system (d) automatic block system
Ans : A
27. The maximum gradient for broad gauge in station yards in Indian Railways is:
(a) 1 in 100 (b) 1 in 1000 (c) 1in 200 (d) 1 in 400
Ans : D
28. The force which resists the forward movement and speed of train is called:
(a) Track modulus (b) Hauling resistance
(c) friction (d) Tractive resistance
Ans : D
29. The number of fish bolts used for joining the rails with the help of fish plates, is generally:
(a) 4 (b) 8 (c) 2 (d) 6
Ans : A
30. The Railways provided underground at a depth of about 18 m or more are called:
(a) Mono railway (b) Underground railway
(c) Railway (d) Tube railway
Ans : D
31. The creep in rails is measured in:
(a) cm/kg (b) cm (c) Kg/cm (d) kg cm
Ans : B
32. The art of providing an outward slope of . to the treads of wheels of rolling stock is known as coning of wheels.
(a) 1 in 30 (b) 1 in 10 (c) 1 in 4 (d) 1 in 20
Ans : D
33. The process of connecting a track length by an electric circuit is known as track circuiting and the sleepers which
are suitable for it are:
(a) cast iron sleepers (b) steel sleepers
(c) wooden sleepers (d) all above are suitable
Ans : C
34. The yard where trains and other loads are received, sorted out, trains formed and dispatched onwards are known
as:
(a) locomotive yard (b) goods yard
(c) marshalling yard (d) station yard
Ans : C
35. Which one of the following is expected to have shorter life?
(a) Steam engine (b) Diesel engine
(c) Electric engine (d) Shunting engine
And : B
36. The movable end of the tapered rail, by means of which the flanged wheels of the train are diverted from one track
to another is known as:
(a) Toe (b) Stud (c) Heel (d) Flare
Ans : A
37. When a rail loses its weight by 5%, it should be renewed and the old one can be used on unimportant tracks, but
the rails which have lost their weight by more than ., should not be used on any track under any circumstances.
(a) 8% (b) 33.3% (c) 10% (d) 20%
Ans : C
38. A dynamometer car is used for:
(a) Tourists (b) Dinning facilities
(c) Inspection of administrative officers
(d) Recording the condition of track
Ans : D
39. When a railway line crosses a valley, a ridge like structure consisting of a series of piers, piles or trestles on which
steel girders are placed and which is constructed usually for small spans is known as:
(a) Bridge (b) Tunnel (c) Viaduct (d) Aqueduct
Ans : C
40. The movable tapered end of the tongue rail is known as:
(a) heel of switch (b) toe of switch
(c) stretcher bar (d) throw of switch
Ans : B
41. In railways, super elevation is provided to:
(a) facilitate drainage
(b) counteract the centrifugal push
(c) counteract the centripetal pull
(d) have all the effects mentioned above
Ans : B
42. The rails which help in channelising the wheels in their proper routes are known as:
(a) Guard rails (b) Wing rails? (c) Check rails (d) Lead rails
Ans : B
43. The shape of wheels of rolling stock is:
(a) Tapered with flange on outside
(b) Parallel with flange on inside
(c) Tapered with flange on inside
(d) Parallel with flange on outside
Ans : C
44. The tractive resistance of the route in railways as compared to roadways will be:
(a) same (b) more (c) low (d) not comparable
Ans : C
45. Sand is used as ballast incase of:
(a) steel sleepers
(b) wooden sleepers
(c) reinforced concrete sleepers
(d) cast iron sleepers
Ans : D
46. Arm type fixed signals, fitted on a vertical post fixed at the side of a track, are called:
(a) Warner signals (b) Starter signals
(c) Semaphore signals (d) Cab signals
Ans : C
47. The Railway provided just below the ground level are called:
(a) Tube railway (b) Underground railway
(c) Mono railway (d) Railway
Ans : B
48. Creeping of rails will be reduced by using:
(a) Bearing plates (b) Spikes (c) Chairs (d) Anchors
Ans : D
49. Generally the weight/metre of the rails used in broad gauge is:
(a) 55 kg (b) 45 kg (c) 35 kg (d) 65 kg
Ans : A
50. The additional track connected to main line at both of its ends is called:
(a) running line (b) loop line
(c) main line (d) none are correct
Ans : B
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Previous HPCL Solved Question Papers
Previous year NET Exam Solved Question Papers
Previous years solved question papers for SBI clerk
TTA exam previous year solved question papers
Previous years Solved question papers of SBI recruitment
VAO Previous year solved question papers
RRB Previous years solved question papers
JAIIB previous year solved question papers
LIC AAO Exam Previous year solved question papers
Previous Solved Bank PO Exams Question Papers
IIT-JEE Exam Previous years solved Question Papers
AIPGMEE Previous year Solved Question Papers
Previous year solved question papers of IIT
SBI PO Exam Previous year solved Question Papers
BTE Jodhpur previous year solved question papers
NIFT Previous year Solved Question Papers
BEL Previous years CSE Solved Question Papers
IIT JEE Previous year solved question papers
Previous Solved Question Papers of AIIMS exam
Solved Previous Year Question Papers of TCS









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 09:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9