UP Bed Entrance Exam Question Papers - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > MBA / Business Schools




  #1  
Old June 4th, 2012, 12:14 PM
Pardeep Kumar89
Guest
 
Posts: n/a
Default UP Bed Entrance Exam Question Papers

Sir I am taking part in the UP Bed Entrance Exam and I am preparing for the entrance and that‘s why I need the question paper of entrance so please can you give me previous year question paper and tell me from where can I download the papers?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old June 4th, 2012, 06:24 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 40,525
Default Re: UP Bed Entrance Exam Question Papers

I am uploading link of UP B.Ed entrance exam question paper 2012 with its solution. You are free to download this file.
Attached Files
File Type: doc UP B.Ed. Entrance exam 2011 question paper.doc (46.0 KB, 387 views)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old February 25th, 2013, 04:43 PM
pragati pandey
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: UP Bed Entrance Exam Question Papers

I wanna question paper of bed entrance test
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old March 13th, 2013, 03:05 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Smile Re: UP Bed Entrance Exam Question Papers

Quote:
Originally Posted by Pardeep Kumar89 View Post
Sir I am taking part in the UP Bed Entrance Exam and I am preparing for the entrance and that‘s why I need the question paper of entrance so please can you give me previous year question paper and tell me from where can I download the papers?
unable to download please tell me how to download..........
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old February 11th, 2014, 06:47 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3,593
Default Re: UP Bed Entrance Exam Question Papers

I am Providing you the UP B.Ed entrance exam question paper 2012 with its solution.

1. How many schedules the Constitution of India contains ?
(A) 9
(B) 10
(C) 11
(D) 12

2. The Constitution of India was adopted in—
(A) 26 January, 1950
(B) 26 January, 1949
(C) 26 November, 1949
(D) 31 December, 1949

3. In a nuclear reactor, one of the following is used as a fuel—
(A) Coal
(B) Uranium
(C) Radium
(D) Diesel

4. The first muslim ruler to introduce the system of price control was—
(A) Balban
(B) Jalaluddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq
(D) Alauddin Khalji

5. Tansen, a great musician, was in the court of—
(A) Akbar
(B) Bahadur Shah
(C) Rana Kumbha
(D) Krishna Deva Rai

6. Who among the following attended all the three Round Table Conferences ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Vallabh Bhai Patel
(D) Dr. Rajendra Prasad

7. Where is National Sugar Institute established?
(A) Kanpur
(B) New Delhi
(C) Lucknow
(D) Gajrola

8. A national leader, whose birthday is observed as the National Education Day on November 11, is—
(A) J. B. Kriplani
(B) Rajiv Gandhi
(C) Maulana Abul Kalam Azad
(D) Sarojini Naidu

9. The Nagarjuna Sagar Project is constructed on the river—
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Godavari
(D) Indus

10. The Bermuada Triangle lies in—
(A) Western North Atlantic Ocean
(B) Eastern South Atlantic Ocean
(C) North Pacific Ocean
(D) South Indian Ocean

11. Who among the following has been honoured with Bharat Ratna for the year 2008 ?
(A) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(B) G. Madhavan Nair
(C) Pt. Bhimsen Joshi
(D) Lata Mangeshkar

12. Which of the following is India’s first nuclear powered submarine launched on 26 July, 2009 ?
(A) INS Virat
(B) INS Arihant
(C) INS Vikrant
(D) INS Talwar

13. The speed of light will be minimum while passing through—
(A) Glass
(B) Vacuum
(C) Water
(D) Air

14. Galvanised iron sheets have a coating of—
(A) Tin
(B) Lead
(C) Zinc
(D) Chromium

15. I.B.R.D. is also known as—
(A) International Bank
(B) World Bank
(C) Asian Development Bank
(D) Bank of America

16. The Gupta king who assumed the title of Vikramaditya was—
(A) Skandagupta
(B) Samudragupta
(C) Chandragupta–II
(D) Kumaragupta

17. Part IV of the Constitution of India deals with—
(A) Fundamental Rights
(B) Citizenship
(C) Directive Principles of State Policy
(D) Union Executive

18. Which amidst the following countries of the European union has not adopted the single currency Euro ?
(A) France
(B) U. K.
(C) Germany
(D) Spain

19. Permanent members of U. N. Security Council are—
(A) U.K., U.S.A., Russia, China, Japan
(B) U.S.A., France, China, U.K., Canada
(C) U.S.A., France, U.K., Russia, Canada
(D) U.S.A., U.K., France, Russia, China

20. The author of the book ‘My Country My Life’ is—
(A) Lal Krishna Advani
(B) Jaswant Singh
(C) Dilip Kumar
(D) Sunil Gavaskar

21. The Partition of Bengal was revoked by the British Government in the year—
(A) 1907
(B) 1917
(C) 1911
(D) 1921

22. The first talkie film in India was—
(A) Raja Harish Chandra
(B) Alam Ara
(C) Chandi Das
(D) Jhansi Ki Rani

23. ‘Blue Revolution’ is related to—
(A) Space research
(B) Irrigation
(C) Fisheries
(D) Drinking water

24. India has the maximum foreign trade with—
(A) Japan
(B) Germany
(C) U.S.A.
(D) U.K.

25. The most urbanised country in the world is—
(A) Japan
(B) Singapore
(C) Germany
(D) Israel

26. Which is the highest finance body for small scale industries ?
(A) IDBI
(B) SIDBI
(C) IFCI
(D) NABARD

27. What is the new name of the old region ‘Siam’ ?
(A) Myanmar
(B) Thailand
(C) Philippines
(D) Cambodia

28. Great poet Amir Khusarau’s birth place was—
(A) Patiyali (Etah)
(B) Kanpur
(C) Tehran
(D) Lahore

29. Bauxite is an ore of one of the following metals—
(A) Aluminium
(B) Silver
(C) Tin
(D) Steel

30. Who organized the fourth Buddhist council ?
(A) Ashoka
(B) Harsha
(C) Bindusara
(D) Kanishka

31. Who was the last ruler of Lodi dynasty ?
(A) Bahlol Lodi
(B) Ibrahim Lodi
(C) Sikandar Lodi
(D) Daulat Khan Lodi

32. The Capital of Andaman and Nicobar islands is—
(A) Port Blair
(B) Diu
(C) Kolkata
(D) Tirupati

33. Who among the following decides if a particular Bill is a Money Bill or not ?
(A) President
(B) Speaker of Lok Sabha
(C) Chairman of Rajya Sabha
(D) Finance Minister

34. ‘Bar’ is the unit of—
(A) Heat
(B) Temperature
(C) Current
(D) Atmospheric pressure

35. Right to vote is a—
(A) Political right
(B) Civil right
(C) Economic right

36. Koneru Humpy is associated with—
(A) Lawn Tennis
(B) Hockey
(C) Chess
(D) Badminton

37. Which of the following hills connect eastern and western ghats ?
(A) Satpura
(B) Vindhya
(C) Nilgiri
(D) Aravalli

38. Which country is known as the ‘Cockpit of Europe’ ?
(A) Belzium
(B) Switzerland
(C) Netherlands
(D) Luxembourg

39. In Uttar Pradesh, Charkula folk dance is related with—
(A) Ruhelkhand region
(B) Brij region
(C) Bundelkhand region
(D) Avadh region

40. Which among the following is a central university in Uttar Pradesh ?
(A) Dr. Ram Manohar Lohia Avadh University, Faizabad
(B) Mahatma Gandhi Kashi Vidyapeeth, Varanasi
(C) Chhatrapati Sahuji Maharaj University, Kanpur
(D) Allahabad University, Allahabad

41. Lucknow Congress session 1916, was presided over by—
(A) Sarojini Naidu
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Ambika Charan Majumdar
(D) Pt. J. L. Nehru

42. Rihand Project is located at—
(A) Lalitpur district
(B) Mirzapur district
(C) Aligarh district
(D) Sultanpur district

43. Where was ‘Tanchoi’ brocade developed ?
(A) Varanasi
(B) Dhaka
(C) Surat
(D) Tanjavur

44. Who wrote ‘Sarfaroshi Ki Tamanna Ab Hamare Dil Mein Hai’ ?
(A) Mohammed Iqbal
(B) Kazi Nazrul Islam
(C) Anand Narayan Mulla
(D) Ram Prasad Bismil

45. The chemical that is used in making artificial rain is—
(A) Silver Nitrate
(B) Silver Iodide
(C) Silver Nitrite
(D) Silver Chloride

46. Which of the following is the hardest substance in the human body ?
(A) Bone
(B) Enamel
(C) Nail
(D) None of these

47. Agricultural income tax is a source of revenue to—
(A) Central Government
(B) State Government
(C) Local Administration
(D) Centre and State Governments

48. Largest Mica deposits are in—
(A) South Africa
(B) Australia
(C) Canada
(D) India

49. Lalitpur district in U. P. is known for the—
(A) Uranium deposits
(B) Sugar industry
(C) Polic training academy
(D) None of these

50. Which of the following oceans has the shape of the English alphabet ‘S’ ?
(A) Arctic Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Pacific Ocean

Answers: 1. D, 2. C, 3. B, 4. d, 5. a, 6. b, 7. a, 8. c, 9. b, 10. a, 11. c, 12. b, 13. a, 14. c, 15. b, 16. c, 17. c, 18. b, 19. d, 20. a, 21. c, 22. b, 23. c, 24. c, 25. b, 26. b, 27iiiiiiii. b, 28. a, 29. a, 30. d, 31. b, 32. b, 33. b, 34. d, 35. a, 36. c, 37. c, 38. a, 39. b, 40. d, 41. c, 42. b, 43. a, 44. d, 45. b, 46. b, 47. b, 48. d, 49. a, 50. c
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
MCA Entrance Exam Question Papers Pdf
JNU MCA Entrance Exam Question Papers
Joint Entrance Screening Test PhD entrance exam modal question papers
KAS Entrance Exam Question Papers
Tamil Nadu Common Entrance Test MCA entrance exam previous year question papers
Question papers of entrance exam of MCA of JNU
Question Papers of DNB entrance exam
MAT MBA Entrance Exam Question Papers
JNU Entrance Exam Question Papers PDF
GBTU SEE Entrance Exam Mathematics Exam Old Question Papers
Question papers for PSI entrance exam
FCI Entrance Exam Question Papers
Question papers of MCA Entrance Exam of JNU
Question papers of MCA Entrance Exam of BHU
IMU entrance exam old question papers
BHU MCA entrance exam question papers
IMU Entrance Exam Question Papers
SBI Entrance Exam Question Papers
VTU MCA Entrance Exam Question Papers
BHU Entrance Exam question papers









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 10:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9