NATA Question Papers PDF - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > Career and Jobs




  #1  
Old May 31st, 2012, 10:51 AM
gaurav pandey
Guest
 
Posts: n/a
Default NATA Question Papers PDF

Hy I am interested to apply for the National Aptitude Test in Architecture but I have no idea about the question papers so please can you give me the sample papers and tell me from where can I download the sample papers PDF?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old May 31st, 2012, 01:11 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 9,600
Default Re: NATA Question Papers PDF

As you are looking for NATA sample Question Papers so I have uploaded the sample question papers for you. Please see the attachment.
Attached Files
File Type: pdf NATA Sample Question Papers .pdf (170.9 KB, 694 views)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old December 20th, 2013, 02:15 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 42,988
Default Re: NATA Question Papers PDF

Here I am sharing some of the model paper of NATA so that it may help you to crack the NATA Examintaion

NATA Model Paper:

You are looking out of a window.It's a normal window with a wooden panel & horizontal bars (grills).you can see a playground with play equipment & some children playing.Beyond that there is a small building & a hospital after that.Draw your view from your imagination.

Design a bed sheet for a children's bedroom using basic geometric shapes. Each shape cannot be used only twice. And maximum 4 colours.

You have 4 cubes interlinked to each other.Some are opaque.some are transparent.Draw a stable structure showing the effect of light & also draw the shades & shadows of them.

Here I am uploading some of the NATA Model paper which is free of cost for you
Attached Files
File Type: pdf NATA Model paper 1.pdf (452.6 KB, 194 views)
File Type: pdf NATA Model paper 2.pdf (451.0 KB, 163 views)
File Type: pdf NATA Model Paper 3.pdf (458.4 KB, 146 views)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old February 5th, 2014, 06:12 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,929
Default Re: NATA Question Papers PDF

Here I am sharing some of the model paper of NATA so that it may help you to crack the NATA Examintaion

NATA Model Paper:

1. Inch equals.
a) 2.54 cm b) 5 cm c) 20 mm d) 15.67 mm
2. 6 motar represents.
a) 1 part of water 6 part of cement b) 1 part of cement, 6 part of water
c) 1 part of sant, 6 part of cement d) 1 part fo cement, 6 part of sand
3. How many A2 sheets can be cur from a A0 sheet of paper.
a) 5 b) 4 c) 16 d) 8
4. The city of Ahmedabad was designed by
a) Le Corbusier b) I M Pie
c) B V Doshi d) kanvinde
5. Floors X and Y are equal in in area, If X is 12 feet X 8 feet and the width of Y is 6 feet, what is the
length of Y?
a) 16 feet b) 12 feet c) 8 feet d) 15 feet
6. 0.1 + (0.1) 2 + (0.1) 3
a) 0.1 b) 0.121 c) 0.111 d) 0.2341
7.
Identify the building
a) Sydney Opera House b) Bahai house of worship
c) Guggenheim Museum d) Temple of Karnak
8. Blobitecture is
a) 1st Century Architecture style b) 15th Century Architecture style
c) 20th Century Architecture style d) Not an Architecture style
9. Blue is a
a) Hot Colour b) Cool Colour c) Secondary Colour d) Netural Colour
10. Which of the following is a complimentary colour scheme?
a) Green ‐ Yellow b) Blue – red
c) Yellow – Black d) Red – Green
11. When 1/10 percent of 5000 is subtract ed from 1/10 of 5000, the difference is
a) 0 b) 50 c) 495 d) 500 e)
12. Curtain walls represent
a) Fabric Walls b) Glass Screens
c) Brick Walls d) Concrete Walls
13. A Focal point is
a) A point in the centre of a drawing b) A point in a corner of a drawing
c) A point within a circle d) Center of interest in a drawing
14. Gol Gumbaz is a
a) Mosque b) Mausoleum
c) Museum d) Monasry
15.
Identify the texture
a) Practicle board b) Mar ble
c) Granite d) Sand
16. A Carpenter a constructed a rectangle sandbox with a capacity of 10 cubic feet, if he had to make a
similar box, twice as long, twice as wide and twice as high as the first sand box, what would be the
capacity in cubic feet of the second sand box?
a) 20 b) 40 c) 80 d) 1000
17.
Identify this building…..
a) Jahangir Mahal, Orchha b) Amber Palace, Rajasthan
c) Man Mandir Gwalior d) Akber Palace, Fathepur
18. The Average height of an India male is?
a) 5 feet 6 inches b) 6 feet 2 inches
c) 5 feet 3 inches d) 4 feet 8 inches
19. KanchanJunga Apartments are designed by
a) B V Doshi b) Le‐Carbusior
c) Charles Correa d) Edwin Lutyens
20. Obelisk is a
a) Tall, Slender Building b) Tall Slender Twoer
c) Short Fat building d) Short Fat Tower
21. 150 is what percent of 30?
a) 20% b) 50% c) 200% d) 500%
22.
The Front of a 6 X 8 foot rectangular door has a trim as indicated by the shading in the diagram, if
the trim us uniformly 1 foot wide, what fraction of he door surface is covered by the the trim.
a) 13/48 b) 5/12 c) 7/12 d) 1/2
23.
Identify the structre in the picture
a) Big Ben London b) Time Tower NY
c) Sears Towers, NY d) Rajabai Tower, Mumbai
24. When you stand between the railway tracks and observe the Railway Track over the horizon it
givens a
a) One Point Perspective Effect b) Two Point Perspective Effect
c) Three Point Perspective Effect d) None of the above
25. Which of the following pencil Ideas is the Softest?
a) 3H b) HB c) F d) 3B e)
26. Sun Temple is located in
a) Sanchi b) Mahabalipuram c) Konark d) Nalanda
27. The Sphinx is located in
a) Paris b) Lebanon c) Syria d) Giza
28.
Identify the piece that fits
a) A b) B c) C d) D
29.
Which is the development for the modelshown?
e) A f) B g) C h) D
30.
A Group of pieces on the bottom when joined form the one on the top, identify the set.
a) A b) B c) C d) D
31.
A Group of pieces at the bottom when joined, from the group on the top, identify the group.
a) A b) B c) C d) D
32.
Identify the correct elevation as indicated by the arrow.
a) A b) B c) C d) D
33.
Identify the elevation as indicated by the arrow.
a) A b) B c) C d) D
34.
Identify the elevation as indicated by the arrow.
a) A b) B c) C d) D
35.
Identify the elevation show by the arrow.
a) A b) B c) C d) D
36.
The total number of triangles given in the figure below are
a) 12 b) 15 c) 16 d) 18
37.
How many surfaces are in the solid object shown below?
a) 10 b) 8
c) 9 d) 12
38.
Identify the top view (Plan of this object)
a) 10 b) 8 c) 9 d) 12
39. Jantar Mantar was built as a/an
a) Tomb b) Observatory c) Shrine d) Remembrance
40.
When folded which object will the development form?
a) A b) B c) C d) D

1.
These tiles are better used for
a) Bathroom b) Lounge c) Pavement d) Road
2. Kota stone has
a) Rouge Texture b) Glossy Texture c) Smooth Finish d) Matt Finish
3.
Identify the temple
a) Sun Temple b) Kailash Temple
c) Lingaraj Temple d) Shore Temple
4.
Identify the above wall
a) Limestone wall b) Granite ashlar
c) Roughbrick wall d) Terazzo wall
5. Swimming pool tiles have
a) Smooth finish b) Glossy finish
c) Matt finish d) Rough finish
6. The side opposite the right angle triangle is 13 cm, one of the other side is 12 cm. what is the area
of the triangle?
a) 30 b) 32.5 c) 65 d) 25
7. The distance between point A and B is 200 miles, A car took a total of 5 hours to travel from A to B
and back. If it traveled at an 100 miles per hour from A to B, at what speed should It have traveled
on the way back from B to A.
a) 150 mph b) 66.67 mph c) 50 mph d) 33.33 mph
8. A trader bought an item for 150 Rs at what price should he sell it to make a 15% profit?
a) 25Rs b) 170Rs c) 172.5 Rs d) 180 Rs
9.
Complete the figure analogy
a) a b) b c) c d) d
10.
If the paper is folded along the dotted lines and punched as shown in the picture, identify the
picture that would appear after unfolding it.
a) a b) b c) c d) d
11.
Identify the fourth figure from the answer choices given
a) a b) b c) c d) d
12. Occult balance is
a) Visual Balance b) Physical Weight Balance
c) Physical Disbalance d) Visual Imbalance
13. CamleCase is used for
a) Painting b) Writing c) Sketching d) Drawing
14. The haning Gradens of Babylon are situated in present day?
a) Syriad b) Babylon c) Israel d) Iraq
15. Padiment is
a) Round Structure b) Pyrimidical Structure
c) Triangular Structure d) Elevated Structure
16. √3 ‐ 1) √3 + 1) √5 + 1) √5 ‐ 1)
a) 15 b) 24 c) 25 d) 8
17. Incandescence a) Light Emmision b) Pollution
c) Loud Sound d) Bright light from invisible source
18.
Identify the building
a) Kalpataru Apartments b) Kanchanjunga Apartments
c) Shreepathi Arcade d) Pitampura TV tower
19. Bayer India House is Designed by
a) B V Doshi b) Hafeez Contractor c) Louis Khan d) Le carbusior
20. Shore Temple is located in
a) Ajanta b) Mahabalipuram c) Tanjore d) Modhera
21.
Identify the tower
a) Ashoka Pillar b) Qutub Minar c) Vijay Stumbh d) Kirti stumbh
22.
Identify the building shown
a) Basilica of Bom Jesus, Goa b) Se Cathedral, Goa
c) St Aloysius Chapel, Managlore d) Jewish museum, Cochin
23. Boilerplate is a
a) Hot Plate b) Foundation steel plate
c) Reinforcement plate d) Standard
24.
Identify the number of triangular surfaces
a) 2 b) 3 c) 4 d) 5
25.
Identify the number of oblique surfaces
a) 4 b) 3 c) 6 d) 7
26.
Identify the front view of the problem figure from the answer choices given below :
a) a b) b c) c d) d
27.
Coun the number of edges
a) 32 b) 16 c) 26 d) 24
28. Ship: propeller: :car:
a) Wheel b) Rudder c) Crank shaft d) Steering wheel
29.
From the answer figures, identify the one which cannot be placed in the problem figure.
a) a b) b c) c d) d
30.
a) only a b) only b and c c) only d d) All a d c d
31.
Identify the number of squares in the given problem figure
a) a b) b c) C d) d
32.
a) a b) b c) C d) d
33. Ashu has d books, which is 3 times as many as Ravi ½ as many as Ajit, how may books do the 3 of
them have put together in terms of d?
a) 10/3 d b) 5/6 d c) 7/3 d d) 9/2 d
34.
If the length of the diagonal AB is 13 cms what is the area of the trapezoid?
a) 39 b) 42 c) 45 d) 46.5
35. Gandhi Labour Institute was designed by
a) Satish Gujral b) Phillip Jhonson c) Norman Foster d) B. V. Doshi
36.
a b c d
37. 10 liters is equal to
a) 0.1 Cu.mt b) 0.01 Cu.mt c) 0.001 Cu.mt d) 0.0001 Cu.mt
38. Minimum width of main door is
a) 3 ft b) 3 ft 6 inches c) 2 ft 6 inches d) 4 ft
39.
Identify the odd figure out
a b c d
40.
Identify the view of the given 3D object in the direction of the arrow, from the answer choice given
below
a) a b) b c) c d) d

Question 1 (50 Marks) You are an ant on a table with two bottles and two glasses, each of them contain liquids at different levels, there is a window in the rooms through which light is coming in, draw what you see with light and shadows.

Question 2 (25 Marks) Use the basic 2D shapes found in a bicycle and create an interesting 2D composition of your choice, colour with any 3 colours of your choice.

Question 3 (25 Marks) Create an interesting sculpture Using the basic 3D shapes of sports gear found in a cricket kit For Eg: Wickets, bails etc, You can scale each object to any size of your choice, and use them in multiples, but it has to have a minimum of 3 objects from a cricket kit. Draw the effect of light and shadow on your composition.

1. Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 such that it leaves the same remainder in each case.
A. 4
B. 7
C. 9
D. 13
2. Six bells commence tolling together and toll at regular intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds. In 30 minutes, how many times they toll together ?
A. 4
B. 10
C. 15
D. 16
3. Let N be the greatest number that will divide 1305, 4665 and 6905 in such a way that it leaves the same remainder in each case. Then the sum of the digits in N is:
A. 4
B. 5
C. 6
D. 8
4. Find out the greatest number of all four digits which is at least divisible by 15, 25, 40 and 75 is
A. 9000
B. 9400
C. 9600
D. 9800
5. Three number are in the ratio of 3: 4: 5 and their least common factor are 2400. Then their H.C.F. is:
A. 40
B. 80
C. 120
D. 200
8. Extreme old age when a man behaves like a fool
A. Imbecility
B. Senility
C. Dotage
D. Superannuation
9. The study of ancient societies
A. Anthropology
B. Archaeology
C. History
D. Ethnology
10. A person of good understanding knowledge and reasoning power
A. Expert
B. Intellectual
C. Snob
D. Literate
11. A person who insists on something
A. Disciplinarian
B. Stickler
C. Instantaneous
D. Boaster
12. State in which the few govern the many
A. Monarchy
B. Oligarchy
C. Plutocracy
D. Autocracy
13. A style in which a writer makes a display of his knowledge
A. Pedantic
B. Verbose
C. Pompous
D. Ornate
14. List of the business or subjects to be considered at a meeting
A. Schedule
B. Timetable
C. Agenda
D. Plan
15. Leave or remove from a place considered dangerous
A. Evade
B. Evacuate
C. Avoid
D. Exterminate
16. Words inscribed on tomb
A. Epitome
B. Epistle
C. Epilogue
D. Epitaph
17. Fate smiles …… those who untiringly grapple with stark realities of life.
A. with
B. Over
C. On
D. Round
18. The miser gazed …… at the pile of gold coins in front of him.
A. Avidly
B. Admiringly
C. Thoughtfully
D. Earnestly
19. Catching the earlier train will give us the …… to do some shopping.
A. Chance
B. Luck
C. Possibility
D. Occasion
20. My uncle decided to take …… and my sister to the market.
A. I
B. Mine
C. Me
D. Myself
21. If you smuggle goods into the country, they may be …… by the customs authority.
A. Possessed
B. Punished
C. Confiscated
D. Fined
22. Man does not live by …… alone.
A. Food
B. Bread
C. Meals
D. Diet
23. Piyush behaves strangely at times and, therefore, nobody gets …… with him.
A. About
B. Through
C. Along
D. Up
24. Ronan and Rohit are twin brothers, but they do not look ……
A. Unique
B. Different
C. Likely
D. Alike
25. The ruling party will have to put its own house …… order.
A. In
B. On
C. To
D. Into
26. WARY
A. Sad
B. Vigilant
C. Distorted
D. Tired
24. RABBLE
A. Mob
B. Noise
C. Roar
D. Rubbish
25. MAYHEM
A. Jubilation
B. Havoc
C. Excitement
D. Defeat
26. CONNOISSEUR
A. Ignorant
B. Lover of art
C. Interpreter
D. Delinquent
27. SHIVER
A. Feel
B. Rock
C. Tremble
D. Move
28. Tanya is older than Eric. Cliff is older than Tanya. Eric is older than Cliff.
Suppose the first 2 statement are true, then the 3rd statement would be
A. true
B. false
C. uncertain
29. Blueberries cost more than strawberries.Blueberries cost less than raspberries. Raspberries cost more than strawberries and blueberries.
Suppose the first 2 statement are true, then the 3rd statement would be
A. true
B. false
C. uncertain
30. Mara runs faster than Gail. Lily runs faster than Mara. Gail runs faster than Lily.
Suppose the first 2 statement are true, then the 3rd statement would be
A. true
B. false
C. uncertain
31. Apartments in the Riverdale Manor cost less than apartments in The Gaslight Commons. Apartment in the Livingston gate are more costlier than apartment in the the Gaslight commons.Of the 3 apartment buildings, the Livingston gate is the costliest.
Suppose the first 2 statement are true, then the 3rd statement would be
A. true
B. false
C. uncertain
32. All the tulips in Zoe’s garden are white. All the pansies in Zoe garden are yellow in color. All the flower in Zoe garden are either white in color or yellow in color.
Suppose the first 2 statement are true, then the 3 statement would be
A. true
B. false
C. uncertain
33. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?
A. Oxygen
B. Hydrogen sulphide
C. Carbon dioxide
D. NitrogeN
34. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?
A. Phosphorous
B. Bromine
C. Chlorine
D. Helium
35. Chlorophyll is a naturally occurring cheated compound in which central metal is
A. Copper
B. Magnesium
C. Iron
D. Calcium
36. Which of the following is used in pencils?
A. Graphite
B. Silicon
C. Charcoal
D. Phosphorous
37. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
A. Tin
B. Mercury
C. Lead
D. Zinc
Answers:-
1-(A) 2-(D) 3-(A)
4-(C) 5-(A) 6-(C)
7-(B) 8-(B) 9-(B)
10-(B) 11-(A) 12-(C)
13-(B) 14-(D) 15-(C)
16-(A) 17-(A) 18-(C)
19-(C) 20-(B) 21-(C)
22-(D) 23-(A) 24-(B)
25-(A) 26-(B) 27-(B)
28-(C) 29-(B) 30-(A)
31-(B) 32-(A) 33-(C)
34-(B) 35-(B) 36-(B)
37-(A)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Tata Consultancy Services placement papers and aptitude question papers
NATA Sample Papers with Solutions
CBSE sample papers, model papers, question papers for class 12
Model Question Paper NATA
KSOU Question Papers MA English Question Papers
JAIIB question papers on Accounting and Finance previous year question papers
NATA Previous Years Question Papers
Nata Sample Papers with Answers PDF
NATA Free Sample Papers
NATA Question Papers Solved
NATA online test sample papers
NATA exam sample papers of theory part
VTU Question Papers 3rd SEM M.Tech Question Papers
NATA Question Papers with Solution
NATA Question Paper
NATA Question Papers
NATA Aptitude Test Sample Papers
CBSE question papers class XII question papers economics
Nata Lodge nata
NATA Question Paper PDF









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 02:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9