UGC Solved Papers Paper 1 - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > MBA / Business Schools




  #1  
Old May 9th, 2012, 10:36 AM
daimary_chans
Guest
 
Posts: n/a
Default UGC Solved Papers Paper 1

Hy Guy’s I am searching for the University Grants Commission NET Solved sample Paper so please can you give me the papers and tell me from where I can download the papers and provide me the link that can give me the free download?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old May 9th, 2012, 01:15 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 40,525
Default Re: UGC Solved Papers Paper 1

You want UGC NET solved sample paper so I have sample paper which you are looking for. I am uploading this paper. You can free download any time :

UGC NET Solved Sample Question Paper
This sample paper in for Paper I of the UGC NET Exam which is common for all streams.
1. Which one of the following is the main objective of teaching?



(A) To give information related to the syllabus.

(B) To develop thinking power of students.

(C) To dictate notes to students.

(D) To prepare students to pass the examination.



2. Which one of the following is a good method of teaching?



(A) Lecture and Dictation

(B) Seminar and Project

(C) Seminar and Dictation

(D) Dictation and Assignment



3. Teacher uses teaching aids for



(A) Making teaching interesting

(B) Making teaching within understanding level of students

(C) Making students attentive.

(D) The sake of its use.



4. Effectiveness of teaching depends on



(A) Qualification of teacher

(B) Personality of teacher

(C) Handwriting of teacher

(D) Subject understanding of teacher



5. Which of the following is not characteristic of a good question paper?



(A) Objectivity

(B) Subjectivity

(C) No use of vague words

(D) Reliable.



6. A researcher is generally expected to:



(A) Study the existing literature in a field

(B) Generate new principles and theories

(C) Synthesize the idea given by others

(D) Evaluate the findings of a study



7. One of the essential characteristics of research is:



(A) Replicability

(B) Generalizability

(C) Usability

(D) Objectivity



8. The Government of India conducts Census after every 10 years. The method of research used in this process is:



(A) Case Study

(B) Developmental

(C) Survey

(D) Experimental



9. An academic association assembled at one place to discuss the progress of its work and future plans. Such an assembly is known as a



(A) Conference

(B) Seminar

(C) Workshop

(D) Symposium



10. An investigator studied the census date for a given area and prepared a write-up based on them. Such a write-up is called

(A) Research paper

(B) Article

(C) Thesis

(D) Research report

Read the following passage and answer the Question Nos. 11 to 15

The constitution guarantees every citizen the fundamental right to equality. Yet after 50 years of independence, just one perusal of the female infant mortality figures, the literacy rates and the employment opportunities for women is sufficient evidence that discrimination exists. Almost predictably, this gender, bias is evident in our political system as well. In the 13th Lok Sabha, there were only 43 women MPs out of total of 543; it is not a surprising figure, for never has women's representation in Parliament been more than 10 per cent.

Historically, the manifestos of major political have always encouraged women's participation. It has been merely a charade. So, women's organizations, denied a place on merit, opted for the last resort; a reservation of seats for women in parliament and State Assemblies. Parties, which look at everything with a vote bank in mind, seemed to endorse this. Alas, this too was a mirage.

But there is another aspect also. At a time when caste is the trump card, some politicians want the bill to include further quotas fro women from among minorities and backward castes. There is more to it. A survey shows that there is a general antipathy towards the bill. It is actually a classic case of doublespeak: in public, politicians were endorsing women's reservation but in the backrooms of Parliament, they were busy sabotaging it. The reasons are clear: Men just don't want to vacate their seats of power.



11. The problem raised in the passage reflects badly on our

(A) Political system

(B) Social behaviour

(C) Individual behaviour

(D) Behaviour of a group of people

12. According to the passage, political parties have mostly in mind


(A) Economic prosperity

(B) Vote bank

(C) People' welfare

(D) Patriotism


13. "Trump Card" means

(A) Trying to move a dead horse

(B) Playing the card cautiously

(C) Sabotaging all the moves by others

(D) Making the final jolt for success



14. The sentence "Men just don't want to vacate their seats of power" implies



(A) Lust for power

(B) Desire to serve the nation

(C) Conviction in one's own political abilities

(D) Political corruption



15. What is the percentage of women in the Lok Sabha



(A) 10

(B) 7. 91

(C) 43

(D) 9. 1



16. Informal communication network within the organization is knows as



(A) Interpersonal communication

(B) Intrapersonal Communication

(C) Mass Communication

(D) Grapevine Communication



17. TV Channel launched fro covering only Engineering and Technology subject is known as



(A) Gyan Darshan

(B) Vyas

(C) Eklavya

(D) Kisan



18. In which state the maximum number of periodicals are brought out for public information:



(A) Uttar Pradesh

(B) Tamil Nadu

(C) Kerala

(D) Punjab



19. The main objective of public broadcasting system i. e Prasar Bharti is



(A) Inform, Entertainment & Education

(B) Entertain, Information & Interaction

(C) Educate, Interact & entertain

(D) Entertainment only



20. The competerrcy of an effective communicator can be judged on the basis of:



(A) Personality of communicator

(B) Experience in the field

(C) Interactivity with target audience

(D) Meeting the needs of target audience.



21. Which one of the following belongs to the category of homogeneous date:



(A) Multi-storeyed houses in a colony

(B) Trees in a garden

(C) Vehicular traffic on a highway

(D) Student population in a class



22. In which of the following ways a theory is not different from a belief?



(A) Antecedent - consequent

(B) Acceptability

(C) Verifiability

(D) Demonstratability



23. The state - "Honesty is the best policy" is



(A) A fact

(B) An value

(C) An opinion

(D) A value judgement

24. Which one is like pillar, pole and standard?



(A) Beam

(B) Plank

(C) Shaft

(D) Timber



25. Following incomplete series is presented. Find out the number which should come at the place of question mark which will complete the series: 4, 16, 36, 64, ?



(A) 300

(B) 200

(C) 100

(D) 150




27. Of the following statement, there are two statements both of which cannot be true but both can be false. Which are these two statements?


(i) All machines make noise

(ii) Some machines are noisy

(iii) No machine makes noise

(iv) Some machines are not noisy

(A) (i) and (ii)

(B) (iii) and (iv)

(C) (i) and (iii)

(D) (ii) and (iv)


28. In the following question a statement is followed by two assumptions.

(i) and (ii) . An assumption is something supposed or taken for granted.

Consider the statement and the following assumptions and decide which of the following assumptions is implicit in the statement.

Statement: We need not worry about errors but must try to learn from our errors.

Assumptions:

(i) Errors may take place when we are carrying out certain work.

(ii) We are capable of benefiting from the past and improve our chances of error-free work.


(A) Only assumption (i) is implicit

(B) Only assumption (ii) is implicit

(C) Either assumption (i) or (ii) is implicit

(D) Both the assumptions are implicit

29. The question below is followed by two arguments numbered (i) and (ii) Decide which of the arguments is 'strong' and which is 'weak'. Choose the correct answer from the given below Should the press exercise some self-restraint?

(i) Yes, they should not publish new items which may incite the readers to indulge in wrong practices.

(ii) No. it is the responsibility of the press to present the truth irrespective of the consequences.

(A) Only the argument (i) is strong

(B) Only the argument (ii) is strong

(C) Neither argument (i) nor (ii) is strong

(D) Both the arguments (i) and (ii) are strong

30. Study the argument and the inference drawn from that argument. Given below carefully.

Argument: Anything that goes up definitely falls down. Helicopter goes up. Inference: So the helicopter will definitely fall down.

What in your opinion is the inference drawn from the argument?


(A) Valid

(B) Invalid

(C) Doubtful

(D) Long drawn one

Four students W, X, Y, Z appeared in four papers, I, II, III and IV in a test. Their scores out of 100 are given below.


Students Papers
I II III IV
W 60 81 45 55
X 59 43 51 A
Y 74 A 71 65
Z 72 76 A 68
Where 'A' stands for absent
Where 'A' stands for absent

Read the above table and answer below mentioned Questions 31 to 35

31. Which candidate has secured between 60-65% marks in aggregate


(A) W

(B) X

(C) Y

(D) Z


32. Who has obtained the lowest average in aggregate.

(A) W

(B) X

(C) Y

(D) Z

33. Who has obtained the highest average


(A) W

(B) X

(C) Y

(D) Z


34. In which paper the lowest marks were obtained by thecandiates

(A) I

(B) II

(C) III

(D) IV

35. Which candidate has secured the highest percentage in the papers appeared


(A) W

(B) X

(C) Y

(D) Z



36. ICT stands for



(A) Information common technology

(B) Information & communication technology

(C) Information and computer technology

(D) Inter connected technology



37. Computer Can



(A) Process both quantitative and qualitative information

(B) Store huge information

(C) Process information and fast accurately

(D) All the above.



38. Satellite Communication works through



(A) Rader

(B) Transponder

(C) Receptor

(D) Transmitter



39. A Computer is that machine which works more like a human brain. This definition of computer is



(A) Correct

(B) Incorrect

(C) Partially correct

(D) None of the above.



40. Information and communication technology includes



(A) E-mail

(B) Internet

(C) Education television

(D) All the above.



41. It is believed that our globe is warming progressively. This global warming will eventually result in.



(A) Increase in availability of usable land.

(B) Uniformity of climate at equator and poles.

(C) Fall in the sea level

(D) melting of polar ice.



42. In which parts of India ground water is affected with arsenic contamination?



(A) Haryana

(B) Andhra Pradesh

(C) Sikkim

(D) West Bengal



43. Sunderban in Hooghly delta is known for



(A) Grasslands

(B) Conifers

(C) Mangroves

(D) Arid forests



44. Sardar Sarover dam is located on the river



(A) Ganga

(B) Godavari

(C) Mahanadi

(D) Narmada



45. Which one of the following trees has medicinal value?



(A) Pine

(B) Teak

(C) Neem

(D) Oak



46. Which one of the following is not considered a part of technical education in India:



(A) Medical

(B) Management

(C) Pharmaceutical

(D) Aeronautical



47. Which of the following is a Central university



(A) Mumbai University

(B) Calcutta University

(C) Delhi University

(D) Madras University



48. Identify the main Principle on which the Parliamentary System Operates



(A) Responsibility of Executive to Legislature

(B) Supremacy of Parliament

(C) Supremacy of Judiciary

(D) Theory of Separation of Power



49. The reservation of seats for women in the Panchayat Raj Institutions is:



(A) 30 % of the total seats

(B) 33 % of the total seate

(C) 33% of the total population

(D) In Proportion to their population


50. Match list I with list II and select the correct answer from the code given below:

LIST ( Institutions)

LIST II( Locations)

1. Indian Veterinary Research Institute

(i) Pune

2. Institute of Armament Technology

(ii) Izat Nagar

3. Indian Institute of Science

(iii) Delhi

4. National Institute for Educational Pannesi

(iv) Bangalore and Administrators



(A) 1(ii), 2(i), 3(iv), 4(iii)

(B) 1(ii), 2(iv), 3(ii), 4(iii)

(C) 1(ii), 2(iii), 3(i), 4(iv)

(D) 1(iv), 2(iii), 3(ii), 4(i)


Answer Key:
1. B 2. B 3. B 4. D 5. B 6. B 7. D 8. C 9. A 10. B
11. B 12. B 13. D 14. A 15. B 16. D 17. C 18. C 19. A 20. D
21. A 22. B 23. D 24. A 25. A 26. D 27. C 28. D 29. A 30. D
31. A 32. B 33. A 34. B 35. D 36. B 37. D 38. B 39. A 40. D
41. D 42. D 43. C 44. D 45. C 46. A 47. C 48. A 49. B 50. A
Attached Files
File Type: doc UGC NET Solved Sample Question Paper.doc (62.5 KB, 85 views)
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)

Last edited by Vinodt; February 17th, 2014 at 10:32 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old June 9th, 2014, 07:20 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 1
Default B.ed Es 361

please send me the assignment answer for this under the questions, there are

explain how you can make a judicious choice of educational technologies to teach contents in your subject areas at secondary school level illustrate with examples?

discuss with examples how information and communication technologies will influence the class room teaching in the future?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old June 17th, 2014, 09:54 AM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 4
Post EMBA assign Semsister -I Ksou university

how to develop related strategies the differen angles?

EMBA assign ment # Semister -! answer required for KSou university assignment .
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old July 4th, 2014, 01:14 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 4
Post EMBA first semister Assignment answer

HI ,

I am EMBA doing from Karnatakka open university I want complete my assignment of I semister .

Any tell me answers of assignment .


Sushil
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
SSC CPO Solved Paper
Download commercial art paper solved papers of last 5 years?
SSC LDC Solved Paper
MHT CET solved paper
CDS exam papers solved paper
UGC NET Commerce Solved Paper
FCI Grade III Assistant Paper II solved question papers
FCI Grade III Assistant Paper I solved question papers
NIFT MFM Solved Paper
WBJEE Papers Solved Papers
FMS solved paper
IIT Solved Question Paper
CDS Solved Question Paper
NET Solved Previous Paper UGC
Solved Paper MCS 031
Solved Paper Of SSC LDC
5 years solved past paper of ugc computer science paper II?
UGC NET previous years solved answer papers, anthropology paper II
SSC solved paper
SSC solved paper in pdf









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 01:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9