Syllabus of assistant engineer in bihar for Civil? - 2014-2015 StudyChaCha

Go Back   2014-2015 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old February 26th, 2012, 08:44 PM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 1
Default Syllabus of assistant engineer in bihar for Civil?

respected sir

sir can you send me the syllabus and previous ask question of assistant engineer in bpsc in civil on my email id(sumitandfriend@gmail.com)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old September 14th, 2012, 11:58 AM
TANUSHREE MATHUR xdf
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Syllabus of assistant engineer in bihar for Civil?

Syllabus of assistant engineer in Bihar for Civil?
From where I can download syllabus for the assistant engineer in Bihar for Civil give me a link where I can download it easily.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old October 16th, 2012, 11:12 AM
shalni shukla
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Syllabus of assistant engineer in bihar for Civil?

respected sir

sir can you send me the syllabus and previous Question paperof assistant engineer civil in bpsc on my email id(shalni.2012@ymail.com)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old October 16th, 2012, 11:16 AM
shalni shukla
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Syllabus and previous question paper of assistant engineer in bihar for Civil?

respected sir

sir can you send me the syllabus and previous question paper of assistant engineer civil in bpscon my email id(shalni.2012@ymail.com)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old February 10th, 2014, 11:13 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Wink Re: Syllabus of assistant engineer in bihar for Civil?

syllabus of assistent engineer bihar
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old March 24th, 2014, 06:27 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Syllabus of assistant engineer in bihar for Civil?

I want to give the exam of Assistant Engineer of Bihar Public Service Commission so I want to get the syllabus or the question papers of previous years so can you provide me that?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old March 24th, 2014, 06:32 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 21,814
Default Re: Syllabus of assistant engineer in bihar for Civil?

As you want to get the syllabus or question papers of previous years of exam of Assistant Engineer of Bihar Public Service Commission so here is the information of the same for you:

Here for your reference I am giving you some questions of previous year question papers of Assistant Engineer of Bihar Public Service Commission:


1. The proper system for education is:
(a) The present examination-system
(b) The examination-system with books
(c) Semester system
(d) Objective question paper
Ans. (c)


2. Hypothesis can not be stated in:
(a) Null and question form terms
(b) Declarative terms
(c) General terms.
(d) Directional terms
Ans. (c)


3. Satellite communication works through:
(a) Radar
(b) Transponder
(c) Receptor
(d) Transmitter
Ans. (b)


4. Computer can:
(a) Process both quantitative and qualitative information
(b) Store huge information
(c) Process information and fast accurately
(d) All of the above
Ans. (d)


5. Informal communication network with in the organization is known as:
(a) Grape vine communication
(b) Interpersonal communication
(c) Mass communication
(d) Interpersonal communication
Ans. (a)


6. Linear programming models solve problems dealing with:
(a) Relatives and absolutes
(b) Routes and mixes
(c) Dispersions and similarities
(d) Rupees and percentages
Ans. (b)


7. Hierarchy has been described as the Scalar process by:
(a) L. D. White
(b) P. H. Appleby
(c) Mooney and Reilley
(d) Gullick and Urwick
Ans. (d)


8. Henry Fayol supports the:
(a) Humanistic approach
(b) Mechanistic approach
(c) Organic approach
(d) Scientific approach
Ans. (b)


9. The main focus of Human Relations theory is on:
(a) Formal organization
(b) Informal organization
(c) Individual
(d) Participatory decision making
Ans. (c)


10. Environment is synonymous with:
(a) Task
(b) Relations
(c) People
(d) Situational variables
Ans. (d)


11. An organization principle based upon divisions of Labour is called:
(a) Line organization
(b) Functional organization
(c) Informal organization
(d) None of the above
Ans. (b)


12. In the organization, authority flows in a vertical line:
(a) From the top downward
(b) From the bottom upward
(c) Both ways downward and upward
(d) None of these
Ans. (a)


13. Match the following:
A. Advisory function 1. Staff executives
B. Manpower development 2. Directing
C. Guiding function 3. Line executives
D. Managerial authority 4. Staffing
Codes:
A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 1 3 4 2
(c) 2 3 4 1
(d) 2 1 3 4
Ans. (b)


14. Dorwin Cartwright and Alvin Zander identified the following two variables:
(i) Employee-oriented
(ii) Production-oriented
(iii) Goal-oriented
(iv) Group -oriented
The correct code is:
(a) (i) and (U)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)
Ans. (c)


15. Quantitative techniques used to solve business problems are called:
(a) operations management
(b) operation science
(c) operation research
(d) management operation
Ans. (c)


16. Assertion (A): A tenet of scientific management is co-operation and harmony between workers and managers.
Reason (R): Taylor believed in participative management.
In the context of the above two statements which one of the following is correct?
(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true.
Ans. (c)


17. Assertion (A): According to Taylor, one of the best way of doing each task leads to increase in productivity in organization.
Reason (R): It was the management’s responsibility alone to find out this one of the best way.
Codes:
(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans. (b)


18. Which of the following creates time utility?
(a) Farmer
(b) Carpenter
(c) Trader
(d) Driver
Ans. (c)


19. Match the following:
A. Responsiveness of demand to change in price 1. Income elasticity of demand
B. Responsiveness of demand to change in tastes 2. Price elasticity of demand
C. Responsiveness of demand to change in income 3. Cross elasticity of demand
D. Responsiveness of demand to change in price 4. Taste elasticity of demand
of related goods.
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 1 2
(c) 3 4 2 1
(d) 2 4 1 3
Ans. (d)


20. Assertion (A): The theory and hypotheses of Argyris suggest no relationship between personal development of the individual and the organizational situation.
Reason (R): The principles and characteristics of a formal organization, in the opinion of Argyris, are incongruent to the needs of adult human beings.
Codes:
(a) A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans. (d)


21. Management by objectives is implemented in an organization by stages, one such stage action planning, includes:
I. Assigning responsibilities for achieving objectives
II. Choosing strategies appropriate to the objectives
III. Allocating resources for achieving objectives
IV. Scheduling specific activities to achieve maximum resource utilization
Identify from th following combinations the correct sequence in which the action planning stages are implemented
(a) I, II, III, IV
(b) II, III, IV, I
(c) III, IV, I, II
(d) II, I, III, IV
Ans. (d)


22. What is BIS?
(a) Business Information System
(b) Business of Industrial Sale
(c) Bureau of Indian Standard
(d) None of the above
Ans. (c)


23. Match List-I (Activity) with List-Il (Associated organization) and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I List-II
A. Mutual fund 1. Stock exchange
B. Public issue of capital 2. Assets management company
C. Forward trading 3. Merchant banking
D. Option pricing 4. Forex market
Codes:
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 3 2 1 4
(c) 2 3 1 4
(d) 2 3 4 1
Ans. (d)


24. Which of the following are the methods of market new issues of securities?
I. Listing of securities
II. Jobbers and brokers
III. Private placement of securities
IV. Privileged subscriptions
Select the correct answer using the codes given below.
Codes:
(a) I and II
(b) II and III
(c) III and IV
(d) I, II, III, and IV
Ans. (c)


25. SEBI was established in:
(a) 1993
(b) 1992
(c) 1988
(d) 1990
Ans. (c)


26. Increase in net RBI credit for central government represents:
(a) Budgetary Deficit
(b) Revenue Deficit
(c) Fiscal Deficit
(d) Monetized Deficit
Ans. (d)


27. The famous book “The Philosophy of Management” was written by:
(a) Henry Fayol
(b) Oliver Scheldon
(c) F. W. Taylor
(d) Urwick
Ans. (b)


28. Arrange the following ingredients of communication process in the proper order:
1. Message
2. Receiver
3. Encoder
4. Channel
5. Decoder
(a) 1, 3, 2, 5, 4
(b) 1, 3, 4, 2, 5
(c) 3, 1, 4, 5, 2
(d) 3, 1, 2, 4, 5
Ans. (c)


29. Marginal Revenue will be negative if the demand is:
(a) Relatively elastic
(b) Unitary elastic
(c) Relatively inelastic
(d) Perfectly elastic
Ans. (c)


30. Price control; is one of the monopoly regulations which is most advantageous for:
(a) The producer
(b) The consumer
(c) The government
(d) The seller
Ans. (b)


31. Which one of the following is considered as the first principle of organization?
(a) Delegation
(b) Co-ordination
(c) Unity of command
(d) Supervision
Ans. (b)


32. Find the odd one out:
(a) Human relations theory
(b) Informal functioning
(c) Humanistic theory
(d) Structural theory
Ans. (d)


33. The real aim of production is:
(a) To create material goods
(b) To eliminate poverty
(c) To satisfy people’s wants
(d) To provide basic necessities.
Ans. (c)


34. At the point of inflexion, the marginal utility is:
(a) Increasing
(c) Maximum
(b) Decreasing
(d) Negative
Ans. (c)


35. “Production” may be defined as an act of:
(a) Creating utility
(b) Earning profit
(c) Destroying utility
(d) Providing services
Ans. (a)


36. The Scientific Management stressed upon:
1. Rationality
2. Specialization
3. Technical Competence
4. Predictability
Select the correct code:
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) l, 2, 3 and 4
Ans. (d)


37. Arrange the Maslow’s Need Hierarchy in the descending order:
1. Social
2. Self-Actualization
3. Physiological
4. Ego
5. Security
(a) 3, 5, 1, 4, 2
(b) 3, 5, 1, 2, 4
(c) 2, 4, 1, 3, 5
(d) 2, 4, 1, 5, 3
Ans. (d)


38. According to which theory, leadership is multi dimensional?
(a) Behavioural Theory
(b) Situational Theory
(c) Trait Theory
(d) None of the above
Ans. (b)


39. Which of the following according to Hertzberg are not the motivators?
1. Responsibility
2. Recognition
3. Interpersonal relations
4. Work itself
Ans. (c)


40. The practice of placing a candidate at the right job is:
(a) Selection
(b) Placement
(c) Interview
(d) None of these
Ans. (a)


41. Selection process in any organization is usually proceeded by the preparation of:
(a) Human resources audit
(b) Operations audit
(c) Human resources inventory
(d) Human resources accounting
Ans. (c)


42. A written statement of the main duties and responsibilities which a particular job entails is called:
(a) Job analysis
(b) Job specification
(c) Job description
(d) Job evaluation
Ans. (c)


43. Partnership is a form of business organization in which business debts can be recovered from:
(a) The managing partners
(b) MI the managers and partners
(c) The firm and the managers
(d) The firm and all the partners
Ans. (d)


44. The main objective of Stock Exchange is to:
(a) Provide facilities for speculation
(b) Safeguard the interest of investors
(c) Help in the capital formation in the country
(d) Provide a ready market for securities
Ans. (b)


45. Contango charge is paid by a:
(a) Bull speculator to bear speculator
(b) Bear speculator to bull speculator
(c) Lame duck to bull speculator
(d) Bull to lane duck speculator
Ans. (a)


46. MRTP Act came into force in:
(a) 1969
(b) 1970
(c) 1971
(d) 1980


47. Dumping is an example of:
(a) Monopolistic practice in international trade
(b) Monopoly in international trade
(c) Oligopoly in international trade
(d) Perfect competition in international trade
Ans. (a)


48. A critical activity is defined as one whose:
(a) Total float is zero
(b) Free float is zero
(c) Duration is the longest
(d) None of the above
Ans. (a)


49.‘t’ Distribution was discovered by:
(a) Karl Pearson
(b) Fisher
(c) Laplace
(d) Gosset
Ans. (d)


50. Scheduled bank is that bank which is:
(a) Nationalized
(b) Not nationalized
(c) Bared at foreign country
(d) Include in the second schedule of RBI
Ans. (d)

Here for your reference I am giving you the details of job profile of Assistant Engineer of Bihar Public Service Commission:

1. Recruitment of Assistant Engineer (Mechanical):
Age Limit: Candidates should be in between 21 to 37 years of age as on 1 August 2011.
Pay Scale: Rs. 9300-34800 with a Grade Pay of Rs. 5400.

Candidates will be placed in PWD and PHED Departments.

2. Recruitment of Assistant Engineer (Civil):
Age Limit: Candidates should be in between 21 to 37 years of age as on 1 August 2011.
Pay Scale: Rs. 9300-34800 with a Grade Pay of Rs. 5400.

Candidates will be placed in PWD and PHED Departments.

3. Recruitment of Assistant Engineer (Civil):
Age Limit: Candidates should be in between 21 to 37 years of age as on 1 August 2011.
Pay Scale: Rs. 9300-34800 with a Grade Pay of Rs. 5400.

Candidates will be placed in Animal and Fisheries Resources Department.

4. Recruitment of Assistant Engineer (Electrical):
Age Limit: Candidates should be in between 21 to 37 years of age as on 1 August 2011.
Pay Scale: Rs. 9300-34800 with a Grade Pay of Rs. 5400.

Candidates will be placed in Energy Department.

Contact Details:
Bihar Public Service Commission
15, Bailey Rd,
Rajbansi Nagar,
Patna,
Bihar 800001 ‎
India

Map Location:
__________________
Answered By StudyChaCha

Request
: Support us by liking us on facebook (please click the LIKE button in the Facebook box below, you should be logged in at Facebook to do so)
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
advertisement for WBPSC sub-assistant engineer(civil) exam?
PSC sub assistant engineer (civil)
HAL Assistant Engineer Exam
WBSEDCL Assistant Engineer Syllabus
For Civil Engineer Which is Better IES or IAS
Civil Engineer can become an Astronaut???
NPTI Assistant Electrical Engineer Exam Syllabus
TNPSC Assistant Engineer-Civil previous paper
All India Radio and Television Syllabus for Assistant Engineer
TNPSC -Assistant Engineer Civil Question Paper
Kerala Assistant engineer Question paper for civil engineering
TNPSC - Assistant Engineer (Civil) solved paper
TNPSC Assistant Engineer-Civil Study Materials
WBSEDCL Assistant Engineer (IT&CS.) Syllabus
TNPSC Syllabus for Assistant Engineer
WBPSC Sub Assistant Engineer Recruitment
HAL Assistant Engineer Admit Card
WBPSC Assistant Engineer
Aptransco Syllabus Assistant Engineer
Assistant Engineer (Civil) Recruitment Examination West Bengal PSC









































Have a Facebook Account? Ask your Question Here



Reply


Share this on...

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 11:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9